NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When washing a patient's eyes, how should each eye be wiped?

  1. AFrom the outer corner inwards, using the same part of the cloth for both
  2. BFrom the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
  3. COnly the eye that looks dirty needs cleaning
  4. DIn small circles over the closed eyelid of both eyes
2.Hemşirelik esaslarıZor

Kişisel koruyucu ekipmanı çıkarırken doğru sıra hangisidir?

  1. AGöz koruyucu, sonra maske, sonra önlük, sonra eldiven
  2. BEldiven, sonra maske, sonra önlük, sonra göz koruyucu
  3. CÖnlük, sonra maske, sonra eldiven, sonra göz koruyucu
  4. DEldiven, sonra göz koruyucu, sonra önlük, sonra maske
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Fiziksel kısıtlama kullanımıyla ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AÖnce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
  2. BBirimde hemşire sayısı yetersiz olduğunda her zaman kullanılabilir
  3. CKısıtlamalar her vardiyanın sonunda bir kez kontrol edilir
  4. DGerektiğinde uygulanacak sürekli kısıtlama istemleri iyi uygulamadır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree without telling anyone about the fatigue
  2. BAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
  3. CAgree and drink extra coffee to stay alert
  4. DExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. AKeep the patient lying on the back to protect the area
  2. BRelieve pressure on the area by changing position regularly
  3. CMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  4. DApply a heat pad to the area to increase circulation
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir LPN/LVN’ye hangi atama en uygundur?

  1. AZamanlanmış nebülize bronkodilatörlere ve oral ilaçlara ihtiyacı olan stabil KOAH’lı hasta
  2. BYeni atriyal fibrilasyonu olan ve az önce IV diltiazem infüzyonuna başlanan hasta
  3. CBir saat önce yoğun bakımdan nakledilen hasta
  4. DYeni başlanan varfarin için taburculuk eğitimine ihtiyacı olan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

Why are patients advised to rinse their mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo reduce the risk of oral thrush
  2. BTo prevent tooth decay from the sugar in it
  3. CTo stop the drug from being absorbed in the lungs
  4. DTo make the drug work faster
8.Klinik hemşirelikZor

A nurse realises she has given a patient a medicine prescribed for another patient. What should she do first?

  1. AGive the patient's own medicine as well to balance it
  2. BAsk a colleague not to mention it
  3. CCheck the patient's condition and inform the doctor
  4. DWait to see whether any side effects develop
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Why is a baseline platelet count taken before starting heparin therapy?

  1. ASo that the INR can be calculated from the platelet count later
  2. BBecause heparin increases the platelet count to dangerous levels
  3. CSo a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
  4. DBecause heparin is given at a dose based on the platelet count
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
  2. B"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"
  3. C"The test shows my average glucose over the past few months"
  4. D"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
11.FarmakolojiOrta

Haloperidol gibi tipik antipsikotikler esas olarak neyi bloke ederek etki eder?

  1. AAsetilkolinesterazı
  2. BDopamin D2 reseptörlerini
  3. CGABA-A reseptörlerini
  4. DSerotonin geri alımını
12.FarmakolojiZor

A nurse gave a patient ten times the prescribed dose of hydromorphone. The patient is currently alert. What is the most appropriate sequence of actions?

  1. AGive another dose later to balance it out
  2. BSay nothing because the patient is alert
  3. CChange the chart so that it shows the correct dose, and continue to monitor
  4. DMonitor closely, have naloxone ready, inform the prescriber and report
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

İskemik kalp hastalığı olan bir hastada beta bloker neden ani kesilmemelidir?

  1. Aİlaç sonrasında birkaç ay dokularda depo halinde kalır
  2. BRebound taşikardi ve hipertansiyon anjinayı veya MI'yı tetikleyebilir
  3. CSonrasında kalp hızı kalıcı olarak yavaşlar
  4. DAni kesilme ağır ve uzun süreli hipoglisemiye yol açar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

On a ventilated patient, the end-tidal CO₂ waveform suddenly drops to zero. What should the nurse suspect first?

  1. ANormal variation that needs no action
  2. BA sudden improvement in the patient's lung function
  3. CA rise in the patient's body temperature over the last hour
  4. DTube displacement, disconnection or obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is IV calcium gluconate given in severe hyperkalaemia?

  1. AIt protects the heart from arrhythmias
  2. BIt moves potassium into the cells
  3. CIt removes potassium through the kidneys
  4. DIt binds potassium in the gut
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A 74-year-old falls forward and hits their chin. Their arms are much weaker than their legs, and they have burning pain in the hands. Which injury is most likely?

  1. ACauda equina syndrome
  2. BBrown-Séquard syndrome
  3. CA complete lumbar cord injury
  4. DCentral cord syndrome
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Sıvı resüsitasyonu için yanık alanı hesaplanırken yüzeyel yanıklar (yalnızca kızarıklık, güneş yanığı gibi) neden sayılmaz?

  1. ADeri bariyeri bozulmamıştır, bu nedenle az sıvı kaybedilir
  2. BHer zaman bir gün içinde tamamen iyileşirler
  3. CBir çizelgede doğru ölçülemeyecek kadar küçüktürler
  4. DDiğer tüm derinliklerden daha fazla sıvı kaybına yol açarlar
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After surgery, a patient keeps asking for analgesia before it is due, watches the clock and rates pain 8/10. What is the most appropriate interpretation?

  1. APain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
  2. BThe patient needs only distraction and no change in drugs
  3. CThe patient is addicted and should have analgesia withheld
  4. DThe patient is exaggerating, so the pain scores should be ignored for now
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

During newborn resuscitation, what is the ratio of chest compressions to breaths?

  1. A3 compressions to 1 breath
  2. B15 compressions to 2 breaths
  3. C5 compressions to 1 breath
  4. D30 compressions to 2 breaths
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Gestasyonel diyabeti olan bir kadın gebelikte insülin kullanıyordu. Doğumdan hemen sonra insülin gereksiniminde hangi değişiklik beklenir?

  1. AÖmür boyu insüline ihtiyaç duyacaktır
  2. BHızla düşer; bu yüzden glikoz izlenir ve insülin çoğunlukla kesilir
  3. C6 hafta boyunca aynı kalır
  4. DDoğum stresi nedeniyle iki katına çıkar; bu yüzden insülin dozu artırılır
21.Pediatri hemşireliğiOrta

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely high
  2. BThe reading will be accurate but slower to obtain
  3. CThe cuff will not inflate at all
  4. DThe reading will be falsely low
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 14-year-old has superficial cuts on her forearms. She says cutting helps her cope and that she does not want to die. What is the best nursing response?

  1. APromise not to tell anyone so that she keeps talking
  2. BAccept that she is not at risk because she says she does not want to die
  3. CTreat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
  4. DTell her firmly that cutting is attention-seeking behaviour and that she must stop now
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

An 80-year-old man often talks about his life and his achievements. According to Erikson, which task is he working on?

  1. AIntegrity versus despair
  2. BIntimacy versus isolation
  3. CGenerativity versus stagnation
  4. DIdentity versus role confusion
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient who has taken haloperidol for many years now has repeated lip smacking and tongue movements. Which action is most appropriate?

  1. AIncrease the haloperidol dose, because a higher dose suppresses the abnormal movements of the mouth and tongue
  2. BGive benztropine, because it reliably reverses these movements
  3. CReport the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
  4. DReassure the patient that the movements will soon stop on their own
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111211:55 PM?23:5511:5522:5500:55

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 11:55 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

11:55 PM
  1. 123:55
  2. 211:55
  3. 322:55
  4. 400:55
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
100 mL/h? L/gün1 gün = 24 h1 L = 1000 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir idame infüzyonu ara vermeden 100 mL/sa hızla akıyor. 24 saatte kaç litre V verir?

100 mL/h24 h
V = L
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg5 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 70 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

70 kg5 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 880 mikrogramdır. Ampul 1 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

880 mcg1 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg50 mL15 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 500 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

500 mg/50 mL15 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba150 mLçay240 mLsüt240 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar325 mLidrar500 mLidrar150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 150 mLçay: 240 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 325 mLidrar: 500 mLidrar: 150 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL500 mL verilen50 mL/h09:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:00’de 500 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL500 mL verilen50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye

Cevap neden bu

Wiping from the inner to the outer canthus moves debris away from the tear duct. Using a clean part of the cloth for each eye prevents spreading infection between them.

Cevap

B · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Eldiven, sonra göz koruyucu, sonra önlük, sonra maske

Cevap neden bu

CDC sıralamasında önce eldivenler (en kirli) çıkarılır, sonra gözlük veya yüz siperi, sonra önlük ve en son odadan çıktıktan sonra maske veya respiratör çıkarılır; eller her kirlendiğinde ve sonunda el hijyeni yapılır. Önlük ve eldivenler birlikte de çıkarılabilir.

Cevap

D · Eldiven, sonra göz koruyucu, sonra önlük, sonra maske
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir

Cevap neden bu

Kısıtlamalar yalnızca diğer önlemler başarısız olduğunda ve hasta veya başkaları risk altında olduğunda kullanılır. Süreyle sınırlı ve düzenli olarak gözden geçirilen bir istem gerekir, “gerekirse” biçimindeki istemlere izin verilmez ve hasta sık izlenir.

Cevap

A · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Cevap neden bu

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Cevap

D · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Cevap neden bu

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Cevap

B · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Zamanlanmış nebülize bronkodilatörlere ve oral ilaçlara ihtiyacı olan stabil KOAH’lı hasta

Cevap neden bu

Rutin tedavileri olan stabil KOAH’lı bir hastanın bakımı öngörülebilirdir. Yakın zamanda yoğun bakımdan nakil ve yeni başlanan IV hız kontrol infüzyonu RN değerlendirmesi gerektirir; yeni bir yüksek riskli ilaç hakkındaki ilk eğitim de RN’ye aittir.

Cevap

A · Zamanlanmış nebülize bronkodilatörlere ve oral ilaçlara ihtiyacı olan stabil KOAH’lı hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · To reduce the risk of oral thrush

Cevap neden bu

Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.

Cevap

A · To reduce the risk of oral thrush
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Check the patient's condition and inform the doctor

Cevap neden bu

The first priority is the patient: assess them and inform the prescriber so that any treatment can be given. The error must then be documented, reported and discussed openly with the patient (open disclosure; in the UK, the statutory duty of candour).

Cevap

C · Check the patient's condition and inform the doctor
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected

Cevap neden bu

Heparin-induced thrombocytopenia is diagnosed partly by a fall of about 50% or more from the baseline count, usually 5–14 days after starting. A baseline count and regular checks make this possible.Kontrol edilen kaynak: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

C · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

Cevap neden bu

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Kontrol edilen kaynak: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.Farmakoloji

Cevap: B · Dopamin D2 reseptörlerini

Cevap neden bu

Haloperidol mezolimbik yolaktaki D2 reseptörlerini bloke ederek pozitif belirtileri azaltır. Diğer yolaklarda D2 blokajı ekstrapiramidal etkilere ve prolaktin artışına yol açar.

Cevap

B · Dopamin D2 reseptörlerini
12.Farmakoloji

Cevap: D · Monitor closely, have naloxone ready, inform the prescriber and report

Cevap neden bu

The patient may become sedated and develop respiratory depression later, so close monitoring and a ready antidote are needed. The prescriber is informed, the patient is told honestly, and the error is reported to improve the system.

Cevap

D · Monitor closely, have naloxone ready, inform the prescriber and report
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Rebound taşikardi ve hipertansiyon anjinayı veya MI'yı tetikleyebilir

Cevap neden bu

Uzun süreli beta blokaj, beta reseptörlerinin sayısını ve duyarlılığını artırır. Ani kesilme onları normal adrenalin düzeylerine maruz bırakır; bu da rebound taşikardiye, hipertansiyona ve miyokard iskemisine yol açabilir. Dozlar kademeli azaltılır.

Cevap

B · Rebound taşikardi ve hipertansiyon anjinayı veya MI'yı tetikleyebilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Tube displacement, disconnection or obstruction

Cevap neden bu

A sudden loss of the capnography trace means no CO₂ is being detected: the tube may be dislodged, disconnected or blocked, or there may be cardiac arrest. The nurse checks the patient and circuit immediately, hand-ventilates if needed and calls for help.

Cevap

D · Tube displacement, disconnection or obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · It protects the heart from arrhythmias

Cevap neden bu

Calcium stabilises the cardiac cell membrane and reduces the risk of arrhythmias within minutes. It does not change the potassium level, so other treatments are needed to shift and remove potassium.

Cevap

A · It protects the heart from arrhythmias
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Central cord syndrome

Cevap neden bu

Central cord syndrome often follows hyperextension of an arthritic neck. The central fibres, which serve the arms, are affected most, so the arms are weaker than the legs. It is the most common incomplete cord syndrome.

Cevap

D · Central cord syndrome
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Deri bariyeri bozulmamıştır, bu nedenle az sıvı kaybedilir

Cevap neden bu

Yüzeyel (epidermal) yanıklar ağrıya ve kızarıklığa yol açar, ancak kısmi ve tam kat yanıkların kapiller sızıntısına ve sıvı kaybına yol açmaz. Bunları dahil etmek yanık boyutunu olduğundan büyük tahmin ettirir ve fazla sıvıya yol açar.

Cevap

A · Deri bariyeri bozulmamıştır, bu nedenle az sıvı kaybedilir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan

Cevap neden bu

Clock-watching often reflects inadequate analgesia. The nurse reassesses pain and function, considers multimodal options, and asks the prescriber to review the plan rather than labelling the patient.

Cevap

A · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · 3 compressions to 1 breath

Cevap neden bu

Newborn resuscitation uses a 3:1 ratio, about 90 compressions and 30 breaths per minute, with the two-thumb technique on the lower third of the sternum.

Cevap

A · 3 compressions to 1 breath
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Hızla düşer; bu yüzden glikoz izlenir ve insülin çoğunlukla kesilir

Cevap neden bu

İnsülin direncine yol açan hormonları plasenta üretiyordu. Doğumdan sonra glikoz genellikle normale döner; bu yüzden insülin çoğunlukla kesilir ve glikoz kontrol edilir. Doğumdan birkaç hafta sonra bir glikoz testine ve tip 2 diyabet için uzun vadeli taramaya ihtiyaç duyar.

Cevap

B · Hızla düşer; bu yüzden glikoz izlenir ve insülin çoğunlukla kesilir
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · The reading will be falsely high

Cevap neden bu

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Cevap

A · The reading will be falsely high
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment

Cevap neden bu

Self-harm often helps young people manage overwhelming feelings, but it is linked to higher suicide risk. A calm, non-judgemental response, wound care, risk assessment and referral to mental health services are needed.

Cevap

C · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Integrity versus despair

Cevap neden bu

In later life, the task is to look back and find meaning in one's life. Reminiscence supports a sense of integrity; failure leads to regret and despair.

Cevap

A · Integrity versus despair
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review

Cevap neden bu

These are signs of tardive dyskinesia, which can be permanent. Early detection and review of the antipsychotic are key; anticholinergic drugs do not treat tardive dyskinesia and may worsen it.

Cevap

C · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 23:55

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

11 PM → 11 + 12 = 23

Cevap

23:55

Cevap

23:55
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 2,4 L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Bir günde hacim

100 mL/h × 24 h = 2400 mL

Litre cinsinden

V = 2400/1000 = 2,4 L

Cevap

V = 2,4 L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 175 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·70 = 350 mg

Doz başına

D = 350/2 = 175 mg

Cevap

D = 175 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,88 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Hacim

V = 880/1000 = 0,88 mL

Cevap

V = 0,88 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 150 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

500/50 = 10 mg/mL

Doz hızı

D = 10·15 = 150 mg/h

Cevap

D = 150 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 815 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 240 + 240 = 630 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1790 mL

Toplam çıkarılan

325 + 500 + 150 = 975 mL

Denge

B = 1790 − 975 = 815 mL

Cevap

B = 815 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 10 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 500 = 500 mL

Süre

t = 500/50 = 10 h

Cevap

t = 10 h

Bu yaklaşık 10 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 19:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 13

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 1 + 2 + 3 + 1 + 2 = 13

Cevap

B = 13
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 3 + 4 + 4 + 2 + 3 = 20

Risk düzeyi

20 → risk yok

Cevap

risk yok

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions