NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Bir hastanın düşme riski yüksek. En uygun önlem hangisidir?

  1. AYatağı alçak tutmak, çağrı zilini ulaşılabilir yere koymak ve kaymaz ayakkabı giydirmek
  2. BDeğerlendirme yapmadan hastayı yatağa bağlamak
  3. CGece sakinleştirici vermek
  4. DTüm yatak kenarlıklarını rutin olarak kaldırmak ve hastayı değerlendirilene kadar yatakta tutmak
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
  2. BFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
  3. CFever causes the body to make extra water from fat
  4. DFever has no effect on the body's water balance
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?

  1. AIt is only harmful if several batteries are swallowed
  2. BIt can burn through the lining of the esophagus within hours
  3. CThe only risk is poisoning from heavy metals years later
  4. DIt always passes through the gut without harm
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy listening over the stomach while injecting air
  2. BBy checking that the patient can still talk
  3. CBy an x-ray reviewed by a competent clinician
  4. DBy putting the end in water to look for bubbles
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?

  1. AAssess the airway and call for urgent help
  2. BApply a cold pack and recheck in an hour
  3. CGive the next dose of lisinopril with water
  4. DTell the patient this is a common, harmless effect
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with untreated hyperthyroidism has surgery and develops a temperature of 40 °C, a heart rate of 160/min and severe agitation. What is most likely happening?

  1. AOpioid withdrawal
  2. BMyxedema coma
  3. CThyroid storm
  4. DA normal reaction to pain
7.Klinik hemşirelikOrta

A very anxious patient breathes rapidly for a long period. Which change is expected?

  1. AMetabolic alkalosis from vomiting
  2. BMetabolic acidosis from a low bicarbonate
  3. CRespiratory acidosis from a high PaCO2
  4. DRespiratory alkalosis from a low PaCO2
8.Klinik hemşirelikZor

A day after surgery, a patient's haemoglobin has fallen from 125 g/L to 85 g/L (12,5 to 8,5 g/dL) and their heart rate has risen to 118/min. What is the priority?

  1. ARecheck the haemoglobin next week
  2. BEncourage the patient to eat iron-rich foods
  3. CEscalate urgently, as the patient may be bleeding
  4. DDocument the result and take no further action
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

On the first day after major surgery, a patient's white cell count is 12,5 × 10³/µL, with no fever or wound signs. What is the best interpretation?

  1. AA laboratory error, since surgery lowers white cells
  2. BDefinite wound infection that needs antibiotics now
  3. CA common stress response to surgery that is monitored
  4. DA sign of leukemia that needs bone marrow testing
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?

  1. ARed cell casts with heavy protein loss in the urine
  2. BHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts
  3. CLow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
  4. DWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
11.FarmakolojiOrta

Uzun süreli ağızdan kortikosteroid kullanımının iyi bilinen bir advers etkisi hangisidir?

  1. AHipoglisemi
  2. BDüşük kan basıncı
  3. COsteoporoz
  4. DKilo kaybı
12.FarmakolojiZor

Normal alımda alkolde görülen sıfırıncı derece eliminasyon ne anlama gelir?

  1. ABirim zamanda sabit bir miktar atılır
  2. BYüksek konsantrasyonlarda eliminasyon durur
  3. CBirim zamanda sabit bir oran atılır
  4. DYarılanma ömrü düzey ne olursa olsun sabit kalır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Apiksaban ve rivaroksaban gibi direkt oral antikoagülanlarla ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AVarfarinde olduğu gibi haftalık INR kontrolü gerekir
  2. BEtkileri K vitamini verilerek geri çevrilir
  3. CHaftalarca etkili oldukları için atlanan dozların önemi yoktur
  4. DRutin INR kontrolü gerekmez, ancak dozlar böbrek fonksiyonuna bağlıdır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

MI'dan iyileşen bir hasta normal yaşama dönmekten kaygı duymaktadır. Hangi müdahale iyileşmeyi en iyi destekler?

  1. AKendini iyi hissedince tabletleri bırakma öğüdü vermek
  2. BTüm egzersizden kalıcı olarak kaçınma öğüdü vermek
  3. CÜç ay yatakta dinlenme öğüdü vermek
  4. DKardiyak rehabilitasyona yönlendirmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Addison hastalığına hangi elektrolit örüntüsü tipiktir?

  1. AYüksek kalsiyum ve düşük fosfat
  2. BDüşük sodyum ve yüksek potasyum
  3. CDüşük potasyum ve düşük glukoz
  4. DYüksek sodyum ve düşük potasyum
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient taking an SGLT2 inhibitor is booked for major surgery. Which statement is correct?

  1. AThe drug must be taken right up until the operation starts
  2. BIt is usually paused in the days before surgery
  3. CThe dose is usually doubled on the morning of surgery
  4. DSurgery is not possible in patients taking this drug
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What is the most important safety point about misoprostol?

  1. AIt must be given only by deep intramuscular injection
  2. BIt can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
  3. CIt strongly raises blood glucose in people with diabetes
  4. DIt causes severe constipation in most patients
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a sacral pressure ulcer keeps sliding down the bed when the head is raised high. Which advice best reduces shear?

  1. ARaise the head of the bed to 90° and pull the patient up the bed by the arms
  2. BUse a dry sheet and drag the patient up the bed
  3. CKeep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
  4. DSit the patient upright without any support for the feet
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi seçenek biyofizik profilin bileşenlerini sıralar?

  1. AApgar skoru, kordon kan gazları, doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi
  2. BFundus yüksekliği, fetal duruş, istasyon, silinme ve açıklık
  3. CFetal kalp hızı paterni, maternal kan basıncı, kan glikozu, kilo ve idrar proteini
  4. DNon-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 29 weeks is in preterm labour and is given magnesium sulfate. What is the main reason for giving it at this gestation?

  1. ATo treat a urinary tract infection
  2. BTo speed up fetal lung maturation
  3. CTo prevent eclamptic seizures
  4. DTo reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Kanül takılmadan önce topikal anestezik krem (lidokain–prilokain) planlanıyor. Neyi bilmek önemlidir?

  1. AÖnceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır
  2. BDaha hızlı etki için bütünlüğü bozulmuş cilde uygulanmalıdır
  3. Cİğneden yalnızca birkaç saniye önce uygulanmalıdır
  4. DCilde sertçe sürülmeli ve pansuman olmadan yaklaşık 1 dakika sonra silinmelidir
22.Pediatri hemşireliğiZor

A mother says her 3-month-old broke his thigh bone by crawling off the bed. What should concern the nurse?

  1. AThigh fractures are common in young infants with soft bones
  2. BThe fracture is too small to need treatment and will heal by itself
  3. CThe explanation does not fit the baby's stage of development
  4. DBabies of this age often crawl and fall
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is assertive community treatment (ACT)?

  1. ACompulsory hospital treatment for people who refuse medicine
  2. BIntensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
  3. CA self-help group run entirely by former patients, without any professional staff or support at all
  4. DA short course of assertiveness training for people with mild social anxiety
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient in a manic episode starts taking off her clothes in the busy day room. What is the most appropriate action?

  1. AAsk the other patients to ignore her and carry on
  2. BTell her loudly in front of everyone that she must stop
  3. CCall security to remove her from the ward
  4. DCalmly cover her and guide her to her room or a quiet area
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011124:00 PM?17:0016:0015:0004:00

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 4:00 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

4:00 PM
  1. 117:00
  2. 216:00
  3. 315:00
  4. 404:00
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp · 3/gün · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 5 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 1 tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tbsp8 saatte bir5 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
22 kg20 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 22 kg. Order edilen doz günde 20 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

22 kg20 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,23 mg. Ampul mL başına 1000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,23 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg250 mL60 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

250 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 100 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

250 mg/250 mL100 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba180 mLmeyve suyu100 mLjöle100 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar175 mLidrar400 mLidrar300 mLidrar150 mLyara dreni130 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 180 mLmeyve suyu: 100 mLjöle: 100 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL50 mL/hbaşlangıç 11:1517:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 11:15’de başlatıldı ve pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL50 mL/h11:15 → 17:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 10/dk, SpO₂ %99 oda havasında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 126/dk, yalnızca ağrıya yanıt veriyor, vücut sıcaklığı 37,4 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 10SpO₂ 99%havaSBP 118HR 126PT 37,4 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 28/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 98/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 28SpO₂ 98%havaSBP 150HR 98AT 36,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yatağı alçak tutmak, çağrı zilini ulaşılabilir yere koymak ve kaymaz ayakkabı giydirmek

Cevap neden bu

Düşmeyi önleme; alçak yatak, ulaşılabilir çağrı zili ve kişisel eşyalar, iyi aydınlatma, uygun ayakkabı ve düzenli kontrolleri içerir. Kenarlıklar ve sedasyon bireysel değerlendirme gerektirir.

Cevap

A · Yatağı alçak tutmak, çağrı zilini ulaşılabilir yere koymak ve kaymaz ayakkabı giydirmek
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Cevap neden bu

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Cevap

B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · It can burn through the lining of the esophagus within hours

Cevap neden bu

A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.

Cevap

B · It can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Cevap neden bu

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Cevap

C · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Assess the airway and call for urgent help

Cevap neden bu

Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.

Cevap

A · Assess the airway and call for urgent help
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Thyroid storm

Cevap neden bu

Thyroid storm is a life-threatening surge of thyroid hormone, with fever, tachycardia and agitation or confusion. It needs urgent treatment; myxedema coma is the opposite extreme of hypothyroidism.

Cevap

C · Thyroid storm
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Respiratory alkalosis from a low PaCO2

Cevap neden bu

Hyperventilation blows off CO2, raising the pH. Symptoms can include tingling of the lips and fingers and lightheadedness.

Cevap

D · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Escalate urgently, as the patient may be bleeding

Cevap neden bu

A large fall in haemoglobin with tachycardia suggests ongoing blood loss. The nurse assesses the patient with ABCDE, checks wounds and drains and escalates for urgent review.

Cevap

C · Escalate urgently, as the patient may be bleeding
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · A common stress response to surgery that is monitored

Cevap neden bu

A mild leukocytosis is common after surgery because of tissue injury and the stress response. It is monitored along with temperature and wound assessment. A rising count after several days, or fever, suggests infection.Kontrol edilen kaynak: WBC count · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · A common stress response to surgery that is monitored
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

Cevap neden bu

In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Kontrol edilen kaynak: Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
11.Farmakoloji

Cevap: C · Osteoporoz

Cevap neden bu

Uzun süreli kortikosteroidler kemik yapımını azaltır ve kırık riskini artırır. Ayrıca kilo artışına, yüksek kan şekerine, hipertansiyona ve daha yüksek enfeksiyon riskine yol açar.

Cevap

C · Osteoporoz
12.Farmakoloji

Cevap: A · Birim zamanda sabit bir miktar atılır

Cevap neden bu

Metabolize eden enzimler doyduğunda konsantrasyondan bağımsız olarak saatte sabit bir miktar uzaklaştırılır; bu yüzden düzey yükseldikçe yarılanma ömrü uzar. Fenitoin ve yüksek doz aspirin de böyle davranabilir.

Cevap

A · Birim zamanda sabit bir miktar atılır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Rutin INR kontrolü gerekmez, ancak dozlar böbrek fonksiyonuna bağlıdır

Cevap neden bu

DOAK'ların etkileri öngörülebilirdir, bu nedenle rutin koagülasyon izlemi gerekmez. Dozlamayı böbrek fonksiyonu, kilo, yaş ve etkileşen ilaçlar yönlendirir. Etki bir iki gün içinde geçtiği için atlanan dozlar önemlidir. K vitamini onları geri çevirmez; özgül geri çevirici ajanlar vardır.

Cevap

D · Rutin INR kontrolü gerekmez, ancak dozlar böbrek fonksiyonuna bağlıdır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Kardiyak rehabilitasyona yönlendirmek

Cevap neden bu

Kardiyak rehabilitasyon, denetimli egzersizi, risk faktörü eğitimini, ilaç öğütlerini ve psikolojik desteği birleştirir. Yaşam kalitesini artırır, kardiyovasküler mortaliteyi ve yeniden yatışları azaltır. Hastalar, öğütlere göre iş, araç kullanma ve cinsel yaşam dahil etkinliklere kademeli olarak dönmeye teşvik edilir.

Cevap

D · Kardiyak rehabilitasyona yönlendirmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Düşük sodyum ve yüksek potasyum

Cevap neden bu

Aldosteron eksikliği sodyum kaybına ve potasyum retansiyonuna yol açarak hiponatremi ve hiperkalemi oluşturur. Kortizol eksikliği hipoglisemi ve hipotansiyonu ekler.

Cevap

B · Düşük sodyum ve yüksek potasyum
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · It is usually paused in the days before surgery

Cevap neden bu

Fasting, surgery and dehydration increase the risk of euglycaemic DKA with SGLT2 inhibitors. Guidance usually advises stopping them in the days before major surgery and restarting when the patient is eating and drinking normally.

Cevap

B · It is usually paused in the days before surgery
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy

Cevap neden bu

Misoprostol protects the stomach lining against NSAID damage, but it stimulates uterine contraction and can cause miscarriage. Diarrhoea is its most common side effect.

Cevap

B · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets

Cevap neden bu

A high head position makes patients slide, causing shear on the sacrum. A lower head position when clinically possible, knee break or foot support, and slide sheets for moving reduce shear and friction.

Cevap

C · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi

Cevap neden bu

Beş bileşenin her biri 0 veya 2 puan alır. Toplam 8–10 güven vericidir; daha düşük puanlar ek değerlendirme veya doğum planlaması gerektirir.

Cevap

D · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · To reduce the baby's risk of cerebral palsy

Cevap neden bu

Before about 32 weeks, magnesium sulfate given when preterm birth is imminent reduces the risk of cerebral palsy. It is a neuroprotective use, separate from seizure prevention in pre-eclampsia.

Cevap

D · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Önceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır

Cevap neden bu

Topikal anestezik kremlerin tam etki göstermesi için zamana, genellikle yaklaşık bir saate ve oklüzif bir pansumana ihtiyaç vardır. Çocuğun yararlanabilmesi için önceden planlayın.

Cevap

A · Önceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · The explanation does not fit the baby's stage of development

Cevap neden bu

A 3-month-old cannot crawl, and femur fractures in non-mobile infants are rare without major force. A history that does not match the injury or the child's development is a key indicator of possible abuse, so safeguarding procedures are followed.

Cevap

C · The explanation does not fit the baby's stage of development
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions

Cevap neden bu

ACT teams provide frequent, flexible, multidisciplinary support in people's homes and communities, including help with medicines, housing and daily living. It aims to reduce hospital admissions.

Cevap

B · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area

Cevap neden bu

Disinhibition in mania can lead to embarrassment and exploitation. The nurse protects her privacy and dignity quietly and moves her to a less stimulating environment.

Cevap

D · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 16:00

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

4 PM → 4 + 12 = 16

Cevap

16:00

Cevap

16:00
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 225 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Tüm tedavi

V = 15 mL × 3/gün × 5 = 225 mL

Cevap

V = 225 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 110 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

20·22 = 440 mg

Doz başına

D = 440/4 = 110 mg

Cevap

D = 110 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,23 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,23 mg = 230 mcg

Hacim

V = 230/1000 = 0,23 mL

Cevap

V = 0,23 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 42 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Cevap

R = 42 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 42 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

250/250 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

100/1 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·60/60 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1180 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 180 + 100 + 100 = 380 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1180 mL

Cevap

I = 1180 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 200 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

11:15 → 17:15 = 6 h

Verilen hacim

50·6 = 300 mL

Kalan hacim

V = 500 − 300 = 200 mL

Cevap

V = 200 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 10/min → 1
SpO₂ 99% → 0
oda havasında → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 126/min → 2
yalnızca ağrıya yanıt veriyor (P) → 3
T 37,4 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 2 + 3 + 0 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 28/min → 3
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 98/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions