NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hangi davranış aktif dinlemeyi gösterir?

  1. AHasta konuşurken cevabınızı planlamak
  2. BAnladığınızı kontrol etmek için hastanın söylediğini kendi sözcüklerinizle yeniden ifade etmek
  3. CDuygular ortaya çıkınca konuyu değiştirmek
  4. DKonuşma sırasında not almak için bilgisayar ekranına bakmak
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why must a needlestick injury be reported straight away rather than at the end of the shift?

  1. AThe source patient will be discharged soon
  2. BThe injury must be documented within ten minutes for the report to be valid
  3. CReporting late means the nurse has to pay for the tests
  4. DPost-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?

  1. AClipping with electric clippers just before surgery
  2. BUsing wax strips on the morning of surgery
  3. CShaving with a disposable razor the night before surgery
  4. DShaving with a razor just before the incision
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Before the wound is closed, the sponge count does not match the starting count. What should happen?

  1. ATell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
  2. BClose the wound to avoid a long anesthetic and recount the sponges after surgery
  3. CChange the count on the record so that it matches, then close the wound as planned
  4. DAssume that the first count was wrong and continue
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?

  1. AThe constipation has fully resolved
  2. BA new bowel infection that has caused the diarrhea
  3. CFecal impaction with liquid stool passing around it
  4. DA side effect of drinking too much water
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?

  1. AAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
  2. BGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
  3. CMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
  4. DWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
7.Klinik hemşirelikOrta

Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?

  1. ATo rule out bleeding in the brain
  2. BTo measure the size of the ventricles
  3. CTo confirm the patient's age
  4. DTo check for brain tumours only
8.Klinik hemşirelikZor

Santral venöz kateteri olan bir hasta, oturur pozisyondayken hat ayrılırken aniden nefes darlığı ve hipotansiyon geliştiriyor. En olası komplikasyon nedir?

  1. AHipoglisemi
  2. BFlebit
  3. CHava embolisi
  4. DPnömoni
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has taken a proton pump inhibitor (such as omeprazole) for many years and now has muscle cramps and tremor. Which electrolyte is most likely to be low?

  1. APhosphate
  2. BSodium
  3. CChloride
  4. DMagnesium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
  2. B"My stools may look darker while I take the tablets"
  3. C"I can take it with orange juice to help absorption"
  4. D"I'll keep the tablets out of reach of the children"
11.FarmakolojiOrta

İpratropium KOAH'ta kullanılan bir bronkodilatördür. Nasıl etki eder?

  1. ALökotrien reseptörlerini bloke eder
  2. BBir kortikosteroid gibi inflamasyonu azaltır
  3. CHava yollarındaki beta-2 adrenerjik reseptörleri uyarır
  4. DHava yolu düz kasındaki muskarinik reseptörleri bloke eder
12.FarmakolojiZor

A patient receiving cisplatin is given large volumes of IV fluid before and after each dose. What is the main purpose?

  1. ATo reduce kidney damage
  2. BTo increase drug absorption from the gut
  3. CTo prevent hair loss
  4. DTo prevent bleeding
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A woman with hypertension who takes lisinopril says she is planning a pregnancy. What should the nurse advise?

  1. AContinue lisinopril, as it is the safest blood pressure drug in pregnancy
  2. BDouble the dose to protect the baby from high blood pressure
  3. CDiscuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
  4. DStop all blood pressure treatment straight away without telling anyone
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Dabigatran kullanan bir hastada ciddi gastrointestinal kanama vardır. Hangi özgül geri çevirici ajan kullanılabilir?

  1. ATek başına traneksamik asit
  2. BProtamin sülfat
  3. CFitomenadion (K vitamini)
  4. Dİdarusizumab
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A nurse is teaching a patient going home after a mild concussion. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Someone will stay with me for the first night."
  2. B"A few drinks tonight will help me relax and sleep."
  3. C"I will come back if I start vomiting again and again."
  4. D"I will return if my headache gets steadily worse."
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

During a TURP, a patient becomes confused and nauseated, with a slow pulse and a raised BP. The sodium is 121 mmol/L. What is most likely?

  1. AAn allergic reaction to the catheter
  2. BTURP syndrome from absorbed irrigation fluid
  3. CA normal reaction to the spinal anaesthetic
  4. DHypoglycaemia from fasting for many hours before surgery
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AHearing loss
  2. BHair loss
  3. CConstipation
  4. DSevere hypoglycaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Bir hemşire yere az miktarda sitotoksik ilaç döküyor. Doğru yaklaşım nedir?

  1. AServis paspasıyla silip paspası pis su gideri bölümünde durulamak
  2. BKâğıt havluyla silip genel atık kutusuna atmak
  3. CKKE ile dökülme setini kullanmak, temizlemek, sitotoksik atık olarak torbalamak ve bildirmek
  4. DBuharlaşmaya bırakıp birkaç dakika insanları uzak tutmak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman in late pregnancy has numbness and tingling in her thumb and first fingers, worse at night. What is the most likely cause?

  1. AVitamin K deficiency
  2. BCarpal tunnel syndrome
  3. CLow blood calcium
  4. DA stroke caused by pre-eclampsia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

38 haftalık bir kadın telefonla bebeğinin dünden beri her zamankinden çok daha az hareket ettiğini söylüyor. En iyi öneri nedir?

  1. ASoğuk, şekerli bir içecek içmesi ve yalnızca 3 gün hareket olmazsa aramasını
  2. BFetal kalp hızı değerlendirmesi için bugün gelmesi
  3. CÖnümüzdeki haftaki rutin randevusunu beklemesi
  4. DTerme yakın azalmış hareketin normal olduğu ve işlem gerektirmediği
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hemofilisi olan bir çocukta hangi önlem geçerlidir?

  1. AEklemleri ve kasları güçlendirmek için ragbi gibi temaslı sporları teşvik etmek
  2. BMümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak
  3. CKanayan eklemlere sıcak uygulamak
  4. DAğrı için aspirin vermek
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. AGastroenteritis
  2. BAcute asthma attack with hyperventilation
  3. CAppendicitis
  4. DDiabetic ketoacidosis
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking fluoxetine says she has started taking St John's wort to feel even better. What is the main risk?

  1. ALithium toxicity
  2. BAgranulocytosis
  3. CSerotonin syndrome
  4. DHypertensive crisis from tyramine
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient in acute mania has slept for 2 hours in 3 nights, is losing weight and is pacing constantly. Which nursing concern is the priority?

  1. ALow self-esteem
  2. BDisturbed relationships with her family
  3. CRisk of physical exhaustion and injury
  4. DLack of knowledge about the illness
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C96,2 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 96,2 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

96,2 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
6 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 6 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

6 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg10 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 70 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

70 kg10 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,48 mg. Ampul mL başına 4000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,48 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg500 mL12 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 250 mg ilaç içeriyor ve 12 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

250 mg/500 mL12 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu120 mLçorba200 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar200 mLidrar250 mLidrar475 mLidrar475 mLyara dreni150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

meyve suyu: 120 mLçorba: 200 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 200 mLidrar: 250 mLidrar: 475 mLidrar: 475 mLyara dreni: 150 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL550 mL verilen125 mL/h21:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 21:30’de 550 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL550 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 92/56 mmHg, nabız 126/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 98%havaSBP 92HR 126AT 35,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Anladığınızı kontrol etmek için hastanın söylediğini kendi sözcüklerinizle yeniden ifade etmek

Cevap neden bu

Aktif dinleme dikkat, uygun göz teması, baş sallama, yansıtma ve yeniden ifade etmeyi içerir. Hastaların dinlendiklerini hissetmelerine yardımcı olur ve hemşireye doğru bilgi sağlar.

Cevap

B · Anladığınızı kontrol etmek için hastanın söylediğini kendi sözcüklerinizle yeniden ifade etmek
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible

Cevap neden bu

After a high-risk exposure, for example to HIV or hepatitis B, preventive treatment is most effective when started early. Prompt reporting also allows the source patient to be assessed.

Cevap

D · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Clipping with electric clippers just before surgery

Cevap neden bu

Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.

Cevap

A · Clipping with electric clippers just before surgery
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found

Cevap neden bu

A count discrepancy is reported to the whole team at once. Closure waits while the field, wound and room are searched, and an x-ray is taken per policy if the item is still missing.

Cevap

A · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Fecal impaction with liquid stool passing around it

Cevap neden bu

In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.

Cevap

C · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient

Cevap neden bu

LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.

Cevap

B · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · To rule out bleeding in the brain

Cevap neden bu

A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.

Cevap

A · To rule out bleeding in the brain
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Hava embolisi

Cevap neden bu

Santral bir hat havaya açık olduğunda hava embolisi oluşabilir. Hattı klempleyin, mümkünse hastayı baş aşağı sol yan yatırın, yüksek akımlı oksijen verin ve yardım çağırın.

Cevap

C · Hava embolisi
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"

Cevap neden bu

Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Kontrol edilen kaynak: Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Farmakoloji

Cevap: D · Hava yolu düz kasındaki muskarinik reseptörleri bloke eder

Cevap neden bu

İpratropium inhaler bir antimuskariniktir. Vagus aracılı bronkokonstriksiyonu ve mukus salgısını bloke eder; bu özellikle KOAH'ta yararlıdır.

Cevap

D · Hava yolu düz kasındaki muskarinik reseptörleri bloke eder
12.Farmakoloji

Cevap: A · To reduce kidney damage

Cevap neden bu

Cisplatin is nephrotoxic, and hydration helps protect the kidneys. It also causes ototoxicity, peripheral neuropathy, severe nausea and low magnesium.

Cevap

A · To reduce kidney damage
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive

Cevap neden bu

ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.

Cevap

C · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · İdarusizumab

Cevap neden bu

İdarusizumab dabigatrana bağlanır ve etkisini dakikalar içinde geri çevirir. Faktör Xa inhibitörleri için andeksanet alfa (veya bulunmadığı yerde protrombin kompleks konsantresi) kullanılır. Protamin heparini, K vitamini varfarini geri çevirir. Traneksamik asit hemostazı destekleyebilir ancak geri çevirici ajan değildir.

Cevap

D · İdarusizumab
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · "A few drinks tonight will help me relax and sleep."

Cevap neden bu

After a head injury, alcohol and sedatives should be avoided because they can mask drowsiness and confusion. A responsible adult should stay with the patient, and worsening headache, repeated vomiting, confusion or drowsiness mean they must return.

Cevap

B · "A few drinks tonight will help me relax and sleep."
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · TURP syndrome from absorbed irrigation fluid

Cevap neden bu

In TURP syndrome, irrigating fluid is absorbed into the blood, causing fluid overload and dilutional hyponatraemia. Signs include confusion, nausea, bradycardia, hypertension and, if severe, seizures. It needs urgent medical treatment.

Cevap

B · TURP syndrome from absorbed irrigation fluid
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Constipation

Cevap neden bu

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Cevap

C · Constipation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · KKE ile dökülme setini kullanmak, temizlemek, sitotoksik atık olarak torbalamak ve bildirmek

Cevap neden bu

Sitotoksik dökülmeler, eldiven, önlük, göz koruması ve gerekirse maske içeren özel bir dökülme setiyle yönetilir. Dökülme sınırlandırılır, emdirilir ve dıştan içe doğru temizlenir; atık etiketli sitotoksik atığa konur ve olay bildirilir.

Cevap

C · KKE ile dökülme setini kullanmak, temizlemek, sitotoksik atık olarak torbalamak ve bildirmek
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Carpal tunnel syndrome

Cevap neden bu

Fluid retention in pregnancy can compress the median nerve in the carpal tunnel. A wrist splint at night often helps, and symptoms usually resolve after birth.

Cevap

B · Carpal tunnel syndrome
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Fetal kalp hızı değerlendirmesi için bugün gelmesi

Cevap neden bu

Azalmış fetal hareketler fetal bozulmanın uyarısı olabilir. Genellikle aynı gün içinde, fetal kalp hızı kontrolü ve gerektiğinde ek tetkiklerle hızla değerlendirilmelidir. Hareketler terme yakın normalde azalmaz.

Cevap

B · Fetal kalp hızı değerlendirmesi için bugün gelmesi
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Mümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak

Cevap neden bu

Kanamaya yol açan işlemlerden ve ilaçlardan kaçının: kas içi enjeksiyonlar, rektal ateş ölçümü, aspirin ve NSAİİ'ler. Eklem kanaması faktör replasmanı, istirahat, buz, kompresyon ve yükseltme ile tedavi edilir.

Cevap

B · Mümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Diabetic ketoacidosis

Cevap neden bu

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Cevap

D · Diabetic ketoacidosis
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Serotonin syndrome

Cevap neden bu

St John's wort has serotonergic effects, so combining it with an SSRI can cause serotonin syndrome. It also induces liver enzymes and interacts with many other drugs, so patients should tell the prescriber about herbal products.

Cevap

C · Serotonin syndrome
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Risk of physical exhaustion and injury

Cevap neden bu

Severe mania can lead to dehydration, exhaustion, injury and even death if not managed. Physical safety, sleep, fluids and nutrition come before education or psychosocial issues.

Cevap

C · Risk of physical exhaustion and injury
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35,7 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

96,2 − 32 = 64,2

5/9 ile çarpın

T = 64,2·5/9 = 35,67 ≈ 35,7 °C

Cevap

T = 35,7 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 0,36 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 6 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 6·60/1000 = 0,36 mg/h

Cevap

D = 0,36 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 175 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·70 = 700 mg

Doz başına

D = 700/4 = 175 mg

Cevap

D = 175 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,12 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,48 mg = 480 mcg

Hacim

V = 480/4000 = 0,12 mL

Cevap

V = 0,12 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1500·20/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 6 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

250/500 = 0,5 mg/mL

Doz hızı

D = 0,5·12 = 6 mg/h

Cevap

D = 6 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −650 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 200 = 320 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 900 mL

Toplam çıkarılan

200 + 250 + 475 + 475 + 150 = 1550 mL

Denge

B = 900 − 1550 = −650 mL

Cevap

B = −650 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 550 = 450 mL

Süre

t = 450/125 = 3,6 h

Cevap

t = 3,6 h

Bu yaklaşık 3 h 36 min eder, yani torba yaklaşık saat 01:06 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 4 + 2 + 1 + 1 + 3 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 126/min → 2
uyanık (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 1 = 5
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions