NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why is hand hygiene still needed after removing gloves?

  1. AGloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
  2. BHand hygiene is only needed if the gloves were sterile
  3. CIt is not needed, as the gloves protected the hands
  4. DGlove powder causes skin allergies and must always be washed off the hands
2.Hemşirelik esaslarıZor

Bir hasta inme geçirdi. Yiyecek, içecek veya ağızdan ilaç vermeden önce yutma neden taranmalıdır?

  1. Aİnme sonrası hastalar her zaman en az bir hafta ağızdan hiçbir şey almadan tutulur
  2. Bİnmeden sonra disfaji sıktır ve aspirasyon pnömonisine neden olabilir
  3. CYutma kontrolleri yalnızca hasta isterse gerekir
  4. Dİnmeden sonra ağızdan ilaçlar asla kullanılmaz
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse’s hands are dry and cracked from frequent hand hygiene. What is the best approach?

  1. AWear gloves all day instead of cleaning the hands between patients
  2. BUse any lotion from home, whatever its contents
  3. CStop hand hygiene until the skin heals
  4. DUse the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Konfüze bir hasta nazogastrik sondayı sürekli çekiştiriyor. Önce hangi yaklaşım denenmelidir?

  1. AYeniden oryantasyon ve refakatçi gibi daha az kısıtlayıcı önlemler
  2. BSondayı korumak için hemen bilek kısıtlayıcıları
  3. CEkibe danışmadan sondayı çıkarmak
  4. DHastanın gece sessizce uyuması için bir sedatif
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient who has just returned from surgery starts to vomit. What should the nurse do first?

  1. ATurn the patient onto their side
  2. BRaise the legs above the heart
  3. CGive a drink of water
  4. DGive an oral anti-sickness tablet
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After a head injury, a patient passes large amounts of very dilute urine, is thirsty and has a rising serum sodium. Which condition is most likely?

  1. AAcute kidney injury with oliguria
  2. BDiabetes insipidus
  3. CSIADH
  4. DDiabetic ketoacidosis
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AAnywhere on the chest where the skin is clear
  2. BIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  3. CIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
  4. DOn both shoulders and both hips only
8.Klinik hemşirelikZor

Heparin infüzyonu alan bir hastada başladıktan beş gün sonra trombosit sayısı aniden düşüyor. Ne düşünülmelidir?

  1. AHeparine normal yanıt
  2. BHeparine bağlı trombositopeni
  3. CDemir eksikliği anemisi
  4. DYetersiz alıma bağlı K vitamini eksikliği
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13,0 to 11,4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. AA laboratory error in the first sample
  2. BDilution of the blood by the IV fluid
  3. CA sudden failure of the bone marrow
  4. DIncreased red cell production
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

The nurse teaches a patient with chronic kidney disease about a potassium-restricted diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll limit bananas, oranges and potatoes in my meals"
  2. B"Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
  3. C"I can leach potatoes by soaking them before cooking them"
  4. D"I'll check food labels and ask my dietitian about portion sizes"
11.FarmakolojiOrta

While giving medicines, a patient says, "That pill looks different from the one I usually take." What should the nurse do?

  1. AStop and recheck the order and the medicine before giving it
  2. BGive the pill and check the chart afterwards
  3. CExplain that only the staff decide which medicines are given
  4. DReassure the patient and give the pill anyway
12.FarmakolojiZor

A patient taking warfarin asks for something for a headache. Which drug is usually the safest choice?

  1. AAspirin
  2. BIbuprofen, at the lowest dose
  3. CNaproxen
  4. DParacetamol (acetaminophen)
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Uzun bir uçuş sırasında veya ameliyattan sonra DVT'yi önlemeye hangi öğüt yardımcı olur?

  1. ARahat olsun diye bacak bacak üstüne atarak oturmak
  2. BDüzenli ayak bileği egzersizleri yapmak ve yeterli sıvı içmek
  3. CDizin hemen altına sıkı elastik bantlar takmak
  4. DTuvalete kalkmamak için daha az içmek
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A day after a myocardial infarction, a patient has frequent ventricular ectopic beats on the monitor. Which blood results should be checked first?

  1. AFerritin and vitamin B12
  2. BPotassium and magnesium
  3. CAlbumin and bilirubin
  4. DAmylase and lipase
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which nursing care is most important for a patient with diabetes insipidus?

  1. AA strict fluid restriction to reduce the amount of urine passed
  2. BStrict fluid balance, daily weight and free access to water
  3. CGiving a loop diuretic to clear extra fluid
  4. DWeighing the patient once a month
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  2. B"I will weigh myself every morning."
  3. C"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  4. D"I will report any headaches or confusion."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. ARub the site firmly afterwards to help absorption
  2. BExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  3. CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  4. DInject into a vein in the back of the hand
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?

  1. ARefeeding syndrome
  2. BNormal adjustment to the new feed
  3. CAn allergy to the feed formula
  4. DToo little calorie intake
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Doğumda epidural başlatıldıktan sonra hemşire hangi komplikasyon açısından izlem yapmalıdır?

  1. AMaternal hipotansiyon
  2. BMaternal hipertansiyon
  3. CMaternal hiperglisemi
  4. DArtmış mesane duyusu
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A labouring woman has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F), and the fetal baseline has risen from 140 to 170 bpm over the last hour. What is the most likely explanation?

  1. AFetal tachycardia due to maternal fever or infection
  2. BReassuring fetal response to contractions
  3. CFetal head compression
  4. DFetal tachycardia due to a maternal opioid
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi belirtiler bir çocuğun tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduğunu düşündürür?

  1. Aİlk sözcüğü söyleme
  2. Bİlk doğum gününe ulaşmış ve yürüyebiliyor olma; çocuğun herhangi bir ilgi gösterip göstermemesi fark etmez
  3. CYaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme
  4. DYürüyebilme
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bir ebeveyn, yan etki korkuları nedeniyle bebeği için önerilen bir aşıyı reddediyor. En iyi ilk hemşirelik yaklaşımı nedir?

  1. AEndişeleri dinlemek, kanıta dayalı açık bilgi vermek ve görüşmeyi belgelemek
  2. BSonraki ziyaretlerde konudan kaçınmak
  3. CAşı yapılmadıkça çocuğun artık klinikte tedavi edilemeyeceğini ebeveyne söylemek
  4. DEbeveynin dikkati dağılmışken yine de aşıyı yapmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?

  1. AThe patient is checked every hour during the day only
  2. BThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
  3. CThe patient can be left alone while asleep
  4. DA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  2. BArrange an emergency psychiatric admission today
  3. CTell her that antidepressants must be started at once
  4. DExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111205:00?4:00 AM7:00 AM5:00 PM5:00 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 05:00 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

05:00
  1. 14:00 AM
  2. 27:00 AM
  3. 35:00 PM
  4. 45:00 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp · 3/gün · 7 d? × 100 mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 7 gün boyunca günde üç kez oral süspansiyondan ½ tbsp yazıyor. Süspansiyon 100 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

½ tbspgünde üç kez7 gün100 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg25 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 80 kg. Order edilen doz günde 25 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

80 kg25 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20%stoksu = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 250 mL %5 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 20%C₂ = 5%V₂ = 250 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg100 mL60 gtt/mL50 mg/h? gtt/min

100 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 50 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

100 mg/100 mL50 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba200 mLjöle100 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar425 mLidrar300 mLyara dreni70 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 200 mLjöle: 100 mLbuz parçaları: 240 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 425 mLidrar: 300 mLyara dreni: 70 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL500 mL verilen100 mL/h11:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:00’de 500 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL500 mL verilen100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor, cümlelerle konuşuyor ama konfüze ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 75/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal

Cevap neden bu

Gloves reduce, but do not remove, the risk of hand contamination. Hand hygiene is performed after glove removal every time.

Cevap

A · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · İnmeden sonra disfaji sıktır ve aspirasyon pnömonisine neden olabilir

Cevap neden bu

İnme çoğu zaman yutmayı etkiler ve sessiz aspirasyon mümkündür. Gerekirse dil ve konuşma terapistine yönlendirmeyle birlikte yutma taraması güvenli besin kıvamlarına ve ilaç yollarına yön verir.

Cevap

B · İnmeden sonra disfaji sıktır ve aspirasyon pnömonisine neden olabilir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact

Cevap neden bu

Cracked skin is harder to clean and harbors more organisms. Facility-approved lotions help keep the skin healthy without reducing the effect of hand antiseptics such as chlorhexidine.

Cevap

D · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Yeniden oryantasyon ve refakatçi gibi daha az kısıtlayıcı önlemler

Cevap neden bu

Önce daha az kısıtlayıcı önlemler denenir: yeniden oryantasyon, ağrı gibi nedenlerin araştırılması, sondanın görünmeyecek biçimde sabitlenmesi ve hastanın yanında birinin kalması. Kısıtlayıcılar veya sedatifler yalnızca bunlar başarısız olursa ve hasta risk altındaysa, bir istemle kullanılır.

Cevap

A · Yeniden oryantasyon ve refakatçi gibi daha az kısıtlayıcı önlemler
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Turn the patient onto their side

Cevap neden bu

A drowsy patient who vomits can aspirate. Turning them to the side lets vomit drain from the mouth; suction and a prescribed antiemetic follow.

Cevap

A · Turn the patient onto their side
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Diabetes insipidus

Cevap neden bu

Damage to the pituitary or hypothalamus can stop the release of antidiuretic hormone, causing diabetes insipidus. The patient loses water, so urine is dilute and sodium rises; SIADH causes the opposite.

Cevap

B · Diabetes insipidus
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Cevap neden bu

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Cevap

B · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Heparine bağlı trombositopeni

Cevap neden bu

HIT tipik olarak heparine başlandıktan 5–10 gün sonra, trombositlerde %50'den fazla düşüş ve tromboz riskiyle ortaya çıkar. Heparin kesilir ve heparin dışı bir antikoagülan kullanılır.

Cevap

B · Heparine bağlı trombositopeni
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Dilution of the blood by the IV fluid

Cevap neden bu

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Cevap

B · Dilution of the blood by the IV fluid
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"

Cevap neden bu

Dried fruits such as apricots and raisins are very high in potassium and should be limited in kidney disease with hyperkalemia. Limiting high-potassium foods, leaching vegetables and reading labels are correct strategies.Kontrol edilen kaynak: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Cevap

B · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
11.Farmakoloji

Cevap: A · Stop and recheck the order and the medicine before giving it

Cevap neden bu

A patient's concern can reveal a wrong drug or wrong patient error. The nurse rechecks the order and product, and may call the pharmacy; a different brand or strength may explain the change.

Cevap

A · Stop and recheck the order and the medicine before giving it
12.Farmakoloji

Cevap: D · Paracetamol (acetaminophen)

Cevap neden bu

NSAIDs and aspirin impair platelet function and can cause GI bleeding, which adds to warfarin's bleeding risk. Paracetamol is usually preferred, though regular high doses can raise the INR.

Cevap

D · Paracetamol (acetaminophen)
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Düzenli ayak bileği egzersizleri yapmak ve yeterli sıvı içmek

Cevap neden bu

Baldır kası aktivitesi, hidrasyon ve gerektiğinde uygun ölçülmüş kompresyon çorapları veya ilaçla profilaksi venöz stazı ve pıhtı oluşumunu azaltır. Bacak bacak üstüne atmak ve sıkı bantlar venöz dönüşü bozar; dehidratasyon ise kan viskozitesini artırır.

Cevap

B · Düzenli ayak bileği egzersizleri yapmak ve yeterli sıvı içmek
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Potassium and magnesium

Cevap neden bu

Low potassium and low magnesium both increase ventricular irritability and the risk of VT and VF after an MI. They are checked and corrected, usually keeping potassium in the upper part of the normal range. The patient is also assessed for ischaemia and haemodynamic change.

Cevap

B · Potassium and magnesium
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Strict fluid balance, daily weight and free access to water

Cevap neden bu

Patients with DI can become dehydrated and hypernatraemic quickly. Strict input and output, daily weights, sodium monitoring and access to water are essential. Desmopressin replaces the missing ADH in cranial DI.

Cevap

B · Strict fluid balance, daily weight and free access to water
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Cevap neden bu

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Cevap

A · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Cevap neden bu

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Cevap

C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Refeeding syndrome

Cevap neden bu

Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.

Cevap

A · Refeeding syndrome
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Maternal hipotansiyon

Cevap neden bu

Epidural vazodilatasyona yol açtığından kan basıncı düşebilir ve bu da plasentaya kan akımını azaltır. Kan basıncı ve fetal kalp hızı sık kontrol edilir; duyu azaldığı için mesane distansiyonu sık görülür.

Cevap

A · Maternal hipotansiyon
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Fetal tachycardia due to maternal fever or infection

Cevap neden bu

Maternal fever, often from intra-amniotic infection, is a common cause of fetal tachycardia. The provider is informed, and treatment of fever and infection is expected. Opioids reduce variability rather than raise the rate.

Cevap

A · Fetal tachycardia due to maternal fever or infection
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Yaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme

Cevap neden bu

Hazır olma belirtileri arasında birkaç saat mesane kontrolü, ıslak bezin farkında olma, tuvalete ilgi ve oturabilme, yürüyebilme ve basit yönergeleri izleyebilme bulunur; genellikle yaklaşık 18 ay–3 yaş arasında görülür.

Cevap

C · Yaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Endişeleri dinlemek, kanıta dayalı açık bilgi vermek ve görüşmeyi belgelemek

Cevap neden bu

Ebeveynin özel endişelerini keşfetmek ve dengeli, doğru bilgi vermek en etkili yaklaşımdır. Aşılama bilgilendirilmiş onam gerektirir; karar ve görüşme belgelenir, konu daha sonra yeniden ele alınabilir.

Cevap

A · Endişeleri dinlemek, kanıta dayalı açık bilgi vermek ve görüşmeyi belgelemek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom

Cevap neden bu

Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.

Cevap

D · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Cevap neden bu

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Cevap

D · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 5:00 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

05 → 5 AM

Cevap

5:00 AM

Cevap

5:00 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 2

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

7,5 mL × 3 × 7 = 157,5 mL

Şişeler

157,5/100 = 1,575 → N = 2

Cevap

N = 2
27.Doz hesapları

Cevap: D = 666,7 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

25·80 = 2000 mg

Doz başına

D = 2000/3 = 666,7 mg

Cevap

D = 666,7 mg
28.Doz hesapları

Cevap: W = 187,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 5·250/20 = 62,5 mL

Eklenecek su

W = 250 − 62,5 = 187,5 mL

Cevap

W = 187,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1000·60/720 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

100/100 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

50/1 = 50 mL/h

Damla hızı

R = 50·60/60 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 75 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 100 = 300 mL
buz parçaları: 240/2 = 120 mL
IV infüzyon: 50·8 = 400 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 870 mL

Toplam çıkarılan

425 + 300 + 70 = 795 mL

Denge

B = 870 − 795 = 75 mL

Cevap

B = 75 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 500 = 500 mL

Süre

t = 500/100 = 5 h

Cevap

t = 5 h

Bu yaklaşık 5 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 16:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor → 3
V: cümlelerle konuşuyor ama konfüze → 4
M: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor) → 5

Toplayın

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Şiddet

GCS 12 → orta

Cevap

orta
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 75/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Yorum

5 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions