NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. AThey usually drink more than younger adults
  2. BTheir kidneys hold on to more water
  3. CThey lose less water through the skin
  4. DTheir sense of thirst is often reduced
2.Hemşirelik esaslarıZor

Konfüze bir hasta kaldırılmış yatak kenarlıklarının üzerinden tekrar tekrar tırmanmaya çalışıyor. En güvenli yaklaşım nedir?

  1. AHekim değerlendirmesi olmadan sedatif vermek
  2. BHastanın sakinleşmesi için kenarlıkları daha da yükseltip onu sessiz bir odada yalnız bırakmak
  3. CHastanın bileklerini yatağa bağlamak
  4. DYeniden değerlendirmek ve alçak yatak ile daha yakın gözlem gibi alternatifleri düşünmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse who wears prescription glasses must irrigate a wound where splashing is likely. Which eye protection is suitable?

  1. ANo eye protection, if the nurse stands to one side
  2. BGoggles or a face shield worn over the glasses
  3. CThe glasses with a surgical mask
  4. DThe prescription glasses alone
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. AGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  2. BGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  3. CDraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
  4. DWait for the culture results before starting the antibiotic
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?

  1. ALeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
  2. BHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
  3. CPush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
  4. DCover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir kardiyoloji biriminde hemşire hangi hastayı önce görmelidir?

  1. AYarınki tetkik öncesi aç kalması istenen hasta
  2. BDigoksin kullanan, nabzı 48/dk, bulantısı olan ve potasyumu 3,0 mEq/L olan hasta
  3. CKalp hızı daha önce olduğu gibi 88/dk ve düzensiz olan atriyal fibrilasyonlu hasta
  4. DKalp yetmezliği olan ve dünden beri 0,3 kg alan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

Why is lactulose given to a patient with hepatic encephalopathy?

  1. ATo stop bleeding from varices
  2. BTo increase the liver's production of albumin
  3. CTo lower the blood glucose
  4. DTo reduce the absorption of ammonia from the gut
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ASuperior vena cava obstruction
  2. BHypothyroidism
  3. CRight-sided heart failure from valve disease
  4. DAn allergic reaction to food
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 0,1 g/dL (1 g/L)
  2. BAbout 5 g/dL (50 g/L)
  3. CAbout 1 g/dL (10 g/L)
  4. DAbout 3 g/dL (30 g/L)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AA potassium supplement
  2. BMore oral fluid
  3. CAn IV magnesium dose
  4. DUrgent dialysis
11.FarmakolojiOrta

Uzun süreli ağızdan kortikosteroidler neden aniden kesilmemelidir?

  1. AKesmek kan şekerinde ani bir yükselmeye yol açar
  2. BBağışıklık sistemi hemen karaciğere ve adrenal bezlere saldırır
  3. Cİlaç kesildiğinde toksik metabolitler oluşturur
  4. DAdrenal bezler baskılanmıştır ve yeterli kortizol üretemeyebilir
12.FarmakolojiZor

Why is vincristine labelled "for intravenous use only – fatal if given by other routes"?

  1. AIntramuscular injection causes severe and prolonged hypoglycaemia
  2. BSubcutaneous injection makes the drug inactive
  3. CAccidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
  4. DOral vincristine causes immediate anaphylaxis
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?

  1. ATingling around the lips and painful spasm of the hands
  2. BMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
  3. CFacial flushing, fever and a skin rash
  4. DSevere headache and a stiff neck
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with COPD who is known to retain CO₂ arrives on 15 L/min oxygen. They are now drowsy with SpO₂ 99%. What is the most appropriate action?

  1. AKeep the oxygen at 15 L/min because the saturation is excellent
  2. BGive a sedative to help the patient rest
  3. CRemove the oxygen completely and observe
  4. DReduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. AAvoid blowing the nose, straining and bending forward
  2. BDrink through a straw to keep the nose clean
  3. CLie completely flat for at least a week after surgery
  4. DBlow the nose often to clear any clots
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Valproat kullanan epilepsili bir kadın gebelik planladığını söylüyor. Hangi yanıt en uygundur?

  1. AAniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek
  2. BValproatı bugünden itibaren tamamen bırakmasını söylemek
  3. CValproatın gebelik boyunca güvenli olduğu konusunda onu rahatlatmak
  4. DBebeği nöbetlerden korumak için dozu ikiye katlamayı önermek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

After laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the right shoulder. What is the most likely cause?

  1. AGas used during surgery irritating the diaphragm
  2. BA heart attack during the operation
  3. CAn allergy to the dressing on the wound
  4. DA dislocated shoulder from patient positioning
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?

  1. ACalf swelling is a normal effect of chemotherapy
  2. BThe swelling shows the cancer has gone
  3. CIt is only a muscle strain from walking
  4. DCancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A pregnant woman takes warfarin for a mechanical heart valve. Why is she usually switched to heparin for much of the pregnancy?

  1. AHeparin can be taken as a tablet once a day
  2. BWarfarin crosses the placenta and can harm the fetus
  3. CHeparin crosses the placenta better and also protects the fetus
  4. DWarfarin is ineffective in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe pulse rate during contractions
  2. BThe passenger: fetal size, position or presentation
  3. CThe past history of her mother's labour
  4. DThe placenta: whether it is anterior or posterior
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child with type 1 diabetes is unconscious from hypoglycaemia at school. What should be done?

  1. ALet the child sleep and check again in an hour
  2. BGive glucagon and call emergency services
  3. CGive the child's usual dose of insulin
  4. DGive a glass of orange juice by mouth
22.Pediatri hemşireliğiZor

Hemofilisi olan 6 yaşındaki bir çocuk düşüyor ve dizi şiş ve ağrılı. Öncelik nedir?

  1. ADize sıcak uygulamak
  2. BAğrı için aspirin vermek
  3. CReçete edilen faktör replasmanını vermek ve eklemi dinlendirmek, buzlamak, sıkıştırmak ve yükseltmek
  4. DEklemi hareketli tutmak ve sertliği önlemek için çocuğu dizi üzerinde yürümeye teşvik etmek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. ARecall of three words and a clock-drawing task
  2. BMeasuring the level of alcohol in the blood
  3. CA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  4. DA 30-minute brain scan
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BBrief psychotic disorder in later life
  3. CDelirium
  4. DNormal ageing with mild forgetfulness
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C95 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 95 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

95 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
20 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 20 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

20 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Bir flakon 2 g toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 10 mL hacim elde etmek için 9,2 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 200 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL200 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1,6 mg. Ampul mL başına 4000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1,6 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

250 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
320 mLkalan? mL/h2 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 8 saat sonra torbada hâlâ 320 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 8 h: 320 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLçorba200 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar275 mLidrar450 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 63 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

63 kg12 hidrar: 275 mLidrar: 450 mLkusmuk: 100 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL550 mL verilen60 mL/h19:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 19:00’de 550 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL550 mL verilen60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini hiç açmıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %90 ek oksijen altında, kan basıncı 222/134 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,3 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 90%O₂SBP 222HR 88AT 36,3 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Their sense of thirst is often reduced

Cevap neden bu

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Cevap

D · Their sense of thirst is often reduced
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Yeniden değerlendirmek ve alçak yatak ile daha yakın gözlem gibi alternatifleri düşünmek

Cevap neden bu

Üzerlerinden tırmanan bir hastada yatak kenarlıkları yaralanma riskini artırabilir. Konfüzyonun nedenini tedavi ederken alçak yatak, yer minderi ve daha yakın gözlem gibi en az kısıtlayıcı seçeneği kullanmak daha güvenlidir.

Cevap

D · Yeniden değerlendirmek ve alçak yatak ile daha yakın gözlem gibi alternatifleri düşünmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Goggles or a face shield worn over the glasses

Cevap neden bu

Prescription glasses do not protect against splashes from the sides, top or bottom. Goggles or a face shield that fit over them are worn when splashes are likely.

Cevap

B · Goggles or a face shield worn over the glasses
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Cevap neden bu

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Cevap

C · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline

Cevap neden bu

Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.

Cevap

D · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Digoksin kullanan, nabzı 48/dk, bulantısı olan ve potasyumu 3,0 mEq/L olan hasta

Cevap neden bu

Digoksin kullanan bir hastada bradikardi ve bulantı toksisiteyi düşündürür; düşük potasyum bunu daha olası ve daha tehlikeli kılar. Küçük bir kilo değişikliği ve kontrol altındaki, bilinen atriyal fibrilasyon stabildir.

Cevap

B · Digoksin kullanan, nabzı 48/dk, bulantısı olan ve potasyumu 3,0 mEq/L olan hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · To reduce the absorption of ammonia from the gut

Cevap neden bu

Lactulose acidifies the colon and speeds transit, reducing ammonia absorption. The dose is usually adjusted to give two to three soft stools a day.

Cevap

D · To reduce the absorption of ammonia from the gut
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Superior vena cava obstruction

Cevap neden bu

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Cevap

A · Superior vena cava obstruction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · About 1 g/dL (10 g/L)

Cevap neden bu

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Kontrol edilen kaynak: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Cevap

C · About 1 g/dL (10 g/L)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Urgent dialysis

Cevap neden bu

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Kontrol edilen kaynak: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Urgent dialysis
11.Farmakoloji

Cevap: D · Adrenal bezler baskılanmıştır ve yeterli kortizol üretemeyebilir

Cevap neden bu

Steroid tedavisi hipotalamus-hipofiz-adrenal eksenini baskılar. Ani kesilme adrenal krize yol açabilir; bu yüzden dozlar kademeli olarak azaltılır.

Cevap

D · Adrenal bezler baskılanmıştır ve yeterli kortizol üretemeyebilir
12.Farmakoloji

Cevap: C · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity

Cevap neden bu

Vincristine given intrathecally causes ascending paralysis and death. To prevent this, it is usually given in a small IV bag rather than a syringe and kept separate from intrathecal drugs.

Cevap

C · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse

Cevap neden bu

The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.

Cevap

B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

Cevap neden bu

In patients at risk of hypercapnic respiratory failure, excess oxygen can raise PaCO₂ and cause drowsiness and acidosis. Oxygen is stepped down to a target of 88–92% (for example via a Venturi mask), not stopped abruptly, which could cause dangerous hypoxaemia. An arterial blood gas guides further treatment, which may include NIV.

Cevap

D · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Cevap neden bu

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Cevap

A · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Aniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek

Cevap neden bu

Valproat yüksek oranda teratojeniktir (nöral tüp defektleri ve nörogelişimsel sorunlar) ve gebe kalabilecek kişilerde kullanımı sıkı biçimde kısıtlanmıştır. Ancak antiepileptik ilacı aniden bırakmak status epileptikus riski taşır. Daha güvenli bir alternatifi planlamak için acil uzman değerlendirmesi ve folik asit takviyesi gerekir.

Cevap

A · Aniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Gas used during surgery irritating the diaphragm

Cevap neden bu

Carbon dioxide used to inflate the abdomen irritates the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days; walking and simple analgesia help.

Cevap

A · Gas used during surgery irritating the diaphragm
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk

Cevap neden bu

Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.

Cevap

D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus

Cevap neden bu

Warfarin crosses the placenta and is teratogenic and can cause fetal bleeding. Heparins are large molecules that do not cross the placenta, so low molecular weight heparin is commonly used instead.

Cevap

B · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · The passenger: fetal size, position or presentation

Cevap neden bu

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Cevap

B · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Give glucagon and call emergency services

Cevap neden bu

An unconscious child cannot swallow safely, so glucagon is given by injection or nasal spray, the child is placed in the recovery position and emergency help is called. Once awake and able to swallow, carbohydrate is given.

Cevap

B · Give glucagon and call emergency services
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Reçete edilen faktör replasmanını vermek ve eklemi dinlendirmek, buzlamak, sıkıştırmak ve yükseltmek

Cevap neden bu

Erken faktör replasmanı kanamayı durdurur. İstirahat, soğuk, hafif kompresyon ve yükseltme şişliği azaltır. Aspirin ve sıcak kanamayı artırır. Tekrarlayan eklem kanamaları eklemi hasarlandırır.

Cevap

C · Reçete edilen faktör replasmanını vermek ve eklemi dinlendirmek, buzlamak, sıkıştırmak ve yükseltmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Recall of three words and a clock-drawing task

Cevap neden bu

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Cevap

A · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Cevap neden bu

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Cevap

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

95 − 32 = 63

5/9 ile çarpın

T = 63·5/9 = 35 °C

Cevap

T = 35 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 1,2 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 20 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 20·60/1000 = 1,2 mg/h

Cevap

D = 1,2 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Hacim

V = 200/200 = 1 mL

Cevap

V = 1 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1,6 mg = 1600 mcg

Hacim

V = 1600/4000 = 0,4 mL

Cevap

V = 0,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 250·60/600 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 6,667 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 320/2 = 160 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (160 − 150)/150·100% = 6,667%

Cevap

Δ = 6,667%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,96 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

275 + 450 = 725 mL

Kilogram başına saatlik

U = 725/(63·12) = 0,959 ≈ 0,96 mL/kg/h

Cevap

U = 0,96 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 550 = 450 mL

Süre

t = 450/60 = 7,5 h

Cevap

t = 7,5 h

Bu yaklaşık 7 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 02:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini hiç açmıyor → 1
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş) → 3

Toplayın

GCS = 1 + 2 + 3 = 6

Şiddet

GCS 6 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 90% → 3
oksijen altında → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 8
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions