NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should the same pain scale be used each time a patient's pain is assessed?

  1. ASo scores can be compared to see whether pain is improving
  2. BBecause using different pain scales on one patient is against the law
  3. CBecause only one scale is valid for adults
  4. DSo the patient learns the right answer to give
2.Hemşirelik esaslarıZor

Eight hours after surgery a patient has not passed urine and has lower abdominal discomfort with a swelling above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to drink two litres of water quickly
  2. BRecord it and check again the next morning
  3. CGive a laxative to relieve the swelling
  4. DCheck the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which instruction about using a standard walker is correct?

  1. APush up from the walker to stand from a chair
  2. BWalk well ahead of the walker for balance
  3. CCarry the walker and use it only when tired
  4. DMove the walker forward, then step into it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. AClose the ward to all new admissions for a full year
  2. BTell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  3. CNothing more, because the patient has now been isolated
  4. DInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kitlesel yaralanma olayında START triyajı sırasında bir kurban istendiğinde belirlenen alana yürüyebiliyor. Kurbana hangi kategori verilir?

  1. AYeşil (hafif)
  2. BSiyah (beklenen ölüm)
  3. CSarı (ertelenebilir)
  4. DKırmızı (acil)
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A day after a femur fracture, a young patient becomes confused and breathless, with small red spots on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AAlcohol withdrawal
  2. BFat embolism syndrome
  3. CAn allergic reaction to the cast
  4. DNormal pain after a fracture
7.Klinik hemşirelikOrta

Kronik böbrek hastalığı olan bir hasta diyetinde genellikle neyi kısıtlamalıdır?

  1. AC vitamini ve lif
  2. BYalnızca suda çözünen vitaminler
  3. CPotasyum ve fosfat
  4. DKarbonhidratları tamamen
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hastanın idrar çıkışı 12 saattir çok düşük ve kreatinin keskin biçimde yükselmiş. Çizelgedeki hangi ilacın gözden geçirilmesi en olasıdır?

  1. Aİbuprofen gibi steroid olmayan antiinflamatuvar bir ilaç
  2. BBir vitamin takviyesi
  3. COlağan dozlarda parasetamol
  4. DBir nemlendirici krem
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  2. BPossible recurrence that needs further assessment
  3. CA normal change after surgery that needs no follow-up
  4. DA sure sign that the cancer has been fully cured
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. ASecondary hypothyroidism from pituitary failure
  2. BAmiodarone-induced hyperthyroidism
  3. CAmiodarone-induced hypothyroidism
  4. DA normal response to amiodarone needing no action
11.FarmakolojiOrta

Bir ilacın klerensi neyi tanımlar?

  1. ADozun emilen oranını
  2. Bİlacın plazmadan tamamen kaybolması için gereken süreyi
  3. CBirim zamanda ilaçtan arındırılan plazma hacmini
  4. DBir diyaliz seansında uzaklaştırılan ilaç miktarını
12.FarmakolojiZor

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. ANeonatal opioid withdrawal syndrome
  2. BVitamin K deficiency bleeding
  3. CNeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
  4. DNormal newborn behaviour
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. AStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
  2. BAvoid all potassium-containing foods
  3. CTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  4. DTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse receives handover on four patients. Which patient should be seen first?

  1. AA patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
  2. BA patient with pneumonia on IV antibiotics who now has a temperature of 38,2 °C
  3. CA patient with asthma who wants a reliever inhaler before a walk
  4. DA patient with COPD on 1 L/min whose SpO₂ has been 89% and stable throughout the night
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

İnme için IV trombolizisten sonra ilk 24 saatte en önemli izlemler hangileridir?

  1. ASaatlik tepe akım ve oksijen satürasyonu
  2. BSık nörolojik kontroller ve KB
  3. CYalnızca günlük tartı ve sıvı dengesi
  4. DSaatlik bağırsak sesleri ve karın çevresi
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Two days after a spinal cord injury, a patient has a swollen abdomen, no bowel sounds and is vomiting. What is most likely, and what is the nursing action?

  1. ANormal constipation, so give a large meal to stimulate the bowel
  2. BAn allergic reaction to food, so give an antihistamine
  3. CParalytic ileus, so keep nil by mouth and prepare for an NG tube
  4. DA full bladder, so encourage oral fluids
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which advice has good evidence for reducing cancer-related fatigue?

  1. AComplete bed rest for the whole course of treatment
  2. BRegular light to moderate activity, such as walking
  3. CDrinking several strong coffees every evening
  4. DAvoiding all daily activities
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient has sharp, tearing pain on passing stool, "like passing glass", with a streak of fresh blood. Which condition is most likely?

  1. ACrohn's disease of the ileum
  2. BUpper GI bleeding
  3. CAnal fissure
  4. DColorectal cancer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which newborn finding is linked to a vacuum-assisted birth?

  1. AClubfoot (talipes)
  2. BA chignon or cephalhaematoma
  3. CA harmless erythema toxicum rash
  4. DCleft lip and palate
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn is jaundiced at 12 hours of age. The mother is blood group O, Rh-positive and the baby is group A, Rh-positive with a positive direct Coombs test. What is the most likely cause?

  1. ARh isoimmunisation
  2. BABO incompatibility
  3. CPhysiological jaundice
  4. DBreast milk jaundice
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. ADaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  2. BMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
  3. CAvoiding the toilet at school until the problem has settled
  4. DCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
22.Pediatri hemşireliğiZor

Several family members, including the children, have had headaches, nausea and drowsiness all winter. They feel better when away from home. What should the nurse suspect?

  1. AMigraine that runs in the family
  2. BFood poisoning
  3. CSeasonal influenza
  4. DCarbon monoxide poisoning
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  2. BIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
  3. CIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  4. DIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?

  1. APlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
  2. BReassure her that all new mothers feel this way
  3. CEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
  4. DKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011124:05 PM?04:0516:0517:0515:05

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 4:05 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

4:05 PM
  1. 104:05
  2. 216:05
  3. 317:05
  4. 415:05
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tsp · 3/gün · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 7 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan 2 tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

2 tsp8 saatte bir7 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

8 kg ağırlığındaki bir çocuğa 7,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

8 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

10 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

10 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 120 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
2 g250 mL? mL/h2 mg/min

Bir torba 250 mL içinde 2 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 2 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

2 g/250 mL2 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLsu250 mLjöle120 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar175 mLidrar350 mLidrar150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLsu: 250 mLjöle: 120 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 80 mL/hbaşlangıç 15:30ttoplam​ = ? h120 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 15:30’de 120 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 80 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 25/dk, SpO₂ %92 ek oksijen altında, kan basıncı 102/62 mmHg, nabız 132/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 25SpO₂ 92%O₂SBP 102HR 132AT 38,8 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 28/dk, SpO₂ %99 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 28SpO₂ 99%havaSBP 136HR 88AT 38,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · So scores can be compared to see whether pain is improving

Cevap neden bu

Using one tool consistently lets the team see trends and judge whether treatment works. The tool chosen should suit the patient's age and ability to communicate.

Cevap

A · So scores can be compared to see whether pain is improving
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Check the bladder volume with a scanner and report the findings

Cevap neden bu

These signs suggest postoperative urinary retention. A bladder scan confirms the volume, and the doctor is told so it can be relieved, often by catheterisation.

Cevap

D · Check the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Move the walker forward, then step into it

Cevap neden bu

The patient moves the walker forward, sets it down with all legs on the floor and then steps into it. To stand, they push up from the chair arms, because a walker can tip if used to pull up.

Cevap

D · Move the walker forward, then step into it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Cevap neden bu

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Cevap

D · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Yeşil (hafif)

Cevap neden bu

Yürüyebilen kurbanlar yeşil etiketlenir ve önce uzaklaştırılır. Bazılarının yaralanmaları kötüleşebileceğinden daha sonra yeniden değerlendirilirler.

Cevap

A · Yeşil (hafif)
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Fat embolism syndrome

Cevap neden bu

Fat embolism syndrome usually appears 24–72 hours after a long bone fracture, with breathing problems, confusion and a petechial rash. It needs oxygen and urgent escalation.

Cevap

B · Fat embolism syndrome
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Potasyum ve fosfat

Cevap neden bu

Hasta böbrekler potasyum ve fosfatı iyi atamaz; bu yüzden tuz ve bazen sıvı ve protein kısıtlamasıyla birlikte diyet kısıtlamaları gerekir.

Cevap

C · Potasyum ve fosfat
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · İbuprofen gibi steroid olmayan antiinflamatuvar bir ilaç

Cevap neden bu

Akut böbrek hasarında nefrotoksik ilaçlar (NSAİİ'ler ve aminoglikozidler gibi) ve böbrek perfüzyonunu azaltan ilaçlar (ACE inhibitörleri ve diüretikler gibi) gözden geçirilir ve çoğu zaman kesilir.

Cevap

A · İbuprofen gibi steroid olmayan antiinflamatuvar bir ilaç
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Possible recurrence that needs further assessment

Cevap neden bu

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Kontrol edilen kaynak: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Possible recurrence that needs further assessment
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Amiodarone-induced hypothyroidism

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakoloji

Cevap: C · Birim zamanda ilaçtan arındırılan plazma hacmini

Cevap neden bu

Klerens, birim zamanda ilacın uzaklaştırıldığı plazma hacmidir. Dozlama hızıyla birlikte kararlı durum konsantrasyonunu belirler.

Cevap

C · Birim zamanda ilaçtan arındırılan plazma hacmini
12.Farmakoloji

Cevap: A · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Cevap neden bu

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Cevap

A · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Cevap neden bu

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Cevap

C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min

Cevap neden bu

New restlessness, tachypnoea and hypoxaemia despite oxygen suggest acute deterioration such as a PE, pneumonia or bleeding, so this patient is seen first. SpO₂ 89% is within target for a stable COPD patient, a mild fever on antibiotics is expected, and the asthma patient is well.

Cevap

A · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Sık nörolojik kontroller ve KB

Cevap neden bu

Trombolizisten sonra nörolojik izlemler, kan basıncı ve kanama kontrolleri sık yapılır. Yeni baş ağrısı, kusma, düşen GKS veya yükselen kan basıncı kanamayı gösterebilir. Antiagregan ve antikoagülanlardan genellikle 24 saat kaçınılır.

Cevap

B · Sık nörolojik kontroller ve KB
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Paralytic ileus, so keep nil by mouth and prepare for an NG tube

Cevap neden bu

Paralytic ileus is common in the first days after a spinal cord injury. The patient is kept nil by mouth, and a nasogastric tube decompresses the stomach to prevent vomiting and aspiration until bowel sounds return.

Cevap

C · Paralytic ileus, so keep nil by mouth and prepare for an NG tube
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Regular light to moderate activity, such as walking

Cevap neden bu

Exercise, matched to ability, reduces cancer-related fatigue. Pacing, prioritising activities, sleep routines and treating causes such as anaemia or depression also help.

Cevap

B · Regular light to moderate activity, such as walking
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Anal fissure

Cevap neden bu

An anal fissure causes severe pain during and after defecation with bright red blood. Treatment includes stool softeners, fibre and topical treatment to relax the sphincter.

Cevap

C · Anal fissure
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A chignon or cephalhaematoma

Cevap neden bu

Vacuum extraction can cause a scalp swelling (chignon), cephalhaematoma and, rarely, a dangerous subgaleal haemorrhage. The baby is observed for head swelling, jaundice and signs of blood loss.

Cevap

B · A chignon or cephalhaematoma
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · ABO incompatibility

Cevap neden bu

Group O mothers have anti-A and anti-B antibodies that can cross the placenta and haemolyse the red cells of a group A or B baby. Early jaundice with a positive direct Coombs test suggests haemolysis. Both are Rh-positive, so Rh disease is excluded.

Cevap

B · ABO incompatibility
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Cevap neden bu

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Cevap

B · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Carbon monoxide poisoning

Cevap neden bu

Carbon monoxide from faulty heaters or boilers causes headache, nausea, dizziness and drowsiness that improve away from the source. Pulse oximetry can look falsely normal. Treatment is removal from the source and high-flow oxygen; the appliance must be checked.

Cevap

D · Carbon monoxide poisoning
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Cevap neden bu

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Cevap

B · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment

Cevap neden bu

Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.

Cevap

D · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 16:05

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

4 PM → 4 + 12 = 16

Cevap

16:05

Cevap

16:05
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 210 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Tüm tedavi

V = 10 mL × 3/gün × 7 = 210 mL

Cevap

V = 210 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 7,5·8 = 60 mg

Hacim

V = 60/25 = 2,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·10 = 50 mg

Hacim

V = (50/125)·5 = 2 mL

Cevap

V = 2 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

120/60 = 2 mL/min

Damla hızı

R = 2·60 = 120 gtt/min

Cevap

R = 120 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Saatlik doz

2·60 = 120 mg/h

Pompa hızı

R = 120/8 = 15 mL/h

Cevap

R = 15 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1380 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 250 + 120 = 520 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1380 mL

Cevap

I = 1380 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 10,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL kalan

İkinci kısım

520/80 = 6,5 h

Toplam süre

t = 4 + 6,5 = 10,5 h

Cevap

t = 10,5 h

Bu yaklaşık 10 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 02:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 12

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 25/min → 3
SpO₂ 92% → 2
oksijen altında → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 132/min → 3
uyanık (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 3 + 2 + 2 + 1 + 3 + 0 + 1 = 12

Cevap

NEWS2 = 12
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 28/min → 3
SpO₂ 99% → 0
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions