NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to evaluate again
  2. BChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
  3. CRecord the goal as met, as the pain has gone down
  4. DRecord the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AVisceral pain
  2. BAcute somatic pain
  3. CNeuropathic pain
  4. DReferred pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?

  1. AWrap latex items in plastic before use
  2. BUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
  3. CGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
  4. DUse latex gloves only for short procedures
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  2. BTell the patient that sulfa drugs are always safe
  3. CWait until the patient is discharged to update the record
  4. DIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse teaches a patient about sublingual nitroglycerin tablets. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will sit down before I take a tablet.”
  2. B“I will swallow the tablet with a glass of water.”
  3. C“I may get a headache after taking a tablet.”
  4. D“I will keep the tablets in their original dark container.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An adult has burns over 40% of the body with no signs of airway injury. Which treatment is the priority during the first hours?

  1. AGiving a high-protein meal to support healing
  2. BLarge-volume IV fluids with close monitoring of urine output
  3. CStarting physiotherapy to prevent contractures straight away
  4. DApplying antibiotic cream to all the burns before anything else
7.Klinik hemşirelikOrta

Tip 2 diyabetli bir hasta akut olarak kötü, çok dehidrate ve belirgin keton olmadan kan şekeri 40 mmol/L. En olası tanı nedir?

  1. AHiperozmolar hiperglisemik durum
  2. BHipoglisemi
  3. CDehidratasyonlu diyabetik ketoasidoz
  4. DDiabetes insipidus
8.Klinik hemşirelikZor

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
  2. B"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
  3. C"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
  4. D"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A test has very high sensitivity for a disease. What does a negative result mean?

  1. AThe result cannot be used, because sensitivity is high
  2. BThe disease is certain, so treatment should begin
  3. CThe patient must have a different disease instead
  4. DThe disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hangi bulgu, bir hastanın yükselmiş kreatininin uzun süredir olan kronik böbrek hastalığından değil, akut böbrek hasarından kaynaklandığını en güçlü biçimde düşündürür?

  1. AKreatinin üç gün önce normaldi ve o zamandan beri iki katına çıktı
  2. BHastanın uzun yıllardır yüksek bir kreatinini var
  3. CHastanın uzun süredir anemisi var
  4. DHastanın ultrasonda küçük böbrekleri var
11.FarmakolojiOrta

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AOral digoxin
  2. BIntravenous adenosine (rapid push)
  3. CIntravenous magnesium sulfate
  4. DIntravenous verapamil
12.FarmakolojiZor

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. ADoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
  2. BAdding testosterone injections
  3. CSwitching to potassium chloride tablets
  4. DSwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient on nasal cannula oxygen breathes mainly through the mouth. What is the most accurate statement?

  1. AThe flow must be increased to 15 L/min to make it work at all
  2. BThe cannula should be placed in the mouth
  3. CIt has no effect at all in mouth breathers and must be stopped
  4. DIt can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Atriyal fibrilasyonda olan bir hastanın kalp hızı 165/dk, KB 78/45 mmHg'dir; göğüs ağrısı ve yeni konfüzyon vardır. Hemşire hangi tedaviyi beklemelidir?

  1. AOral bisoprolol ve sabah kontrol
  2. BAcil senkronize elektriksel kardiyoversiyon
  3. CKan basıncını düzeltmek için IV atropin
  4. DKalp durmasındaki gibi senkronize olmayan defibrilasyon
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. AMagnesium-containing antacids
  2. BRaising the head of the bed at night
  3. CAvoiding large meals late in the evening
  4. DEating smaller, more frequent meals
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AIV insulin
  2. BOral prednisolone
  3. CIV aciclovir
  4. DOral amoxicillin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AOpioids must never be used in people over 70
  2. BThey may under-report pain, so active assessment is needed
  3. CPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
  4. DOlder adults feel less pain because nerves wear out
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

During bowel preparation, an older patient becomes dizzy and confused. Blood tests show sodium 127 mmol/L. What should the nurse do?

  1. ARecord it and continue as planned, as this is expected
  2. BStop the preparation and escalate to the medical team
  3. CGive the rest of the preparation more quickly
  4. DEncourage plain water only, as much as possible
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which measure helps prevent venous thromboembolism after a caesarean?

  1. ARestricting fluids
  2. BEarly mobilisation
  3. CKeeping the knees bent on pillows
  4. DBed rest for several days
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. AStop the drug today because it causes birth defects
  2. BDo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  3. CHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
  4. DContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
21.Pediatri hemşireliğiOrta

18. aydaki bir kontrolde hangi bulgu gelişimsel değerlendirme için sevk gerektirir?

  1. AÇocuğun yalnızca birkaç sözcük söylemesi
  2. BÇocuğun yabancılardan korkması
  3. CÇocuğun diğer çocuklarla birlikte değil, yanlarında oynaması
  4. DÇocuğun henüz bağımsız yürümemesi
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child has suspected septic shock. Which action is the most time-critical?

  1. AStarting antibiotics after the fever has been present for 24 hours
  2. BWaiting for the blood culture results before starting any antibiotic treatment
  3. CGiving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour
  4. DGiving oral antibiotics and reviewing the child again in the morning
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt is a benzodiazepine with antipsychotic effects
  2. BIt has no effect on dopamine at all
  3. CIt needs weekly white blood cell counts for safety
  4. DIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. AAssume it is normal ageing and take no action
  2. BLook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  3. CDiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
  4. DAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
14,9145 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 14,9145 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

14,9145 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
125 mL/h? L/gün1 gün = 24 h1 L = 1000 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir idame infüzyonu ara vermeden 125 mL/sa hızla akıyor. 24 saatte kaç litre V verir?

125 mL/h24 h
V = L
27.Doz hesaplarıOrta
1 g+ 3,4 mLV = ? mL

Bir flakon 1 g toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 4 mL hacim elde etmek için 3,4 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 150 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

1 g+ 3,4 mL → 4 mL150 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
10%stokV₁ = ? mL

%10 (a/h) stok çözeltiden 1000 mL %1 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Ne kadar stok hacmine V₁ ihtiyacınız var?

C₁ = 10%C₂ = 1%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
810 mLkalan? mL/h4 h kalan

8 saatte 1500 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 810 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 8 hsonra 4 h: 810 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
2 g500 mL? mL/h3 mg/min

Bir torba 500 mL içinde 2 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 3 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

2 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLçorba180 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar350 mLidrar175 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 49 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

49 kg8 hidrar: 350 mLidrar: 175 mLyara dreni: 120 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 80 mL/hbaşlangıç 09:30ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 09:30’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 80 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 170/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Record the goal as not met and review the plan

Cevap neden bu

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Cevap

D · Record the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Neuropathic pain

Cevap neden bu

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Cevap

C · Neuropathic pain
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day

Cevap neden bu

Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.

Cevap

B · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Cevap neden bu

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Cevap

A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · “I will swallow the tablet with a glass of water.”

Cevap neden bu

Sublingual tablets dissolve under the tongue and are absorbed quickly there. Sitting down reduces falls from low blood pressure, the tablets are protected from light and moisture, and headache is a common side effect.

Cevap

B · “I will swallow the tablet with a glass of water.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output

Cevap neden bu

Once the airway is secure, the early priority in major burns is fluid resuscitation to prevent burn shock. Urine output is a key guide to whether enough fluid is being given.

Cevap

B · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Hiperozmolar hiperglisemik durum

Cevap neden bu

HHS genellikle tip 2 diyabetlileri etkiler. Günler içinde aşırı hiperglisemi, dehidratasyon ve yüksek ozmolaliteyle gelişir, ancak ketozis azdır.

Cevap

A · Hiperozmolar hiperglisemik durum
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Cevap neden bu

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Cevap

B · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · The disease is unlikely, so it helps rule it out

Cevap neden bu

Sensitivity is the proportion of people with the disease who test positive. A highly sensitive test has few false negatives, so a negative result helps rule the disease out (the D-dimer is an example). Specificity relates to ruling in.

Cevap

D · The disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Kreatinin üç gün önce normaldi ve o zamandan beri iki katına çıktı

Cevap neden bu

Normal bir başlangıç değerinden günler içinde hızlı bir yükselme akut böbrek hasarının ayırt edici özelliğidir. Uzun süredir yüksek değerler, küçük böbrekler ve kronik anemi kronik böbrek hastalığına işaret eder.Kontrol edilen kaynak: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Cevap

A · Kreatinin üç gün önce normaldi ve o zamandan beri iki katına çıktı
11.Farmakoloji

Cevap: C · Intravenous magnesium sulfate

Cevap neden bu

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Cevap

C · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakoloji

Cevap: D · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Cevap neden bu

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Cevap

D · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx

Cevap neden bu

Studies show that mouth breathing still draws in oxygen from the nasopharynx, so nasal cannulae can work. The effect is judged by the SpO₂, and the device is changed if targets are not reached. Cannulae are never placed in the mouth.

Cevap

D · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Acil senkronize elektriksel kardiyoversiyon

Cevap neden bu

Olumsuz özelliklerle (şok, miyokard iskemisi, senkop veya kalp yetmezliği) seyreden bir taşiaritmi, sedasyon veya anestezi altında acil senkronize DC kardiyoversiyon gerektirir. Şok, VF'yi tetiklememek için R dalgasına senkronize edilir. Senkronize olmayan defibrilasyon nabızsız ritimler içindir, atropin ise bradikardi içindir.

Cevap

B · Acil senkronize elektriksel kardiyoversiyon
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Magnesium-containing antacids

Cevap neden bu

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Cevap

A · Magnesium-containing antacids
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · IV aciclovir

Cevap neden bu

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Cevap

C · IV aciclovir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · They may under-report pain, so active assessment is needed

Cevap neden bu

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Cevap

B · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Stop the preparation and escalate to the medical team

Cevap neden bu

Bowel preparation can cause dehydration and electrolyte disturbance, including hyponatraemia, especially in older people. Confusion with low sodium needs prompt medical review, and further prep is withheld until assessed.

Cevap

B · Stop the preparation and escalate to the medical team
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Early mobilisation

Cevap neden bu

Early walking, adequate hydration, compression stockings or devices and anticoagulant prophylaxis for women at risk reduce VTE after caesarean. Pillows under the knees can restrict venous return.

Cevap

B · Early mobilisation
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Cevap neden bu

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Cevap

B · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Çocuğun henüz bağımsız yürümemesi

Cevap neden bu

Yaklaşık 18 aylıkken yürümemek bir uyarı işaretidir. Birkaç sözcük, paralel oyun ve yabancı korkusu bu yaşta tipiktir.

Cevap

D · Çocuğun henüz bağımsız yürümemesi
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Giving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour

Cevap neden bu

In septic shock, IV antibiotics are given as soon as possible, ideally within an hour of recognition, after cultures are taken if this does not cause delay. Fluid resuscitation and close monitoring are started at the same time.

Cevap

C · Giving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Cevap neden bu

As a partial agonist, aripiprazole lowers dopamine activity where it is high and supports it where it is low. It is less likely to raise prolactin or cause sedation, but akathisia is a common side effect.

Cevap

D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Cevap neden bu

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Cevap

B · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 14,9 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

14.9145 → 9

Yalnızca sonraki rakam belirler

14,9145 → 1
1, 4 veya daha küçük; bu yüzden 9 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (45) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 14,9 mL

Cevap

x = 14,9 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 3 L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Bir günde hacim

125 mL/h × 24 h = 3000 mL

Litre cinsinden

V = 3000/1000 = 3 L

Cevap

V = 3 L
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

1000 mg/4 mL = 250 mg/mL

Hacim

V = 150/250 = 0,6 mL

Cevap

V = 0,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 1·1000/10 = 100 mL

Cevap

V₁ = 100 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 202,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/8 = 187,5 mL/h

Yeni hız

R = 810/4 = 202,5 mL/h

Cevap

R = 202,5 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Saatlik doz

3·60 = 180 mg/h

Pompa hızı

R = 180/4 = 45 mL/h

Cevap

R = 45 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,34 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

350 + 175 = 525 mL

Kilogram başına saatlik

U = 525/(49·8) = 1,339 ≈ 1,34 mL/kg/h

Cevap

U = 1,34 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 11,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL kalan

İkinci kısım

760/80 = 9,5 h

Toplam süre

t = 2 + 9,5 = 11,5 h

Cevap

t = 11,5 h

Bu yaklaşık 11 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 50

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 50

Cevap

MFS = 50
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 170/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 1 + 1 + 1 = 7

Yorum

7 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions