NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hangi hasta hedefi SMART biçimde yazılmıştır?

  1. AHastanın hareketliliği artacak
  2. BHasta daha fazla yemeye çalışacak
  3. CHasta cumaya kadar yürüteçle 20 metre yürüyecek
  4. DHasta yakında kendini daha iyi hissedecek
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
  2. BIt makes the muscles weaker for several weeks
  3. CIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  4. DIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AChildren weigh less, so smaller units are needed
  2. BScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  3. CKilograms are easier for parents to remember
  4. DMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. ARemoving all sinks so staff must use hand rub
  2. BDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
  3. CA single poster about hand hygiene placed in the staff room
  4. DA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Straight after birth, what is the first priority for a healthy-looking newborn?

  1. ADry and warm the baby while checking that it is breathing
  2. BGive the first bath to remove the blood and vernix
  3. CGive the vitamin K injection before anything else is done
  4. DWeigh and measure the baby on the scale
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with raised intracranial pressure is being nursed on the ward. Which position is best?

  1. AHead down with the legs raised above the heart
  2. BSitting forward with the chin on the chest
  3. CHead of the bed at about 30 degrees with the neck straight
  4. DFlat on the back with the head turned well over to one side
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. APregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
  2. BPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  3. CNo one, because shingles cannot spread
  4. DOnly people over 80 who have already had shingles themselves
8.Klinik hemşirelikZor

The fluid in an underwater seal chest drain has stopped swinging with breathing. What could this mean?

  1. AThe water seal has been set up correctly for the first time
  2. BThe drain is working perfectly and needs no checks
  3. CThe tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded
  4. DThe patient's breathing has become normal and the drain can be pulled out by the nurse
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir saat önce başlayan göğüs ağrısı olan bir hastanın ilk troponini normaldir. Doğru yorum nedir?

  1. AHasta hemen eve gönderilebilir
  2. BTroponin göğüs ağrılı hastalarda yararlı değildir
  3. CEnfarktüs dışlanmıştır; bu yüzden başka troponin testine gerek yoktur
  4. DEnfarktüs dışlanmamıştır; troponin protokole göre tekrarlanır
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

The nurse prepares a patient for a 2-hour oral glucose tolerance test tomorrow morning. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll avoid smoking until the test is over"
  2. B"I'll fast overnight but can drink plain water"
  3. C"I can have a light breakfast before the test"
  4. D"I'll stay seated during the test if I can"
11.FarmakolojiOrta

Klaritromisin gibi makrolidler nasıl etki eder?

  1. AHücre duvarı sentezini inhibe ederler
  2. BDNA girazı inhibe ederler
  3. CFolik asit sentezini bloke ederler
  4. D50S ribozom alt birimine bağlanarak protein sentezini inhibe ederler
12.FarmakolojiZor

Yarılanma ömrü kısa bir ilaç, yarılanma ömründen çok daha uzun bir doz aralığıyla veriliyor. Kararlı durumda sonuç nedir?

  1. ADoruk ve dip düzeyler arasında büyük dalgalanmalar
  2. BKararlı duruma hiçbir zaman ulaşılmaz
  3. CToksik düzeylere kademeli birikim
  4. DNeredeyse hiç dalgalanma olmayan çok sabit düzeyler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Venöz bacak ülseri için kompresyon tedavisi uygulanmadan önce hangi değerlendirme şarttır?

  1. AAyak bileği–brakiyal basınç indeksi (ABPI)
  2. BKültür ve duyarlılık için yara sürüntüsü
  3. CTam kan sayımı ve CRP
  4. DAkciğer grafisi ve EKG
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient had 40 minutes of chest pain at rest. The ECG shows ST depression without ST elevation, and the troponin is rising. What is the diagnosis?

  1. AAcute pericarditis
  2. BST-elevation myocardial infarction (STEMI)
  3. CStable angina
  4. DNon-ST-elevation myocardial infarction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

C6 düzeyinde akut omurilik yaralanması olan bir hastada hangi tablo nörojenik şoku düşündürür?

  1. ADüşük kan basıncı, yavaş nabız ve sıcak, kuru cilt
  2. BNormal kan basıncı, hızlı nabız ve yüksek ateş
  3. CYüksek kan basıncı, yavaş nabız ve zonklayıcı baş ağrısı
  4. DDüşük kan basıncı, hızlı nabız ve soğuk, nemli cilt
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

On the first day after a kidney transplant, urine output suddenly falls from 200 mL/h to 10 mL/h. What should the nurse check first?

  1. AThe patient's temperature and pulse
  2. BThe patient's blood glucose level
  3. CWhether the patient has eaten
  4. DThat the catheter is not blocked or kinked
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Tümör lizis sendromu nedir?

  1. ASinirlere baskı yapan yavaş büyüyen bir tümör
  2. BYakın zamanda radyoterapi uygulanan bölgede cilt reaksiyonu
  3. CKanser hücrelerinin hızla yıkımına bağlı metabolik bir acil durum
  4. DKemoterapi infüzyonuna alerjik reaksiyon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Which patient has the highest risk of postoperative nausea and vomiting?

  1. AA man with no history of nausea having local anaesthetic only
  2. BA smoker who has never had nausea after surgery
  3. CA non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
  4. DA male smoker having a short procedure without opioids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A pregnant woman taking iron says her stools have turned black. What is the best response?

  1. AAdvise her to go to the emergency department now
  2. BTell her to double the dose of the tablets
  3. CTell her to stop the iron immediately
  4. DExplain that this is an expected effect of iron
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Just after delivery of the placenta, a woman suddenly has severe pain, heavy bleeding and shock. No fundus can be felt abdominally and a mass is seen at the vulva. What is most likely?

  1. AUterine atony
  2. BAmniotic fluid embolism
  3. CUterine inversion
  4. DCervical laceration
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Okul çağında astımlı bir çocuk her gün inhale kortikosteroid kullanıyor. Hemşire neyi öğretmelidir?

  1. ABelirtiler düzelir düzelmez bırakmak
  2. BYalnızca astım atağı sırasında kullanmak
  3. CTozu su ile yutmak
  4. DHer dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which bedside check is recommended before each feed to confirm the position of a child's nasogastric tube?

  1. ACheck that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
  2. BAsk the child whether the tube feels comfortable and check the length mark only
  3. CPlace the end of the tube in water and look for bubbles
  4. DInject air and listen over the stomach for a "whoosh"
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A woman has new anxiety, weight loss, a tremor, heat intolerance and a fast heart rate. Which test is most important before diagnosing an anxiety disorder?

  1. AUrine drug screen only
  2. BAn MRI of the knee
  3. CThyroid function tests
  4. DSerum lithium level
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. ARecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
  2. BIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
  3. CAvoid the patient and let other staff do all of his care
  4. DTell the patient that he reminds her of her father
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 6 lb 11 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

6 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ fl oz? mL4 tbsp? mL2 tsp? mL¼ su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ fl oz / meyve suyu, 4 tbsp / sıvı takviye, 2 tsp / öksürük şurubu, ¼ su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
12 kg2 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 12 kg. Order edilen doz günde 2 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

12 kg2 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 125 mikrogramdır. Ampul 0,5 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

125 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg500 mL12 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 12 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/500 mL12 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt240 mLmeyve suyu120 mLçay150 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar375 mLidrar175 mLidrar400 mLidrar500 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

süt: 240 mLmeyve suyu: 120 mLçay: 150 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 10:3012:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 10:30’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h10:30 → 12:00
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 23/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 23SpO₂ 97%havaSBP 136HR 110AT 36,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Hasta cumaya kadar yürüteçle 20 metre yürüyecek

Cevap neden bu

SMART bir hedef tam olarak neyin beklendiğini, nasıl ölçüleceğini ve ne zamana kadar olacağını belirtir. "Cumaya kadar yürüteçle 20 metre yürümek" kontrol edilebilir; "daha iyi hissetmek" edilemez.

Cevap

C · Hasta cumaya kadar yürüteçle 20 metre yürüyecek
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Cevap neden bu

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Cevap

D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Cevap neden bu

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Cevap

D · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Cevap neden bu

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Cevap

D · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Dry and warm the baby while checking that it is breathing

Cevap neden bu

Breathing and keeping warm come first. Drying stimulates breathing and reduces heat loss; skin-to-skin contact helps. Weighing and routine injections can wait.

Cevap

A · Dry and warm the baby while checking that it is breathing
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight

Cevap neden bu

Raising the head to about 30 degrees and keeping the neck in line helps venous drainage and lowers intracranial pressure. Head-down positions and neck bending or turning can raise it.

Cevap

C · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Cevap neden bu

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Cevap

A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded

Cevap neden bu

Loss of swing can mean a kinked, clamped or blocked tube, or re-expansion of the lung. The nurse checks the tubing and the patient and reports the finding.

Cevap

C · The tube may be kinked or blocked, or the lung may have fully re-expanded
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Enfarktüs dışlanmamıştır; troponin protokole göre tekrarlanır

Cevap neden bu

Troponin, belirtilerin başlangıcından sonra erken dönemde hâlâ normal olabilir. Enfarktüsü doğrulamak veya dışlamak için EKG ve belirtilerle birlikte seri ölçümler gerekir. Birçok protokol yüksek duyarlıklı troponini 1–3 saat sonra tekrarlar.Kontrol edilen kaynak: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Cevap

D · Enfarktüs dışlanmamıştır; troponin protokole göre tekrarlanır
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · "I can have a light breakfast before the test"

Cevap neden bu

The OGTT is done after an overnight fast of at least 8 hours; water is allowed. Eating before the test makes the results invalid. Patients rest during the test and avoid smoking, which can affect glucose.Kontrol edilen kaynak: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Glucose tolerance test - non-pregnant · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · "I can have a light breakfast before the test"
11.Farmakoloji

Cevap: D · 50S ribozom alt birimine bağlanarak protein sentezini inhibe ederler

Cevap neden bu

Makrolidler bakteri ribozomunun 50S alt birimine bağlanır ve protein sentezini engeller. Florokinolonlar DNA girazı, beta-laktamlar ise hücre duvarını inhibe eder.

Cevap

D · 50S ribozom alt birimine bağlanarak protein sentezini inhibe ederler
12.Farmakoloji

Cevap: A · Doruk ve dip düzeyler arasında büyük dalgalanmalar

Cevap neden bu

Aralık yarılanma ömrüne göre uzun olduğunda, her dozun büyük kısmı bir sonrakinden önce atılır. Düzeyler her dozdan sonra çok yükselir ve bir sonrakinden önce çok düşer; bu yüzden toksik doruklar veya etkisiz dipler olabilir.

Cevap

A · Doruk ve dip düzeyler arasında büyük dalgalanmalar
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Ayak bileği–brakiyal basınç indeksi (ABPI)

Cevap neden bu

Kompresyon venöz dönüşe yardımcı olur, ancak arteriyel kan akımı yetersizse doku nekrozuna yol açabilir. ABPI ayak bileği ve kol sistolik basınçlarını karşılaştırır; yaklaşık 0,8'in altındaki (veya kalsifiye damarları düşündüren yaklaşık 1,3'ün üzerindeki) bir değer, kompresyondan önce uzman değerlendirmesi gerektirir.

Cevap

A · Ayak bileği–brakiyal basınç indeksi (ABPI)
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Non-ST-elevation myocardial infarction

Cevap neden bu

An NSTEMI is an acute coronary syndrome with myocardial necrosis (rising troponin) but no persistent ST elevation; ST depression or T wave inversion may be seen. It is treated with antiplatelets, anticoagulation and angiography based on risk, rather than emergency reperfusion.

Cevap

D · Non-ST-elevation myocardial infarction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Düşük kan basıncı, yavaş nabız ve sıcak, kuru cilt

Cevap neden bu

Nörojenik şok T6 veya üzerindeki yaralanmadan sonra görülür. Sempatik tonus kaybı vazodilatasyona (sıcak, kuru cilt) ve karşısız vagal aktiviteye (bradikardi) yol açar. Hipovolemik şok taşikardiye ve soğuk, nemli cilde yol açar; travma hastasında ikisi birlikte olabilir, bu nedenle kanama yine de aranmalıdır.

Cevap

A · Düşük kan basıncı, yavaş nabız ve sıcak, kuru cilt
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · That the catheter is not blocked or kinked

Cevap neden bu

A sudden drop in output after transplant may be caused by a blocked catheter, often from clots. The nurse checks the tubing and may flush the catheter per protocol, and then escalates urgently, because vascular thrombosis or rejection are also possible.

Cevap

D · That the catheter is not blocked or kinked
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Kanser hücrelerinin hızla yıkımına bağlı metabolik bir acil durum

Cevap neden bu

Tümör hücrelerinin hızlı ölümü, genellikle akut lösemi veya yüksek dereceli lenfoma gibi hızlı büyüyen kanserlerin tedavisi başlandıktan sonra, potasyum, fosfat ve nükleik asitleri (ürik aside dönüşür) serbest bırakır. Bu, ABH'ye ve aritmilere yol açabilir.

Cevap

C · Kanser hücrelerinin hızla yıkımına bağlı metabolik bir acil durum
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids

Cevap neden bu

Apfel risk factors are female sex, non-smoking status, a history of PONV or motion sickness, and postoperative opioids. Patients with more factors receive more preventive antiemetics.

Cevap

C · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Explain that this is an expected effect of iron

Cevap neden bu

Iron supplements commonly make stools dark green or black. This is harmless, unlike tarry stools with signs of bleeding such as dizziness.

Cevap

D · Explain that this is an expected effect of iron
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Uterine inversion

Cevap neden bu

An absent fundus on palpation with a mass in the vagina and shock suggest uterine inversion. Help is called immediately, oxytocin is stopped and the uterus is replaced as soon as possible by the medical team.

Cevap

C · Uterine inversion
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak

Cevap neden bu

İnhale kortikosteroidler koruyucu ilaçlardır ve her gün kullanılır. Ağzı çalkalamak oral pamukçuk ve ses kısıklığı riskini azaltır, spacer ise ilacın akciğerlere ulaşmasını iyileştirir. Ataklarda kısa etkili bir rahatlatıcı ilaç kullanılır.

Cevap

D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy

Cevap neden bu

Testing the pH of aspirate is the recommended bedside check before each use in many guidelines (UK NHS guidance uses a pH of 5,5 or below). An X-ray is the most reliable method and is used to confirm initial placement in many settings, including most US hospitals, or when no suitable aspirate is obtained. The air "whoosh" and bubble tests are unreliable and can miss a tube in the lungs.

Cevap

A · Check that aspirate from the tube is acidic, using the pH limit in local policy
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Thyroid function tests

Cevap neden bu

Hyperthyroidism can mimic anxiety with tremor, palpitations, weight loss and heat intolerance. Medical causes of psychiatric symptoms should always be considered.

Cevap

C · Thyroid function tests
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Cevap neden bu

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Cevap

A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 3,04 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

11 oz/16 = 0,6875 lb
6 + 0,6875 = 6,688 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 6,688/2,2 = 3,04 kg

Cevap

m = 3,04 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 175 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
¼ su bardağı = 0,25·240 = 60 mL

Toplayın

V = 45 + 60 + 10 + 60 = 175 mL

Cevap

V = 175 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 8 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

2·12 = 24 mg

Doz başına

D = 24/3 = 8 mg

Cevap

D = 8 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,25 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Hacim

V = 125/500 = 0,25 mL

Cevap

V = 0,25 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 31 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1000·15/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Cevap

R = 31 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 31 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 4,8 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/500 = 0,4 mg/mL

Doz hızı

D = 0,4·12 = 4,8 mg/h

Cevap

D = 4,8 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1210 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 240 + 120 + 150 = 510 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1210 mL

Cevap

I = 1210 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 850 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:30 → 12:00 = 1,5 h

Verilen hacim

100·1,5 = 150 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 150 = 850 mL

Cevap

V = 850 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 4 + 2 + 2 + 2 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 23/min → 2
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions