NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?

  1. AThe pulse and breathing rates are always the same number
  2. BPatients who know their breathing is watched tend to change it
  3. CIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
  4. DCounting breaths is only accurate when the wrist is held
2.Hemşirelik esaslarıZor

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. ANormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  2. BAn allergy to the dressing that needs no action
  3. CThe wound has dried out and needs to be left open
  4. DA possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. ALeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  2. BReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
  3. CKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
  4. DGive them to a friend or relative who has back pain
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse asks a colleague to “just glance” at an insulin infusion before starting it. What makes a check truly independent?

  1. AThe second nurse looks at the bag label from the doorway
  2. BThe first nurse reads the details aloud and the second agrees
  3. CThe second nurse signs the record after the infusion has already been started by the first
  4. DThe second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Zamanlanmış hangi ilaç en çok zamana bağımlıdır?

  1. ASaat 08:00’de verilmesi gereken günlük multivitamin tableti
  2. BKahvaltıyla birlikte verilmesi gereken günlük dışkı yumuşatıcı
  3. CKahvaltı tepsisi gelmiş, kahvaltıyla birlikte verilmesi gereken hızlı etkili insülin
  4. DSaat 08:00’de kahvaltıyla birlikte verilmesi gereken günlük kolesterol düşürücü statin tableti
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A child with sickle cell disease in a pain crisis develops chest pain, fever and an SpO₂ of 89%. What does this most likely mean?

  1. AA minor chest infection that can safely wait until the morning round
  2. BAn ordinary pain crisis that will improve with rest
  3. CAcute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
  4. DAnxiety that will settle with reassurance
7.Klinik hemşirelikOrta

Anafilakside ilk basamak ilaç tedavisi nedir?

  1. Aİnhale steroid
  2. BSetirizin gibi ağızdan antihistaminik
  3. CKas içi adrenalin
  4. DDamar içi parasetamol
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  2. BStrict fluid restriction to protect the kidneys
  3. COral calcium supplements and vitamin D
  4. DA high-calcium diet
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Digoksin kullanan bir hastanın düzeyi 2,8 ng/mL ve kalp hızı 52/dk'dır. Hemşirenin en iyi eylemi nedir?

  1. ADozu vermek ve düzeyi bir ay sonra yeniden kontrol etmek
  2. BRitmi düzeltmek için çift doz vermek
  3. CDozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
  4. DKalp hızı 50/dk'nın üzerinde olduğu için dozu vermek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AHereditary hemochromatosis
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAcute viral hepatitis A
  4. DAnemia of chronic disease
11.FarmakolojiOrta

In which patient is bupropion contraindicated?

  1. AA patient who wants to stop smoking
  2. BA patient with seasonal allergies
  3. CA patient with a seizure disorder or an eating disorder
  4. DA patient with high blood cholesterol and a family history of it
12.FarmakolojiZor

A patient on long-term prednisolone has been vomiting for two days and could not take her tablets. She is now hypotensive and confused, with low sodium and high potassium. What is the most urgent treatment?

  1. AIV hydrocortisone and IV fluids
  2. BIV insulin with glucose only
  3. CIV furosemide
  4. DOral prednisolone with a glass of water
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. AStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  2. BRemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  3. CKeep a diary of symptoms and activities with the times
  4. DShower as normal with the monitor on
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Minutes after an IV antibiotic is started, a patient has wheeze, swollen lips, a rash and BP 78/44 mmHg. The infusion has been stopped and help called. What is the next priority?

  1. AGive an oral antihistamine tablet and observe for an hour
  2. BRestart the infusion at a slower rate
  3. CGive intramuscular adrenaline (epinephrine)
  4. DGive a nebulised salbutamol dose only
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

İnme için IV trombolizisten sonra ilk 24 saatte en önemli izlemler hangileridir?

  1. ASık nörolojik kontroller ve KB
  2. BSaatlik bağırsak sesleri ve karın çevresi
  3. CYalnızca günlük tartı ve sıvı dengesi
  4. DSaatlik tepe akım ve oksijen satürasyonu
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The nurse has four endocrine patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with hypothyroidism who has been constipated for three days
  2. BA patient after thyroidectomy with mild pain on swallowing
  3. CA patient with Graves' disease asking about radioactive iodine
  4. DA patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is blood lactate measured when sepsis is suspected?

  1. AIt shows which bacteria are causing the infection
  2. BIt measures the effect of antibiotics on the kidney
  3. CIt replaces the need for blood cultures
  4. DA raised level suggests poor tissue perfusion
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 5 after bowel resection, a patient has a fever, tachycardia and worsening abdominal pain, and the drain contains brown, faeculent fluid. What is most likely?

  1. AA normal day 5 recovery
  2. BA urinary tract infection
  3. CAn anastomotic leak
  4. DPostoperative constipation
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Kızamıkçığa bağışık olmayan bir lohusaya taburcu olmadan önce aşı yapılıyor. Hangi öneri esastır?

  1. AEn az 4 hafta gebe kalmaktan kaçınması
  2. B4 hafta emzirmeyi bırakması
  3. CAşıyı 6 ay sonra tekrarlatması
  4. DYenidoğanından 2 gün uzak durması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Magnezyum sülfat alan bir kadının eşi ilacın ne işe yaradığını soruyor. Hangi yanıt doğrudur?

  1. ADoğumu hızlandırır
  2. BBebeğin çok büyümesini engeller
  3. CKan basıncını düşüren ana ilaçtır
  4. DPreeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 6-year-old with a life-limiting illness asks the nurse, "Am I going to die?" What is the best response?

  1. AChange the subject quickly so the child is not upset
  2. BTell the child firmly that this will not happen
  3. CFind out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
  4. DTell the child that only the doctor is allowed to talk about this subject with children
22.Pediatri hemşireliğiZor

How should a child who is still drowsy after a tonsillectomy be positioned?

  1. AProne with the face directly in the pillow
  2. BSitting fully upright with the head bent forward on the chest
  3. COn the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
  4. DFlat on the back with the head tilted backwards
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking phenelzine, an MAOI, is being taught before discharge. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"A sudden severe headache is a reason to get help straight away."
  2. B"I'll tell any new doctor or dentist that I take an MAOI."
  3. C"I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
  4. D"I'll avoid aged cheese and cured meats."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir seans sırasında hasta, adı belli bir komşusuna ciddi zarar vermeyi amaçladığını söylüyor. Doğru genel ilke nedir?

  1. AHemşire ekibe söylemeden bizzat gidip komşuyu uyarmalıdır
  2. BBelirlenebilir bir kişiye yönelik risk ekiple paylaşılmalıdır ve yasaya ve politikaya uygun olarak o kişiyi korumak için ifşa edilmesi gerekebilir
  3. CGizlilik hiçbir şeyin paylaşılamayacağı anlamına gelir
  4. DHastalar çoğu zaman kastetmedikleri şeyler söylediği için tehdit görmezden gelinmelidir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
9 lb 10 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 9 lb 10 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

9 lb 10 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tsp? mL4 tbsp? mL2 su bardağı? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta ½ tsp / öksürük şurubu, 4 tbsp / sıvı takviye, 2 su bardağı / çay, 1 fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
60 kg15 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 60 kg. Order edilen doz günde 15 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

60 kg15 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1700 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1700 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 60 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 10 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

60 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
900 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 32 damla/dk hızla akıyor. Torbada 900 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

32 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt200 mLçorba200 mLçay150 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar450 mLidrar275 mLidrar350 mLyara dreni50 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 200 mLçorba: 200 mLçay: 150 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 450 mLidrar: 275 mLidrar: 350 mLyara dreni: 50 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 200 mL/hbaşlangıç 14:00ttoplam​ = ? h125 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 14:00’de 125 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL125 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 85/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, aktif hareket ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Patients who know their breathing is watched tend to change it

Cevap neden bu

Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.

Cevap

B · Patients who know their breathing is watched tend to change it
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Cevap neden bu

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Cevap

D · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Cevap neden bu

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Cevap

B · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer

Cevap neden bu

In an independent double check, the second person works through each step on their own, then the two results are compared. Reading the answer aloud or glancing invites confirmation bias.

Cevap

D · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Kahvaltı tepsisi gelmiş, kahvaltıyla birlikte verilmesi gereken hızlı etkili insülin

Cevap neden bu

Hızlı etkili insülin yemekle birlikte verilir; geç veya yemeksiz verilmesi yüksek veya düşük kan glikozuna yol açabilir. Diğer günlük ilaçlar zarar vermeden biraz daha geç verilebilir.

Cevap

C · Kahvaltı tepsisi gelmiş, kahvaltıyla birlikte verilmesi gereken hızlı etkili insülin
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen

Cevap neden bu

Chest pain, fever and low oxygen in sickle cell disease suggest acute chest syndrome. It can worsen quickly, so oxygen, urgent review and prescribed treatment are needed.

Cevap

C · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Kas içi adrenalin

Cevap neden bu

Uyluğa kas içi adrenalin (yetişkinlerde tipik olarak 0,5 mg, yani 1 mg/mL'lik çözeltiden 0,5 mL; ABD kılavuzlarında 0,3–0,5 mg) ilk basamaktır; gerekirse 5 dakika sonra tekrarlanır. Antihistaminikler ve steroidler ilk basamak tedavi değildir.

Cevap

C · Kas içi adrenalin
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Cevap neden bu

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Cevap

A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek

Cevap neden bu

2,8 ng/mL düzeyi olağan aralığın üzerindedir ve yavaş kalp hızı toksisiteye uyar. Hemşire dozu tutar, potasyumu ve EKG'yi kontrol eder ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirir.

Cevap

C · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Hereditary hemochromatosis

Cevap neden bu

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Kontrol edilen kaynak: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Hereditary hemochromatosis
11.Farmakoloji

Cevap: C · A patient with a seizure disorder or an eating disorder

Cevap neden bu

Bupropion increases the risk of seizures, especially with bulimia or anorexia, where electrolyte disturbances are common. It is used for depression and as a smoking cessation aid.

Cevap

C · A patient with a seizure disorder or an eating disorder
12.Farmakoloji

Cevap: A · IV hydrocortisone and IV fluids

Cevap neden bu

This suggests an adrenal crisis triggered by missed steroids and illness. Treatment is immediate IV or IM hydrocortisone, IV fluids with glucose as needed, and treating the cause.

Cevap

A · IV hydrocortisone and IV fluids
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Cevap neden bu

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Cevap

C · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

Cevap neden bu

Anaphylaxis is treated first with intramuscular adrenaline into the anterolateral thigh, repeated after about 5 minutes if needed. It reverses bronchospasm, vasodilation and swelling. Oxygen, IV fluids and lying the patient flat (or sitting if breathing is easier) follow. Antihistamines and steroids are not first-line.

Cevap

C · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Sık nörolojik kontroller ve KB

Cevap neden bu

Trombolizisten sonra nörolojik izlemler, kan basıncı ve kanama kontrolleri sık yapılır. Yeni baş ağrısı, kusma, düşen GKS veya yükselen kan basıncı kanamayı gösterebilir. Antiagregan ve antikoagülanlardan genellikle 24 saat kaçınılır.

Cevap

A · Sık nörolojik kontroller ve KB
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)

Cevap neden bu

Fever and confusion in a patient with hyperthyroidism suggest thyroid storm, which can be fatal without urgent treatment. The other problems are expected or non-urgent.

Cevap

D · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · A raised level suggests poor tissue perfusion

Cevap neden bu

A high lactate signals tissue hypoperfusion and higher risk of death in sepsis. It helps guide fluid resuscitation and escalation, and it is repeated to check the response.

Cevap

D · A raised level suggests poor tissue perfusion
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · An anastomotic leak

Cevap neden bu

Leakage at the join in the bowel causes peritonitis and sepsis, usually a few days after surgery. Faeculent drain fluid makes it very likely. It needs urgent surgical review, sepsis care and often return to theatre.

Cevap

C · An anastomotic leak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · En az 4 hafta gebe kalmaktan kaçınması

Cevap neden bu

Kızamıkçık aşısı canlı atenüe virüs içerir; bu nedenle aşıdan sonra en az 4 hafta gebelikten kaçınılmalıdır. Emzirmeyle uyumludur.

Cevap

A · En az 4 hafta gebe kalmaktan kaçınması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Preeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur

Cevap neden bu

Magnezyum sülfat eklamptik nöbetleri önlemek ve tedavi etmek için verilir. Etkili bir antihipertansif değildir; bu nedenle şiddetli hipertansiyon ayrı ilaçlar gerektirir.

Cevap

D · Preeklampsinin neden olduğu nöbetlerin önlenmesine yardımcı olur
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family

Cevap neden bu

Children with serious illness often sense what is happening. Exploring the question ("What makes you ask?") and answering honestly, at the child's level and in agreement with the family, reduces isolation and fear. False reassurance damages trust.

Cevap

C · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth

Cevap neden bu

Until fully awake, the child lies on the side or semi-prone so that blood and secretions drain from the mouth rather than being swallowed or inhaled. Once awake, a more upright position is comfortable.

Cevap

C · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."

Cevap neden bu

Decongestants such as pseudoephedrine are sympathomimetics and can cause a hypertensive crisis with MAOIs. Patients should check any new medicine, including over-the-counter remedies, with a pharmacist or prescriber.

Cevap

C · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Belirlenebilir bir kişiye yönelik risk ekiple paylaşılmalıdır ve yasaya ve politikaya uygun olarak o kişiyi korumak için ifşa edilmesi gerekebilir

Cevap neden bu

Belirlenebilir bir kişiye yönelik ciddi bir tehdit gizliliğin önüne geçer. Hemşire ekibi bilgilendirir, tehdidi belgeler ve kişiyi korumak için yasal ve politika prosedürlerini izler.

Cevap

B · Belirlenebilir bir kişiye yönelik risk ekiple paylaşılmalıdır ve yasaya ve politikaya uygun olarak o kişiyi korumak için ifşa edilmesi gerekebilir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 4,38 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

10 oz/16 = 0,625 lb
9 + 0,625 = 9,625 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 9,625/2,2 = 4,375 ≈ 4,38 kg

Cevap

m = 4,38 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 572,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Toplayın

V = 2,5 + 60 + 480 + 30 = 572,5 mL

Cevap

V = 572,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 300 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

15·60 = 900 mg

Doz başına

D = 900/3 = 300 mg

Cevap

D = 300 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,34 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 1700/5000 = 0,34 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,34 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

60/60 = 1 mL/min

Damla hızı

R = 1·10 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 7 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

32·60/15 = 128 mL/h

Kalan süre

t = 900/128 = 7,031 ≈ 7 h

Cevap

t = 7 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 325 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 200 + 150 = 550 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1450 mL

Toplam çıkarılan

450 + 275 + 350 + 50 = 1125 mL

Denge

B = 1450 − 1125 = 325 mL

Cevap

B = 325 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,1 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

125·3 = 375 mL
1000 − 375 = 625 mL kalan

İkinci kısım

625/200 = 3,125 h

Toplam süre

t = 3 + 3,125 = 6,125 ≈ 6,1 h

Cevap

t = 6,1 h

Bu yaklaşık 6 h 08 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:08 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 70

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70

Cevap

MFS = 70
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 85/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 = 6

Yorum

6 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions