NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AWhether the patient's bills had all been paid
  2. BThe patient's blood group
  3. CThe patient's favourite food
  4. DThe family's religious and cultural wishes
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ALet the patient sleep, as they are probably tired
  2. BTreat it as deterioration and escalate urgently
  3. CRecord it and recheck at the next routine time
  4. DGive a sedative to calm the confusion
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Barkod okuyucu, ilacın hastanın kaydıyla eşleşmediği uyarısını veriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. Aİlacı verip uyarıyı vardiya içinde daha sonra bildirmelidir
  2. BBaşka bir hastanın bilekliğini okutmalıdır
  3. CUyarıyı geçersiz kılıp ilacı vermelidir
  4. DDurup ilacı vermeden önce nedenini araştırmalıdır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  2. BThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  3. CThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  4. DThe nurse only needs to wear gloves for the next month
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

RN’nin bir LPN/LVN’ye devretmesi için hangi görev en uygundur?

  1. AStabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak
  2. Bİlk ünite eritrosit süspansiyonunu başlatmak
  3. CYeni insüline başlayan bir hastaya taburculuk eğitimi vermek
  4. DYeni bir hastanın yatış değerlendirmesini yapmak
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient with cirrhosis should the nurse see first?

  1. ALarge ascites that is unchanged from yesterday
  2. BWants to talk about stopping drinking alcohol for good
  3. CVomiting bright red blood, heart rate 120/min
  4. DLong-standing jaundice and itchy skin, asking for cream
7.Klinik hemşirelikOrta

How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?

  1. AIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
  2. BIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
  3. CIt strengthens the breathing muscles during the day
  4. DIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
8.Klinik hemşirelikZor

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. ASimple biliary colic
  2. BAscending cholangitis
  3. CAcute appendicitis
  4. DGastro-oesophageal reflux disease
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AThe glucose will not change
  2. BIn the afternoon and evening
  3. CIn the early morning, before the dose
  4. DAt midnight only
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10,1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
  2. BIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  3. CThalassemia trait inherited from one of the parents
  4. DFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.FarmakolojiOrta

Why should loperamide usually be avoided in bloody diarrhoea with fever?

  1. ALoperamide makes the bleeding worse by blocking platelets
  2. BLoperamide causes severe hypertension when there is an infection
  3. CLoperamide is an antibiotic that causes resistance
  4. DSlowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
12.FarmakolojiZor

Hangi ilaç sınıfı bir ACE inhibitörüyle birlikte hayatı tehdit eden hiperkalemiye yol açabilir?

  1. ASpironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler
  2. BYüksek doz intravenöz furosemid gibi kıvrım diüretikleri
  3. CProton pompası inhibitörleri
  4. DTiyazid diüretikleri
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has just started an ACE inhibitor. Which blood tests are usually checked within the first one to two weeks?

  1. AINR and platelet count
  2. BLiver enzymes and amylase
  3. CPotassium and creatinine
  4. DTroponin and creatine kinase
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 74-year-old with atrial fibrillation, hypertension and diabetes asks why she needs an anticoagulant when she feels well. Which reply is best?

  1. AIt is needed only while she has palpitations
  2. BHer risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
  3. CThe anticoagulant will stop the irregular heartbeat for good
  4. DIt is given to lower her blood pressure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with severe vomiting and diarrhoea takes ramipril, furosemide and metformin. Which advice is correct?

  1. APause these medicines until eating and drinking again
  2. BDouble the furosemide to prevent fluid retention
  3. CAdd ibuprofen to treat the abdominal cramps
  4. DKeep taking everything as normal and drink less
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Total tiroidektomiden sonra bir hasta kaygılı hale geliyor; stridor ve boyunda gergin bir şişlik gelişiyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ASesi sınamak için hastadan mümkün olduğunca çok konuşmasını istemelidir
  2. BAnaljezi verip şişliği bir saat sonra yeniden değerlendirmelidir
  3. CBoyuna buz paketi uygulamalı ve hastayı düz yatırmalıdır
  4. DAcil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is a gastrostomy tube with an internal bumper usually advanced and rotated regularly once the tract has healed?

  1. ATo check that the patient is still hungry
  2. BTo stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
  3. CTo remove any feed left in the stomach
  4. DTo make the tube longer as the patient grows or gains weight
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AIron overload and constipation
  2. BExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
  3. CVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
  4. DInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

During the hip examination, the nurse hears a "clunk" as the newborn's hip is abducted. What does this suggest?

  1. AClubfoot affecting the same side
  2. BDevelopmental dysplasia of the hip
  3. CA fractured femur from the birth
  4. DA normal finding in all newborns
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?

  1. AA fetal scalp electrode for close monitoring
  2. BA vaginal birth with no special precautions
  3. CRupture of the membranes to speed up labour
  4. DA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which factor can make a pulse oximeter reading inaccurate in a child?

  1. AHolding a parent's hand during the reading
  2. BHaving eaten a meal in the last hour
  3. CLying on the back instead of sitting up
  4. DCold hands, movement or a poorly fitting probe
22.Pediatri hemşireliğiZor

9 aylık bir bebekte hangi bulgu en hızlı gelişimsel takip gerektirir?

  1. ABebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
  2. BBebek henüz yürüyemiyor
  3. CBebek henüz anlaşılır sözcükler söyleyemiyor
  4. DBebek yabancılardan çekiniyor
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Deliryum tremens son içkiden sonra en olası olarak ne zaman başlar?

  1. A2 ay sonra
  2. B1–2 saat içinde
  3. C2 hafta sonra
  4. DYaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. AWater intoxication from psychogenic polydipsia
  2. BA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
  3. CDehydration caused by anticholinergic side effects
  4. DNeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1,4399 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 1,4399 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

1,4399 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
3 tsp? mL2 fl oz? mL1½ su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 3 tsp / öksürük şurubu, 2 fl oz / meyve suyu, 1½ su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

28 kg ağırlığındaki bir çocuğa 3 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

28 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
200 mg/5 mLV = ? mL

8 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 200 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

8 kg5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL12 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 12 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/100 mL12 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyajöle120 mLsüt200 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar150 mLidrar500 mLidrar425 mLyara dreni140 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

jöle: 120 mLsüt: 200 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 150 mLidrar: 500 mLidrar: 425 mLyara dreni: 140 mLkusmuk: 250 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 14:30ttoplam​ = ? h150 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 14:30’de 150 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL150 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %94 oda havasında, kan basıncı 88/52 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 18SpO₂ 94%havaSBP 88HR 82AT 35,8 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · The family's religious and cultural wishes

Cevap neden bu

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Cevap

D · The family's religious and cultural wishes
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Treat it as deterioration and escalate urgently

Cevap neden bu

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Cevap

B · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Durup ilacı vermeden önce nedenini araştırmalıdır

Cevap neden bu

Barkod uyarıları yanlış hasta, yanlış ilaç ve yanlış doz hatalarını yakalamak için vardır. Hemşire durur, istemi ve ürünü kontrol eder, eczane veya hekimle iletişime geçer. Uyarıları alışkanlıkla geçersiz kılmak hatalara yol açar.

Cevap

D · Durup ilacı vermeden önce nedenini araştırmalıdır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Cevap neden bu

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Cevap

B · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak

Cevap neden bu

Stabil bir hastaya sonda takmak, genellikle LPN/LVN kapsamında olan bir beceridir. Yatış değerlendirmesi, ilk eğitim ve transfüzyonun başlatılması genellikle RN’de kalır. Kesin kapsam eyalete ve ülkeye göre farklılık gösterir.

Cevap

A · Stabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Vomiting bright red blood, heart rate 120/min

Cevap neden bu

Vomiting blood with a fast pulse suggests bleeding esophageal varices, which can quickly be fatal. The other findings are chronic or stable.

Cevap

C · Vomiting bright red blood, heart rate 120/min
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure

Cevap neden bu

Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.

Cevap

B · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Ascending cholangitis

Cevap neden bu

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Cevap

B · Ascending cholangitis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · In the afternoon and evening

Cevap neden bu

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Kontrol edilen kaynak: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · In the afternoon and evening
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Cevap neden bu

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Kontrol edilen kaynak: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmakoloji

Cevap: D · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer

Cevap neden bu

In dysentery or suspected C. difficile infection, antimotility drugs may prolong illness and increase complications such as toxic megacolon. The cause is assessed and fluids are replaced first.

Cevap

D · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
12.Farmakoloji

Cevap: A · Spironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler

Cevap neden bu

ACE inhibitörleri aldosteronu düşürür, spironolakton ise reseptörünü bloke eder; birlikte potasyum atılımını azaltır ve potasyumu tehlikeli biçimde yükseltebilir.

Cevap

A · Spironolakton gibi potasyum tutucu diüretikler
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Potassium and creatinine

Cevap neden bu

ACE inhibitors lower aldosterone, so potassium can rise, and they reduce glomerular filtration pressure, so creatinine can rise, especially with renal artery stenosis or dehydration. Baseline and early follow-up urea, electrolytes and creatinine are standard.

Cevap

C · Potassium and creatinine
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it

Cevap neden bu

In AF, blood stasis in the left atrium causes clots that can travel to the brain. Scores such as CHA₂DS₂-VASc (age, hypertension, diabetes, female sex and others) estimate stroke risk; her score is high. Anticoagulation reduces stroke risk but does not change the rhythm.

Cevap

B · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Pause these medicines until eating and drinking again

Cevap neden bu

During dehydrating illness, ACE inhibitors, diuretics and metformin can worsen AKI or its complications. Sick-day guidance usually advises pausing them until the person is eating and drinking normally, and NSAIDs are avoided.

Cevap

A · Pause these medicines until eating and drinking again
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Acil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir

Cevap neden bu

Stridorla birlikte hızla büyüyen boyun hematomu bir hava yolu acilidir. Acil yardım çağrılır; birçok birimde, kesin hava yolu yönetimi ve cerrahiden önce hematomu boşaltmak için (yerel acil prosedürlere göre) klipsler veya sütürler yatak başında çıkarılır.

Cevap

D · Acil yardım çağırmalı: hematom hava yolunu sıkıştırıyor olabilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall

Cevap neden bu

Buried bumper syndrome occurs when the internal fixator embeds in the gastric wall. Following local guidance, the tube is gently advanced, rotated and returned once healed, and the external fixator is kept slightly loose.

Cevap

B · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Cevap neden bu

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Cevap

C · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Developmental dysplasia of the hip

Cevap neden bu

A clunk with the Ortolani or Barlow manoeuvre suggests a dislocated or dislocatable hip. Asymmetrical skin folds and limited abduction are other signs. Early ultrasound and treatment give good results.

Cevap

B · Developmental dysplasia of the hip
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes

Cevap neden bu

Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.

Cevap

D · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Cold hands, movement or a poorly fitting probe

Cevap neden bu

Pulse oximetry depends on a good pulsatile signal. Poor perfusion, cold extremities, movement, bright light and a wrong-sized probe can give false readings, so the reading is checked against the child's appearance and pulse.

Cevap

D · Cold hands, movement or a poorly fitting probe
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor

Cevap neden bu

Yaklaşık 18 aydan önce belirgin bir el tercihi, örneğin serebral palside olduğu gibi, diğer tarafta güçsüzlüğü gösterebilir. Yürüyememe, yabancı çekingenliği ve anlaşılır sözcüklerin olmaması 9 aylıkken tipiktir.

Cevap

A · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Yaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)

Cevap neden bu

Tipik zamanlama: yaklaşık 6–24. saatlerde tremor ve kaygı, yaklaşık 12–48. saatlerde yoksunluk nöbetleri ve yaklaşık 48–96. saatlerde deliryum tremens. Zamanlama hastadan hastaya değişir.

Cevap

D · Yaklaşık 2–4 gün (48–96 saat)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Cevap neden bu

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Cevap

A · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 1,4 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

1.4399 → 4

Yalnızca sonraki rakam belirler

1,4399 → 3
3, 4 veya daha küçük; bu yüzden 4 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (99) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 1,4 mL

Cevap

x = 1,4 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 435 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

3 tsp = 3·5 = 15 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
1½ su bardağı = 1,5·240 = 360 mL

Toplayın

V = 15 + 60 + 360 = 435 mL

Cevap

V = 435 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 8,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 3·28 = 84 mg

Hacim

V = 84/10 = 8,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 8,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 1 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·8 = 40 mg

Hacim

V = (40/200)·5 = 1 mL

Cevap

V = 1 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 16 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 500·15/480 = 15,63 ≈ 16 gtt/min

Cevap

R = 16 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 16 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 24 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·12 = 24 mg/h

Cevap

D = 24 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −495 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 200 = 320 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 50·8 = 400 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 970 mL

Toplam çıkarılan

150 + 500 + 425 + 140 + 250 = 1465 mL

Denge

B = 970 − 1465 = −495 mL

Cevap

B = −495 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 12,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL kalan

İkinci kısım

550/60 = 9,167 h

Toplam süre

t = 3 + 9,167 = 12,17 ≈ 12,2 h

Cevap

t = 12,2 h

Bu yaklaşık 12 h 10 min eder, yani torba yaklaşık saat 02:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 94% → 1
oda havasında → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 5

Cevap

NEWS2 = 5
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Yorum

0 → düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions