Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Yöntem
Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.
Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Yöntem
Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.
Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Yöntem
Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.
Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Yöntem
Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.
Pediatri hemşireliği
Yöntem
Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.
Ruh sağlığı hemşireliği
Yöntem
Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.
Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.
IV sıvılar ve sıvı dengesi
Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre
Klinik değerlendirme skorları
Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Yöntem
Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
When washing a patient's eyes, how should each eye be wiped?
AFrom the outer corner inwards, using the same part of the cloth for both
BIn small circles over the closed eyelid of both eyes
CFrom the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
DOnly the eye that looks dirty needs cleaning
2.Hemşirelik esaslarıZor
Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
AEvaluating a patient who has just fallen
BAssessing a newly admitted patient's falls risk
CHelping a stable patient walk to the bathroom
DTeaching a patient how to use crutches
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
When walking with axillary crutches, where should the patient’s weight be taken?
AOn the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
BOn the elbows, kept bent at a right angle with the crutch tops tucked under the arms
COn the armpits, resting on the crutch tops
DOn the shoulders, with the crutches pressed upward
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?
ATell the patient nothing happened to avoid worry
BTell the patient to make a formal complaint to find out
CBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
DBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
A patient receiving chemotherapy has a temperature of 38,3 °C and a very low neutrophil count. What should the nurse do?
AReport it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
BRecheck the temperature in four hours before telling anyone
CGive a cool shower and offer extra fluids, then wait and see what happens
DDocument the reading and mention it at the next handover
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor
A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?
ABreathing effort and ability to cough
BBowel sounds in all four abdominal quadrants
CSkin over the sacrum and heels
DAbility to feed themselves
7.Klinik hemşirelikOrta
Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?
AAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
BEat one very large meal a day rather than several small ones
CWear tight belts to support the stomach
DLie down straight after each meal to let the food settle
8.Klinik hemşirelikZor
A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?
AStable angina
BPericarditis
CGastro-oesophageal reflux
DAortic dissection
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?
ABlood cultures
BLiver enzymes
CSerum lipase
DThyroid antibodies
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
Kronik böbrek hastalığı olan bir hastanın fosfatı 7,2 mg/dL'dir (2,3 mmol/L). Hangi diyet eğitimi en uygundur?
ABağlayıcı yerine kalsiyum takviyelerini aç karnına almak
BSusuz kalmamak için daha fazla kola tipi gazlı içecek içmek
CKemikleri kalsiyum kaybından korumak için süt ve peyniri artırmak
Dİşlenmiş gıdalar ve kolalar gibi fosfattan zengin yiyecekleri sınırlamak
11.FarmakolojiOrta
Which adverse effects are typical of donepezil?
AHair loss and skin pigmentation
BNausea, diarrhoea and a slow heart rate
CWeight gain and high blood glucose
DDry mouth, constipation and a fast heart rate
12.FarmakolojiZor
A patient who used heroin a few hours ago is given a first dose of buprenorphine and quickly develops severe withdrawal. Why?
ABuprenorphine causes an allergic reaction in heroin users
BBuprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
CBuprenorphine is a pure antagonist like naloxone with no agonist effect
DBuprenorphine has no effect at opioid receptors
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta
A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?
AThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
BThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
CSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
DBoth drugs should be taken together each day for the best effect
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor
A nurse finds a patient collapsed in bed and unresponsive. What should the nurse do first?
ATake a full set of observations, including temperature and blood glucose
BLeave the patient to fetch a defibrillator before calling anyone
CShout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
DGive two rescue breaths, then check the blood glucose before calling anyone
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta
ABH'li bir hastanın üriner kateteri hiçbir şey drene etmiyor. Hangi hızlı yatak başı kontrolü postrenal nedeni dışlamaya yardımcı olur?
AKültür için idrar örneği gönderip laboratuvar sonucunu beklemek
BKateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
CHemen büyük bir IV sıvı bolusu vermek
DHastayı iki litre su içmeye teşvik etmek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor
Ameliyattan sonra Graves hastalığı olan bir hastada vücut sıcaklığı 39,8 °C, kalp hızı 160/dk, ajitasyon ve kusma vardır. Hangi tedavi seti en uygundur?
AAteş için aspirin ve bir hafta içinde aile hekimi değerlendirmesi
BSoğutma, beta bloker, antitiroid ilaç, sonra iyot ve steroidler
CTaşikardiyi tedavi etmek için sıvı kısıtlaması ve bir loop diüretik
DTitremeyi yatıştırmak için levotiroksin ve sıcak battaniyeler
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta
Which statement about corticosteroids in inflammatory bowel disease is correct?
AThey are given only as a one-off injection
BThey are used to induce remission, not for maintenance
CThey are the best long-term maintenance treatment
DThey cure the disease after one course
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor
During burn resuscitation, a 70 kg adult's urine output has been 120 mL/h for 3 hours, and the face and limbs are very oedematous. What should the nurse do?
AIncrease the fluid rate to keep the output high
BGive a diuretic without discussing it
CStop all IV fluids completely and remove the catheter
DDiscuss reducing the fluid rate with the team
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta
Misoprostol is given for postpartum haemorrhage. Which side effect is common?
ABradycardia and hypoglycaemia
BBronchospasm in all patients
CSevere hypertension
DShivering and fever
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor
A woman who had a stillbirth asks the nurse why it happened. What is the most appropriate response?
AAcknowledge her grief; tests may find a cause
BTell her she should not have exercised
CTell her it was probably something she ate
DChange the subject to avoid upsetting her
21.Pediatri hemşireliğiOrta
Which presentation is typical of coeliac disease in a toddler some months after cereals are introduced?
ASudden projectile vomiting with a palpable olive-shaped mass
BEpisodes of crying with red-currant jelly stools
CChronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
DHigh fever with a stiff neck and a purple rash
22.Pediatri hemşireliğiZor
A 3-year-old says the IV pump "is angry" when it beeps. Which feature of thinking does this show?
AObject permanence, typical of the sensorimotor stage
BConservation, typical of concrete operations
CAbstract reasoning, typical of formal operations
DAnimism, typical of preoperational thinking
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta
Bir hasta aylardır her gün bir benzodiazepin kullanıyor. Neden aniden bırakılmamalıdır?
AAni yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
BHasta ona alerjik olur
CRisk yoktur; benzodiazepinler azaltılmadan istenildiği zaman bırakılabilir
DHemen kilo alımına yol açar
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor
A woman with PTSD after a sexual assault by a man becomes distressed when a male nurse is assigned to her. What is the most appropriate response?
AAssign a female nurse where possible and explain her care plan to her
BTell her that she must learn to face her fears
CLeave her without a named nurse until she calms down
DInsist that she accept the male nurse, as all staff are professional
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 4 ft 10 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.
4 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 17,7 g/dL. Bunu Hb g/L cinsinden ifade edin.
17,7 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Doz hesaplarıOrta
8 kg ağırlığındaki bir çocuğa 20 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?
8 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
16 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 100 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?
16 kg20 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
10 saatte 1000 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 760 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?
1000 mL / 10 hsonra 4 h: 760 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
Bir serum 20 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 450 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?
20 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 15:00’de 125 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
1000 mL125 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.
0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.
1risk yok
2hafif risk
3orta risk
4yüksek risk
5çok yüksek risk
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: C · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
Cevap neden bu
Wiping from the inner to the outer canthus moves debris away from the tear duct. Using a clean part of the cloth for each eye prevents spreading infection between them.
Cevap
C · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.Hemşirelik esasları
Cevap: C · Helping a stable patient walk to the bathroom
Cevap neden bu
Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.
Cevap
C · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
Cevap neden bu
Weight is taken on the hands and arms. Leaning on the crutch tops can compress the brachial plexus and cause crutch palsy, so a gap is kept between the crutch top and the axilla.
Cevap
A · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
Cevap neden bu
Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.
Cevap
D · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
Cevap neden bu
Neutropenic fever is a medical emergency. The patient may have few other signs of infection, so the nurse reports it immediately so that cultures can be taken and IV antibiotics started.
Cevap
A · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
6.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · Breathing effort and ability to cough
Cevap neden bu
Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.
Cevap
A · Breathing effort and ability to cough
7.Klinik hemşirelik
Cevap: A · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
Cevap neden bu
Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.
Cevap
A · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Klinik hemşirelik
Cevap: D · Aortic dissection
Cevap neden bu
Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.
Cevap
D · Aortic dissection
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: B · Liver enzymes
Cevap neden bu
Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Kontrol edilen kaynak:Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
B · Liver enzymes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · İşlenmiş gıdalar ve kolalar gibi fosfattan zengin yiyecekleri sınırlamak
Cevap neden bu
KBH'de yüksek fosfat; fosfat alımını sınırlamak, bağlayıcıları öğünlerle birlikte almak ve diyaliz ile yönetilir. Fosfat katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar, kolalar ve büyük miktarlarda süt ürünleri başlıca kaynaklardır.Kontrol edilen kaynak:Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
D · İşlenmiş gıdalar ve kolalar gibi fosfattan zengin yiyecekleri sınırlamak
11.Farmakoloji
Cevap: B · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
Cevap neden bu
Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.
Cevap
B · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Farmakoloji
Cevap: B · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
Cevap neden bu
Buprenorphine binds mu receptors more strongly than heroin but activates them less, so it can precipitate withdrawal. Induction is started when the patient already has mild to moderate withdrawal signs.
Cevap
B · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: B · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
Cevap neden bu
Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.
Cevap
B · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: C · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
Cevap neden bu
In hospital, the nurse shouts for help, opens the airway and looks for normal breathing (and a pulse if trained) for up to 10 seconds. If the patient is not breathing normally, the arrest team is called and CPR started, with a defibrillator brought as soon as possible.
Cevap
C · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: B · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
Cevap neden bu
Tıkanmış veya bükülmüş bir kateter ya da distandü mesane anüriye yol açabilir veya onu taklit edebilir. Hortumu kontrol etmek, izin verildiği ölçüde kateteri yıkamak veya değiştirmek ve mesane taraması yapmak tıkanıklığı hızla belirler. Böbreklerin ultrasonografisi hidronefroz gibi daha yukarıdaki tıkanıklığı araştırır.
Cevap
B · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: B · Soğutma, beta bloker, antitiroid ilaç, sonra iyot ve steroidler
Cevap neden bu
Tiroid fırtınası yaşamı tehdit eder. Tedavi; destekleyici bakım ve soğutmayı, adrenerjik belirtiler için beta blokajı, sentezi bloke etmek için bir tiyonamidi (çoğunlukla propiltiourasil), hormon salımını bloke etmek için tiyonamidden sonra verilen iyotu ve kortikosteroidleri içerir. Aspirin serbest tiroid hormonunu artırabileceği için kaçınılır.
Cevap
B · Soğutma, beta bloker, antitiroid ilaç, sonra iyot ve steroidler
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: B · They are used to induce remission, not for maintenance
Cevap neden bu
Steroids settle flares but are not effective or safe for maintenance because of side effects such as osteoporosis, diabetes and infection. Drugs such as aminosalicylates, immunomodulators or biologics maintain remission.
Cevap
B · They are used to induce remission, not for maintenance
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: D · Discuss reducing the fluid rate with the team
Cevap neden bu
An output of about 1,7 mL/kg/h suggests over-resuscitation. Excess fluid ("fluid creep") worsens oedema and can cause pulmonary oedema and compartment syndromes, so the rate is reviewed and reduced under the burn protocol.
Cevap
D · Discuss reducing the fluid rate with the team
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: D · Shivering and fever
Cevap neden bu
Misoprostol, a prostaglandin E1 analogue, commonly causes shivering and a raised temperature, as well as nausea and diarrhoea. It is useful where other uterotonics are not available.
Cevap
D · Shivering and fever
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: A · Acknowledge her grief; tests may find a cause
Cevap neden bu
The nurse acknowledges her grief, avoids blame and explains that investigations such as a post-mortem and placental examination may help find a cause, although often none is found.
Cevap
A · Acknowledge her grief; tests may find a cause
21.Pediatri hemşireliği
Cevap: C · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
Cevap neden bu
Gluten damages the small bowel lining in coeliac disease, causing malabsorption with chronic diarrhoea, bulky stools, abdominal distension, irritability and faltering growth. Diagnosis uses blood antibody tests and often a bowel biopsy while still eating gluten.
Cevap
C · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Pediatri hemşireliği
Cevap: D · Animism, typical of preoperational thinking
Cevap neden bu
Animism, giving lifelike qualities to objects, is a feature of Piaget's preoperational stage. Nurses can use it by explaining equipment in simple, friendly terms and letting the child touch it.
Cevap
D · Animism, typical of preoperational thinking
23.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: A · Ani yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
Cevap neden bu
Uzun süreli benzodiazepin kullanımı fiziksel bağımlılığa yol açar. Ani bırakma rebound anksiyeteye, tremora ve nöbetlere yol açabilir; bu nedenle doz kademeli olarak azaltılır.
Cevap
A · Ani yoksunluk şiddetli kaygıya, uykusuzluğa ve nöbetlere yol açabilir
24.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: A · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her
Cevap neden bu
Trauma-informed care respects the patient's need for safety and control. Where possible, adjusting staffing reduces re-traumatisation and helps build trust.
Cevap
A · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: h = 147 cm
Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.
İnç cinsinden boy
4·12 + 10 = 58 in
İnçten santimetreye
h = 58·2,54 = 147,3 ≈ 147 cm
Cevap
h = 147 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: Hb = 177 g/L
Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.
Dönüştür
Hb = 17,7 g/dL × 10 dL/L = 177 g/L
Cevap
Hb = 177 g/L
27.Doz hesapları
Cevap: V = 3,2 mL
Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.
Vücut ağırlığından doz
D = 20·8 = 160 mg
Hacim
V = 160/50 = 3,2 mL
Şırıngada
Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.
Cevap
V = 3,2 mL
28.Doz hesapları
Cevap: V = 16 mL
Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.
Ağırlığa göre doz
20·16 = 320 mg
Hacim
V = (320/100)·5 = 16 mL
Cevap
V = 16 mL
29.IV infüzyon hızları
Cevap: R = 126,7 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Başlangıç hızı
1000/10 = 100 mL/h
Yeni hız
R = 760/6 = 126,7 mL/h
Cevap
R = 126,7 mL/h
Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.
30.IV infüzyon hızları
Cevap: t = 7,5 h
İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.
mL/h cinsinden hız
20·60/20 = 60 mL/h
Kalan süre
t = 450/60 = 7,5 h
Cevap
t = 7,5 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: B = 775 mL
Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Toplam alınan
oral: 100 + 120 + 200 = 420 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1100 mL
Toplam çıkarılan
175 + 150 = 325 mL
Denge
B = 1100 − 325 = 775 mL
Cevap
B = 775 mL
Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: t = 5,8 h
İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Birinci kısım
125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL kalan
İkinci kısım
750/200 = 3,75 h
Toplam süre
t = 2 + 3,75 = 5,75 ≈ 5,8 h
Cevap
t = 5,8 h
Bu yaklaşık 5 h 45 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:45 civarında biter.
33.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: MFS = 40
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 0 + 15 + 15 + 0 + 10 + 0 = 40
Cevap
MFS = 40
34.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: hafif risk
Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.
Her alt ölçeği puanlayın
duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2
Toplayın
Braden toplamı = 4 + 3 + 4 + 3 + 1 + 2 = 17
Risk düzeyi
17 → hafif risk
Cevap
hafif risk
Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.