NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. AFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  2. BTalk to the family instead of the patient
  3. CSpeak louder and more slowly than usual
  4. DAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient asks for a same-sex nurse for intimate care because of their religious beliefs. What should the nurse do?

  1. AArrange it where possible and record the preference in the care plan
  2. BRefuse, as all nurses are equally qualified
  3. CAgree, but only if the patient has a written note from a religious leader
  4. DTell the patient they must accept whoever is on duty
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

An older adult has trouble getting in and out of the bath. Which measures make bathing safer?

  1. AA shower chair, grab bars and a non-slip mat
  2. BA loose rug beside the tub to stand on
  3. CLocking the bathroom door for privacy
  4. DBath oil to help the person slide in and out
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. AThrow water over the lamp to stop the current
  2. BSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
  3. CStart chest compressions straight away
  4. DPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will not leave my insulin in a hot car.”
  2. B“I will keep unopened insulin in the fridge.”
  3. C“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  4. D“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. ARapid cooling while supporting airway and circulation
  2. BWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  3. CAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  4. DGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
7.Klinik hemşirelikOrta

Tip 1 diyabetli bir hastanın kan şekeri 25 mmol/L, solunumu derin ve hızlı, idrarında keton var. Olası tanı nedir?

  1. AHipoglisemi
  2. BDiyabetik ketoasidoz
  3. CNormal şeker dalgalanması
  4. DKetonsuz hiperozmolar hiperglisemik durum
8.Klinik hemşirelikZor

Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?

  1. ASymptoms can return later in a biphasic reaction
  2. BThe patient must stay until all allergy tests are complete
  3. CAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
  4. DAdrenaline always causes a heart attack hours later
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA normal change after surgery that needs no follow-up
  2. BA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  3. CA sure sign that the cancer has been fully cured
  4. DPossible recurrence that needs further assessment
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hızlı büyüyen bir lenfoma için kemoterapiden sonra hangi sonuç paterni tümör lizis sendromunu düşündürür?

  1. AYüksek potasyum, yüksek fosfat, yüksek ürik asit ve düşük kalsiyum
  2. BYüksek hemoglobinle birlikte normal elektrolitler
  3. CDüşük potasyum, düşük fosfat, düşük ürik asit ve yüksek kalsiyum
  4. DYalnızca yüksek sodyum ve düşük glikoz
11.FarmakolojiOrta

Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?

  1. AA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
  2. BBulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
  3. CAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
  4. DNo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
12.FarmakolojiZor

Five days after starting clindamycin, a patient has frequent watery diarrhoea, abdominal cramps and a fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AAn allergy to clindamycin; give an antihistamine and continue the antibiotic
  2. BFood poisoning; encourage a high-fibre diet and plenty of milk products
  3. CA normal side effect; give loperamide and continue as usual
  4. DC. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. AFlat on the back with the arms raised
  2. BSitting fully upright at all times
  3. CWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  4. DWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. ABack pain causing kidney damage
  2. BAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
  3. CIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
  4. DAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo reduce stomach acid so the food is digested better
  2. BTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  3. CTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  4. DTo stop the drug from irritating an empty stomach later on
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Saat 03,00'te bir hastanın glukozu 3,6 mmol/L'dir, ancak kahvaltıdan önce yüksektir. Akşamları uzun etkili insülin alıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AGece ölçümünü görmezden gelip yalnızca sabah değerine göre davranmalıdır
  2. BDüşüklüğü tedavi etmeli ve akşam dozunun gözden geçirilmesi için örüntüyü bildirmelidir
  3. CSabah değeri yüksek olacağı için 03,00'te ek insülin vermelidir
  4. DTüm insülini kalıcı olarak kesmeli ve glukozu dört saatte bir izlemelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why should metoclopramide not be used for nausea in mechanical bowel obstruction?

  1. AIt increases gut movement against the blockage
  2. BIt always causes severe diarrhoea
  3. CIt blocks the effect of all opioids
  4. DIt makes the bowel stop moving completely
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

İnce bağırsak tıkanıklığı olan bir hastanın nazogastrik tüpünden günde 2 L drenaj oluyor. En önemli hemşirelik odağı hangisidir?

  1. AMide sıvısını korumak için tüpü uzun süre klemplemek
  2. BIV replasmanla birlikte doğru sıvı dengesi ve elektrolit kontrolleri
  3. CKayıpları önlemek için 1 L drene olunca tüpü çıkarmak
  4. DTüpün çıkardığını yerine koymak için oral sıvıları serbestçe vermek
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
  2. BIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  3. CIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
  4. DIt carries blood from the aorta back to the placenta
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. AKeeping the head of the cot lower than the feet
  2. BFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
  3. CRapid fluid boluses to support blood pressure
  4. DMinimal handling with the head in midline
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Çocuklarda genellikle kaçınılan aspirin neden Kawasaki hastalığında kullanılır?

  1. AHastalığa neden olan enfeksiyonu iyileştirir
  2. BUzman gözetiminde, inflamasyonu ve koroner arter pıhtı riskini azaltır
  3. CYalnızca döküntü ve eklem ağrısı için ağrı kesici olarak kullanılır ve ateş düşünce kesilir
  4. DReye sendromunu önler
22.Pediatri hemşireliğiZor

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AUveitis can develop without symptoms and damage vision
  2. BThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  3. CEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
  4. DArthritis drugs always cause cataracts within a year
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

"İntihar etmeme sözleşmeleri" neden bir güvenlik önlemi olarak önerilmez?

  1. AHer yerde yasa dışıdırlar
  2. BÇoğu hasta için okunamayacak kadar uzun ve karmaşıktırlar; bu yüzden az hasta imzalar
  3. CYalnızca çocuklar içindir
  4. Dİntiharı önlediklerine dair kanıt yoktur ve yanlış güvence verebilirler
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?

  1. A"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
  2. B"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
  3. C"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
  4. D"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,4 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 36,4 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

36,4 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 fl oz? mL½ tsp? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 fl oz / meyve suyu, ½ tsp / öksürük şurubu, ½ tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg2 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 70 kg ve tek doz olarak 2 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

70 kg2 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
69 kg173 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 173 cm boyunda ve 69 kg ağırlığında. İstem 175 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

173 cm69 kg175 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
340 mLkalan? mL/h2 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 8 saat sonra torbada hâlâ 340 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 8 h: 340 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 5 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt240 mLsu200 mLçay150 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar375 mLidrar350 mLidrar350 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 240 mLsu: 200 mLçay: 150 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL verilen80 mL/h13:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:30’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL verilen80 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %94 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,1 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 94%havaSBP 136HR 82AT 36,1 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Cevap neden bu

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Cevap

D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Arrange it where possible and record the preference in the care plan

Cevap neden bu

Respecting such preferences supports dignity and trust. The nurse arranges it whenever possible, records it and explains if it cannot be met in an emergency.

Cevap

A · Arrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat

Cevap neden bu

Shower chairs, grab bars and non-slip surfaces reduce slips and falls. Bath oils make surfaces slippery, and a locked door delays help if the person falls.

Cevap

A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Cevap neden bu

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Cevap

B · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Cevap neden bu

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Cevap

C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Cevap neden bu

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Cevap

A · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Diyabetik ketoasidoz

Cevap neden bu

Kussmaul solunumuyla birlikte yüksek şeker, keton ve asidoz DKA'yı gösterir. Sıvı, insülin ve yakın potasyum izlemiyle tedavi edilir.

Cevap

B · Diyabetik ketoasidoz
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Symptoms can return later in a biphasic reaction

Cevap neden bu

Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.

Cevap

A · Symptoms can return later in a biphasic reaction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Possible recurrence that needs further assessment

Cevap neden bu

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Kontrol edilen kaynak: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Possible recurrence that needs further assessment
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Yüksek potasyum, yüksek fosfat, yüksek ürik asit ve düşük kalsiyum

Cevap neden bu

Çok sayıda tümör hücresi parçalandığında potasyum, fosfat ve nükleik asitler (ürik aside dönüşür) kana boşalır. Fosfat kalsiyumu bağlar; bu yüzden kalsiyum düşer. Riskler arasında aritmiler ve akut böbrek hasarı bulunur.Kontrol edilen kaynak: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Cevap

A · Yüksek potasyum, yüksek fosfat, yüksek ürik asit ve düşük kalsiyum
11.Farmakoloji

Cevap: A · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener

Cevap neden bu

Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.

Cevap

A · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Farmakoloji

Cevap: D · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals

Cevap neden bu

Broad-spectrum antibiotics, especially clindamycin, allow C. difficile to overgrow and release toxins. Stool is tested, contact precautions with soap-and-water handwashing are used, and antidiarrhoeals are avoided because they keep toxin in the gut.

Cevap

D · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Cevap neden bu

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Cevap

C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Cevap neden bu

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Cevap

B · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Cevap neden bu

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Cevap

B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Düşüklüğü tedavi etmeli ve akşam dozunun gözden geçirilmesi için örüntüyü bildirmelidir

Cevap neden bu

Nokturnal hipoglisemi tedavi edilmelidir. Gece düşüklüğünden sonra yüksek sabah glukozu rebound'u (Somogyi etkisi) veya ayrı bir nedeni yansıtabilir; her iki durumda da akşam insülin rejimi gözden geçirilmelidir. Geceleri ek insülin vermek hipoglisemiyi kötüleştirir.

Cevap

B · Düşüklüğü tedavi etmeli ve akşam dozunun gözden geçirilmesi için örüntüyü bildirmelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · It increases gut movement against the blockage

Cevap neden bu

Metoclopramide stimulates gastric and intestinal motility, which can worsen pain and risk perforation in complete mechanical obstruction. Other antiemetics are chosen.

Cevap

A · It increases gut movement against the blockage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · IV replasmanla birlikte doğru sıvı dengesi ve elektrolit kontrolleri

Cevap neden bu

Büyük NG kayıpları dehidratasyona, hipokalemiye ve hipokloremik metabolik alkaloza yol açar. Aspirat ölçülür ve kaydedilir, reçete edildiği şekilde IV yerine konur (çoğunlukla potasyum içeren kristaloidle) ve üre, kreatinin ve elektrolitler en az günlük kontrol edilir. Oral sıvılar kayıpları ve kusma riskini artırır.

Cevap

B · IV replasmanla birlikte doğru sıvı dengesi ve elektrolit kontrolleri
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Cevap neden bu

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Cevap

A · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Minimal handling with the head in midline

Cevap neden bu

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Cevap

D · Minimal handling with the head in midline
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Uzman gözetiminde, inflamasyonu ve koroner arter pıhtı riskini azaltır

Cevap neden bu

Kawasaki hastalığı, koroner arter anevrizmalarına yol açabilen bir vaskülittir. Uzman gözetiminde IV immünglobülin ve aspirinle tedavi edilir; koroner arterleri kontrol etmek için ekokardiyografi yapılır.

Cevap

B · Uzman gözetiminde, inflamasyonu ve koroner arter pıhtı riskini azaltır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Cevap neden bu

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Cevap

A · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · İntiharı önlediklerine dair kanıt yoktur ve yanlış güvence verebilirler

Cevap neden bu

İntihar etmeme sözleşmeleri değerlendirmenin yerini tutmaz. Ortaklaşa güvenlik planlaması, araçlara erişimin azaltılması ve gerektiğinde yakın gözlem önerilir.

Cevap

D · İntiharı önlediklerine dair kanıt yoktur ve yanlış güvence verebilirler
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"

Cevap neden bu

Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.

Cevap

C · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 97,5 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

36,4·9/5 = 65,52

32 ekleyin

T = 65,52 + 32 = 97,52 ≈ 97,5 °F

Cevap

T = 97,5 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 70 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2 fl oz = 2·30 = 60 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Toplayın

V = 60 + 2,5 + 7,5 = 70 mL

Cevap

V = 70 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 140 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

2·70 = 140 mg

Cevap

D = 140 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 318,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(173·69/3600) = √3,316 = 1,821 m²

Doz

D = 175·1,821 = 318,7 mg

Cevap

D = 318,7 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 170 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 340/2 = 170 mL/h

Cevap

R = 170 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 20 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/100 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·5 = 20 mg/h

Cevap

D = 20 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 2250 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 240 + 200 + 150 = 590 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 2250 mL

Cevap

I = 2250 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 150 = 350 mL

Süre

t = 350/80 = 4,375 ≈ 4,4 h

Cevap

t = 4,4 h

Bu yaklaşık 4 h 23 min eder, yani torba yaklaşık saat 17:53 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 70

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 0 + 0 + 15 = 70

Cevap

MFS = 70
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 94% → 1
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions