NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When cleaning a surgical incision, in which direction should the nurse clean?

  1. AFrom the incision outwards, using a new swab for each stroke
  2. BIn circles from the outside in, reusing the swab
  3. CBack and forth along the incision with the same swab
  4. DFrom the surrounding skin towards the incision with one swab
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient reports pain of 8/10 but is chatting calmly and has normal vital signs. What should the nurse do?

  1. ARecord a lower score because the patient looks comfortable and calm
  2. BAccept the report, assess further and offer analgesia
  3. CTell the patient they cannot be in that much pain
  4. DWithhold analgesia until the vital signs change
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

İnsülin ve heparin infüzyonları gibi bazı ilaçlar için neden bağımsız çift kontrol uygulanır?

  1. ABu ilaçları israf etmek çok pahalı olduğu için
  2. BAyrı ayrı kontrol eden ikinci bir kişi gözden kaçan hataları yakalar
  3. CHazırlama sürecini hızlandırmak için
  4. DHata olursa sorumluluğu iki hemşire arasında paylaştırmak için
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions with a surgical mask
  2. BContact precautions only
  3. CAirborne and contact precautions
  4. DStandard precautions only
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which two patients can most safely share a room?

  1. AA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
  2. BA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  3. CA patient with influenza and a patient with COPD
  4. DTwo patients who both have C. difficile infection
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After handover on a medical unit, which patient should the nurse see first?

  1. ADay 2 after a hernia repair, pain 6/10, oral analgesic due in 20 minutes, wants it now
  2. BPneumonia on 2 L/min oxygen, SpO₂ 93%, talking in full sentences
  3. CNew atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
  4. DDeep vein thrombosis on a heparin infusion, aPTT in the target range
7.Klinik hemşirelikOrta

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AWeight loss, heat intolerance and tremor
  2. BTiredness, weight gain and feeling cold
  3. CExcessive thirst and passing large volumes of urine
  4. DFever, neck stiffness and photophobia
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with diabetes is found confused with slurred speech and weakness on one side. What should the nurse check first?

  1. ACapillary blood glucose
  2. BSerum cholesterol
  3. CUrine output for the last day
  4. DBody mass index
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has a calcium of 11,8 mg/dL (2,95 mmol/L) from bone metastases. Which nursing measure is appropriate?

  1. AGive calcium carbonate antacids for nausea
  2. BEncourage bed rest and limit oral fluids
  3. CEncourage fluids and mobility as tolerated
  4. DOffer extra milk and cheese at each meal
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

INR'si 2,4 ile stabil olan varfarin kullanan bir hasta siprofloksasin gibi bir antibiyotik kürüne başlıyor. Bir hafta sonra INR 4,6'dır. En olası açıklama nedir?

  1. AAntibiyotik hastanın antikoagülasyon ihtiyacını ortadan kaldırmıştır
  2. BHasta K vitamininden zengin daha fazla yiyecek yemiştir
  3. CTek olası açıklama laboratuvar hatasıdır
  4. DVarfarinin etkisini artıran bir ilaç etkileşimi
11.FarmakolojiOrta

Metoprolol gibi beta blokerler esas olarak hangi reseptörleri bloke eder?

  1. AKalpteki muskarinik reseptörleri
  2. BDamarlardaki alfa-1 reseptörleri
  3. CKalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
  4. DYağ dokusundaki beta-3 reseptörleri
12.FarmakolojiZor

Hangi ilaç sınıfı bir ACE inhibitörüyle birlikte hayatı tehdit eden hiperkalemiye yol açabilir?

  1. ATiyazid diüretikleri
  2. BProton pompası inhibitörleri
  3. CYüksek doz intravenöz furosemid gibi kıvrım diüretikleri
  4. DSpironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Astımlı bir hasta rahatlatıcı inhalerini haftada üçten fazla kullanıyor. Bu neyi düşündürür?

  1. AAstım mevcut planla iyi kontrol edilmektedir
  2. BAstım kontrolü kötüdür ve tedavinin gözden geçirilmesi gerekir
  3. CKoruyucu inhaler artık gerekli değildir
  4. DRahatlatıcı artık işe yaramamaktadır ve bırakılmalıdır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?

  1. AWait two weeks to see whether it improves without any change
  2. BFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
  3. CStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
  4. DDo extra exercise to open the airways
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient who has had type 1 diabetes for 30 years says they no longer feel the warning signs of a hypo. What is this called?

  1. AThe dawn phenomenon
  2. BDiabetic ketoacidosis
  3. CHypoglycaemia unawareness
  4. DInsulin resistance
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with an insulin pump is admitted with nausea, a glucose of 19 mmol/L (342 mg/dL) and blood ketones of 3,1 mmol/L. What is the priority?

  1. ADisconnect the pump and give no insulin until the ketones clear
  2. BSuspect failed insulin delivery and give insulin by another route
  3. CGive an antiemetic only, because nausea is causing the high glucose
  4. DIncrease the pump rate and recheck the ketones in 12 hours
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids prevent all wound infections after surgery
  2. BSteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
  3. CThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  4. DSteroids make the anaesthetic drugs last much longer
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Hepatik ensefalopatili bir hasta geceleri huzursuzdur. Uyku için bir benzodiazepin önerilmiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. Aİshali önlemek için verip laktülozu kesmelidir
  2. BKaraciğer sedatifleri etkilemediği için vermelidir
  3. CSedatifler ensefalopatiyi kötüleştirebileceği için sorgulamalıdır
  4. DUykuyu sağlamak için olağan dozun iki katını vermelidir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which drug is a known teratogen that must be stopped before a planned pregnancy?

  1. AParacetamol (acetaminophen)
  2. BIsotretinoin
  3. CFolic acid
  4. DLevothyroxine
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn has a deep dimple with a tuft of hair over the lower spine. What is the significance?

  1. AIt may be a sign of an underlying spinal defect
  2. BIt is a sign of congenital heart disease
  3. CIt is an expected birthmark with no meaning
  4. DIt means the baby will have hip dysplasia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
  2. BHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
  3. CPut a tongue depressor between the child's teeth
  4. DGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child on a morphine infusion is very hard to wake, with a respiratory rate of 8 per minute and pinpoint pupils. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
  2. BGive a sedative to keep the child calm
  3. CReduce the infusion rate slightly and recheck the child's breathing in an hour
  4. DLet the child sleep, as this shows the pain is controlled
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A 4-year-old asks when her grandmother, who died last week, will come back. How should the nurse explain this to the parents?

  1. AThe child does not care about her grandmother and has not been affected by the death
  2. BThe child should not be told anything about the death until she is older
  3. CYoung children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
  4. DThe child is in denial and needs psychiatric treatment
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A teenager says she cuts herself "to feel better, not to die." Which statement about this is correct?

  1. ANon-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
  2. BSelf-injury without suicidal intent shows that she has no mental health problems that need any treatment
  3. CSelf-injury without suicidal intent never needs any assessment
  4. DShe should be told that cutting is only attention-seeking behaviour
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111212:00?12:00 PM2:00 PM11:00 PM12:00 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 12:00 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

12:00
  1. 112:00 PM
  2. 22:00 PM
  3. 311:00 PM
  4. 412:00 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tsp · 3/gün · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 1 tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tsp8 saatte bir10 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

25 kg ağırlığındaki bir çocuğa 3 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

25 kg3 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
10%stoksu = ? mL

%10 (a/h) stok çözeltiden 500 mL %2 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 10%C₂ = 2%V₂ = 500 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 30 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

30 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
840 mLkalan? mL/h4 h kalan

6 saatte 1000 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 840 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1000 mL / 6 hsonra 2 h: 840 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu240 mLmeyve suyu100 mLçay150 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar200 mLidrar200 mLidrar325 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 105 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

105 kg8 hidrar: 200 mLidrar: 200 mLidrar: 325 mLyara dreni: 140 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL650 mL verilen150 mL/h18:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 18:00’de 650 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL650 mL verilen150 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 44/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 97%havaSBP 150HR 44AT 36,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · From the incision outwards, using a new swab for each stroke

Cevap neden bu

The incision is the cleanest area, so cleaning moves from it outwards. Using a fresh swab each time avoids bringing skin bacteria back into the wound.

Cevap

A · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Accept the report, assess further and offer analgesia

Cevap neden bu

Pain is what the patient says it is. People cope with pain in different ways, and vital signs often stay normal, especially in chronic pain, so the self-report guides care.

Cevap

B · Accept the report, assess further and offer analgesia
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Ayrı ayrı kontrol eden ikinci bir kişi gözden kaçan hataları yakalar

Cevap neden bu

Bağımsız çift kontrolde, yetkin ikinci bir kişi istemi, ilacı, dozu, hesaplamayı ve pompa ayarlarını kendi başına kontrol eder. Bu, yüksek riskli ilaçlarda ciddi zarara yol açabilecek hataları yakalar.

Cevap

B · Ayrı ayrı kontrol eden ikinci bir kişi gözden kaçan hataları yakalar
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Airborne and contact precautions

Cevap neden bu

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Cevap

C · Airborne and contact precautions
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Two patients who both have C. difficile infection

Cevap neden bu

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Cevap

D · Two patients who both have C. difficile infection
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy

Cevap neden bu

Rapid atrial fibrillation with hypotension and dizziness means the heart is not pumping enough blood; the patient is unstable. The other patients are within target or have predictable needs.

Cevap

C · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Tiredness, weight gain and feeling cold

Cevap neden bu

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Cevap

B · Tiredness, weight gain and feeling cold
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Capillary blood glucose

Cevap neden bu

Hypoglycaemia can cause focal neurological signs that mimic stroke. A bedside glucose check is quick and should be done in any patient with sudden neurological symptoms.

Cevap

A · Capillary blood glucose
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Encourage fluids and mobility as tolerated

Cevap neden bu

Hydration helps the kidneys excrete calcium and prevents stones, and weight-bearing mobility slows calcium loss from bone. Calcium-containing foods and antacids are not encouraged. The nurse also monitors for confusion, constipation and arrhythmias.Kontrol edilen kaynak: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Encourage fluids and mobility as tolerated
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Varfarinin etkisini artıran bir ilaç etkileşimi

Cevap neden bu

Birkaç antibiyotik, varfarinin yıkımını azaltarak veya K vitamini yapan bağırsak bakterilerini değiştirerek etkisini artırır. Bu tür ilaçlara başlandığında INR daha sık izlenir. Diyette daha fazla K vitamini INR'yi düşürürdü.Kontrol edilen kaynak: Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Varfarinin etkisini artıran bir ilaç etkileşimi
11.Farmakoloji

Cevap: C · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri

Cevap neden bu

Kardiyoselektif beta blokerler beta-1 reseptörlerini bloke ederek kalp hızını, kasılma gücünü ve renin salınımını azaltır.

Cevap

C · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
12.Farmakoloji

Cevap: D · Spironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler

Cevap neden bu

ACE inhibitörleri aldosteronu düşürür, spironolakton ise reseptörünü bloke eder; birlikte potasyum atılımını azaltır ve potasyumu tehlikeli biçimde yükseltebilir.

Cevap

D · Spironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Astım kontrolü kötüdür ve tedavinin gözden geçirilmesi gerekir

Cevap neden bu

Rahatlatıcıya sık gereksinim duymak, geceleri belirtilerle uyanmak veya etkinliği kısıtlamak kötü kontrollü astımı gösterir. İnhaler tekniği, uyum ve tetikleyiciler kontrol edilmeli, düzenli koruyucu tedavi artırılmalıdır.

Cevap

B · Astım kontrolü kötüdür ve tedavinin gözden geçirilmesi gerekir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review

Cevap neden bu

Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.

Cevap

B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Hypoglycaemia unawareness

Cevap neden bu

Long duration of diabetes and frequent hypos reduce the adrenaline response, so warning symptoms are lost. This greatly increases the risk of severe hypos. Strict avoidance of hypos for some weeks can partly restore awareness, and glucose sensors with alarms help.

Cevap

C · Hypoglycaemia unawareness
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route

Cevap neden bu

Rising ketones in a pump user suggest that insulin delivery has failed, for example from a kinked cannula or an empty reservoir. Insulin must be given by pen or IV, and DKA treatment started if criteria are met. The site and pump are checked.

Cevap

B · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Cevap neden bu

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Cevap

C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Sedatifler ensefalopatiyi kötüleştirebileceği için sorgulamalıdır

Cevap neden bu

Benzodiazepinler ve opioidler karaciğer yetmezliğinde birikir ve ensefalopatiyi tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Enfeksiyon, kabızlık, GİS kanaması, dehidratasyon ve elektrolit değişiklikleri gibi tetikleyiciler araştırılır. Alkol yoksunluğu için benzodiazepinler bir istisnadır ve dikkatle kullanılır.

Cevap

C · Sedatifler ensefalopatiyi kötüleştirebileceği için sorgulamalıdır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Isotretinoin

Cevap neden bu

Isotretinoin causes severe birth defects, so pregnancy must be prevented during treatment and for a period afterwards. Paracetamol is the usual analgesic in pregnancy, and levothyroxine should be continued.

Cevap

B · Isotretinoin
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · It may be a sign of an underlying spinal defect

Cevap neden bu

A sacral dimple with a hair tuft, swelling or skin change may indicate spina bifida occulta or a tethered cord. It should be reported, and spinal ultrasound is often arranged.

Cevap

A · It may be a sign of an underlying spinal defect
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Cevap neden bu

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Cevap

D · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol

Cevap neden bu

Deep sedation, slow breathing and pinpoint pupils indicate opioid toxicity. The opioid is stopped, the airway and breathing supported with oxygen or bag-mask ventilation if needed, naloxone given as prescribed and help called.

Cevap

A · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help

Cevap neden bu

Preschool children often see death as temporary or reversible. Clear, simple language, such as "her body stopped working", and avoiding phrases like "gone to sleep" help the child understand.

Cevap

C · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time

Cevap neden bu

Self-harm is a strong predictor of later suicide, even when the person does not intend to die. Each episode needs a compassionate assessment of risk, triggers and the function of the behaviour.

Cevap

A · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 12:00 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

12 → 12 PM

Cevap

12:00 PM

Cevap

12:00 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 150 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Tüm tedavi

V = 5 mL × 3/gün × 10 = 150 mL

Cevap

V = 150 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 3·25 = 75 mg

Hacim

V = 75/25 = 3 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: W = 400 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 2·500/10 = 100 mL

Eklenecek su

W = 500 − 100 = 400 mL

Cevap

W = 400 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 180 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

30·60/60 = 30 mL/h

Hacim

V = 30·6 = 180 mL

Cevap

V = 180 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 26 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/6 = 166,7 mL/h

Yeni hız

R = 840/4 = 210 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (210 − 166,7)/166,7·100% = 26%

Cevap

Δ = 26%

Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,86 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

200 + 200 + 325 = 725 mL

Kilogram başına saatlik

U = 725/(105·8) = 0,8631 ≈ 0,86 mL/kg/h

Cevap

U = 0,86 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 650 = 350 mL

Süre

t = 350/150 = 2,333 ≈ 2,3 h

Cevap

t = 2,3 h

Bu yaklaşık 2 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:20 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 60

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 60

Cevap

MFS = 60
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 44/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions