NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kapiller dolum zamanı nasıl ölçülür?

  1. AKalp monitöründe iki kalp atımı arasındaki süre ölçülür ve radiyal nabızla karşılaştırılır
  2. BCilde yaklaşık 5 saniye bastırılır, bırakılır ve rengin geri dönmesi için geçen süre ölçülür
  3. CGöze ışık tutulur ve pupil izlenir
  4. DBilekteki nabız 15 saniye sayılır
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
  2. B"I'll keep my appointments for blood tests."
  3. C"I'll report any blood in my urine or black stools."
  4. D"I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
  2. BOne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
  3. CThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
  4. DOne saliva sample collected at any convenient time of day
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. AThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
  2. BEither type is fine, as long as it is given in the morning
  3. CThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
  4. DPeople on steroids should never have any influenza vaccine
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient receiving chemotherapy has a temperature of 38,3 °C and a very low neutrophil count. What should the nurse do?

  1. AReport it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
  2. BRecheck the temperature in four hours before telling anyone
  3. CDocument the reading and mention it at the next handover
  4. DGive a cool shower and offer extra fluids, then wait and see what happens
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
  2. BCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  3. CGive thickened fluids without checking the swallow
  4. DGive the water through a straw so it goes down slowly
7.Klinik hemşirelikOrta

ACE inhibitörü başlanan bir hastada inatçı kuru öksürük gelişiyor. Olası neden nedir?

  1. ABeta blokerin neden olduğu astım
  2. BYakın zamanda verilmiş penisiline alerjik reaksiyon
  3. CPulmoner emboli
  4. DACE inhibitörünün bilinen bir yan etkisi
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ADiabetes insipidus, managed with extra fluids
  2. BSIADH, often managed first with fluid restriction
  3. CCushing's syndrome, managed with potassium
  4. DDehydration, managed with an IV fluid bolus
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

In countries that screen all pregnant women (such as the US), a vaginal-rectal swab is taken at about 36–37 weeks. Which organism is it screening for?

  1. AGroup B Streptococcus
  2. BCandida albicans
  3. CHepatitis B virus
  4. DStaphylococcus aureus
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Diyabetik ketoasidozlu bir hastanın potasyumu insülin infüzyonu başlamadan önce 3,0 mEq/L'dir. Hemşire ne beklemelidir?

  1. AÖnce potasyum yerine konur ve insülin, protokole göre düzey güvenli olana kadar bekler
  2. Bİnsülin hemen daha yüksek bir hızda başlanır
  3. Cİnsülin potasyumu yükselteceği için potasyum yerine konmaz
  4. DPotasyum normale dönene kadar sıvılar durdurulur
11.FarmakolojiOrta

Which assessments are most important during a magnesium sulfate infusion?

  1. ABowel sounds and appetite
  2. BDeep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
  3. CTemperature and skin colour only
  4. DBlood glucose, pupil size and pupil reaction to light
12.FarmakolojiZor

Erken aspirin (salisilat) doz aşımı olan bir hastada kulak çınlaması ve hızlı solunum var. Hangi asit-baz örüntüsü klasiktir?

  1. AÖnce metabolik alkaloz, ardından solunumsal asidoz
  2. BNormal bikarbonatla solunumsal asidoz
  3. CSaf metabolik alkaloz
  4. DÖnce solunumsal alkaloz, ardından metabolik asidoz
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. ASitting fully upright at all times
  2. BFlat on the back with the arms raised
  3. CWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  4. DWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

An older inpatient develops sudden fever, muscle aches and a dry cough during the winter influenza season. Which plan is most appropriate?

  1. AIsolate only if they develop a rash
  2. BIsolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
  3. CLeave them in the open bay and give a course of antibiotics only
  4. DWait a week to see whether the symptoms settle before testing
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why may a person with long-standing diabetes have a heart attack without typical chest pain?

  1. AInsulin acts as a strong painkiller
  2. BNerve damage can blunt the pain signals
  3. CPeople with diabetes do not have heart attacks
  4. DHigh glucose protects the heart from pain
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Periton diyalizi yapan bir hasta, içeri konandan daha az sıvı drene olduğunu fark ediyor. Dört gündür dışkılamamış ve efluan berraktır. En olası neden nedir?

  1. AÇok soğuk verilen diyalizat
  2. BÇıkışı tıkayan kabızlık
  3. CBakteriyel peritonit
  4. Dİşlem gerektirmeyen normal emilim
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a common side effect of opioids, especially when given by epidural or spinal route?

  1. AHair growth
  2. BIncreased hunger
  3. CItching
  4. DRinging in the ears
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  2. BIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
  3. CIt causes the surgical wound to bleed more
  4. DIt makes the patient's potassium dangerously high
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
  2. BHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  3. CA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
  4. DA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A labouring woman has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F), and the fetal baseline has risen from 140 to 170 bpm over the last hour. What is the most likely explanation?

  1. AFetal tachycardia due to a maternal opioid
  2. BFetal tachycardia due to maternal fever or infection
  3. CReassuring fetal response to contractions
  4. DFetal head compression
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 16-year-old starts an SSRI antidepressant. What is especially important to monitor in the first weeks?

  1. AWorsening mood or new suicidal thoughts
  2. BWeight gain of more than 10 kg in the first month
  3. CA drop in the platelet count
  4. DA sudden rise in blood glucose
22.Pediatri hemşireliğiZor

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AAsk another patient's visitor who speaks the language
  2. BArrange a professional interpreter
  3. CLet the 10-year-old translate to save time
  4. DUse simple English and gestures only
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the key difference between factitious disorder and malingering?

  1. AMalingering is a severe mental disorder, while factitious disorder is not classed as a mental disorder at all
  2. BThere is no real difference between them, and both terms mean exactly the same thing
  3. CIn factitious disorder, the symptoms are not produced on purpose at all
  4. DIn factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir yıl boyunca günlük yüksek doz benzodiazepin kullanan bir hasta, bunu 2 gün önce aniden bıraktığını söylüyor. Başlıca risk nedir?

  1. AYoksunluk nöbetleri
  2. BSaç dökülmesi
  3. CHipoglisemi
  4. DKilo alımı
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
176,919 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 176,919 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

176,919 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0017:5005:30t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 17:50 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 05:30 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

17:5005:30
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
57 kgBSA = 1,49 m²375 mg/m²D = ? mg

57 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,49 m². İstem 375 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

57 kgBSA = 1,49 m²375 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40k birim500 mL? mL/h1500 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 40000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

40000 birim/500 mL1500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 40 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

40 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg500 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg ilaç 500 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 60 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

500 mg/500 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt200 mLjöle120 mLçay240 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar150 mLidrar275 mLidrar375 mLidrar275 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 200 mLjöle: 120 mLçay: 240 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL150 mL/hbaşlangıç 11:1515:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 11:15’de başlatıldı ve pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 15:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL150 mL/h11:15 → 15:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 92/56 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,4 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 92HR 58AT 38,4 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Cilde yaklaşık 5 saniye bastırılır, bırakılır ve rengin geri dönmesi için geçen süre ölçülür

Cevap neden bu

Bir parmak ucuna veya sternuma bastırın, bırakın ve renk geri gelene kadar saniyeleri sayın. Uzamış süre, örneğin şok veya dehidratasyonda zayıf periferik perfüzyonu düşündürür.

Cevap

B · Cilde yaklaşık 5 saniye bastırılır, bırakılır ve rengin geri dönmesi için geçen süre ölçülür
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Cevap neden bu

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Cevap

D · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Cevap neden bu

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Cevap

A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Cevap neden bu

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Cevap

C · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly

Cevap neden bu

Neutropenic fever is a medical emergency. The patient may have few other signs of infection, so the nurse reports it immediately so that cultures can be taken and IV antibiotics started.

Cevap

A · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Cevap neden bu

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Cevap

B · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · ACE inhibitörünün bilinen bir yan etkisi

Cevap neden bu

Kuru öksürük ramipril gibi ACE inhibitörlerinin sık bir yan etkisidir. Çoğu zaman yerine bir anjiyotensin II reseptör blokeri verilir.

Cevap

D · ACE inhibitörünün bilinen bir yan etkisi
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · SIADH, often managed first with fluid restriction

Cevap neden bu

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Cevap

B · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Group B Streptococcus

Cevap neden bu

Group B streptococci can colonize the vagina and rectum and can cause severe infection in newborns. Women who test positive receive IV antibiotics during labor to reduce transmission to the baby. The UK does not screen all women routinely; it uses a risk-based approach instead.Kontrol edilen kaynak: Group B streptococcal septicemia of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Group B Streptococcus
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Önce potasyum yerine konur ve insülin, protokole göre düzey güvenli olana kadar bekler

Cevap neden bu

İnsülin potasyumu daha da düşürür ve tehlikeli aritmilere yol açabilir. Yaygın kılavuzlar potasyumu yerine koyar ve düzey en az yaklaşık 3,3 mEq/L olana kadar insülini geciktirir; IV sıvılar sürer. Hemşire hastanenin protokolünü izler ve EKG'yi izler.Kontrol edilen kaynak: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

A · Önce potasyum yerine konur ve insülin, protokole göre düzey güvenli olana kadar bekler
11.Farmakoloji

Cevap: B · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output

Cevap neden bu

Loss of reflexes is an early sign of magnesium toxicity, followed by respiratory depression and cardiac arrest. Low urine output allows magnesium to accumulate.

Cevap

B · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
12.Farmakoloji

Cevap: D · Önce solunumsal alkaloz, ardından metabolik asidoz

Cevap neden bu

Salisilatlar solunumu uyararak erken dönemde solunumsal alkaloza neden olur. Ardından hücre metabolizmasını bozarak anyon açığı yüksek metabolik asidoza yol açar. Erişkinlerde çoğu zaman karma bir tablo görülür.

Cevap

D · Önce solunumsal alkaloz, ardından metabolik asidoz
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Cevap neden bu

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Cevap

C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals

Cevap neden bu

Influenza spreads mainly by droplets and contact, so the patient is isolated with droplet precautions and tested. Antivirals such as oseltamivir work best if started early, ideally within 48 hours of symptoms, and are recommended for hospitalised and high-risk patients. Vaccination of staff and patients reduces outbreaks.

Cevap

B · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Nerve damage can blunt the pain signals

Cevap neden bu

Autonomic neuropathy can make a myocardial infarction "silent" or atypical, with breathlessness, fatigue, nausea or sweating rather than chest pain. A low threshold for an ECG is needed.

Cevap

B · Nerve damage can blunt the pain signals
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Çıkışı tıkayan kabızlık

Cevap neden bu

Yetersiz çıkış çoğu zaman kabızlıktan, kateter bükülmesinden veya kateter yer değiştirmesinden kaynaklanır. Pozisyon değiştirmek, klempleri ve hortumu kontrol etmek ve kabızlığı tedavi etmek çoğu zaman yardımcı olur; bildirilmelidir. Sürerse görüntüleme kateter konumunu kontrol eder. Berrak efluan peritoniti daha az olası kılar.

Cevap

B · Çıkışı tıkayan kabızlık
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Itching

Cevap neden bu

Pruritus is common with neuraxial opioids. Other common effects include nausea, urinary retention, constipation and sedation; respiratory depression is the most serious.

Cevap

C · Itching
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Cevap

B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Cevap neden bu

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Cevap

D · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Fetal tachycardia due to maternal fever or infection

Cevap neden bu

Maternal fever, often from intra-amniotic infection, is a common cause of fetal tachycardia. The provider is informed, and treatment of fever and infection is expected. Opioids reduce variability rather than raise the rate.

Cevap

B · Fetal tachycardia due to maternal fever or infection
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Worsening mood or new suicidal thoughts

Cevap neden bu

Antidepressants may be linked to increased suicidal thinking in some young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up, safety planning and involving the family are advised.

Cevap

A · Worsening mood or new suicidal thoughts
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Arrange a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Cevap

B · Arrange a professional interpreter
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward

Cevap neden bu

In both, symptoms are produced or exaggerated on purpose. In factitious disorder the motivation is internal, the sick role; in malingering it is external, such as money, drugs or avoiding duties.

Cevap

D · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Yoksunluk nöbetleri

Cevap neden bu

Uzun süreli yüksek doz kullanımdan sonra ani yoksunluk şiddetli kaygıya, tremora, algı bozukluklarına ve nöbetlere yol açabilir. Reçeteyi yazan kişi bilgilendirilmeli ve gözetim altında azaltma düşünülmelidir.

Cevap

A · Yoksunluk nöbetleri
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 177 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

176.919 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

176.919 → 9
9, 5 veya daha büyük; bu yüzden 6 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (19) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 177 gtt/min

Cevap

x = 177 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 700 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

17:50 → 24:00 = 370 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 05:30 = 330 min

Toplam

t = 370 + 330 = 700 min

Cevap

t = 700 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 558,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 375·1,49 = 558,8 mg

Cevap

D = 558,8 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 18,75 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

40000/500 = 80 birim/mL

Pompa hızı

R = 1500/80 = 18,75 mL/h

Cevap

R = 18,75 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 480 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

40·60/20 = 120 mL/h

Hacim

V = 120·4 = 480 mL

Cevap

V = 480 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

500/500 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

60/1 = 60 mL/h

Damla hızı

R = 60·60/60 = 60 gtt/min

Cevap

R = 60 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1270 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 120 + 240 = 560 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1270 mL

Cevap

I = 1270 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 400 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

11:15 → 15:15 = 4 h

Verilen hacim

150·4 = 600 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 600 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor → 3
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor) → 5

Toplayın

GCS = 3 + 3 + 5 = 11

Şiddet

GCS 11 → orta

Cevap

orta
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 1 = 5
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions