NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?

  1. AKeep moving
  2. BKeep clean
  3. CKeep warm
  4. DKeep dry
2.Hemşirelik esaslarıZor

A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?

  1. AAccept it, since the patient has gone home
  2. BAccept it but only post about work
  3. CDecline it, to keep a professional boundary
  4. DAccept it and ask how they are getting on
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Kapalı kaynaklı radyoaktif implantı olan bir hastaya hangi hemşire atanmamalıdır?

  1. ABirimde iki yıldır çalışan bir hemşire
  2. BGebe olan bir hemşire
  3. CDozimetre rozeti takan bir hemşire
  4. DRadyasyon güvenliği eğitimi almış bir hemşire
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bilek kısıtlayıcılı konfüze bir hastanın bir elinde parmaklar soğuk ve soluk, aynı tarafta radiyal nabız zayıftır. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AHasta çekiştirmesin diye diğer kısıtlayıcıyı sıkılaştırmalıdır
  2. BO kısıtlayıcıyı gevşetip elin dolaşımını değerlendirmelidir
  3. CBulguları dikkatle belgeleyip iki saat sonra yeniden kontrol etmelidir
  4. DKısıtlayıcıyı olduğu gibi bırakıp eli yastık üzerinde yükseltmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. ACheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  2. BWait until tomorrow to see if the vomiting settles
  3. CStop all insulin until the patient is able to eat normally again
  4. DEncourage a large meal to settle the stomach
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Two call lights go on at the same time. One patient has pain of 7/10 after surgery. The other is a confused patient at high risk of falls who is climbing out of bed alone. Who does the nurse go to first?

  1. AThe confused patient climbing out of bed
  2. BThe patient in pain after surgery
  3. CThe patient whose call light went on first
  4. DWhichever patient’s room is closer to the station
7.Klinik hemşirelikOrta

A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?

  1. AWait until the patient has been discharged
  2. BRaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
  3. CConfront the relative directly at the bedside about it
  4. DKeep it secret because it is a family matter
8.Klinik hemşirelikZor

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. ALet the child interpret to save time
  2. BArrange a professional interpreter
  3. CAsk the patient to sign the form without explanation
  4. DUse gestures and proceed
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum sodium, which may fall too low
  2. BSerum potassium, which may rise too high
  3. CSerum glucose, which may rise very high
  4. DSerum calcium, which may rise too high
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Kronik hiponatremisi (sodyum 118 mEq/L) olan bir hasta tedavi ediliyor. Sodyum neden yavaş yükseltilmelidir?

  1. AHızlı düzeltme tek risk olan hipokalemiye yol açar
  2. BHızlı düzeltme sodyumun yeniden daha da düşmesine neden olur
  3. CYavaş düzeltme yalnızca hastane maliyetlerini azaltmak için gereklidir
  4. DCiddi bir beyin hasarı olan ozmotik demiyelinizasyona yol açabilir
11.FarmakolojiOrta

Uzun süreli ağızdan kortikosteroid kullanımının iyi bilinen bir advers etkisi hangisidir?

  1. AOsteoporoz
  2. BDüşük kan basıncı
  3. CHipoglisemi
  4. DKilo kaybı
12.FarmakolojiZor

A patient receiving frequent salbutamol (albuterol) nebulisers develops a fine tremor and a heart rate of 120 per minute. What is the best explanation?

  1. ASalbutamol blocks muscarinic receptors in the heart
  2. BSalbutamol causes high potassium, which speeds the heart and causes muscle twitching
  3. CThe patient is allergic to salbutamol and needs adrenaline
  4. DAt high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. ADirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
  2. BMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
  3. CAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
  4. DAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Three days after an MI, a patient faints on the commode while straining hard to open the bowels. The heart rate was 42/min at the time. What is the most likely mechanism?

  1. AAn allergic reaction to the commode
  2. BA new pulmonary embolism
  3. CA vagal response to straining
  4. DLow blood glucose from fasting
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A woman who takes the combined contraceptive pill is starting carbamazepine. What should she be taught?

  1. ACarbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
  2. BThe pill makes carbamazepine toxic, so she must stop the pill
  3. CThere is no interaction between these two medicines
  4. DShe should take both at the same time so they are absorbed together
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Valproat kullanan epilepsili bir kadın gebelik planladığını söylüyor. Hangi yanıt en uygundur?

  1. ABebeği nöbetlerden korumak için dozu ikiye katlamayı önermek
  2. BValproatı bugünden itibaren tamamen bırakmasını söylemek
  3. CAniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek
  4. DValproatın gebelik boyunca güvenli olduğu konusunda onu rahatlatmak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Eksudası fazla olan bir yara için genellikle hangi pansuman uygundur?

  1. AHaftalık değiştirilen kuru gazlı bez
  2. BHidrojel tabaka
  3. Cİnce şeffaf film
  4. DAljinat veya köpük
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. AArterial insufficiency
  2. BVenous insufficiency
  3. CNeuropathic itching
  4. DLymphoedema
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman 1 day after birth has a blood pressure of 150/96 mmHg and a headache. She had normal blood pressures in pregnancy. What should the nurse do?

  1. AReassure her that this is normal after birth
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and ignore the blood pressure
  3. CEncourage her to walk to lower her blood pressure
  4. DReport it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. ARecord it and arrange follow-up; many descend later
  2. BArrange emergency surgery on the testis today
  3. CTell the parents it will never descend
  4. DMassage the groin daily to push it down
21.Pediatri hemşireliğiOrta

What is the purpose of grommets (tympanostomy tubes) in a child with repeated middle ear problems?

  1. ATo replace the damaged eardrum permanently
  2. BTo give antibiotics directly into the inner ear
  3. CTo widen the outer ear canal and reduce the build-up of wax
  4. DTo ventilate the middle ear and let fluid drain
22.Pediatri hemşireliğiZor

A newborn becomes deeply cyanotic within hours of birth and does not improve with oxygen. A prostaglandin infusion is started. What is its purpose?

  1. ATo dilate the airways so that oxygen can reach the alveoli
  2. BTo close the ductus arteriosus and send all blood through the lungs
  3. CTo strengthen heart muscle contraction and raise blood pressure
  4. DTo keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

How does repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) differ from ECT?

  1. AIt involves surgically implanting electrodes deep in the brain under anaesthetic
  2. BIt is given as a daily tablet that contains tiny magnetic particles
  3. CIt needs a general anaesthetic and causes a seizure, like ECT
  4. DIt uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Ağır anoreksiya nervozalı bir hastada yeniden beslenmenin üçüncü gününde ayak bileklerinde şişlik, düşük fosfat ve düzensiz nabız gelişiyor. En olası tanı nedir?

  1. AYeniden beslenme sendromu
  2. BYiyeceğe alerjik reaksiyon
  3. CSerotonin sendromu
  4. DNormal kilo alımı
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,70168 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,70168 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,70168 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3,7 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir serum kreatinin sonucu 3,7 mg/dL. Kreatinin için 1 mg/dL = 88,4 µmol/L kullanarak c değerini en yakın tam sayıyla µmol/L cinsinden bulun.

3,7 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Doz hesaplarıOrta
79 kgBSA = 1,69 m²135 mg/m²D = ? mg

79 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,69 m². İstem 135 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

79 kgBSA = 1,69 m²135 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
50k birim250 mL? mL/h1200 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1200 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/250 mL1200 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

1000 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
300 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 30 damla/dk hızla akıyor. Torbada 300 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

30 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt100 mLjöle120 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar425 mLidrar200 mLidrar425 mLidrar400 mLyara dreni30 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 100 mLjöle: 120 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 425 mLidrar: 200 mLidrar: 425 mLidrar: 400 mLyara dreni: 30 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL150 mL/hbaşlangıç 06:1509:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 06:15’de başlatıldı ve pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL150 mL/h06:15 → 09:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 21/dk, SpO₂ %97 ek oksijen altında, kan basıncı 106/64 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 21SpO₂ 97%O₂SBP 106HR 76AT 36,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Keep moving

Cevap neden bu

SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.

Cevap

A · Keep moving
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Decline it, to keep a professional boundary

Cevap neden bu

Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.

Cevap

C · Decline it, to keep a professional boundary
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Gebe olan bir hemşire

Cevap neden bu

Gebe personel ve ziyaretçiler radyoaktif implantı olan hastalara atanmaz. Diğer personel, hastayla geçirdiği süreyi sınırlar, mesafesini korur, zırhlama kullanır ve dozimetre takar.

Cevap

B · Gebe olan bir hemşire
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · O kısıtlayıcıyı gevşetip elin dolaşımını değerlendirmelidir

Cevap neden bu

Kısıtlayıcının distalinde zayıf dolaşım bulguları, hemen gevşetmeyi ve değerlendirmeyi gerektirir. Kısıtlayıcı yalnızca hâlâ gerekiyorsa iki parmak kontrolüyle doğru biçimde yeniden uygulanır ve bulgular bildirilip belgelenir.

Cevap

B · O kısıtlayıcıyı gevşetip elin dolaşımını değerlendirmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Cevap neden bu

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Cevap

A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · The confused patient climbing out of bed

Cevap neden bu

A confused patient climbing out of bed could fall and be badly injured within moments. Pain needs prompt treatment, but the immediate safety risk comes first.

Cevap

A · The confused patient climbing out of bed
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure

Cevap neden bu

Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.

Cevap

B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Arrange a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Cevap

B · Arrange a professional interpreter
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Serum sodium, which may fall too low

Cevap neden bu

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Cevap

A · Serum sodium, which may fall too low
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Ciddi bir beyin hasarı olan ozmotik demiyelinizasyona yol açabilir

Cevap neden bu

Hiponatremi yavaş geliştiğinde beyin hücreleri uyum sağlar. Sodyumu çok hızlı yükseltmek onları büzüştürür ve sinir hücrelerinin miyelinine zarar verebilir (ozmotik demiyelinizasyon). Birçok kılavuz yükselişi 24 saatte yaklaşık 8–10 mEq/L ile sınırlar.

Cevap

D · Ciddi bir beyin hasarı olan ozmotik demiyelinizasyona yol açabilir
11.Farmakoloji

Cevap: A · Osteoporoz

Cevap neden bu

Uzun süreli kortikosteroidler kemik yapımını azaltır ve kırık riskini artırır. Ayrıca kilo artışına, yüksek kan şekerine, hipertansiyona ve daha yüksek enfeksiyon riskine yol açar.

Cevap

A · Osteoporoz
12.Farmakoloji

Cevap: D · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart

Cevap neden bu

Tremor comes from beta-2 stimulation of skeletal muscle. Tachycardia comes from some beta-1 (and cardiac beta-2) stimulation and a reflex response to vasodilation. High doses also shift potassium into cells and can cause hypokalaemia.

Cevap

D · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Cevap neden bu

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Cevap

A · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · A vagal response to straining

Cevap neden bu

Straining (the Valsalva manoeuvre) can cause a vagal bradycardia and a fall in cardiac output, leading to syncope. After an MI, stool softeners, adequate fluids and avoiding straining are advised. The event is still reported and the patient assessed for arrhythmia or ischaemia.

Cevap

C · A vagal response to straining
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed

Cevap neden bu

Carbamazepine is a strong liver enzyme inducer, so it lowers hormone levels from the pill and can lead to an unplanned pregnancy. Contraception that is not affected, such as an IUD, is usually advised.

Cevap

A · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Aniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek

Cevap neden bu

Valproat yüksek oranda teratojeniktir (nöral tüp defektleri ve nörogelişimsel sorunlar) ve gebe kalabilecek kişilerde kullanımı sıkı biçimde kısıtlanmıştır. Ancak antiepileptik ilacı aniden bırakmak status epileptikus riski taşır. Daha güvenli bir alternatifi planlamak için acil uzman değerlendirmesi ve folik asit takviyesi gerekir.

Cevap

C · Aniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Aljinat veya köpük

Cevap neden bu

Aljinatlar ve köpükler büyük miktarda eksudayı emer. Hidrojeller kuru yaralara nem ekler, filmler az eksudalı yüzeyel yaralara uygundur ve kuru gazlı bez yara yatağına yapışır. Çevre cilt maserasyondan korunur.

Cevap

D · Aljinat veya köpük
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Arterial insufficiency

Cevap neden bu

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Cevap

A · Arterial insufficiency
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia

Cevap neden bu

New hypertension with a headache after birth can be postpartum pre-eclampsia, even with normal readings in pregnancy. The nurse reports it, checks urine protein and symptoms and follows the protocol.

Cevap

D · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Record it and arrange follow-up; many descend later

Cevap neden bu

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Cevap

A · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · To ventilate the middle ear and let fluid drain

Cevap neden bu

Grommets are small tubes placed in the eardrum that equalise pressure and let fluid drain from the middle ear, improving hearing. They usually fall out by themselves as the eardrum heals.

Cevap

D · To ventilate the middle ear and let fluid drain
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix

Cevap neden bu

In duct-dependent lesions such as transposition of the great arteries, the open ductus lets blood mix between the circulations until surgery. Prostaglandin E1 keeps the duct open; the baby is monitored for apnoea.

Cevap

D · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure

Cevap neden bu

rTMS stimulates specific brain areas with a magnetic coil held on the head. It does not need anaesthesia or cause a seizure and is used for depression that has not responded to medicines.

Cevap

D · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Yeniden beslenme sendromu

Cevap neden bu

Açlıktan sonra yeniden beslenme, fosfat, potasyum ve magnezyumu hücrelere sürükleyen insülin salınımına yol açar; bu da kalp yetmezliğine, ödeme, aritmilere ve konfüzyona neden olur. Elektrolitler yakından izlenir ve yerine konur, beslenme kademeli olarak artırılır.

Cevap

A · Yeniden beslenme sendromu
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,7 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,70168 → 0

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,70168 → 1
1, 4 veya daha küçük; bu yüzden 0 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (68) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,7 mL

Cevap

x = 0,7 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 327 µmol/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 3,7·88,4 = 327,1 ≈ 327 µmol/L

Cevap

c = 327 µmol/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 228,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 135·1,69 = 228,2 mg

Cevap

D = 228,2 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 6 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/250 = 200 birim/mL

Pompa hızı

R = 1200/200 = 6 mL/h

Cevap

R = 6 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 1000·60/600 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

30·60/20 = 90 mL/h

Kalan süre

t = 300/90 = 3,333 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −380 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 100 + 120 = 220 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 1100 mL

Toplam çıkarılan

425 + 200 + 425 + 400 + 30 = 1480 mL

Denge

B = 1100 − 1480 = −380 mL

Cevap

B = −380 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 475 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

06:15 → 09:45 = 3,5 h

Verilen hacim

150·3,5 = 525 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 525 = 475 mL

Cevap

V = 475 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 16

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 2 + 3 + 4 + 3 + 1 = 16

Cevap

B = 16
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 21/min → 2
SpO₂ 97% → 0
oksijen altında → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 5
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions