NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why does long-term immobility increase the risk of kidney stones?

  1. ACalcium released from bone raises the calcium in the urine
  2. BPatients on bed rest drink too much fluid
  3. CThe kidneys stop producing urine during bed rest
  4. DLying flat makes the kidneys produce extra uric acid
2.Hemşirelik esaslarıZor

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses a blood transfusion that the team believes is needed. Which two ethical principles are in conflict?

  1. AFidelity and justice
  2. BJustice and veracity
  3. CVeracity and non-maleficence
  4. DAutonomy and beneficence
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which practice reduces back strain when a nurse moves a patient or heavy object?

  1. AStand with the feet close together for balance
  2. BHold the load at arm’s length to keep it steady
  3. CBend at the waist and keep both knees straight
  4. DKeep the load close to the body and avoid twisting
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  2. B“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
  3. C“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
  4. D“We will ask other parents about guns before play dates.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ATalking while eating to stay alert
  2. BSitting upright with the chin tucked down while swallowing
  3. CLying flat with the head tilted back
  4. DDrinking thin fluids quickly through a straw between bites
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A trauma patient has an open leg fracture, absent breath sounds on one side, a trachea shifted to the other side and a falling blood pressure. Which problem is the priority?

  1. AThe risk of wound infection
  2. BThe pain from the fracture
  3. CThe suspected tension pneumothorax
  4. DThe open fracture of the leg
7.Klinik hemşirelikOrta

Kemoterapi sonrası nötropenisi olan bir hastanın ateşi 38,3 °C. Öncelik nedir?

  1. AAteşin düşüp düşmediğini görmek için 24 saat beklemek
  2. BNötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek
  3. CHastayı yürüyüşe çıkmaya teşvik etmek
  4. DYalnızca parasetamol verip ateşi yarın yeniden ölçmek
8.Klinik hemşirelikZor

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will empty the bag when it is about a third to half full."
  2. B"I will drink extra fluids when it is hot."
  3. C"My stoma should look pink or red and moist."
  4. D"My output will be firm and formed like before."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. ATwo to three soft stools a day and clearer thinking
  2. BSix to eight watery stools a day with dizziness
  3. CNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  4. DA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute pancreatitis has a rising BUN, a falling calcium and a glucose of 250 mg/dL (13,9 mmol/L) over the first 48 hours. What do these results suggest?

  1. AA resolving, mild pancreatitis
  2. BA lab error from lipemic samples
  3. CIncreasingly severe pancreatitis
  4. DAn unrelated new kidney stone
11.FarmakolojiOrta

Apiksaban ve rivaroksaban doğrudan neyi inhibe eden antikoagülanlardır?

  1. ATrombosit P2Y12 reseptörü
  2. BTrombin
  3. CK vitamini epoksit redüktaz
  4. DFaktör Xa
12.FarmakolojiZor

İki taraflı renal arter stenozu olan bir hastada ACE inhibitörü neden akut böbrek hasarına yol açabilir?

  1. AGFR, eferent arteriyolü daraltan anjiyotensin II'ye bağımlıdır
  2. BACE inhibitörleri afferent arteriyolü daraltır
  3. CACE inhibitörleri böbrekteki proksimal tübül hücreleri için doğrudan toksiktir
  4. Dİlaç böbrek tübüllerinde kristalleşir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AWait until the next routine observations in four hours
  2. BReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  3. CStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  4. DStop all monitoring if the patient says they feel better
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After a fall onto the chest, part of a patient's chest wall moves inward when they breathe in and outward when they breathe out. What does this indicate?

  1. ANormal chest movement caused by pain on breathing
  2. BA single simple rib fracture with no lung injury
  3. CA large pleural effusion pressing on the chest wall
  4. DA flail chest from ribs broken in more than one place
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with Alzheimer's disease starts donepezil. Which side effects should the nurse look for?

  1. ANausea, diarrhoea and a slow heart rate
  2. BA persistent dry cough and a raised potassium
  3. CWeight gain, high glucose and swollen ankles
  4. DDry mouth, constipation and a fast heart rate
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ASerum amylase and lipase levels
  2. BThyroid function tests
  3. CSerum ferritin
  4. DBlood alcohol level
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What does "neoadjuvant" treatment mean?

  1. ATreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
  2. BTreatment that is given only after the cancer has already spread
  3. CTreatment that is given instead of any surgery
  4. DTreatment given only for pain relief
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Siroz ve assiti olan bir hastada yeni ateş, karın hassasiyeti ve kötüleşen konfüzyon vardır. Hangi komplikasyondan şüphelenilmelidir?

  1. AAkut pankreatit
  2. BSpontan bakteriyel peritonit
  3. CBasit kabızlık
  4. DAssitin normal ilerlemesi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA raised haemoglobin level
  2. BA low fibrinogen level and low platelets
  3. CA high fibrinogen level and high platelets
  4. DA low white cell count only
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby has a higher risk of early sepsis
  2. BThe baby has a higher risk of hip dysplasia
  3. CThe baby is likely to be post-term
  4. DThe baby will certainly develop jaundice
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 13-year-old has a concussion during a football match. What is the correct advice?

  1. AReturn to the match as soon as the headache improves
  2. BContinue training as usual unless there was a loss of consciousness
  3. CNo sport that day; return step by step once symptoms have gone
  4. DAvoid all mental and physical activity, including school, for at least 2 months
22.Pediatri hemşireliğiZor

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. AKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
  2. BLimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
  3. CRemove the dressing on the first day to check the wound
  4. DClamp the catheter for a few hours to train the bladder
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  2. BTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  3. CExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  4. DRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parents of a 15-year-old with anorexia nervosa ask what treatment is usually recommended first. Which answer is most accurate?

  1. AMedicine alone, because therapy is not effective in adolescents
  2. BFamily-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
  3. CLeaving the young person to decide on her own when to start eating more
  4. DLong-term treatment in an inpatient unit far away from her family, so that the parents cannot interfere
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,9 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 37,9 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

37,9 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
313 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir kan glukozu sonucu 313 mg/dL. Glukoz için 1 mmol/L = 18 mg/dL kullanarak c değerini mmol/L cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

313 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg10 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg10 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 390 mikrogramdır. Ampul 1 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

390 mcg1 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 60 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

60 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg500 mL18 mL/h? mcg/min

500 mL içinde 400 mg’lik bir infüzyon 18 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

400 mg/500 mL18 mL/h
D = mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu150 mLjöle100 mLçorba200 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar150 mLidrar200 mLidrar225 mLidrar200 mLyara dreni100 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 150 mLjöle: 100 mLçorba: 200 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 09:0011:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 09:00’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h09:00 → 11:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 24/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 38/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,4 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 24SpO₂ 98%havaSBP 78HR 38AT 36,4 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: sorun var. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Calcium released from bone raises the calcium in the urine

Cevap neden bu

Without weight-bearing, bone releases calcium, and urine also drains less well when lying flat. Mobilisation and adequate fluids reduce the risk.

Cevap

A · Calcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Autonomy and beneficence

Cevap neden bu

The patient's right to decide (autonomy) conflicts with the team's wish to do good (beneficence). A valid refusal by a competent adult is respected, and alternatives to blood are explored.

Cevap

D · Autonomy and beneficence
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Keep the load close to the body and avoid twisting

Cevap neden bu

Good body mechanics include a wide base of support, bending at the hips and knees, keeping the load close and turning with the feet instead of twisting the spine. Lifting aids are used whenever possible.

Cevap

D · Keep the load close to the body and avoid twisting
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Cevap neden bu

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Cevap

A · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Cevap neden bu

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Cevap

B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · The suspected tension pneumothorax

Cevap neden bu

A shifted trachea, absent breath sounds and hypotension suggest tension pneumothorax, which threatens breathing and circulation within minutes. The fracture is important, but it comes after the immediate life threat.

Cevap

C · The suspected tension pneumothorax
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Nötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek

Cevap neden bu

Nötropenik sepsis onkolojik bir acil durumdur. Test sonuçları beklenmeden bir saat içinde geniş spektrumlu IV antibiyotikler verilmelidir.

Cevap

B · Nötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · "My output will be firm and formed like before."

Cevap neden bu

Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.

Cevap

D · "My output will be firm and formed like before."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Cevap neden bu

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Kontrol edilen kaynak: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Increasingly severe pancreatitis

Cevap neden bu

Rising BUN (fluid loss and kidney injury), low calcium and hyperglycemia are markers of more severe pancreatitis in scoring systems. The nurse monitors fluid balance, vital signs and organ function closely and reports deterioration.Kontrol edilen kaynak: Acute pancreatitis · MedlinePlus (NIH) (2025); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Increasingly severe pancreatitis
11.Farmakoloji

Cevap: D · Faktör Xa

Cevap neden bu

Apiksaban ve rivaroksaban doğrudan faktör Xa inhibitörleridir. Dabigatran trombini doğrudan inhibe eder, varfarin K vitamini döngüsünü engeller, klopidogrel ise P2Y12'yi bloke eder.

Cevap

D · Faktör Xa
12.Farmakoloji

Cevap: A · GFR, eferent arteriyolü daraltan anjiyotensin II'ye bağımlıdır

Cevap neden bu

Böbrek perfüzyonu düşük olduğunda anjiyotensin II glomerüler basıncı korumak için eferent arteriyolü daraltır. Onu bloke etmek basıncın ve GFR'nin düşmesine izin verir; böylece böbrek fonksiyonu keskin biçimde azalabilir.

Cevap

A · GFR, eferent arteriyolü daraltan anjiyotensin II'ye bağımlıdır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Cevap neden bu

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Cevap

B · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · A flail chest from ribs broken in more than one place

Cevap neden bu

A flail segment occurs when adjacent ribs are fractured in two or more places, so the segment moves paradoxically. It is often associated with lung contusion and respiratory failure. Management includes oxygen, strong analgesia and sometimes ventilation or surgical fixation.

Cevap

D · A flail chest from ribs broken in more than one place
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Cevap neden bu

Donepezil is a cholinesterase inhibitor. Raised acetylcholine can cause nausea, vomiting, diarrhoea, vivid dreams and bradycardia, which can lead to dizziness or fainting.

Cevap

A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Thyroid function tests

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Cevap

B · Thyroid function tests
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour

Cevap neden bu

Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.

Cevap

A · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Spontan bakteriyel peritonit

Cevap neden bu

Spontan bakteriyel peritonit, belirgin bir kaynak olmaksızın assit sıvısının enfeksiyonudur. Ateş, karın ağrısı, ensefalopati veya böbrek hasarıyla ortaya çıkabilir. Tanısal assit ponksiyonu (nötrofil sayımı) ve hızlı antibiyotikler gerekir.

Cevap

B · Spontan bakteriyel peritonit
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A low fibrinogen level and low platelets

Cevap neden bu

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Cevap

B · A low fibrinogen level and low platelets
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · The baby has a higher risk of early sepsis

Cevap neden bu

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Cevap

A · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · No sport that day; return step by step once symptoms have gone

Cevap neden bu

A child with suspected concussion should never return to play the same day. After a short period of relative rest, a stepwise return to school and then sport is followed, progressing only while symptom-free, with medical review for red flags.

Cevap

C · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Cevap neden bu

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Cevap

A · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Cevap neden bu

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Cevap

D · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating

Cevap neden bu

Family-based treatment, which developed from the Maudsley approach, is a first-line treatment for adolescents with anorexia nervosa. Parents are supported to take charge of meals at first, before control is gradually handed back.

Cevap

B · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 100,2 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

37,9·9/5 = 68,22

32 ekleyin

T = 68,22 + 32 = 100,2 °F

Cevap

T = 100,2 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 17,4 mmol/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 313/18 = 17,39 ≈ 17,4 mmol/L

Cevap

c = 17,4 mmol/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 60 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·18 = 180 mg

Doz başına

D = 180/3 = 60 mg

Cevap

D = 60 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,39 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Hacim

V = 390/1000 = 0,39 mL

Cevap

V = 0,39 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

60·60/60 = 60 mL/h

Hacim

V = 60·4 = 240 mL

Cevap

V = 240 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 240 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Saatlik doz

18·800 = 14400 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 14400/60 = 240 mcg/min

Cevap

D = 240 mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1250 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 100 + 200 = 450 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1250 mL

Cevap

I = 1250 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 750 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

09:00 → 11:30 = 2,5 h

Verilen hacim

100·2,5 = 250 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 250 = 750 mL

Cevap

V = 750 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 24/min → 2
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 38/min → 3
uyanık (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 + 0 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 3 + 4 + 4 + 4 + 1 = 19

Risk düzeyi

19 → risk yok

Cevap

risk yok

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions