NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. ARecord the goal as met, as the pain has gone down
  2. BWait until the next day to evaluate again
  3. CChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
  4. DRecord the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esaslarıZor

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
  2. BIncrease the suction pressure to finish faster
  3. CInsert the catheter further into the airway
  4. DContinue until all the secretions have been removed from the airway
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

When is it appropriate to use the override function on an automated dispensing cabinet to take a drug before pharmacist review?

  1. AOnly in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
  2. BWhenever the nurse is sure of the dose
  3. CAt the start of each shift to save time later
  4. DWhenever the pharmacist is slow to review new orders and the patient is waiting
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. AConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
  2. BPulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
  3. CPulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
  4. DThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A woman calls to say her husband suddenly has a drooping face and slurred speech. What should the nurse advise?

  1. ACall emergency services now and note the time it started
  2. BBook an appointment with his doctor next week
  3. CLet him lie down and see if it improves
  4. DDrive him to the hospital yourself after he has eaten dinner
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Using ESI, a stable adult with abdominal pain will need blood tests and a CT scan, but has a heart rate of 130/min. Which statement is correct?

  1. AThe patient is level 4 because the blood tests and the scan count as one resource
  2. BThe nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
  3. CVital signs never change the ESI level
  4. DThe patient is level 5 because the pain is not severe
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?

  1. ACut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
  2. BKeep using the old patch with the new one
  3. CApply the patch to broken skin for faster effect
  4. DAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Klinik hemşirelikZor

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a trained healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AAssessing a patient who has just reported new chest pain
  2. BMeasuring and recording vital signs on a stable patient
  3. CTeaching a patient to inject insulin for the first time
  4. DGiving a dose of intravenous antibiotic
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın mutlak nötrofil sayısı 0,4 × 10³/µL'dir. Hangi önlem uygundur?

  1. AHastanın moralini yükseltmek için odaya taze çiçek getirmek
  2. BÖlçümler daha doğru olduğu için ateşi rektal yoldan ölçmek
  3. CPnömoni tedavisi gören başka bir hastayla aynı odada kalmak
  4. DSıkı el hijyeni, ateş kontrolleri ve enfeksiyonu olan ziyaretçi kabul edilmemesi
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  2. BShe has developed Graves disease in pregnancy
  3. CShe has pituitary failure from the pregnancy
  4. DThe result shows severe primary hypothyroidism
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effect of ciprofloxacin should a patient report at once?

  1. ADarker stools than usual
  2. BPain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
  3. CMild tiredness in the first few days
  4. DA slightly bitter or metallic taste for a while after each dose
12.FarmakolojiZor

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAn H2 blocker taken only when pain occurs
  2. BAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  3. CAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
  4. DA single dose of an antibiotic given intravenously
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AHold a pillow firmly against the wound while coughing
  2. BAvoid coughing completely until all the stitches are removed
  3. CHold the breath for as long as possible
  4. DLie flat on the back with the legs straight
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A ventilated patient with severe ARDS is to be turned prone. What is the main reason, and the key nursing risk?

  1. AIt lowers the blood pressure; the main risk is rebound hypertension
  2. BIt improves digestion and gut motility; the main risk is constipation
  3. CIt improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
  4. DIt treats infection; the risk is fever
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey block glucose reabsorption in the kidney
  2. BThey prolong the action of gut incretin hormones
  3. CThey replace insulin that the pancreas cannot make
  4. DThey stop the gut from absorbing fat
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with a subarachnoid haemorrhage develops a low sodium. Why is fluid restriction usually avoided in this patient?

  1. ALow sodium in this condition always corrects itself
  2. BFluid restriction would cause the aneurysm to re-bleed
  3. CLow blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
  4. DFluid restriction raises the risk of seizures
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What is the most important safety point about misoprostol?

  1. AIt strongly raises blood glucose in people with diabetes
  2. BIt can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
  3. CIt causes severe constipation in most patients
  4. DIt must be given only by deep intramuscular injection
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient's platelet count is 18 × 109/L (18,000/µL). Which order should the nurse question?

  1. AA soft diet with mouthwashes
  2. BAn intramuscular injection
  3. CDaily full blood count
  4. DOral paracetamol for headache
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A newborn at 42 weeks has dry, cracked, peeling skin, long nails and little vernix. How is this baby best described?

  1. ASmall for gestational age only
  2. BLarge for gestational age
  3. CPreterm
  4. DPost-term (postmature)
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with gestational diabetes on insulin asks about her baby after birth. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe baby must not be breastfed in the first week
  2. BThe baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
  3. CThe baby will be born with diabetes
  4. DThe baby will need insulin for the first days
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How is a child's weight status (for example overweight) assessed?

  1. ABMI compared with the adult cut-off points
  2. BWaist size compared with the parents' waist size
  3. CWeight alone, compared with the average weight of children in the same class
  4. DBMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with extensive burns is receiving IV fluid resuscitation. Which finding best shows that fluid replacement is adequate?

  1. AThe blood pressure is in the high range
  2. BThe child is asking for a drink
  3. CThe burned skin looks less red and the blisters are smaller
  4. DA urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which measurement should be monitored regularly in a patient taking venlafaxine?

  1. APeak expiratory flow
  2. BSerum lithium level
  3. CVisual acuity
  4. DBlood pressure
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 10-year-old eats only a few foods and refuses others because he fears choking after a frightening episode. He is losing weight but has no concerns about body shape. Which diagnosis fits best?

  1. ABulimia nervosa
  2. BAnorexia nervosa
  3. CBinge-eating disorder with secret eating
  4. DAvoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
7 lb 1 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 7 lb 1 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

7 lb 1 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:3008:45t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:30 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 08:45 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

23:3008:45
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
45 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 45 kg ve tek doz olarak 7,5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

45 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

8 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

8 kg10 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 150 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
770 mLkalan? mL/h4 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 6 saat sonra torbada hâlâ 770 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 6 h: 770 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt240 mLsu120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar275 mLidrar300 mLidrar150 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 86 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

86 kg12 hidrar: 275 mLidrar: 300 mLidrar: 150 mLkusmuk: 150 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL650 mL verilen75 mL/h15:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 15:30’de 650 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL650 mL verilen75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, hiç ses çıkarmıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: hiç hareket yok. GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Record the goal as not met and review the plan

Cevap neden bu

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Cevap

D · Record the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Cevap neden bu

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Cevap

A · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy

Cevap neden bu

Pharmacist review checks for allergies, interactions and dosing errors. Overrides are limited to true emergencies and drugs on an approved list, because bypassing review has led to serious errors.

Cevap

A · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Cevap neden bu

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Cevap

B · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Call emergency services now and note the time it started

Cevap neden bu

Stroke is time-critical. Emergency services can begin assessment on the way and take the patient to a stroke center; the time of onset guides treatment.

Cevap

A · Call emergency services now and note the time it started
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign

Cevap neden bu

In ESI, a patient who needs two or more resources is level 3, but danger-zone vital signs such as a very fast heart rate should make the nurse consider level 2.

Cevap

B · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch

Cevap neden bu

Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.

Cevap

D · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Measuring and recording vital signs on a stable patient

Cevap neden bu

Routine observations on a stable patient are within the role of a trained assistant, with the nurse remaining accountable and reviewing the results. Assessment of new symptoms, IV medicines and initial teaching need registered nurse skills.

Cevap

B · Measuring and recording vital signs on a stable patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Sıkı el hijyeni, ateş kontrolleri ve enfeksiyonu olan ziyaretçi kabul edilmemesi

Cevap neden bu

Ağır nötropeni yüksek enfeksiyon riski taşır. El hijyeni, ateşin erken tanınması ve enfeksiyon kaynaklarından korunma anahtardır. Çiçekler organizma taşıyabilir, rektal işlemler mukozayı yaralayabilir ve pnömonili oda arkadaşı enfeksiyon riskidir.Kontrol edilen kaynak: Low white blood cell count and cancer · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Sıkı el hijyeni, ateş kontrolleri ve enfeksiyonu olan ziyaretçi kabul edilmemesi
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Cevap neden bu

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Kontrol edilen kaynak: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmakoloji

Cevap: B · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon

Cevap neden bu

Fluoroquinolones can cause tendinitis and tendon rupture. Patients should stop exercise and report tendon pain promptly.

Cevap

B · Pain or swelling in a tendon, such as the Achilles tendon
12.Farmakoloji

Cevap: B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Cevap neden bu

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Cevap

B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Cevap neden bu

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Cevap

A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement

Cevap neden bu

Prone positioning improves ventilation–perfusion matching and oxygenation and improves survival in severe ARDS. Turning needs a trained team. Risks include accidental extubation or line removal and pressure damage to the face, chest and knees, so careful positioning and skin checks are essential.

Cevap

C · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · They prolong the action of gut incretin hormones

Cevap neden bu

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Cevap

B · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia

Cevap neden bu

Hyponatraemia after subarachnoid haemorrhage may come from SIADH or cerebral salt wasting. Restricting fluid can cause hypovolaemia, which makes delayed cerebral ischaemia more likely. Sodium is usually corrected with fluids or salt under specialist advice.

Cevap

C · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy

Cevap neden bu

Misoprostol protects the stomach lining against NSAID damage, but it stimulates uterine contraction and can cause miscarriage. Diarrhoea is its most common side effect.

Cevap

B · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · An intramuscular injection

Cevap neden bu

IM injections can cause haematomas in severe thrombocytopenia. Rectal procedures, NSAIDs and aspirin are also avoided. The nurse checks with the prescriber and the oral or IV route is used where possible.

Cevap

B · An intramuscular injection
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Post-term (postmature)

Cevap neden bu

Post-term babies often have dry, peeling skin, long nails, little vernix and lanugo and an alert look. They may also have meconium staining and are at risk of hypoglycaemia.

Cevap

D · Post-term (postmature)
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Babies of mothers with diabetes may have high insulin levels after birth, causing hypoglycaemia. Early, frequent feeding, often skin-to-skin, and glucose monitoring per protocol are standard.

Cevap

B · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart

Cevap neden bu

In children, BMI is interpreted using age- and sex-specific centile charts, because normal BMI changes with growth. Adult cut-offs such as 25 and 30 do not apply to children.

Cevap

D · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · A urine output of about 1 mL/kg per hour

Cevap neden bu

Urine output, usually measured by catheter, is the main guide to fluid resuscitation in burns. In children, an output of about 1 mL/kg/hour suggests adequate perfusion; fluids are adjusted to keep it in the target range.

Cevap

D · A urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Blood pressure

Cevap neden bu

Venlafaxine is an SNRI. By increasing noradrenaline, it can raise blood pressure, particularly at higher doses, so blood pressure is checked regularly.

Cevap

D · Blood pressure
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)

Cevap neden bu

ARFID involves avoiding or restricting food because of sensory features, lack of interest or fear of consequences such as choking, leading to weight loss or nutritional problems. Unlike anorexia, there is no disturbance in body image.

Cevap

D · Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 3,21 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

1 oz/16 = 0,0625 lb
7 + 0,0625 = 7,063 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 7,063/2,2 = 3,21 kg

Cevap

m = 3,21 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 555 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:30 → 24:00 = 30 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 08:45 = 525 min

Toplam

t = 30 + 525 = 555 min

Cevap

t = 555 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 337,5 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

7,5·45 = 337,5 mg

Cevap

D = 337,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 3,2 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·8 = 80 mg

Hacim

V = (80/125)·5 = 3,2 mL

Cevap

V = 3,2 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

150/60 = 2,5 mL/min

Damla hızı

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 28,33 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 770/4 = 192,5 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (192,5 − 150)/150·100% = 28,33%

Cevap

Δ = 28,33%

Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,7 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

275 + 300 + 150 = 725 mL

Kilogram başına saatlik

U = 725/(86·12) = 0,7025 ≈ 0,7 mL/kg/h

Cevap

U = 0,7 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 650 = 350 mL

Süre

t = 350/75 = 4,667 ≈ 4,7 h

Cevap

t = 4,7 h

Bu yaklaşık 4 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:10 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: hiç ses çıkarmıyor → 1
M: hiç hareket yok → 1

Toplayın

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Şiddet

GCS 4 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 30

Risk düzeyi

30 → orta risk

Cevap

orta risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions