NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AFlush the cannula hard with saline
  2. BApply a warm pack and keep the infusion running
  3. CIncrease the infusion rate to clear the blockage
  4. DStop the infusion and remove the cannula
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AVisceral pain
  2. BNeuropathic pain
  3. CReferred pain
  4. DAcute somatic pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
  2. BIt can be plugged into an extension lead under the bed
  3. CIt can be used straight away if it looks new
  4. DIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0,4 × 109/L) and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do?

  1. AReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
  2. BGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  3. CEncourage oral fluids and record the result in the chart
  4. DRecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hastada ani burun kanaması var, uyanık ve normal soluyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. AHastayı oturtur, öne eğer ve burnun yumuşak kısmını sıkar
  2. BPıhtıları temizlemek için hastadan burnunu sert üflemesini ister
  3. CHastayı dizlerinin altında yastıkla sırtüstü düz yatırır
  4. DBaşı geriye yatırır ve ense arkasına buz uygular
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. ATell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  2. BEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
  3. CIgnore it, because older people bruise easily
  4. DAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
7.Klinik hemşirelikOrta

Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?

  1. ATo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
  2. BTo measure their blood glucose through the eye
  3. CTo prevent conjunctivitis
  4. DTo check whether they need reading glasses for close work
8.Klinik hemşirelikZor

Santral venöz kateteri olan bir hasta, oturur pozisyondayken hat ayrılırken aniden nefes darlığı ve hipotansiyon geliştiriyor. En olası komplikasyon nedir?

  1. AHava embolisi
  2. BPnömoni
  3. CHipoglisemi
  4. DFlebit
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
  2. BFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
  3. CFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  4. DFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12,2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?

  1. AAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
  2. BGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
  3. CStop the insulin infusion because the glucose is near normal
  4. DStop the IV fluids and start oral fluids only
11.FarmakolojiOrta

Plazmadaki ilacın hangi kısmı reseptöre ulaşıp etki oluşturabilir?

  1. AAlbümine bağlı kısım
  2. BGlobulinlere bağlı kısım
  3. CBağlanmamış (serbest) kısım
  4. DAlyuvarlarda depolanan kısım
12.FarmakolojiZor

Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?

  1. AIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
  2. BIt has a very long half-life of several days
  3. CIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
  4. DIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is a beta-blocker started at a low dose and increased slowly in heart failure?

  1. AIt can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
  2. BIt is safe only at the highest possible dose from the very start
  3. CIt must be stopped as soon as symptoms improve
  4. DIt works only if the dose is never changed after the first day
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

MI'dan iyileşen bir hasta normal yaşama dönmekten kaygı duymaktadır. Hangi müdahale iyileşmeyi en iyi destekler?

  1. AÜç ay yatakta dinlenme öğüdü vermek
  2. BTüm egzersizden kalıcı olarak kaçınma öğüdü vermek
  3. CKendini iyi hissedince tabletleri bırakma öğüdü vermek
  4. DKardiyak rehabilitasyona yönlendirmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which CSF result is most typical of bacterial meningitis?

  1. ACloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
  2. BBlood-stained fluid that clears in later tubes
  3. CClear fluid, many lymphocytes, normal glucose and slightly raised protein
  4. DClear fluid with normal cells, glucose and protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

On the first day after a kidney transplant, urine output suddenly falls from 200 mL/h to 10 mL/h. What should the nurse check first?

  1. AThe patient's blood glucose level
  2. BWhether the patient has eaten
  3. CThat the catheter is not blocked or kinked
  4. DThe patient's temperature and pulse
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Üst GİS kanaması olan bir hastada üre neden kreatininden çok daha fazla yükselebilir?

  1. AÜre kanayan mide mukozası tarafından üretilir
  2. BSindirilmiş kan bir protein yüküdür ve üreyi yükseltir
  3. CKreatinin kusmukla vücuttan kaybedilir
  4. DKanama her zaman böbrek tübüllerine doğrudan zarar verir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AIsolate the patient and send a stool sample for testing
  2. BMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
  3. CWait two days to see if the diarrhoea settles
  4. DGive loperamide after each loose stool and continue as usual
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Doğumun ilk kardinal hareketlerinin doğru sırası hangisidir?

  1. AAngajman, iniş, fleksiyon, iç rotasyon, ekstansiyon
  2. Bİniş, ekstansiyon, angajman, fleksiyon, iç rotasyon
  3. CFleksiyon, angajman, ekstansiyon, iniş, iç rotasyon
  4. Dİç rotasyon, angajman, iniş, ekstansiyon, fleksiyon
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A preterm baby's parents are being taught about breast milk. Which statement shows they understand its special benefit for preterm babies?

  1. A"Breast milk stops jaundice from ever developing."
  2. B"Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
  3. C"Breast milk means our baby will not need any oxygen."
  4. D"Breast milk removes the need for eye screening."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Topuk kanı alma gibi işlemler sırasında yenidoğanlarda işlem ağrısını hangi ilaç dışı yöntem azaltır?

  1. ABatırmadan önce topuğa soğuk su uygulamak
  2. BBaşka bir rahatlatma yapmadan bebeğin uyumasını beklemek
  3. CBebeği beşikte yalnız bırakmak
  4. DEmzirme, ten tene temas veya oral sükroz
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?

  1. AAbout 25 mL per hour
  2. BAbout 67 mL per hour
  3. CAbout 104 mL per hour
  4. DAbout 50 mL per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking oxycodone for chronic pain has also been prescribed diazepam. What is the main safety concern?

  1. AIncreased sedation and respiratory depression
  2. BThere is no interaction between these two drugs
  3. CThe combination will cause high blood pressure
  4. DThe diazepam will block the pain-relieving effect of oxycodone
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

After a serious bus accident, the nurse is helping uninjured survivors. Which action reflects psychological first aid?

  1. AAsk each survivor to describe the accident in full detail straight away
  2. BGive every survivor a benzodiazepine at the scene to prevent long-term psychological problems from developing
  3. CTell survivors that they will definitely develop PTSD
  4. DProvide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011129:35 AM?21:3509:3510:3508:35

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 9:35 AM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

9:35 AM
  1. 121:35
  2. 209:35
  3. 310:35
  4. 408:35
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2½ tsp? mL6 fl oz? mL3 su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2½ tsp / öksürük şurubu, 6 fl oz / meyve suyu, 3 su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
80 kgBSA = 1,67 m²20 mg/m²D = ? mg

80 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,67 m². İstem 20 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

80 kgBSA = 1,67 m²20 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20%stoksu = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 1000 mL %5 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 20%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g500 mL? mL/h2 mg/min

Bir torba 500 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 2 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba250 mLmeyve suyu150 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar400 mLidrar350 mLidrar425 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 250 mLmeyve suyu: 150 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 400 mLidrar: 350 mLidrar: 425 mLyara dreni: 140 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL60 mL/hbaşlangıç 07:1513:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 07:15’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL60 mL/h07:15 → 13:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Stop the infusion and remove the cannula

Cevap neden bu

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Cevap

D · Stop the infusion and remove the cannula
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Neuropathic pain

Cevap neden bu

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Cevap

B · Neuropathic pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Cevap neden bu

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Cevap

D · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Cevap neden bu

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Cevap

A · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Hastayı oturtur, öne eğer ve burnun yumuşak kısmını sıkar

Cevap neden bu

Öne eğilmek kanı hava yolundan ve mideden uzak tutar; burnun yumuşak kısmına sıkı basınç ise genellikle kanamayı durdurur. Başı geriye yatırmak veya düz yatırmak kanın boğaza akmasına izin verir.

Cevap

A · Hastayı oturtur, öne eğer ve burnun yumuşak kısmını sıkar
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Cevap neden bu

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Cevap

B · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost

Cevap neden bu

Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.

Cevap

A · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Hava embolisi

Cevap neden bu

Santral bir hat havaya açık olduğunda hava embolisi oluşabilir. Hattı klempleyin, mümkünse hastayı baş aşağı sol yan yatırın, yüksek akımlı oksijen verin ve yardım çağırın.

Cevap

A · Hava embolisi
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Cevap neden bu

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Cevap

D · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin

Cevap neden bu

The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.

Cevap

A · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
11.Farmakoloji

Cevap: C · Bağlanmamış (serbest) kısım

Cevap neden bu

Yalnızca serbest ilaç dokulara yayılabilir, reseptörlere etki edebilir ve metabolize ya da atılabilir. Proteine bağlı ilaç bir rezervuar işlevi görür.

Cevap

C · Bağlanmamış (serbest) kısım
12.Farmakoloji

Cevap: A · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect

Cevap neden bu

Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.

Cevap

A · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears

Cevap neden bu

Beta-blockers improve survival in heart failure with reduced ejection fraction, but they can cause tiredness, low blood pressure, bradycardia and fluid retention when first started. They are therefore started low and increased gradually in stable patients, with monitoring of weight, pulse and BP.

Cevap

A · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Kardiyak rehabilitasyona yönlendirmek

Cevap neden bu

Kardiyak rehabilitasyon, denetimli egzersizi, risk faktörü eğitimini, ilaç öğütlerini ve psikolojik desteği birleştirir. Yaşam kalitesini artırır, kardiyovasküler mortaliteyi ve yeniden yatışları azaltır. Hastalar, öğütlere göre iş, araç kullanma ve cinsel yaşam dahil etkinliklere kademeli olarak dönmeye teşvik edilir.

Cevap

D · Kardiyak rehabilitasyona yönlendirmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein

Cevap neden bu

Bacterial meningitis usually gives turbid CSF with raised neutrophils and protein and low glucose. Viral meningitis typically shows clear fluid with lymphocytes and normal glucose.

Cevap

A · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · That the catheter is not blocked or kinked

Cevap neden bu

A sudden drop in output after transplant may be caused by a blocked catheter, often from clots. The nurse checks the tubing and may flush the catheter per protocol, and then escalates urgently, because vascular thrombosis or rejection are also possible.

Cevap

C · That the catheter is not blocked or kinked
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Sindirilmiş kan bir protein yüküdür ve üreyi yükseltir

Cevap neden bu

Sindirilmiş kan büyük bir protein yüküdür, bu nedenle üre çoğu zaman kreatininle orantısız biçimde yükselir. Hipovolemi de üreyi yükseltebilir. Yüksek üre, Glasgow-Blatchford skoru gibi risk skorlarının bir parçasıdır.

Cevap

B · Sindirilmiş kan bir protein yüküdür ve üreyi yükseltir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Cevap neden bu

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Cevap

A · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Angajman, iniş, fleksiyon, iç rotasyon, ekstansiyon

Cevap neden bu

Kardinal hareketler angajman, iniş, fleksiyon, iç rotasyon, ekstansiyon, dış rotasyon (restitüsyon) ve ekspülsiyondur.

Cevap

A · Angajman, iniş, fleksiyon, iç rotasyon, ekstansiyon
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."

Cevap neden bu

Human milk, including expressed or donor milk, reduces the risk of necrotising enterocolitis and infection in preterm babies. It does not remove the need for other monitoring.

Cevap

B · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Emzirme, ten tene temas veya oral sükroz

Cevap neden bu

Emzirme, ten tene bakım, besleyici olmayan emmeyle birlikte sükroz ve kundaklama yenidoğanlarda ağrı tepkilerini azaltır. Yenidoğanlar ağrı hisseder ve bundan korunmalıdır.

Cevap

D · Emzirme, ten tene temas veya oral sükroz
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · About 67 mL per hour

Cevap neden bu

First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.

Cevap

B · About 67 mL per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Increased sedation and respiratory depression

Cevap neden bu

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. Patients are monitored and taught to avoid alcohol and other sedatives.

Cevap

A · Increased sedation and respiratory depression
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Provide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support

Cevap neden bu

Psychological first aid focuses on safety, calming, practical needs, connection with others and information about support. Forcing people to describe the trauma in detail early on is not recommended.

Cevap

D · Provide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 09:35

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

9 AM → 09

Cevap

09:35

Cevap

09:35
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 912,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
3 su bardağı = 3·240 = 720 mL

Toplayın

V = 12,5 + 180 + 720 = 912,5 mL

Cevap

V = 912,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 33,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 20·1,67 = 33,4 mg

Cevap

D = 33,4 mg
28.Doz hesapları

Cevap: W = 750 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 5·1000/20 = 250 mL

Eklenecek su

W = 1000 − 250 = 750 mL

Cevap

W = 750 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 33 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Cevap

R = 33 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 33 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Saatlik doz

2·60 = 120 mg/h

Pompa hızı

R = 120/2 = 60 mL/h

Cevap

R = 60 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −165 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 250 + 150 = 400 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1150 mL

Toplam çıkarılan

400 + 350 + 425 + 140 = 1315 mL

Denge

B = 1150 − 1315 = −165 mL

Cevap

B = −165 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 140 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:15 → 13:15 = 6 h

Verilen hacim

60·6 = 360 mL

Kalan hacim

V = 500 − 360 = 140 mL

Cevap

V = 140 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: kollarda anormal fleksiyon (dekortike duruş) → 3

Toplayın

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Şiddet

GCS 8 → ağır

Cevap

ağır
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Risk düzeyi

15 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions