NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?

  1. AKeep warm
  2. BKeep dry
  3. CKeep moving
  4. DKeep clean
2.Hemşirelik esaslarıZor

A nurse notices that the power cable of an infusion pump is frayed. What is the correct action?

  1. ATake it out of use, label it as faulty and report it
  2. BUse it only for patients who are not seriously ill
  3. CUnplug it and put it back in the equipment store
  4. DWrap tape around the cable and keep using it
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Many intensive care units bathe patients daily with chlorhexidine. What is the main purpose?

  1. ATo reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
  2. BTo treat existing wound infections without the need for antibiotics
  3. CTo lower the patient’s body temperature
  4. DTo moisturize dry skin in older patients
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse cannot find a confused patient who was in their room 15 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. AAlert staff and security at once, following the missing-patient procedure
  2. BCall the family to ask whether the patient has gone home on their own
  3. CDocument the absence at the end of the shift
  4. DWait an hour in case the patient comes back
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?

  1. ADay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
  2. BDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
  3. CDay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
  4. DDay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. AWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
  2. BAsk the nurse to drink coffee and then start work
  3. CLet the nurse work, but only with stable patients
  4. DRemove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Klinik hemşirelikOrta

Which oxygen device delivers a precise, fixed concentration of oxygen?

  1. ASimple face mask
  2. BNasal cannula
  3. CNon-rebreathe mask
  4. DVenturi mask
8.Klinik hemşirelikZor

A conscious patient with hypoglycaemia was given fast-acting carbohydrate. On re-check 15 minutes later the blood glucose is 3,6 mmol/L (65 mg/dL). What should the nurse do next?

  1. ATake no action because the level is rising
  2. BGive another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
  3. CGive a dose of subcutaneous insulin
  4. DGive a long-acting carbohydrate snack only and recheck tomorrow
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient takes valproate (valproic acid) for epilepsy. Which tests are monitored regularly?

  1. ALiver function tests and platelet count
  2. BTroponin and B-type natriuretic peptide
  3. CThyroid function and serum calcium
  4. DSerum lithium and urine specific gravity
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient taking isoniazid for latent TB reports nausea, loss of appetite and dark urine. The ALT is five times the upper limit of normal. What is the best action?

  1. AContinue the isoniazid and give it with food to settle the stomach
  2. BDouble the dose to finish the treatment course more quickly
  3. CHold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
  4. DReassure the patient that dark urine is a harmless drug effect
11.FarmakolojiOrta

An IV site is cool, swollen and pale, and the infusion is running slowly. What should the nurse do?

  1. AApply a tight bandage over the site
  2. BIncrease the infusion rate to push through and clear the blockage
  3. CFlush the cannula forcefully with saline
  4. DStop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.FarmakolojiZor

A patient on long-term lithium passes large amounts of dilute urine and is always thirsty. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient is drinking too much and lithium is unrelated
  2. BLithium causes type 1 diabetes by destroying the pancreatic beta cells
  3. CLithium increases ADH release from the pituitary
  4. DLithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Hangi özellikler arteriyel bir bacak ülserini en iyi tanımlar?

  1. Aİç ayak bileğinin üzerinde, kahverengi ciltli sığ, nemli ülser
  2. BBacakta çukur bırakan ödemle birlikte kaval kemiği üzerinde sızıntılı ülser
  3. CAyak tabanında ön ayak altında, çevresinde kalın nasırı olan ağrısız ülser
  4. DAyak parmaklarında ağrılı, soluk, delinmiş gibi görünen ülser ve zayıf ayak nabızları
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Bir hemşire dört hastanın bakımını planlıyor. Hangi hasta önce değerlendirilmelidir?

  1. AGünlük tartıyı bekleyen stabil kalp yetmezlikli hasta
  2. BSpO₂'si %90'dan %83'e düşen ve yeni uyku hali olan KOAH'lı hasta
  3. CTuz hakkında soru soran kontrollü hipertansiyonlu hasta
  4. DPansuman değişimi zamanı gelmiş venöz ülserli hasta
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Bir hasta inme belirtileriyle uyanıyor. Saat 23,00'te iyi olarak yatmış ve 06,30'da uyanmıştır. Başlangıç zamanı olarak hangi saat kullanılır?

  1. ABT çekildiği zaman
  2. BBelirtilerin ilk fark edildiği 06,30
  3. CEn son iyi olduğu bilinen 23,00
  4. DHastaneye varış zamanı
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

C5 omurilik yaralanmasından iki gün sonra bir hasta kaygılıdır, solunum hızı 30/dk'dır ve vital kapasitesi düşmektedir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHava yolunu açmak için hastayı düz yatırıp başı geriye eğmelidir
  2. BVital kapasiteyi yaklaşık 12 saat sonra yeniden kontrol etmelidir
  3. CSolunumu yavaşlatmak ve kaygıyı gidermek için sedatif vermelidir
  4. DAcilen üst basamağa bildirmeli: omurilik ödemi solunum yetmezliğine yol açabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Akut üst GİS kanaması olan bir hastanın gelişte hemoglobini normaldir. Bu neden yanıltıcı olabilir?

  1. AHemoglobin bağırsaktan kanamadan etkilenmez
  2. BHer kan kaybından sonra hemoglobin başlangıçta her zaman yükselir
  3. CAncak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer
  4. DHemoglobin ancak bir hafta boyunca sürekli kanamadan sonra düşer
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
  2. BIron overload and constipation
  3. CVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
  4. DExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman with hyperemesis gravidarum has been vomiting for weeks. Which vitamin is given before glucose-containing fluids to prevent Wernicke encephalopathy?

  1. AThiamine (vitamin B1)
  2. BVitamin D
  3. CPhytomenadione (vitamin K)
  4. DAscorbic acid (vitamin C)
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Yenidoğan resüsitasyonunda göğüs kompresyonları ne zaman endikedir?

  1. AHiç ventilasyon verilmeden önce bile 1. dakikada kalp hızı 120/dk'nın altında olduğunda
  2. BBebek doğumda ağlamadığı anda
  3. CApgar skoru 7'nin altında olduğunda
  4. DEn az 30 saniyelik etkili ventilasyona rağmen kalp hızı 60/dk'nın altında kaldığında
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which activity best supports a 9-year-old during a long hospital stay?

  1. AWatching television alone for most of the day
  2. BPlaying with baby toys in the toddler playroom with younger children
  3. CSchoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies
  4. DStaying in bed with no visitors to rest
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 6-year-old boy has had a limp and mild hip pain for several weeks. Imaging shows avascular necrosis of the femoral head. What is the diagnosis?

  1. ATransient synovitis
  2. BLegg–Calvé–Perthes disease
  3. CSlipped capital femoral epiphysis
  4. DDevelopmental dysplasia of the hip
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient intoxicated with phencyclidine (PCP) is agitated and has nystagmus and high blood pressure. Which nursing approach is best?

  1. ATry to talk the patient down by discussing his feelings in detail
  2. BEncourage him to walk around the ward and join in activities to help burn off the drug
  3. CPut him in a busy area so that staff can watch him more easily
  4. DProvide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A woman arrives in the emergency department after a sexual assault and has a cut on her head that is bleeding. What is the priority?

  1. ACollect forensic evidence before treating any injuries
  2. BCall the police and wait until they arrive before doing anything else, so that no evidence is lost by mistake
  3. CAsk her for a detailed account of the assault before any care
  4. DAssess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C105,8 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 105,8 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

105,8 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
12 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 12 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

12 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

15 kg ağırlığındaki bir çocuğa 15 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

15 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

20 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

20 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 150 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

150 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
25 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

250 mL içinde 25 mg’lik bir infüzyon 12 mL/h hızla akıyor. Hasta dakikada kaç mikrogram D alır?

25 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu200 mLsu150 mLsüt240 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar150 mLidrar225 mLidrar350 mLidrar200 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

meyve suyu: 200 mLsu: 150 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL125 mL/hbaşlangıç 06:3008:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 06:30’de başlatıldı ve pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 08:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL125 mL/h06:30 → 08:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %95 ek oksijen altında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 38/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,6 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 16SpO₂ 95%O₂SBP 150HR 38AT 39,6 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Keep moving

Cevap neden bu

SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.

Cevap

C · Keep moving
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Take it out of use, label it as faulty and report it

Cevap neden bu

Damaged electrical equipment can cause shocks or fires. It is removed from use, clearly labelled and reported for repair, and a safe replacement is found.

Cevap

A · Take it out of use, label it as faulty and report it
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · To reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines

Cevap neden bu

Daily chlorhexidine bathing lowers the number of organisms on the skin, reducing central line-associated bloodstream infections and the spread of resistant bacteria in ICUs.

Cevap

A · To reduce skin bacteria and bloodstream infections linked to central lines
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure

Cevap neden bu

A missing vulnerable patient is an emergency. The nurse immediately activates the facility’s missing-patient procedure so a search starts, and the provider and family are informed per policy.

Cevap

A · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min

Cevap neden bu

New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.

Cevap

C · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Cevap neden bu

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Cevap

D · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Venturi mask

Cevap neden bu

A Venturi mask entrains a set amount of room air, giving a fixed oxygen percentage regardless of the patient's breathing pattern. This makes it useful for patients at risk of hypercapnia.

Cevap

D · Venturi mask
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck

Cevap neden bu

If blood glucose remains below the threshold (4 mmol/L in UK guidance, 70 mg/dL in US guidance), the fast-acting treatment is repeated. Once it is above the threshold, a longer-acting carbohydrate such as a sandwich or the next meal helps prevent recurrence.

Cevap

B · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Liver function tests and platelet count

Cevap neden bu

Valproate can cause liver toxicity and thrombocytopenia, so liver tests and the platelet count are monitored. It can also raise ammonia; confusion or vomiting should prompt an ammonia level.Kontrol edilen kaynak: Valproic Acid · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Cevap

A · Liver function tests and platelet count
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once

Cevap neden bu

Isoniazid can cause hepatitis, which may be severe. Symptoms such as nausea, loss of appetite and dark urine with a markedly raised ALT mean the drug should be held and the prescriber informed. Patients are taught to avoid alcohol and report these symptoms early.

Cevap

C · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
11.Farmakoloji

Cevap: D · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb

Cevap neden bu

These signs suggest infiltration. The infusion is stopped and the cannula removed, the limb is elevated, and a new cannula is placed elsewhere; vesicant drugs need the extravasation protocol.

Cevap

D · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.Farmakoloji

Cevap: D · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)

Cevap neden bu

Lithium interferes with ADH action in the collecting duct, causing polyuria and polydipsia. Dehydration from this can raise lithium levels further, so fluid balance matters.

Cevap

D · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Ayak parmaklarında ağrılı, soluk, delinmiş gibi görünen ülser ve zayıf ayak nabızları

Cevap neden bu

Arteriyel ülserler iskemiden kaynaklanır: derin, iyi sınırlı, soluk veya nekrotik ve ağrılıdır; ayak parmaklarında, topuklarda veya basınç noktalarında görülür; cilt soğuk ve tüysüz, nabızlar zayıftır. İç ayak bileği yakınındaki sığ nemli ülserler venözdür, nasırlı ağrısız plantar ülserler ise tipik olarak nöropatiktir (diyabetik).

Cevap

D · Ayak parmaklarında ağrılı, soluk, delinmiş gibi görünen ülser ve zayıf ayak nabızları
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · SpO₂'si %90'dan %83'e düşen ve yeni uyku hali olan KOAH'lı hasta

Cevap neden bu

Düşen satürasyon ve yeni uyku hali, olasılıkla hiperkapniyle birlikte akut solunum yetmezliğini düşündürür ve hemen değerlendirme gerektirir. Diğer hastalar stabildir ve gereksinimleri kısa süre bekleyebilir.

Cevap

B · SpO₂'si %90'dan %83'e düşen ve yeni uyku hali olan KOAH'lı hasta
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · En son iyi olduğu bilinen 23,00

Cevap neden bu

“Uyanınca fark edilen inmelerde” başlangıç, hastanın en son iyi olduğu bilinen zaman olarak alınır; çünkü inme o zamandan beri herhangi bir anda olmuş olabilir. Bu çoğu zaman hastayı standart trombolizis penceresinin dışına koyar; ancak ileri görüntüleme bazen hâlâ yarar görebilecek hastaları belirleyebilir.

Cevap

C · En son iyi olduğu bilinen 23,00
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Acilen üst basamağa bildirmeli: omurilik ödemi solunum yetmezliğine yol açabilir

Cevap neden bu

Servikal yaralanmayı izleyen günlerde omurilik ödemi C3–C5'e uzanarak diyaframı zayıflatabilir. Düşen vital kapasite, artan solunum hızı ve kaygı yaklaşan solunum yetmezliğinin işaretidir ve erken yoğun bakım katkısı gerekir. Sedasyon solunumu daha da baskılar.

Cevap

D · Acilen üst basamağa bildirmeli: omurilik ödemi solunum yetmezliğine yol açabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Ancak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer

Cevap neden bu

Akut kanamada kırmızı hücreler ve plazma birlikte kaybedilir, bu nedenle konsantrasyon başlangıçta değişmez. Sıvı dokulardan dolaşıma geçtikçe ve IV sıvılar verildikçe düşer. Yaşam bulguları ve klinik bulgular erken göstergeler olarak daha güvenilirdir.

Cevap

C · Ancak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Cevap neden bu

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Cevap

C · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Thiamine (vitamin B1)

Cevap neden bu

Prolonged vomiting depletes thiamine. Giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy, with confusion, ataxia and eye movement problems.

Cevap

A · Thiamine (vitamin B1)
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · En az 30 saniyelik etkili ventilasyona rağmen kalp hızı 60/dk'nın altında kaldığında

Cevap neden bu

Etkili ventilasyondan sonra kalp hızı 60/dk'nın altında kalırsa kompresyonlara başlanır; solunumlarla 3:1 oranında uygulanır. Çoğu yenidoğan yalnızca iyi ventilasyona yanıt verir.

Cevap

D · En az 30 saniyelik etkili ventilasyona rağmen kalp hızı 60/dk'nın altında kaldığında
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Schoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies

Cevap neden bu

School-age children need to feel competent and connected. Hospital school, contact with friends and age-appropriate games, crafts and collections support Erikson's task of industry and reduce feelings of isolation.

Cevap

C · Schoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Legg–Calvé–Perthes disease

Cevap neden bu

Perthes disease is avascular necrosis of the femoral head in children, most often boys aged about 4–8 years. It presents with a limp and hip, thigh or knee pain; treatment aims to keep the femoral head well positioned in the socket while it heals.

Cevap

B · Legg–Calvé–Perthes disease
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe

Cevap neden bu

PCP can cause agitation, violence, psychosis, nystagmus and hypertension. Reducing stimulation and keeping enough staff present for safety are key; "talking down" is less effective than with other hallucinogens.

Cevap

D · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent

Cevap neden bu

Medical care for injuries comes first. Forensic examination is offered, explained and carried out only with consent, and the nurse supports the survivor's control over each step.

Cevap

D · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 41 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

105,8 − 32 = 73,8

5/9 ile çarpın

T = 73,8·5/9 = 41 °C

Cevap

T = 41 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 0,72 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 12 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 12·60/1000 = 0,72 mg/h

Cevap

D = 0,72 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 9 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 15·15 = 225 mg

Hacim

V = 225/25 = 9 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 9 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 4 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·20 = 200 mg

Hacim

V = (200/250)·5 = 4 mL

Cevap

V = 4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 150 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

150/60 = 2,5 mL/min

Damla hızı

R = 2,5·60 = 150 gtt/min

Cevap

R = 150 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Saatlik doz

12·100 = 1200 mcg/h

Dakikadaki doz

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Cevap

D = 20 mcg/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 2350 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 150 + 240 = 590 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 2350 mL

Cevap

I = 2350 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 750 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

06:30 → 08:30 = 2 h

Verilen hacim

125·2 = 250 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 250 = 750 mL

Cevap

V = 750 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oksijen altında → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 38/min → 3
uyanık (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 3 + 0 + 2 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 1 + 4 + 2 + 1 + 1 = 11

Risk düzeyi

11 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions