NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Before fitting anti-embolism stockings, what should the nurse do?

  1. AFit the tightest size available so the stockings give the best effect
  2. BChoose a size by looking at the patient's shoe size and weight
  3. CFit them over existing bandages or wounds
  4. DMeasure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AVisceral pain
  2. BReferred pain
  3. CAcute somatic pain
  4. DNeuropathic pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?

  1. AGive sips of water to keep the airway moist
  2. BHold the arms and legs firmly to stop the movements
  3. CTurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
  4. DPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. ATell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  2. BNothing more, because the patient has now been isolated
  3. CClose the ward to all new admissions for a full year
  4. DInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient speaks little English, and the nurse needs to explain a new procedure. What is the best way to communicate?

  1. ASpeak loudly and slowly in English
  2. BUse hand gestures and hope the patient understands
  3. CAsk the patient’s 10-year-old child to translate
  4. DUse a professional medical interpreter
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with Guillain-Barré syndrome has weakness that is spreading up from the legs. Which assessment has the highest priority?

  1. AThe patient’s mood and coping
  2. BBreathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
  3. CMuscle strength in the feet and ankles at the start of each morning
  4. DSkin condition over the heels
7.Klinik hemşirelikOrta

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
  2. BThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
  3. CStopping causes severe low blood pressure
  4. DStopping causes immediate kidney failure
8.Klinik hemşirelikZor

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AA stroke
  2. BVasovagal syncope
  3. CAnaphylaxis
  4. DA hypoglycaemic coma
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Hangi tedavi serum potasyumunu hücrelerin içine kaydırarak düşürür?

  1. A10 dakikada verilen IV kalsiyum glukonat
  2. BOral potasyum klorür takviyeleri
  3. CIV %0,45 sodyum klorür infüzyonu
  4. DGlikozla birlikte verilen IV regüler insülin
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BHemophilia A
  3. CVitamin K deficiency
  4. DImmune thrombocytopenia
11.FarmakolojiOrta

A patient with diabetes is sweaty and shaky. Blood glucose is 3,0 mmol/L (54 mg/dL). The patient is awake and can swallow. What should the nurse do first?

  1. AGive a large meal high in fat and protein to keep glucose up for longer
  2. BGive the next scheduled dose of insulin
  3. CGive intramuscular glucagon at once
  4. DGive 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
12.FarmakolojiZor

Kodein CYP2D6 tarafından morfine dönüştürülür. CYP2D6 ultra hızlı metabolizörü olan bir hastada ne olur?

  1. AKodein idrarla değişmeden atılır
  2. BAz morfin oluştuğu için kodein neredeyse hiç ağrı kesici etki göstermez
  3. CDaha fazla morfin oluşur ve opioid toksisitesi riski artar
  4. DKodein yalnızca etkisiz bir bileşiğe dönüşür
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  2. BIt thickens airway mucus by drying the airways
  3. CIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
  4. DIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 70-year-old man has a small abdominal aortic aneurysm found on screening and is placed under surveillance. Which advice is most important?

  1. AStop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
  2. BStop all blood pressure medicines to avoid low pressure
  3. CHave the aneurysm repaired immediately, whatever its size or growth rate
  4. DAvoid all exercise and lifting for the rest of his life to protect the aorta
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

After pressing the plunger of an insulin pen, what should the patient do?

  1. AInject a second dose straight away to be sure
  2. BLeave the needle on the pen for the next injection
  3. CKeep the needle in the skin for about 10 seconds
  4. DPull the needle out at once and rub the site firmly
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Total tiroidektomiden sonra bir hasta kaygılı hale geliyor; stridor ve boyunda gergin bir şişlik gelişiyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AAcil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir
  2. BBoyuna buz paketi uygulamalı ve hastayı düz yatırmalıdır
  3. CAnaljezi verip şişliği bir saat sonra yeniden değerlendirmelidir
  4. DSesi sınamak için hastadan mümkün olduğunca çok konuşmasını istemelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which pain pattern classically suggests a duodenal rather than a gastric ulcer?

  1. APain in the right lower abdomen with fever and vomiting
  2. BPain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
  3. CPain straight after eating that is worsened by food
  4. DPain only on deep breathing that eases when sitting forwards
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with gallstones has a temperature of 39 °C with rigors, jaundice and right upper abdominal pain. What should the nurse suspect?

  1. AUncomplicated reflux
  2. BAcute hepatitis A
  3. CAscending cholangitis
  4. DSimple biliary colic
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?

  1. AFeed the baby and recheck the glucose
  2. BWithhold feeds and observe for 6 hours
  3. CGive the baby plain water by bottle
  4. DGive IV insulin immediately
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?

  1. ARespiratory distress syndrome of prematurity
  2. BTransient tachypnoea of the newborn
  3. CNeonatal pneumonia with sepsis
  4. DMeconium aspiration syndrome
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 16-year-old starts an SSRI antidepressant. What is especially important to monitor in the first weeks?

  1. AWeight gain of more than 10 kg in the first month
  2. BWorsening mood or new suicidal thoughts
  3. CA drop in the platelet count
  4. DA sudden rise in blood glucose
22.Pediatri hemşireliğiZor

During an insulin infusion for diabetic ketoacidosis, why is potassium monitored closely?

  1. APotassium is needed to dissolve the insulin in the drip
  2. BInsulin causes the kidneys to hold on to potassium, so blood levels rise dangerously
  3. CPotassium has no role in DKA; it is a routine test only
  4. DInsulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta personelin yemeğini zehirlediğinde ısrar ediyor. En iyi ilk yaklaşım nedir?

  1. ASizi güvenilir bulması için onunla aynı fikirde olmak
  2. BHata yaptığını kabul edene kadar mantıkla tartışmak
  3. CSuçlamayı bırakana kadar ona yemek verilmeyeceğini kararlı biçimde söylemek
  4. Dİnanç üzerine tartışmadan korkusunu kabul etmek ve gerçeğe dayalı konulara odaklanmak
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

İzolasyondaki bir hasta uyuyor gibi görünüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ASolunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek
  2. BHasta uyuduğu için gözlemi bırakmak
  3. CHastayı bir sonraki vardiyaya kadar bırakmak
  4. DNasıl hissettiğini sormak ve solunumunu kontrol etmek için hastayı her 5 dakikada bir uyandırmak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 6 ft 9 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

6 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0018:0001:50t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 18:00 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 01:50 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

18:0001:50
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
200 mg/5 mLV = ? mL

10 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 200 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

10 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg250 mL20 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

250 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 20 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 75 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

250 mg/250 mL75 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba150 mLmeyve suyu200 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar325 mLidrar475 mLidrar275 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 73 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

73 kg12 hidrar: 325 mLidrar: 475 mLidrar: 275 mLyara dreni: 140 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL120 mL/hbaşlangıç 08:1511:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 08:15’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL120 mL/h08:15 → 11:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 28/dk, SpO₂ %96 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 126/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 28SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 126AT 35,0 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 25/dk, SpO₂ %98 ek oksijen altında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 140/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,1 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 25SpO₂ 98%O₂SBP 142HR 140AT 38,1 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease

Cevap neden bu

Wrong-sized stockings can cause skin damage or a tourniquet effect. They are not used in significant peripheral arterial disease, and the skin is checked daily.

Cevap

D · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Neuropathic pain

Cevap neden bu

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Cevap

D · Neuropathic pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining

Cevap neden bu

The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.

Cevap

C · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Cevap neden bu

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Cevap

D · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Use a professional medical interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters give accurate, confidential translation of medical information. Family members, especially children, may leave things out and should not be used for important explanations.

Cevap

D · Use a professional medical interpreter
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough

Cevap neden bu

Guillain-Barré syndrome causes ascending weakness that can involve the respiratory muscles. Falling vital capacity or a weak cough can mean the patient needs ventilation, so breathing is monitored closely.

Cevap

B · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Cevap neden bu

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Cevap

A · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Vasovagal syncope

Cevap neden bu

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Cevap

B · Vasovagal syncope
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Glikozla birlikte verilen IV regüler insülin

Cevap neden bu

İnsülin sodyum–potasyum pompasını etkinleştirir ve potasyumu hücrelerin içine kaydırır; hipoglisemiyi önlemek için birlikte glikoz verilir. Kalsiyum glukonat kalbi korur, ancak potasyum düzeyini düşürmez.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Glikozla birlikte verilen IV regüler insülin
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Vitamin K deficiency

Cevap neden bu

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Kontrol edilen kaynak: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Vitamin K deficiency
11.Farmakoloji

Cevap: D · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice

Cevap neden bu

Conscious hypoglycaemia is treated with 15–20 g of fast-acting carbohydrate, with glucose rechecked after about 15 minutes. Fat slows absorption, and glucagon is kept for patients who cannot swallow.

Cevap

D · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
12.Farmakoloji

Cevap: C · Daha fazla morfin oluşur ve opioid toksisitesi riski artar

Cevap neden bu

Ultra hızlı metabolizörler daha fazla kodeini morfine dönüştürür ve bu solunum depresyonuna yol açabilir. Zayıf metabolizörler az morfin oluşturur ve yetersiz ağrı kontrolü sağlar. Bu, farmakogenetiğin klasik bir örneğidir.

Cevap

C · Daha fazla morfin oluşur ve opioid toksisitesi riski artar
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Cevap neden bu

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Cevap

C · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain

Cevap neden bu

Small aneurysms are usually monitored with regular ultrasound, with repair considered when they reach a threshold size or grow fast. Stopping smoking slows growth, and BP and cardiovascular risk are managed. Sudden abdominal or back pain may mean rupture and needs emergency care.

Cevap

A · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Keep the needle in the skin for about 10 seconds

Cevap neden bu

Holding the needle in place for around 10 seconds (or as the manufacturer advises) lets the full dose be delivered. A new needle is used for each injection, and the site should not be massaged.

Cevap

C · Keep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Acil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir

Cevap neden bu

Stridorla birlikte hızla büyüyen boyun hematomu bir hava yolu acilidir. Acil yardım çağrılır; birçok birimde, kesin hava yolu yönetimi ve cerrahiden önce hematomu boşaltmak için (yerel acil prosedürlere göre) klipsler veya sütürler yatak başında çıkarılır.

Cevap

A · Acil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating

Cevap neden bu

Classically, duodenal ulcer pain occurs when the stomach is empty and at night, and food or antacids ease it. Gastric ulcer pain is often brought on by eating. Patterns overlap, so endoscopy makes the diagnosis.

Cevap

B · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Ascending cholangitis

Cevap neden bu

Fever, jaundice and right upper quadrant pain suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs blood cultures, IV antibiotics, fluids and urgent biliary drainage, usually by ERCP.

Cevap

C · Ascending cholangitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Feed the baby and recheck the glucose

Cevap neden bu

For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.

Cevap

A · Feed the baby and recheck the glucose
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Transient tachypnoea of the newborn

Cevap neden bu

Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.

Cevap

B · Transient tachypnoea of the newborn
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Worsening mood or new suicidal thoughts

Cevap neden bu

Antidepressants may be linked to increased suicidal thinking in some young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up, safety planning and involving the family are advised.

Cevap

B · Worsening mood or new suicidal thoughts
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply

Cevap neden bu

Total body potassium is low in DKA, though blood levels may look normal at first. Insulin and correction of acidosis drive potassium into cells, risking hypokalaemia and arrhythmias, so potassium is added to fluids and checked often.

Cevap

D · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · İnanç üzerine tartışmadan korkusunu kabul etmek ve gerçeğe dayalı konulara odaklanmak

Cevap neden bu

Tartışmak sanrıları güçlendirir ve güveni zedeler, onaylamak ise pekiştirir. Duyguya (korku) yanıt verin, gerçeğe bağlı kalın ve mühürlü veya paketli yiyecek gibi pratik seçenekler sunun.

Cevap

D · İnanç üzerine tartışmadan korkusunu kabul etmek ve gerçeğe dayalı konulara odaklanmak
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Solunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek

Cevap neden bu

İzolasyondaki hastalar, özellikle sedasyondan sonra, normal soluyup solumadıkları dahil politikanın gerektirdiği şekilde sürekli veya sık gözlem gerektirir. İzolasyon, gerekmediği anda sonlandırılır.

Cevap

A · Solunumu ve esenliği kontrol ederek gözlemi gereken sıklıkta sürdürmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 206 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

6·12 + 9 = 81 in

İnçten santimetreye

h = 81·2,54 = 205,7 ≈ 206 cm

Cevap

h = 206 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 470 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

18:00 → 24:00 = 360 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 01:50 = 110 min

Toplam

t = 360 + 110 = 470 min

Cevap

t = 470 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·24 = 48 mg

Hacim

V = 48/20 = 2,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 2,5 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·10 = 100 mg

Hacim

V = (100/200)·5 = 2,5 mL

Cevap

V = 2,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 38 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 1500·15/600 = 37,5 ≈ 38 gtt/min

Cevap

R = 38 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 38 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

250/250 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

75/1 = 75 mL/h

Damla hızı

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,23 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

325 + 475 + 275 = 1075 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1075/(73·12) = 1,227 ≈ 1,23 mL/kg/h

Cevap

U = 1,23 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 580 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:15 → 11:45 = 3,5 h

Verilen hacim

120·3,5 = 420 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 420 = 580 mL

Cevap

V = 580 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 28/min → 3
SpO₂ 96% → 0
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 126/min → 2
uyanık (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 3 = 10

Cevap

NEWS2 = 10
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 25/min → 3
SpO₂ 98% → 0
oksijen altında → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 140/min → 3
uyanık (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 1 = 9
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions