NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. ATalk to the family instead of the patient
  2. BAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  3. CFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  4. DSpeak louder and more slowly than usual
2.Hemşirelik esaslarıZor

Bir bası yarasında yağ dokusunun göründüğü tam kat cilt kaybı var, ancak kemik, tendon veya kas açıkta değil. Hangi kategoridir?

  1. AKategori 2
  2. BKategori 1
  3. CKategori 4
  4. DKategori 3
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  2. BIt is only needed when the patient is injured
  3. CIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
  4. DA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  2. BThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  3. CThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  4. DThe nurse only needs to wear gloves for the next month
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. AEncourage a large meal to settle the stomach
  2. BCheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  3. CWait until tomorrow to see if the vomiting settles
  4. DStop all insulin until the patient is able to eat normally again
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AStop the oxytocin infusion
  2. BEncourage the patient to start pushing
  3. CPlace the patient flat on her back
  4. DIncrease the oxytocin rate
7.Klinik hemşirelikOrta

Why is an ankle–brachial pressure index (ABPI) measured before applying compression bandages to a leg ulcer?

  1. ATo check for a urinary tract infection that could delay ulcer healing
  2. BTo work out the patient's fluid needs
  3. CTo exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
  4. DTo measure how deep the ulcer is and how much exudate it produces
8.Klinik hemşirelikZor

During CPR for asystole, when should adrenaline (epinephrine) be given according to standard adult guidelines?

  1. ANever, because asystole is not treated with drugs
  2. BOnly once the patient has a pulse again
  3. CAs soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
  4. DOnly after three shocks have been delivered by the defibrillator
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with type 2 diabetes has a target HbA1c below 7% (53 mmol/mol). Today's result is 7,8% (62 mmol/mol). What is the best interpretation?

  1. AGlucose control has been excellent for the past several months
  2. BThe result shows today's fasting glucose is above the target
  3. CAverage glucose over the past months has been above the target
  4. DThe patient has had frequent episodes of severe hypoglycemia
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AA normal finding in sickle cell disease
  2. BIron deficiency from a poor diet over months
  3. CA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  4. DAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.FarmakolojiOrta

İntravenöz vankomisin genellikle hangi etkenin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır?

  1. APseudomonas aeruginosa
  2. BMRSA
  3. CEscherichia coli
  4. DCandida albicans
12.FarmakolojiZor

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AGive the infusion as a rapid push
  2. BKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  3. CRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  4. DGive a loop diuretic before each dose
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why must anti-embolism stockings be measured and fitted correctly?

  1. ATight stockings work better, so the smallest size is always best
  2. BCorrect fit is needed only to improve the appearance
  3. CLoose stockings make the patient's legs too warm at night
  4. DPoorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with small-cell lung cancer becomes confused. Sodium is 122 mmol/L (122 mEq/L) with concentrated urine, and there are no signs of dehydration. What is the most likely cause?

  1. AExcess salt in the diet over several weeks
  2. BSyndrome of inappropriate ADH secretion
  3. CCranial diabetes insipidus from brain metastases
  4. DSevere dehydration from poor oral intake
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. AMagnesium-containing antacids
  2. BRaising the head of the bed at night
  3. CEating smaller, more frequent meals
  4. DAvoiding large meals late in the evening
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a wheelchair user with a spinal cord injury about skin care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will use a mirror to check my bottom and heels every day."
  2. B"I will keep my skin clean and dry."
  3. C"I only need to check my skin when something hurts."
  4. D"I will shift my weight in the chair regularly."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  2. BVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
  3. CThe liver can no longer store any vitamins
  4. DThe small bowel stops absorbing all nutrients
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?

  1. ASpironolactone for ascites
  2. BRegular ibuprofen for back pain
  3. CThiamine supplements
  4. DLactulose to keep the bowels open
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi seçenek biyofizik profilin bileşenlerini sıralar?

  1. AApgar skoru, kordon kan gazları, doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi
  2. BNon-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
  3. CFetal kalp hızı paterni, maternal kan basıncı, kan glikozu, kilo ve idrar proteini
  4. DFundus yüksekliği, fetal duruş, istasyon, silinme ve açıklık
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. APlacental abruption
  2. BBloody show
  3. CUterine rupture
  4. DRuptured vasa praevia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi belirtiler bir çocuğun tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduğunu düşündürür?

  1. Aİlk sözcüğü söyleme
  2. BYaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme
  3. Cİlk doğum gününe ulaşmış ve yürüyebiliyor olma; çocuğun herhangi bir ilgi gösterip göstermemesi fark etmez
  4. DYürüyebilme
22.Pediatri hemşireliğiZor

A parent asks why the HPV vaccine is offered in early adolescence (at about 11 to 13 years, depending on the country). Which answer is best?

  1. AIt is given at this age because it prevents chickenpox in adolescence
  2. BIt works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
  3. CIt is only effective if given in the first year of secondary school, before exams start
  4. DChildren of this age are already likely to have the virus, so it treats the infection
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Ruh sağlığı mevzuatı uyarınca istemsiz yatırılan hastalar için hangi genel ilke geçerlidir?

  1. ATüm haklarını kaybederler
  2. BHiçbir tedaviyi asla reddedemezler
  3. CBir doktor gerekli olduğunu kabul ettiği sürece, bağımsız bir inceleme olmaksızın süresiz olarak hastanede tutulabilirler
  4. DYasayla özellikle sınırlananlar dışındaki haklarını korurlar ve haklarından haberdar edilmelidirler
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Lityumda stabil olan bir hasta, hemşireye sırt ağrısı için her gün ibuprofen kullanmaya başladığını söylüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ALityum dozunu iki katına çıkarmasını önermelidir
  2. Bİbuprofen reçetesiz satıldığı ve güvenli olduğu için sorun olmadığını söylemelidir
  3. CŞişlik için bir diüretik de almasını söylemelidir
  4. Dİbuprofen lityumu toksik düzeylere yükseltebileceği için reçeteyi yazan kişiye bilgi vermelidir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
55,5778 kg? kgşuna yuvarla 0,1 kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir ağırlık dönüşümü 55,5778 kg veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: ağırlıklar en yakın kilogramın onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

55,5778 kg
x = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
10 mcg/kg/min? mg/h91 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 91 kg ağırlığındaki hasta için 10 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

10 mcg/kg/min91 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg30 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 30 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg30 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1160 mikrogramdır. Ampul 2 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1160 mcg2 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 60 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

60 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 200 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

200 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLçay200 mLsu240 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar450 mLidrar350 mLidrar500 mLyara dreni150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

jöle: 120 mLçay: 200 mLsu: 240 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen100 mL/h17:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Cevap neden bu

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Cevap

B · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Kategori 3

Cevap neden bu

Kategori 3, deri altı yağ dokusunun göründüğü tam kat cilt kaybını içerir. Kategori 2 kısmi kat kayıptır; kategori 4'te kemik, tendon veya kas açığa çıkar.

Cevap

D · Kategori 3
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Cevap neden bu

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Cevap

C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Cevap neden bu

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Cevap

C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Cevap neden bu

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Cevap

B · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stop the oxytocin infusion

Cevap neden bu

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Cevap

A · Stop the oxytocin infusion
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · To exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow

Cevap neden bu

ABPI compares ankle and arm blood pressures. A low result suggests arterial insufficiency, where compression could cause ischaemia; venous ulcers with adequate arterial supply are treated with compression.

Cevap

C · To exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes

Cevap neden bu

In non-shockable rhythms, adrenaline is given as soon as possible and repeated every 3–5 minutes while CPR continues. In shockable rhythms it is given after the third shock in UK/European guidelines (after the second shock in AHA guidelines).

Cevap

C · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Average glucose over the past months has been above the target

Cevap neden bu

An HbA1c of 7,8% shows that average glucose has been above the individual target over about 2–3 months. The nurse explores diet, activity, medication use and barriers, and the treatment plan may be adjusted.Kontrol edilen kaynak: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Average glucose over the past months has been above the target
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Cevap neden bu

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.Kontrol edilen kaynak: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.Farmakoloji

Cevap: B · MRSA

Cevap neden bu

Vankomisin, Gram pozitif bakterilerde hücre duvarı sentezini engelleyen bir glikopeptittir. MRSA için standart bir seçenektir. Gram negatif bakterilerin dış zarını geçemez.

Cevap

B · MRSA
12.Farmakoloji

Cevap: B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Cevap neden bu

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Cevap

B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Poorly fitting stockings can cause pressure damage

Cevap neden bu

Stockings that are the wrong size or that roll down can act like a tourniquet and cause skin and pressure damage. They are measured to the leg, checked daily, and avoided in significant peripheral arterial disease, severe neuropathy or leg skin damage.

Cevap

D · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Syndrome of inappropriate ADH secretion

Cevap neden bu

Small-cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention and dilutional hyponatraemia (normal sodium about 135–145 mmol/L). Urine is inappropriately concentrated and the patient is not dry. Fluid restriction and treating the cancer are the main measures; sodium is corrected slowly to avoid osmotic demyelination.

Cevap

B · Syndrome of inappropriate ADH secretion
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Magnesium-containing antacids

Cevap neden bu

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Cevap

A · Magnesium-containing antacids
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · "I only need to check my skin when something hurts."

Cevap neden bu

Patients usually cannot feel pain below the injury, so pain cannot warn them of pressure damage. They need daily skin checks, often with a mirror, regular pressure relief and good skin hygiene.

Cevap

C · "I only need to check my skin when something hurts."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Cevap neden bu

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Cevap

A · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Regular ibuprofen for back pain

Cevap neden bu

NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.

Cevap

B · Regular ibuprofen for back pain
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi

Cevap neden bu

Beş bileşenin her biri 0 veya 2 puan alır. Toplam 8–10 güven vericidir; daha düşük puanlar ek değerlendirme veya doğum planlaması gerektirir.

Cevap

B · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Ruptured vasa praevia

Cevap neden bu

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Cevap

D · Ruptured vasa praevia
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Yaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme

Cevap neden bu

Hazır olma belirtileri arasında birkaç saat mesane kontrolü, ıslak bezin farkında olma, tuvalete ilgi ve oturabilme, yürüyebilme ve basit yönergeleri izleyebilme bulunur; genellikle yaklaşık 18 ay–3 yaş arasında görülür.

Cevap

B · Yaklaşık 2 saat kuru kalma, ilgi gösterme ve basit yönergeleri izleyebilme
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly

Cevap neden bu

HPV is passed on through sexual contact, so vaccination is most effective before any exposure. Younger adolescents also produce a strong antibody response. The vaccine protects against HPV types that cause cervical and other cancers and genital warts.

Cevap

B · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Yasayla özellikle sınırlananlar dışındaki haklarını korurlar ve haklarından haberdar edilmelidirler

Cevap neden bu

Yasalar ülkeden ülkeye farklılık gösterir, ancak istemsiz hastalar genellikle medeni haklarını korur; bilgi, itiraz ve inceleme hakkına sahiptir ve en az kısıtlayıcı biçimde tedavi edilir.

Cevap

D · Yasayla özellikle sınırlananlar dışındaki haklarını korurlar ve haklarından haberdar edilmelidirler
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · İbuprofen lityumu toksik düzeylere yükseltebileceği için reçeteyi yazan kişiye bilgi vermelidir

Cevap neden bu

NSAİİ'ler lityum atılımını azaltır; bu yüzden düzeyler toksik aralığa yükselebilir. Reçeteyi yazan kişi ağrı tedavisini ve lityum izlemini gözden geçirmelidir.

Cevap

D · İbuprofen lityumu toksik düzeylere yükseltebileceği için reçeteyi yazan kişiye bilgi vermelidir
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 55,6 kg

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

55.5778 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

55,5778 → 7
7, 5 veya daha büyük; bu yüzden 5 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (78) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 55,6 kg

Cevap

x = 55,6 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 54,6 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 10 mcg/kg/min × 91 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 10·91·60/1000 = 54,6 mg/h

Cevap

D = 54,6 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 270 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

30·18 = 540 mg

Doz başına

D = 540/2 = 270 mg

Cevap

D = 270 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,58 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Hacim

V = 1160/2000 = 0,58 mL

Cevap

V = 0,58 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

60/60 = 1 mL/min

Damla hızı

R = 1·60 = 60 gtt/min

Cevap

R = 60 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 30 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Doz hızı

D = 2·15 = 30 mg/h

Cevap

D = 30 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1720 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 120 + 200 + 240 = 560 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1720 mL

Cevap

I = 1720 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/100 = 3 h

Cevap

t = 3 h

Bu yaklaşık 3 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 19

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 3 + 4 + 4 + 3 + 2 = 19

Cevap

B = 19
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 4 + 1 + 1 + 2 + 2 = 11

Risk düzeyi

11 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions