Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Yöntem
Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.
Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Yöntem
Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.
Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Yöntem
Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.
Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Yöntem
Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.
Pediatri hemşireliği
Yöntem
Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.
Ruh sağlığı hemşireliği
Yöntem
Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.
Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.
IV sıvılar ve sıvı dengesi
Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre
Klinik değerlendirme skorları
Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Yöntem
Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?
AMeasuring urine output
BRestricting IV fluids
CWaiting for a chest X-ray before antibiotics
DGiving a sedative
2.Hemşirelik esaslarıZor
A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?
AStart CPR and call the cardiac arrest team
BStart CPR but stop after five minutes
CLeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
DNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
Bir hemşire telefonla sözlü istem alıyor. En güvenli uygulama hangisidir?
ABir meslektaşından dinlemesini ve onun da hatırlamasını istemek
BKaydetmeden uygulamak
CAklında tutup vardiya sonunda yazmak
DYazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A patient asks for a pain tablet. The record shows none has been given, but the patient says, “The other nurse gave me one earlier.” What should the nurse do?
AGive the tablet, because the record shows none was given
BGive half a tablet now, to be safe, and the other half later if needed
CTell the patient they must be confused
DCheck with the other nurse and the records before giving another dose
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
Bir hemşire, kan basıncı son bir saattir düşen bir hasta için rutin yaşam bulgularını bir hemşire yardımcısına devrediyor. Görev devrinin hangi doğrusu karşılanmamıştır?
ADoğru kişi
BDoğru görev; çünkü yaşam bulguları asla devredilemez
CDoğru yönergeler ve iletişim
DDoğru koşul
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor
A patient taking an SSRI is also given tramadol. A few hours later the patient is agitated, sweating and has a fever, jerking muscles and brisk reflexes. What is the most likely cause?
ASerotonin syndrome
BOpioid withdrawal
CAn anxiety attack
DNeuroleptic malignant syndrome
7.Klinik hemşirelikOrta
Tip 1 diyabetli bir hastanın kan şekeri 25 mmol/L, solunumu derin ve hızlı, idrarında keton var. Olası tanı nedir?
ANormal şeker dalgalanması
BHipoglisemi
CDiyabetik ketoasidoz
DKetonsuz hiperozmolar hiperglisemik durum
8.Klinik hemşirelikZor
Menenjit şüphesi olan bir hastada ateş, ense sertliği ve basmakla solmayan döküntü var. Öncelik nedir?
ATestleri beklemeden acil değerlendirme ve hemen antibiyotik
BAteş için parasetamol verip hastayı yarın değerlendirmek
CIşıkları kısıp dinlenmeyi teşvik etmek ve gözlemleri dört saat sonra yinelemek
DHerhangi bir tedaviye başlamadan önce lomber ponksiyon sonucunu beklemek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A urine culture is ordered for a patient with an indwelling urinary catheter. How should the nurse collect the sample?
ARemove the catheter and culture the catheter tip
BAspirate from the sampling port with a sterile syringe
CDisconnect the catheter from the tubing and let it drain
DPour urine from the drainage bag into a sterile cup
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
A 5-year-old has new bruising and petechiae two weeks after a viral illness. Platelets are 12 × 10³/µL; hemoglobin, white cell count and clotting times are normal. Which condition is most likely?
AAcute leukemia
BDisseminated intravascular coagulation
CHemophilia A
DImmune thrombocytopenia (ITP)
11.FarmakolojiOrta
An adult patient is due to receive digoxin. The apical pulse, counted for a full minute, is 52 beats per minute. What should the nurse do?
AGive the dose and recheck the pulse in one hour
BGive half the dose and document the pulse
CGive the dose with food to slow absorption
DWithhold the dose and notify the prescriber
12.FarmakolojiZor
A patient took a doxycycline tablet with a sip of water just before lying down. Now swallowing is very painful. What is the most likely cause?
AOral candidiasis from the antibiotic
BAn allergic reaction to the tablet coating
CPill-induced oesophagitis
DGastric ulcer caused by doxycycline
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta
Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?
AThey reduce cholesterol in the blood
BThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
CThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
DThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor
A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?
AAn expected effect of the antibiotic
BA local skin allergy to the dressing
CA catheter-related deep vein thrombosis
DLymphoedema from lying in bed
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta
A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?
AThe bladder is not emptying properly
BThe patient is passing urine normally
CThe patient has drunk too little fluid
DThe kidneys are making too little urine
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor
Ameliyattan sonra bir hastanın idrar çıkışı 3 saat boyunca saatte 15 mL, nabzı 110/dk, KB 96/58 mmHg ve mukozaları kurudur. Düşük idrar çıkışının en olası nedeni nedir?
ACerrahinin neden olduğu SIADH
BHipovolemiye bağlı prerenal ABH
CIV sıvılara bağlı sıvı yüklenmesi
DAnesteziden sonra diabetes insipidus
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta
After a spinal anaesthetic, which nursing check is particularly important?
APupil reaction every five minutes for the next full day
BPeak flow before and after each meal
CReturn of leg sensation and movement, and passing urine
DBlood glucose every 15 minutes overnight
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor
A patient has a category (stage) 2 pressure ulcer on the sacrum. Which plan is most appropriate?
AMassage around the wound every hour to stimulate blood flow to the skin
BSit the patient upright in a chair for most of the day
COffload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
DLeave it uncovered and dry it with a hair dryer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta
A woman at 10 weeks has morning sickness. Which suggestion is most likely to help?
ASkip breakfast and eat one large meal in the evening
BEat dry crackers before rising and eat small meals
CEat spicy and fatty foods to settle the stomach
DDrink large amounts of fluid with each meal
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor
A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?
AContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
BStop the drug today because it causes birth defects
CDo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
DHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
21.Pediatri hemşireliğiOrta
A child with suspected appendicitis is waiting for surgery. Which action must the nurse avoid?
AKeeping the child nil by mouth
BGiving IV fluids as prescribed
CPutting a heat pad on the abdomen
DRegular pain assessment
22.Pediatri hemşireliğiZor
An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?
ADehydration due to sweating during feeds
BGood growth thanks to improved feeding
CWorsening heart failure with fluid retention
DAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta
The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?
AAn ideal therapeutic relationship
BTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
CPossible boundary problems that she should discuss in supervision
DThat the patient needs to be transferred to another unit
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor
A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?
A"Yes, I think you'd be happier without him."
B"You should ask your doctor what to do about it."
C"No, divorce would only make things worse for you."
D"What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 145,861 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?
145,861 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 8 fl oz / meyve suyu, ½ tbsp / sıvı takviye, 2 su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.
1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
Bir hasta 25 kg ve tek doz olarak 20 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.
25 kg20 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
16 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 15 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?
16 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
Bir infüzyon 200 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.
200 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
Bir torba 50 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?
400 mg/50 mL15 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 59 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 18:00’de 100 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 75 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
500 mL100 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.
0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 140/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,1 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.
RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 124HR 140AT 38,1 °C
1düşük
2düşük–orta
3orta
4yüksek
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: A · Measuring urine output
Cevap neden bu
The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.
Cevap
A · Measuring urine output
2.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
Cevap neden bu
CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.
Cevap
D · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Yazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
Cevap neden bu
İstemin yazılması ve geri okunması, doğru duyulduğunu doğrular. Sözlü istemler politikaya göre acil durumlarla sınırlıdır ve hekim tarafından sonradan imzalanır.
Cevap
D · Yazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Check with the other nurse and the records before giving another dose
Cevap neden bu
Undocumented doses can lead to double dosing. The nurse checks with colleagues and the dispensing records, then gives the drug only once it is clear whether a dose was given.
Cevap
D · Check with the other nurse and the records before giving another dose
5.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: D · Doğru koşul
Cevap neden bu
Yaşam bulguları normalde devredilebilir, ancak bu hasta kararsızdır; bu yüzden koşullar doğru değildir. Kötüleşen bir hastanın bulgularını RN’nin bizzat değerlendirmesi ve yorumlaması gerekir.
Cevap
D · Doğru koşul
6.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · Serotonin syndrome
Cevap neden bu
SSRIs and tramadol both raise serotonin. Agitation, fever, clonus and hyperreflexia that start quickly suggest serotonin syndrome; neuroleptic malignant syndrome follows antipsychotics and causes rigid muscles with slow reflexes.
Cevap
A · Serotonin syndrome
7.Klinik hemşirelik
Cevap: C · Diyabetik ketoasidoz
Cevap neden bu
Kussmaul solunumuyla birlikte yüksek şeker, keton ve asidoz DKA'yı gösterir. Sıvı, insülin ve yakın potasyum izlemiyle tedavi edilir.
Cevap
C · Diyabetik ketoasidoz
8.Klinik hemşirelik
Cevap: A · Testleri beklemeden acil değerlendirme ve hemen antibiyotik
Cevap neden bu
Bakteriyel menenjit ve meningokok sepsisi hızla ilerler. Antibiyotikler lomber ponksiyon gibi testler için geciktirilmemelidir.
Cevap
A · Testleri beklemeden acil değerlendirme ve hemen antibiyotik
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: B · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe
Cevap neden bu
The catheter sampling port is cleaned and urine is aspirated with a sterile syringe, keeping the system closed. Urine in the drainage bag has been standing and can contain bacteria that multiplied there; opening the system raises the risk of infection.
Cevap
B · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · Immune thrombocytopenia (ITP)
Cevap neden bu
ITP is immune destruction of platelets, often after a viral infection in children. It causes isolated thrombocytopenia with normal other counts and clotting tests. Leukemia usually affects other cell lines, DIC prolongs clotting times and hemophilia prolongs the aPTT.Kontrol edilen kaynak:Immune thrombocytopenic purpura (ITP) · MedlinePlus (NIH) (2026)
Cevap
D · Immune thrombocytopenia (ITP)
11.Farmakoloji
Cevap: D · Withhold the dose and notify the prescriber
Cevap neden bu
Digoxin is usually withheld in adults if the apical pulse is below 60 per minute, and the prescriber is informed. Bradycardia may be an early sign of toxicity.
Cevap
D · Withhold the dose and notify the prescriber
12.Farmakoloji
Cevap: C · Pill-induced oesophagitis
Cevap neden bu
Doxycycline can cause oesophageal ulceration if it stays in the oesophagus. It is taken with a full glass of water while upright, and the patient stays upright for at least 30 minutes.
Cevap
C · Pill-induced oesophagitis
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: D · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
Cevap neden bu
Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.
Cevap
D · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: C · A catheter-related deep vein thrombosis
Cevap neden bu
Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.
Cevap
C · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: A · The bladder is not emptying properly
Cevap neden bu
A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.
Cevap
A · The bladder is not emptying properly
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: B · Hipovolemiye bağlı prerenal ABH
Cevap neden bu
Taşikardi, düşük kan basıncı ve kuru mukozalar, böbrek perfüzyonunu azaltan hipovolemiyi düşündürür. Hemşire kateterin açık olduğunu kontrol eder ve üst basamağa bildirir; ekip genellikle sıvı yükü reçete eder ve kanama veya yüksek kayıplar gibi nedeni arar.
Cevap
B · Hipovolemiye bağlı prerenal ABH
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: C · Return of leg sensation and movement, and passing urine
Cevap neden bu
The nurse monitors the level of the block, recovery of leg movement and sensation, BP and bladder function. Urinary retention is common, and early mobilisation is only safe once motor function returns.
Cevap
C · Return of leg sensation and movement, and passing urine
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: C · Offload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
Cevap neden bu
Offloading the sacrum, keeping the skin clean and dry, ensuring adequate protein and calories, and choosing a dressing that keeps a moist healing environment all support healing. Long periods sitting increase sacral pressure.
Cevap
C · Offload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: B · Eat dry crackers before rising and eat small meals
Cevap neden bu
Eating something dry before rising, small frequent meals, and drinking fluids between rather than with meals reduce nausea. Fatty and spicy foods tend to worsen it.
Cevap
B · Eat dry crackers before rising and eat small meals
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
Cevap neden bu
Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.
Cevap
C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Pediatri hemşireliği
Cevap: C · Putting a heat pad on the abdomen
Cevap neden bu
Heat on the abdomen and laxatives or enemas are avoided in suspected appendicitis because they can increase the risk of perforation. Nil by mouth, IV fluids, analgesia and close monitoring are appropriate.
Cevap
C · Putting a heat pad on the abdomen
22.Pediatri hemşireliği
Cevap: C · Worsening heart failure with fluid retention
Cevap neden bu
A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.
Cevap
C · Worsening heart failure with fluid retention
23.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
Cevap neden bu
Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.
Cevap
C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: D · "What are your thoughts about the options you have?"
Cevap neden bu
Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.
Cevap
D · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: x = 146 gtt/min
Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.
birler basamağındaki rakam
145.861 → 5
Yalnızca sonraki rakam belirler
145.861 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 5 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (61) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.
Yuvarlayın
x = 146 gtt/min
Cevap
x = 146 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: V = 727,5 mL
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.
Mililitre cinsinden her kalem
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
Toplayın
V = 240 + 7,5 + 480 = 727,5 mL
Cevap
V = 727,5 mL
27.Doz hesapları
Cevap: D = 500 mg
Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.
Doz
20·25 = 500 mg
Cevap
D = 500 mg
28.Doz hesapları
Cevap: V = 9,6 mL
Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.
Ağırlığa göre doz
15·16 = 240 mg
Hacim
V = (240/125)·5 = 9,6 mL
Cevap
V = 9,6 mL
29.IV infüzyon hızları
Cevap: R = 200 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.
Konsantrasyon
400/50 = 8 mg/mL
Doz hızı
D = 8·15 = 120 mg/h
Cevap
D = 120 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: U = 1,77 mL/kg/h
Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Toplam idrar
425 + 450 + 150 + 225 = 1250 mL
Kilogram başına saatlik
U = 1250/(59·12) = 1,766 ≈ 1,77 mL/kg/h
Cevap
U = 1,77 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: t = 5,7 h
İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Birinci kısım
100·3 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL kalan
İkinci kısım
200/75 = 2,667 h
Toplam süre
t = 3 + 2,667 = 5,667 ≈ 5,7 h
Cevap
t = 5,7 h
Bu yaklaşık 5 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:40 civarında biter.
33.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: MFS = 80
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 80
Cevap
MFS = 80
34.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: orta
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 140/min → 3
uyanık (A) → 0
T 38,1 °C → 1
Toplam ve kırmızı skorlar
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 1 = 6
En az bir parametre 3 puan alır.
Risk grubu
orta
Cevap
orta
Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.
Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.