NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and remove the cannula
  2. BIncrease the infusion rate to clear the blockage
  3. CApply a warm pack and keep the infusion running
  4. DFlush the cannula hard with saline
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
  2. BAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  3. CAnaemia damages the light sensor of the oximeter
  4. DPatients with anaemia always have a low true saturation
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. ACold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
  2. BWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  3. CLow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
  4. DWarmth sterilizes the surgical site
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. AMop it up with paper towels
  2. BMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
  3. CPour water over it to dilute it
  4. DLeave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?

  1. ABy covering it tightly with a plastic sheet
  2. BWith the fingertips, pressing firmly to test it
  3. CBy resting it directly on a hard surface
  4. DWith the palms of the hands, not the fingertips
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After handover on a medical unit, which patient should the nurse see first?

  1. ADay 2 after a hernia repair, pain 6/10, oral analgesic due in 20 minutes, wants it now
  2. BPneumonia on 2 L/min oxygen, SpO₂ 93%, talking in full sentences
  3. CNew atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
  4. DDeep vein thrombosis on a heparin infusion, aPTT in the target range
7.Klinik hemşirelikOrta

Hiponatremisi olan bir hasta özellikle neyin açısından izlenmelidir?

  1. AArtmış kıllanma
  2. BKonfüzyon, baş ağrısı ve nöbetler
  3. Cİşitme kaybı
  4. DParlak kırmızı döküntü
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hasta üç gündür bulantı ve kusma yaşıyor ve furosemid kullanıyor. En olası elektrolit sorunu hangisidir?

  1. AYalnızca hipernatremi
  2. BHiperkalemi
  3. CHipokalemi
  4. DHiperkalsemi
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Hangi faktör bir hastanın lityum düzeyini yükseltme olasılığı en yüksek olandır?

  1. AHer dozu öncesinde değil, yemekle birlikte almak
  2. BBirkaç gün boyunca her zamankinden fazla tuz yemek
  3. CDehidratasyon veya sodyum alımında ani düşüş
  4. DSıcak havada her zamankinden fazla sıvı içmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. ALarge-volume IV fluid replacement
  2. BStrict fluid restriction
  3. CAn IV bolus of sodium bicarbonate
  4. DOral glucose-lowering tablets
11.FarmakolojiOrta

A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?

  1. AUse only one of them each day
  2. BWait at least 5 minutes between the two drops
  3. CPut both drops in at exactly the same moment
  4. DMix the drops in one bottle first
12.FarmakolojiZor

Prostatı büyümüş 80 yaşında bir erkek aşırı aktif mesane için oksibutinine başlıyor. Konfüze oluyor ve idrar yapamıyor. En olası açıklama nedir?

  1. AOpioid toksisitesi
  2. BAntikolinerjik advers etkiler
  3. CSerotonin sendromu
  4. Dİlaca alerjik reaksiyon
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with COPD uses an inhaled corticosteroid combination inhaler. Which risk should the nurse be aware of?

  1. AHearing loss after every dose
  2. BAn increased risk of high blood pressure crises
  3. CA sharp drop in potassium after each dose
  4. DAn increased risk of pneumonia
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take two readings and write them both down."
  2. B"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  3. C"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
  4. D"I will measure it straight after my morning jog."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient is starting nitrofurantoin for a UTI. Which teaching point is correct?

  1. AIt must be taken only once a week
  2. BIt may turn the urine dark yellow or brown
  3. CIt should be taken on an empty stomach with milk
  4. DIt turns the tears and sweat bright orange
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with a head injury now has a blood pressure of 190/70 mmHg, a pulse of 48/min and irregular breathing. How should the nurse interpret this?

  1. ACushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
  2. BHypovolaemic shock from internal bleeding
  3. CA normal stress response to pain, anxiety and the noise of the ward
  4. DNeurogenic shock from a spinal cord injury
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Akut üst GİS kanaması olan bir hastanın gelişte hemoglobini normaldir. Bu neden yanıltıcı olabilir?

  1. AAncak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer
  2. BHemoglobin bağırsaktan kanamadan etkilenmez
  3. CHemoglobin ancak bir hafta boyunca sürekli kanamadan sonra düşer
  4. DHer kan kaybından sonra hemoglobin başlangıçta her zaman yükselir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After two days of large volumes of IV 5% glucose, a postoperative patient becomes confused with a headache. Sodium is 124 mmol/L. What is the likely cause?

  1. AHypernatraemia from too much salt
  2. BNormal confusion after any anaesthetic
  3. CHyponatraemia from hypotonic fluids
  4. DHypoglycaemia from the glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. ALying flat on her back with her legs raised
  2. BAvoiding movement until full dilation
  3. CHolding her breath and pushing with each contraction
  4. DSacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Membranlar yırtıldıktan sonra hemşire umbilikal kordonun vajinadan sarktığını görüyor. İlk eylem nedir?

  1. AYardım çağırmak ve eldivenli elle gelen kısmı kordondan kaldırmak
  2. BKadından bir sonraki kasılmada ıkınmasını istemek
  3. CKordonu kuru bir havluyla örtmek, kadını düz yatırmak ve doktoru beklemek
  4. DKordonu nazikçe vajinaya geri itmek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?

  1. AKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
  2. BChange the nurse each shift so the child meets more people
  3. CPlace the child in the busiest bay near the nurses' station
  4. DExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
22.Pediatri hemşireliğiZor

6 yaşındaki bir çocuğa bademcik ameliyatından sonra ağrı için kodein reçete edilmiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AZayıf bir opioid olduğu için dozu iki katına çıkararak vermelidir
  2. BVermeden önce istemi reçeteyi yazan kişiyle sorgulamalıdır
  3. CKodein tüm çocuklarda güvenli olduğu için vermelidir
  4. DKimseye söylemeden çocuğun sütüne ezerek karıştırmalıdır
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the key difference between factitious disorder and malingering?

  1. AIn factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
  2. BIn factitious disorder, the symptoms are not produced on purpose at all
  3. CThere is no real difference between them, and both terms mean exactly the same thing
  4. DMalingering is a severe mental disorder, while factitious disorder is not classed as a mental disorder at all
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Yakın bir zarar riski taşımayan gönüllü bir hasta, tıbbi tavsiyeye aykırı olarak servisten ayrılmak istiyor. Doğru genel yaklaşım nedir?

  1. AHastaya, doktorun izni olmadan ayrılmaya çalışırsa personelin onu kısıtlayıp servise geri getireceğini söylemek
  2. BHastanın eşyalarını saklamak
  3. CRiskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek
  4. DHastanın ayrılmasını önlemek için kapıyı kilitlemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,8 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 37,8 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

37,8 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:0501:30t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:05 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 01:30 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

23:0501:30
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 80 kg ve tek doz olarak 5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

80 kg5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
120 mg/5 mLV = ? mL

14 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 120 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 15 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

14 kg15 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min2 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 40 gtt/min hızla akıyor. Hasta 2 saatte kaç mililitre V alır?

40 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 20 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyajöle120 mLsu240 mLçay150 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar400 mLidrar500 mLidrar200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 50 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

50 kg8 hidrar: 400 mLidrar: 500 mLidrar: 200 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL300 mL verilen100 mL/h11:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:30’de 300 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL300 mL verilen100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 9/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 130/78 mmHg, nabız 132/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 9SpO₂ 96%havaSBP 130HR 132AT 37,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Stop the infusion and remove the cannula

Cevap neden bu

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Cevap

A · Stop the infusion and remove the cannula
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Cevap neden bu

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Cevap

A · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Cevap neden bu

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Cevap

C · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Cevap neden bu

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Cevap

D · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · With the palms of the hands, not the fingertips

Cevap neden bu

A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.

Cevap

D · With the palms of the hands, not the fingertips
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy

Cevap neden bu

Rapid atrial fibrillation with hypotension and dizziness means the heart is not pumping enough blood; the patient is unstable. The other patients are within target or have predictable needs.

Cevap

C · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Konfüzyon, baş ağrısı ve nöbetler

Cevap neden bu

Düşük sodyum suyun beyin hücrelerine geçmesine yol açarak bulantı, baş ağrısı, konfüzyon ve ağır vakalarda nöbetlere neden olur. Ozmotik demiyelinizasyonu önlemek için yavaşça düzeltilmelidir.

Cevap

B · Konfüzyon, baş ağrısı ve nöbetler
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Hipokalemi

Cevap neden bu

Kusma ve kıvrım diüretikleri potasyum kaybına yol açar. Hipokalemi halsizlik, kramp ve aritmilere neden olur; izlem ve yerine koyma gerektirir.

Cevap

C · Hipokalemi
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Dehidratasyon veya sodyum alımında ani düşüş

Cevap neden bu

Vücutta sodyum veya su eksikliği olduğunda böbrekler daha fazla sodyum ve onunla birlikte lityum tutar; bu yüzden düzey yükselir. NSAİİ'ler, tiyazid diüretikler ve ADE inhibitörleri de lityum düzeylerini yükseltebilir.

Cevap

C · Dehidratasyon veya sodyum alımında ani düşüş
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Large-volume IV fluid replacement

Cevap neden bu

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Kontrol edilen kaynak: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

A · Large-volume IV fluid replacement
11.Farmakoloji

Cevap: B · Wait at least 5 minutes between the two drops

Cevap neden bu

Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.

Cevap

B · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Farmakoloji

Cevap: B · Antikolinerjik advers etkiler

Cevap neden bu

Antimuskarinik ilaçlar mesane kasılmasını azaltır ve prostat büyümesi olan erkeklerde idrar retansiyonuna neden olabilir. Yaşlılarda konfüzyona da yol açabilirler; bu yüzden toplam antikolinerjik yük düşük tutulmalıdır.

Cevap

B · Antikolinerjik advers etkiler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · An increased risk of pneumonia

Cevap neden bu

In COPD, inhaled corticosteroids increase the risk of pneumonia. They are used where there are frequent exacerbations or features of asthma, and their benefit is weighed against this risk. Signs of pneumonia should be reported promptly.

Cevap

D · An increased risk of pneumonia
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · "I will measure it straight after my morning jog."

Cevap neden bu

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Cevap

D · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · It may turn the urine dark yellow or brown

Cevap neden bu

Nitrofurantoin can make urine dark yellow or brown, which is harmless. Taking it with food reduces nausea. Patients should report breathlessness, cough or tingling, which are rare but serious effects.

Cevap

B · It may turn the urine dark yellow or brown
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure

Cevap neden bu

Cushing's triad is hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respiration. It shows that the brainstem is being compressed and herniation may be imminent, so it is an emergency.

Cevap

A · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Ancak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer

Cevap neden bu

Akut kanamada kırmızı hücreler ve plazma birlikte kaybedilir, bu nedenle konsantrasyon başlangıçta değişmez. Sıvı dokulardan dolaşıma geçtikçe ve IV sıvılar verildikçe düşer. Yaşam bulguları ve klinik bulgular erken göstergeler olarak daha güvenilirdir.

Cevap

A · Ancak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Hyponatraemia from hypotonic fluids

Cevap neden bu

Once the glucose is metabolised, 5% glucose acts as free water. Surgical stress increases ADH, so sodium falls, which can cause cerebral oedema. The team reviews fluids and corrects sodium carefully.

Cevap

C · Hyponatraemia from hypotonic fluids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Cevap neden bu

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Cevap

D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Yardım çağırmak ve eldivenli elle gelen kısmı kordondan kaldırmak

Cevap neden bu

Gelen kısmı kordondan uzak tutarak kordona binen basıncı giderin, acil yardım çağırın ve diz-göğüs veya baş aşağı pozisyon kullanın. Kordonu yerine koymaya çalışmayın; dışarıdaysa ılık, nemli serum fizyolojik gazlı bezle örtülebilir. Doğum genellikle hızlandırılır.

Cevap

A · Yardım çağırmak ve eldivenli elle gelen kısmı kordondan kaldırmak
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules

Cevap neden bu

Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.

Cevap

A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Vermeden önce istemi reçeteyi yazan kişiyle sorgulamalıdır

Cevap neden bu

Ultra hızlı metabolizörlerde ölümcül solunum depresyonu nedeniyle kodein 12 yaşından küçük çocuklarda ve 18 yaşından küçüklerde bademcik veya geniz eti ameliyatından sonra kontrendikedir. Hemşire istemi sorgulamalıdır.

Cevap

B · Vermeden önce istemi reçeteyi yazan kişiyle sorgulamalıdır
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward

Cevap neden bu

In both, symptoms are produced or exaggerated on purpose. In factitious disorder the motivation is internal, the sick role; in malingering it is external, such as money, drugs or avoiding duties.

Cevap

A · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Riskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek

Cevap neden bu

Gönüllü hastalar genellikle ayrılabilir, ancak risk değerlendirilirken beklemeleri istenebilir. Birini alıkoymak yasal yetki gerektirir. Hemşire ekibi bilgilendirir, riski değerlendirir ve belgeler.

Cevap

C · Riskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 100 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

37,8·9/5 = 68,04

32 ekleyin

T = 68,04 + 32 = 100 °F

Cevap

T = 100 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 2,42 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:05 → 24:00 = 55 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 01:30 = 90 min

Toplam

55 + 90 = 145 min
t = 145/60 = 2,417 ≈ 2,42 h

Cevap

t = 2,42 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 400 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

5·80 = 400 mg

Cevap

D = 400 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 8,8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

15·14 = 210 mg

Hacim

V = (210/120)·5 = 8,75 ≈ 8,8 mL

Cevap

V = 8,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

40·60/20 = 120 mL/h

Hacim

V = 120·2 = 240 mL

Cevap

V = 240 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 32 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/250 = 1,6 mg/mL

Doz hızı

D = 1,6·20 = 32 mg/h

Cevap

D = 32 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 2,75 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

400 + 500 + 200 = 1100 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1100/(50·8) = 2,75 mL/kg/h

Cevap

U = 2,75 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 300 = 200 mL

Süre

t = 200/100 = 2 h

Cevap

t = 2 h

Bu yaklaşık 2 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 13:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 45

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45

Cevap

MFS = 45
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 9/min → 1
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 132/min → 3
uyanık (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions