NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt warms the patient during the move
  2. BIt reduces friction and shear on the skin
  3. CIt keeps the bed clean during the move
  4. DIt lets one nurse lift the patient alone
2.Hemşirelik esaslarıZor

Where must the final identity check before a blood transfusion take place?

  1. AIn the blood fridge, using the bag label
  2. BIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
  3. CAt the nurses' station, with the ward list
  4. DAt the bedside, with the patient and their wristband
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

An adult with hepatitis A is incontinent of stool. Which precautions are used?

  1. ADroplet precautions with a surgical mask
  2. BAirborne precautions in a negative-pressure room with the door closed
  3. CA protective environment with filtered air
  4. DContact precautions in addition to standard precautions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire, bir meslektaşının el hijyeni yapmadan bir hastadan diğerine geçtiğini gözlemliyor. En iyi davranış nedir?

  1. AMeslektaşına hemen nazikçe hatırlatmak
  2. BBir ay sonra yöneticiye isimsiz olarak bildirmek
  3. CMeslektaşın bir dahaki sefere yapıp yapmayacağını beklemek
  4. DEkip içinde çatışmadan kaçınmak için hiçbir şey söylememek
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hasta hemşire yardımcısına yeni bir ilacın yan etkilerini soruyor. Yardımcı ne yapmalıdır?

  1. AHemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir
  2. Bİlacın hasta broşüründe listelenen yan etkileri açıklamalıdır
  3. CYan etkilerin nadir olduğunu söyleyerek hastayı rahatlatmalıdır
  4. Dİlacı internette aramalı ve yazanı okumalıdır
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. AUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
  2. BCheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  3. CGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
  4. DGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
7.Klinik hemşirelikOrta

HbA1c neyi ölçer?

  1. Aİdrardaki keton miktarını
  2. BYaklaşık son iki-üç aydaki ortalama kan şekerini
  3. CYemekten sonraki insülin düzeylerini
  4. DTest anındaki kan şekerini
8.Klinik hemşirelikZor

Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?

  1. AThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
  2. BThey mainly reduce the cost of the operation
  3. CThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
  4. DThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Which change in clotting tests is normal in late pregnancy?

  1. APlatelets rise above 600 × 10³/µL
  2. BINR rises to about 3,0
  3. CFibrinogen and D-dimer rise
  4. DaPTT doubles from baseline
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient admitted with heavy alcohol use and malnutrition has a glucose of 52 mg/dL (2,9 mmol/L) and low magnesium. Which prescribed treatment should be given before the IV glucose?

  1. AOral iron
  2. BIV thiamine
  3. CIV potassium
  4. DIV insulin
11.FarmakolojiOrta

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. AGive the drug without recording the order
  2. BRemember it and write it in the chart at the end of the shift
  3. CWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
  4. DAsk another nurse to remember the order
12.FarmakolojiZor

A patient on lisinopril for hypertension starts taking ibuprofen every day for knee pain. What is the main concern?

  1. AWeaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
  2. BFaster liver metabolism of lisinopril, so it stops working
  3. CA large fall in blood pressure, with fainting and falls on standing up
  4. DA higher risk of a dry cough than with lisinopril alone
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Basit yüz maskesi neden yaklaşık 5 L/dk'nın altındaki oksijen akışıyla kullanılmamalıdır?

  1. AElastik bant düşük akışlarda çok gevşektir
  2. BVerilen CO₂ maskede birikip tekrar solunabilir
  3. CMaske düşük akışlarda çok fazla oksijen verir
  4. DOksijen düşük akışlarda nemlendirilemez
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A woman starting rifampicin (rifampin) for tuberculosis uses a combined oral contraceptive pill. What advice is correct?

  1. AContinue the pill as usual, because there is no interaction with TB drugs
  2. BTake two pills a day to make up for the drug
  3. CUse another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
  4. DStop all contraception during TB treatment, as pregnancy cannot occur
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AHair loss, weight gain and feeling cold
  2. BMuscle cramps, tingling lips and seizures
  3. CHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
  4. DKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches foot care to a patient with diabetic neuropathy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check that the bath water is not too hot using my elbow."
  2. B"I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."
  3. C"I will wear socks and shoes that fit well and do not rub."
  4. D"I will check my feet every day, using a mirror for the soles."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which advice helps a patient with haemorrhoids?

  1. ATake a codeine-based painkiller every day
  2. BEat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
  3. CSit on the toilet for long periods to empty fully
  4. DEat less fibre so that stools are smaller
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

During radiotherapy to the chest, a patient develops pain on swallowing and is eating less. What is the most likely cause and nursing focus?

  1. AA heart attack; give aspirin and arrange an ECG
  2. BA stomach ulcer; give an antacid after meals only
  3. CRadiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
  4. DNormal ageing; no action needed
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which newborn finding is linked to a vacuum-assisted birth?

  1. AA harmless erythema toxicum rash
  2. BClubfoot (talipes)
  3. CCleft lip and palate
  4. DA chignon or cephalhaematoma
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Routine screening at the booking visit shows asymptomatic bacteriuria. Why is treatment important even though the woman has no symptoms?

  1. AIt will cause gestational diabetes later in the pregnancy if left untreated
  2. BIt can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
  3. CTreatment is not needed because it will settle after birth
  4. DIt is treated only to prevent bladder stones
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child weighs 20 kg. Which minimum urine output suggests adequate kidney perfusion?

  1. AAbout 5 mL per hour
  2. BAbout 20 mL per hour
  3. CAny amount, as long as the child is drinking
  4. DAbout 2 mL per hour
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bir çocuğa IV potasyum klorür veriliyor. Hemşire kanül bölgesini şiş ve soluk, çocuğu ise ağlar buluyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AÇocuğu yatıştırmak ve infüzyona devam etmek
  2. Bİnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek
  3. CBölgenin üzerine sıkı bir sargı uygulamak
  4. DDaha hızlı bitirmek için infüzyon hızını artırmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta kahvaltı sorusuna şöyle yanıt veriyor: "Yumurta tavuklardan gelir, tavuklar çiftliklerde yaşar, amcamın bir çiftliği vardı, kırmızı bir traktör kullanırdı…" ve soruyu hiç yanıtlamıyor. Buna ne denir?

  1. AKelime salatası
  2. BDüşünce bloğu
  3. CTeğetsellik
  4. DAyrıntıcılık (sirkümstansiyalite)
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. ATell the patient that he reminds her of her father
  2. BAvoid the patient and let other staff do all of his care
  3. CRecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
  4. DIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
4 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 4 lb 11 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

4 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
0,5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 0,5 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

0,5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
53 kgBSA = 1,44 m²75 mg/m²D = ? mg

53 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,44 m². İstem 75 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

53 kgBSA = 1,44 m²75 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
50k birim1000 mL? mL/h1250 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1250 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/1000 mL1250 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min8 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 75 gtt/min hızla akıyor. Hasta 8 saatte kaç mililitre V alır?

75 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL60 gtt/mL240 mg/h? gtt/min

1000 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 240 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

1000 mg/250 mL240 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu120 mLjöle120 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar325 mLidrar150 mLidrar150 mLidrar175 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 59 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

59 kg8 hidrar: 325 mLidrar: 150 mLidrar: 150 mLidrar: 175 mLyara dreni: 100 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL600 mL verilen100 mL/h08:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 08:00’de 600 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL600 mL verilen100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · It reduces friction and shear on the skin

Cevap neden bu

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Cevap

B · It reduces friction and shear on the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · At the bedside, with the patient and their wristband

Cevap neden bu

The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.

Cevap

D · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Contact precautions in addition to standard precautions

Cevap neden bu

Hepatitis A spreads through fecal contamination. For a patient who is incontinent or in diapers, contact precautions are added to standard precautions to prevent spread on hands and surfaces.

Cevap

D · Contact precautions in addition to standard precautions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Meslektaşına hemen nazikçe hatırlatmak

Cevap neden bu

Hızlı ve saygılı hatırlatmalar bir sonraki hastanın zarar görmesini önler. Çoğu hastane, tüm personeli el hijyeni konusunda uyarıda bulunmaya teşvik eder ve bu bir güvenlik kültürünün parçasıdır.

Cevap

A · Meslektaşına hemen nazikçe hatırlatmak
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Hemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir

Cevap neden bu

İlaçlarla ilgili hasta eğitimi bir hemşirelik sorumluluğudur. Yardımcı soruyu hemşireye iletir; böylece hasta kendi durumuna uygun doğru bilgi alır.

Cevap

A · Hemşirenin gelip yanıtlayacağını söylemeli ve hemşireye bildirmelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Cevap neden bu

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Cevap

B · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Yaklaşık son iki-üç aydaki ortalama kan şekerini

Cevap neden bu

HbA1c alyuvarların ömrü boyunca hemoglobinin glikasyonunu yansıtır ve uzun dönem glukoz kontrolü hakkında bir tahmin verir.

Cevap

B · Yaklaşık son iki-üç aydaki ortalama kan şekerini
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium

Cevap neden bu

Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.

Cevap

C · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Fibrinogen and D-dimer rise

Cevap neden bu

Pregnancy increases clotting factors and fibrinogen and raises the D-dimer, which helps prevent bleeding at delivery but raises the risk of clots. Because D-dimer is normally raised, it is less useful for excluding DVT in pregnancy.Kontrol edilen kaynak: D-dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Fibrinogen and D-dimer rise
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · IV thiamine

Cevap neden bu

People with alcohol use disorder and malnutrition are often deficient in thiamine. Giving glucose first can use up the remaining thiamine and precipitate Wernicke encephalopathy, so thiamine is usually given before or with glucose. Hypoglycemia must still be treated promptly.

Cevap

B · IV thiamine
11.Farmakoloji

Cevap: C · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Cevap neden bu

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Cevap

C · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Farmakoloji

Cevap: A · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium

Cevap neden bu

NSAIDs block prostaglandins that dilate the afferent arteriole and promote sodium loss. With an ACE inhibitor this can reduce blood pressure control and cause kidney injury and hyperkalaemia, especially if a diuretic is also used.

Cevap

A · Weaker blood pressure control, kidney injury and high potassium
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Verilen CO₂ maskede birikip tekrar solunabilir

Cevap neden bu

Basit yüz maskelerinin, verilen CO₂'yi maskeden uzaklaştırması için yaklaşık 5–10 L/dk'ya gereksinimi vardır. Daha düşük akışlarda hasta CO₂'yi yeniden solayabilir; düşük akışlar için nazal kanül daha uygundur.

Cevap

B · Verilen CO₂ maskede birikip tekrar solunabilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect

Cevap neden bu

Rifampicin induces liver enzymes that break down oestrogen and progestogen, so hormonal contraception may fail. A non-hormonal or unaffected method, such as a copper IUD, is advised during and for a time after treatment. The interaction also affects warfarin and many other drugs.

Cevap

C · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Cevap neden bu

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Cevap

D · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · "I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."

Cevap neden bu

Medicated corn plasters contain acids that can burn the skin and cause ulcers in people with neuropathy or poor circulation. Corns and calluses should be treated by a podiatrist.

Cevap

B · "I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining

Cevap neden bu

Soft stools reduce straining and pressure on the anal cushions. Long sitting on the toilet and constipating drugs such as codeine should be avoided.

Cevap

B · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support

Cevap neden bu

Radiotherapy to the chest can inflame the oesophagus, causing painful swallowing. Analgesia (sometimes before meals), soft moist food, nutritional supplements, dietitian input and monitoring weight are important.

Cevap

C · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A chignon or cephalhaematoma

Cevap neden bu

Vacuum extraction can cause a scalp swelling (chignon), cephalhaematoma and, rarely, a dangerous subgaleal haemorrhage. The baby is observed for head swelling, jaundice and signs of blood loss.

Cevap

D · A chignon or cephalhaematoma
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour

Cevap neden bu

Urinary stasis in pregnancy lets bacteria ascend, so untreated bacteriuria often progresses to pyelonephritis, which is linked with preterm labour. A pregnancy-safe antibiotic and a repeat culture are standard.

Cevap

B · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · About 20 mL per hour

Cevap neden bu

A urine output of at least about 1 mL/kg/hour is generally used as a sign of adequate perfusion in children; for 20 kg this is about 20 mL/hour. Lower output can signal dehydration, shock or kidney problems.

Cevap

B · About 20 mL per hour
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · İnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek

Cevap neden bu

Şişlik, solukluk ve ağrı ekstravazasyonu veya infiltrasyonu düşündürür. İnfüzyonu durdurun, bölgeyi değerlendirin, yerel ekstravazasyon protokolünü izleyin ve reçeteyi yazan kişiye bildirin. Tahriş edici infüzyonlar dokuya zarar verebilir.

Cevap

B · İnfüzyonu durdurmak ve bölgeyi değerlendirmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Teğetsellik

Cevap neden bu

Teğetselliğte konuşan kişi konudan uzaklaşır ve asla konuya gelmez. Ayrıntıcılıkta gereksiz çok sayıda ayrıntı vardır, ancak konuşan kişi sonunda soruyu yanıtlar. Kelime salatası anlamsız bir sözcük karışımıdır.

Cevap

C · Teğetsellik
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Cevap neden bu

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Cevap

C · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 2,13 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

11 oz/16 = 0,6875 lb
4 + 0,6875 = 4,688 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 4,688/2,2 = 2,131 ≈ 2,13 kg

Cevap

m = 2,13 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 8,3 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 0,5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 500/60 = 8,333 ≈ 8,3 mcg/min

Cevap

D = 8,3 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 108 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 75·1,44 = 108 mg

Cevap

D = 108 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 25 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/1000 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1250/50 = 25 mL/h

Cevap

R = 25 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

75·60/60 = 75 mL/h

Hacim

V = 75·8 = 600 mL

Cevap

V = 600 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Saatlik hacim

240/4 = 60 mL/h

Damla hızı

R = 60·60/60 = 60 gtt/min

Cevap

R = 60 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,69 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

325 + 150 + 150 + 175 = 800 mL

Kilogram başına saatlik

U = 800/(59·8) = 1,695 ≈ 1,69 mL/kg/h

Cevap

U = 1,69 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 600 = 400 mL

Süre

t = 400/100 = 4 h

Cevap

t = 4 h

Bu yaklaşık 4 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 12:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 1 + 2 + 3 + 2 + 3 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 4 + 3 + 4 + 4 + 3 = 21

Risk düzeyi

21 → risk yok

Cevap

risk yok

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions