NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hastanede yatan hastalarda kabızlığı önlemeye hangi önlemler yardımcı olur?

  1. AYeterli sıvı, diyet lifi ve hareket
  2. BMeyve ve sebzelerden kaçınmak
  3. CDışkılama isteğini tutmak
  4. DBağırsağı dinlendirmek için sıvıları kısıtlamak ve yatakta kalmak
2.Hemşirelik esaslarıZor

İntravenöz sıvı alan yaşlı bir hastada nefes darlığı, akciğerlerde raller ve ayak bileklerinde şişlik gelişiyor. En olası sorun nedir?

  1. ASıvı yüklenmesi
  2. BDehidratasyon
  3. CIV sıvılara normal yanıt
  4. DHipoglisemi
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hangi pansuman atığı tıbbi (biyolojik tehlikeli) atık olarak atılmalıdır?

  1. ASon kullanma tarihi geçmiş, açılmamış ve kapalı bir pansuman
  2. BElleri kurulamak için kullanılan temiz bir kâğıt havlu
  3. CEnfekte bir yaradan gelen sıvıyla ıslanmış pansuman
  4. DSteril pansuman paketinin dış kâğıt ambalajı
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches a patient with active pulmonary tuberculosis who is going home on treatment. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can stop taking the pills once I feel better.”
  2. B“I will cover my mouth with a tissue when I cough.”
  3. C“I will come back for sputum tests as planned.”
  4. D“I will need to take my medicines for several months.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

On day 3 after hip surgery, a patient suddenly becomes short of breath with sharp chest pain and an SpO₂ of 88%. What should the nurse do first?

  1. AGive the next dose of oral analgesia and reassess the patient in an hour
  2. BEncourage the patient to walk to improve the circulation
  3. CRaise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
  4. DMassage the patient’s calves to ease any muscle cramp
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hangi görevi RN’nin bir hemşire yardımcısına devretmek yerine bizzat yapması en uygundur?

  1. AAmeliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak
  2. BKalp yetmezliği olan bir hastayı her sabah tartmak
  3. CBir hastaya ağız bakımında yardım etmek
  4. DAmeliyattan sonraki üçüncü günde stabil bir hastayı koridorda yürütmek
7.Klinik hemşirelikOrta

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  2. BSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  3. CTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  4. DUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
8.Klinik hemşirelikZor

A patient going home after chemotherapy is taught about infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
  2. B"I will wash my hands well before eating and after using the toilet."
  3. C"I will phone the helpline if I have a fever or shivering."
  4. D"I will check my temperature if I feel unwell or shivery at home."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient on peritoneal dialysis notices that the drained fluid is cloudy and has abdominal pain. What should the nurse do?

  1. AStop dialysis for a week and recheck the fluid later
  2. BRecord it as normal and continue the usual exchanges
  3. CSend the fluid for cell count and culture and report it
  4. DAdd more glucose to the next bag to clear the fluid
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt raises the risk of acute pancreatitis
  2. BIt shows the nutrition is fully effective
  3. CIt is a normal fasting value for adults
  4. DIt means the patient needs more lipid
11.FarmakolojiOrta

Bir ilaç karaciğer enzimi CYP3A4'ü baskılıyor. Esas olarak CYP3A4 ile metabolize edilen ikinci bir ilaca ne olabilir?

  1. AHiçbir şey, çünkü enzimler başka ilaçları etkilemez
  2. BPlazma düzeyi düşer ve olağan dozda etkisini kaybedebilir
  3. CPlazma düzeyi yükselir ve yan etki riski artar
  4. DBöbreklerden daha hızlı atılır
12.FarmakolojiZor

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. ALow serum glucose
  2. BLow serum magnesium
  3. CHigh serum sodium
  4. DHigh serum calcium
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A peripheral cannula site is red, warm, tender and swollen along the vein. What should the nurse do?

  1. ALeave it in place, as this is normal after 24 hours
  2. BFlush the cannula hard to clear it
  3. CCover the site and keep using it until it blocks
  4. DRemove the cannula, document and monitor the site
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. AStart CPR but use only chest compressions
  2. BStart full CPR because the patient's family is not present
  3. CCall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
  4. DNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why should antiepileptic drugs not be stopped suddenly?

  1. AStopping them suddenly causes a dangerous rise in blood pressure
  2. BStopping them suddenly causes permanent damage to the liver and kidneys
  3. CThe drugs build up in the body and become toxic after stopping
  4. DSudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take a shower rather than a bath."
  2. B"I will keep a record of any seizures I have."
  3. C"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  4. D"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Opioid alan bir hastanın daha fazla sedatize olması neden önemlidir?

  1. ASedasyon, ağrının artık tamamen ve güvenle kontrol edildiği anlamına gelir
  2. BSedasyon, artık daha yüksek doza gereksinim olduğu anlamına gelir
  3. CSedasyon tüm opioidlerin zararsız ve beklenen bir etkisidir
  4. DArtan sedasyon genellikle solunum depresyonundan önce gelir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient has a category (stage) 2 pressure ulcer on the sacrum. Which plan is most appropriate?

  1. ASit the patient upright in a chair for most of the day
  2. BMassage around the wound every hour to stimulate blood flow to the skin
  3. COffload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
  4. DLeave it uncovered and dry it with a hair dryer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which finding on day 4 after a caesarean suggests a wound infection?

  1. ARedness, warmth and discharge
  2. BMild numbness of the skin near the scar
  3. CA closed incision with intact edges
  4. DMild tenderness without redness
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. ATell her she is putting her baby at risk and must attend
  2. BExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  3. CReport her to social services for missing visits
  4. DDischarge her from antenatal care
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hemofilisi olan bir çocukta hangi önlem geçerlidir?

  1. AMümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak
  2. BKanayan eklemlere sıcak uygulamak
  3. CAğrı için aspirin vermek
  4. DEklemleri ve kasları güçlendirmek için ragbi gibi temaslı sporları teşvik etmek
22.Pediatri hemşireliğiZor

15 yaşındaki bir kız, hemşireden cinsel aktivitesini ebeveynlerinden gizli tutmasını istiyor. İstismar belirtisi veya ciddi zarar riski yok. En uygun yanıt nedir?

  1. AEbeveynleri gelene kadar bunu konuşmayı reddetmek
  2. BEbeveynlerine hemen söylemek
  3. CGizliliğine saygı göstermek, bilgi vermek ve hangi durumlarda bilginin paylaşılması gerekeceğini açıklamak
  4. DGelecekte ne açıklarsa açıklasın, söylediği hiçbir şeyin kimseyle paylaşılmayacağına söz vermek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. AConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
  2. BFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
  3. CTearfulness and mood swings on the third day after birth
  4. DTiredness and worry about feeding the baby in the first week
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Six weeks after losing his job, a man feels low and worried and is sleeping a little less, but he still enjoys time with his children and does not meet the criteria for major depression. Which diagnosis fits best?

  1. AMajor depressive disorder
  2. BPersistent depressive disorder
  3. CAdjustment disorder with depressed mood
  4. DBipolar II disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,9 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 38,9 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

38,9 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp? mL1½ fl oz? mL¼ su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ tsp / öksürük şurubu, 1½ fl oz / meyve suyu, ¼ su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg2 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 80 kg ve tek doz olarak 2 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

80 kg2 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40 mg/1 mLV = ? mL

Bir hasta 41,8 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 10 mg/kg ve stok 1 mL’de 40 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

41,8 lb10 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
380 mLkalan? mL/h4 h kalan

6 saatte 500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 380 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

500 mL / 6 hsonra 2 h: 380 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg500 mL20 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 250 mg ilaç içeriyor ve 20 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

250 mg/500 mL20 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay200 mLsu200 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar425 mLidrar275 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çay: 200 mLsu: 200 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL125 mL/hbaşlangıç 10:3017:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 10:30’de başlatıldı ve pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL125 mL/h10:30 → 17:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %91 ek oksijen altında, kan basıncı 130/78 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,9 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 14SpO₂ 91%O₂SBP 130HR 110AT 36,9 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %95 ek oksijen altında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 38/dk, yeni başlayan konfüzyon, vücut sıcaklığı 35,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 95%O₂SBP 118HR 38CT 35,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yeterli sıvı, diyet lifi ve hareket

Cevap neden bu

Sıvılar ve lif dışkıyı yumuşatır, hareket bağırsak hareketlerini uyarır. Mahremiyet ve dışkılama isteğine yanıt vermek de yardımcı olur. Opioidler ve hareketsizlik riski artırır.

Cevap

A · Yeterli sıvı, diyet lifi ve hareket
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Sıvı yüklenmesi

Cevap neden bu

IV tedavi sırasında nefes darlığı, raller, artmış solunum sayısı ve ödem sıvı yüklenmesini düşündürür. Hemşire uygun şekilde infüzyonu durdurmalı veya yavaşlatmalı, hastayı oturtmalı ve bildirmelidir.

Cevap

A · Sıvı yüklenmesi
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Enfekte bir yaradan gelen sıvıyla ıslanmış pansuman

Cevap neden bu

Kan veya bulaşıcı vücut sıvılarıyla kontamine olan malzemeler yerel kurallara göre tıbbi atığa atılır. Temiz ambalaj genel atığa veya geri dönüşüme gider; böylece tıbbi atık hacmi olabildiğince az kalır.

Cevap

C · Enfekte bir yaradan gelen sıvıyla ıslanmış pansuman
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · “I can stop taking the pills once I feel better.”

Cevap neden bu

TB treatment lasts several months, and stopping when symptoms improve can lead to relapse and drug-resistant TB. Covering coughs and attending follow-up for sputum tests are correct.

Cevap

A · “I can stop taking the pills once I feel better.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help

Cevap neden bu

Sudden breathlessness and chest pain after surgery suggest a pulmonary embolism. The nurse supports breathing with positioning and oxygen and escalates at once; walking or leg massage could make things worse.

Cevap

C · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Ameliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak

Cevap neden bu

Ameliyattan sonra ilk kez yataktan kalkarken hasta bayılabilir veya başka beklenmedik tepkiler gösterebilir; bu yüzden RN genellikle bu sırada hastayı değerlendirir. Stabil bir hastayla sonraki yürüyüşler, günlük tartılar ve ağız bakımı rutin görevlerdir.

Cevap

A · Ameliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Cevap neden bu

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Cevap

B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."

Cevap neden bu

A fever after chemotherapy may be neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics. Patients should call the oncology helpline straight away rather than masking the fever with paracetamol (acetaminophen).

Cevap

A · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Send the fluid for cell count and culture and report it

Cevap neden bu

Cloudy effluent with abdominal pain suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. A sample is sent for white cell count, Gram stain and culture, and antibiotics (often given in the dialysis fluid) are started as prescribed.Kontrol edilen kaynak: Dialysis - peritoneal · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Send the fluid for cell count and culture and report it
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · It raises the risk of acute pancreatitis

Cevap neden bu

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Kontrol edilen kaynak: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmakoloji

Cevap: C · Plazma düzeyi yükselir ve yan etki riski artar

Cevap neden bu

Enzim inhibitörleri (örneğin CYP3A4 için klaritromisin ya da greyfurt suyu) metabolizmayı yavaşlatır, böylece ikinci ilaç birikir. Enzim indükleyicileri ters etki yapar.

Cevap

C · Plazma düzeyi yükselir ve yan etki riski artar
12.Farmakoloji

Cevap: B · Low serum magnesium

Cevap neden bu

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Cevap

B · Low serum magnesium
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Remove the cannula, document and monitor the site

Cevap neden bu

Redness, pain, warmth and swelling along the vein indicate phlebitis. The cannula is removed, the site is observed for infection and the event is documented. Regular visual phlebitis scoring and removing cannulas that are no longer needed reduce the risk.

Cevap

D · Remove the cannula, document and monitor the site
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Cevap neden bu

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Cevap

D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus

Cevap neden bu

Stopping antiepileptics abruptly can cause rebound seizures, which may be prolonged. Changes are made gradually under medical supervision, and missed doses should be avoided.

Cevap

D · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Cevap neden bu

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Cevap

C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Artan sedasyon genellikle solunum depresyonundan önce gelir

Cevap neden bu

Sedasyon skorları çoğu zaman solunum hızı düşmeden önce kötüleşir. Sedasyonu (örneğin bir sedasyon skalasıyla) ve solunum hızı ile oksijen satürasyonunu izlemek opioid toksisitesini erken saptamaya yardımcı olur. Artan sedasyon, bir sonraki dozun tutulması ve hastanın gözden geçirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Cevap

D · Artan sedasyon genellikle solunum depresyonundan önce gelir
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Offload the area, manage moisture, support nutrition and dress it

Cevap neden bu

Offloading the sacrum, keeping the skin clean and dry, ensuring adequate protein and calories, and choosing a dressing that keeps a moist healing environment all support healing. Long periods sitting increase sacral pressure.

Cevap

C · Offload the area, manage moisture, support nutrition and dress it
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Redness, warmth and discharge

Cevap neden bu

Redness spreading from the incision, warmth, swelling, purulent discharge, gaping edges and fever suggest infection. Numbness near the scar is common and not a sign of infection.

Cevap

A · Redness, warmth and discharge
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Cevap neden bu

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Cevap

B · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Mümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak

Cevap neden bu

Kanamaya yol açan işlemlerden ve ilaçlardan kaçının: kas içi enjeksiyonlar, rektal ateş ölçümü, aspirin ve NSAİİ'ler. Eklem kanaması faktör replasmanı, istirahat, buz, kompresyon ve yükseltme ile tedavi edilir.

Cevap

A · Mümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Gizliliğine saygı göstermek, bilgi vermek ve hangi durumlarda bilginin paylaşılması gerekeceğini açıklamak

Cevap neden bu

Ergenlerin yasalar çerçevesinde gizli bakım hakkı vardır. Hemşire, istismar veya sömürü gibi ciddi zarar riski varsa bilginin paylaşılabileceğini açıklar, ancak mutlak gizlilik sözü vermemelidir.

Cevap

C · Gizliliğine saygı göstermek, bilgi vermek ve hangi durumlarda bilginin paylaşılması gerekeceğini açıklamak
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Cevap neden bu

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Cevap

A · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Adjustment disorder with depressed mood

Cevap neden bu

Adjustment disorder is a distressing reaction to a stressor that starts within 3 months and does not meet the criteria for another disorder, such as major depression. It usually resolves within 6 months after the stressor or its consequences end.

Cevap

C · Adjustment disorder with depressed mood
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 102 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

38,9·9/5 = 70,02

32 ekleyin

T = 70,02 + 32 = 102 °F

Cevap

T = 102 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 112,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
¼ su bardağı = 0,25·240 = 60 mL

Toplayın

V = 7,5 + 45 + 60 = 112,5 mL

Cevap

V = 112,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 160 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

2·80 = 160 mg

Cevap

D = 160 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 4,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

41,8/2,2 = 19 kg

Doz

10·19 = 190 mg

Hacim

V = (190/40)·1 = 4,75 ≈ 4,8 mL

Cevap

V = 4,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 95 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/6 = 83,33 mL/h

Yeni hız

R = 380/4 = 95 mL/h

Cevap

R = 95 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 10 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

250/500 = 0,5 mg/mL

Doz hızı

D = 0,5·20 = 10 mg/h

Cevap

D = 10 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1090 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 200 = 400 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1090 mL

Cevap

I = 1090 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 125 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:30 → 17:30 = 7 h

Verilen hacim

125·7 = 875 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 875 = 125 mL

Cevap

V = 125 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oksijen altında → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oksijen altında → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 38/min → 3
yeni başlayan konfüzyon (C) → 3
T 35,5 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 3 + 3 + 1 = 10
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions