NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

In which direction should a female patient's perineum be cleaned?

  1. AEither way, as long as soap is used
  2. BFrom back to front
  3. CFrom front to back
  4. DIn circles starting at the anus
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which action is most effective in preventing catheter-associated urinary tract infection?

  1. AGiving antibiotics to every catheterised patient
  2. BRemoving the catheter as soon as it is no longer needed
  3. CWashing out the bladder every day
  4. DChanging the drainage bag every few hours to keep the system fresh
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hemşire yangına ne zaman söndürücü kullanmalıdır?

  1. AAsla; yangın söndürücüleri yalnızca itfaiyeciler kullanabilir
  2. BZaman kazanmak için her zaman, alarm verilmeden önce bile
  3. CYalnızca yangın küçükse, alarm verilmişse ve çıkış açıksa
  4. DÇıkış kapalı olsa bile duman olduğunda
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. ACross out the name and write in the correct patient’s name
  2. BHang it, because the drug and dose are correct
  3. CNot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
  4. DAsk the patient whether it is fine to use the bag
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with heart failure gained 2 kg (about 4 lb) since yesterday and is more breathless when lying down. What should the nurse do first?

  1. AEncourage extra fluids to correct the weight change
  2. BAssess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
  3. CLay the patient flat to help them breathe more easily
  4. DRecord the weight on the chart and recheck it at the next weekly weigh-in
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?

  1. ABleeding from the operation site
  2. BA sore throat from the breathing tube
  3. CHunger after fasting for surgery
  4. DNormal swallowing during sleep
7.Klinik hemşirelikOrta

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  2. BSwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  3. CTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  4. DUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
8.Klinik hemşirelikZor

Antikoagülan kullanan bir hasta düşüp başını çarpıyor ama iyi görünüyor. Doğru girişim nedir?

  1. ANörolojik gözlemlerle birlikte hekim değerlendirmesi ve büyük olasılıkla BT taraması ayarlamak
  2. BHasta iyi göründüğü için hiçbir şey yapmamak
  3. CEk bir antikoagülan dozu vermek
  4. DHastayı gözlem yapmadan uyumaya teşvik etmek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  2. BAt any time, because digoxin levels do not change during the day
  3. COnly after a meal, because food is needed for absorption
  4. DWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with ongoing hemolytic anemia has an HbA1c of 4,6%, but home glucose readings are often 180–220 mg/dL (10–12 mmol/L). What best explains the gap?

  1. AShort red cell life span lowers the HbA1c falsely
  2. BThe home glucose meter is reading falsely high
  3. CThe patient has true, well-controlled diabetes
  4. DHemolysis makes the HbA1c test read too high
11.FarmakolojiOrta

Statinlerin hangi ciddi ama nadir advers etkisi hastalarca hemen bildirilmelidir?

  1. AAğızda metalik tat
  2. BAyak bileği şişliği
  3. CAçıklanamayan kas ağrısı veya güçsüzlüğü
  4. DKuru öksürük
12.FarmakolojiZor

A patient who takes clonidine stopped it suddenly two days ago. He is now agitated, has a headache and his blood pressure is very high. What is the most likely explanation?

  1. AAn allergic reaction to clonidine
  2. BNormal variation unrelated to the medication
  3. CRebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal
  4. DClonidine toxicity due to slow excretion by the kidneys
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A young patient with hypertrophic cardiomyopathy asks why they are told to avoid dehydration. What is the best explanation?

  1. ALow blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
  2. BDehydration is the cause of the inherited condition
  3. CDehydration makes the heart muscle grow thicker within a few hours
  4. DFluids dissolve the extra muscle in the heart wall
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Kalp cerrahisinden bir saat sonra mediastinal göğüs tüpünden 350 mL parlak kırmızı kan drene olmuş ve kalp hızı yükseliyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADaha fazla kan kaybını durdurmak için dreni klemplemelidir
  2. BHortumu her beş dakikada bir sert biçimde sıvazlamalıdır
  3. CHemen cerrahi ekibe bildirmelidir
  4. DHacmi kaydedip saatlik kontrollere devam etmelidir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with type 1 diabetes plans a long cycle ride. Which advice is most appropriate?

  1. ASkip breakfast so the exercise burns body fat
  2. BAvoid checking glucose until the ride is over
  3. CTake an extra dose of rapid-acting insulin before setting off
  4. DCheck glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

During haemodialysis, a patient suddenly becomes breathless with chest pain, and air is seen in the line. What should the nurse do first?

  1. AClamp the lines and lay the patient left side down, head low
  2. BContinue the session and recheck in 30 minutes
  3. CSpeed up the pump to clear the air into the patient
  4. DSit the patient upright and give a drink of water
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Sirozlu hastalar neden artmış kanama riski taşır?

  1. ADaha az pıhtılaşma faktörü, düşük trombositler ve portal hipertansiyona bağlı varisler
  2. BSiroz trombosit sayısını artırır, bu da trombositleri zayıflatır
  3. CSirozda yüksek arter basıncı damarların patlamasına yol açar
  4. DSkarlaşmış karaciğer kana heparin gibi antikoagülan maddeler salar
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A 60 kg adult with 25% TBSA burns arrives 2 hours after the injury, having had no IV fluids. Using the Parkland formula, what hourly rate is needed for the rest of the first 8 hours?

  1. A250 mL/h
  2. B1000 mL/h
  3. C500 mL/h
  4. D375 mL/h
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Doğumda epidural başlatıldıktan sonra hemşire hangi komplikasyon açısından izlem yapmalıdır?

  1. AMaternal hipotansiyon
  2. BMaternal hipertansiyon
  3. CArtmış mesane duyusu
  4. DMaternal hiperglisemi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Rh negatif bir annenin bebeğinin Rh negatif olduğu saptanıyor. Doğum sonrası anti-D ile ilgili doğru eylem nedir?

  1. AAnti-D'yi bunun yerine bebeğe vermek
  2. BDoğum sonrası anti-D gerekmez
  3. CÇift doz anti-D vermek
  4. DAnti-D'yi yalnızca anne daha önce düşük yaptıysa vermek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Bronşiyolitli bir bebek için en yararlı hemşirelik girişimi hangisidir?

  1. ABeslenmeden önce nazik burun aspirasyonu ve hidrasyon ile oksijen satürasyonunun izlenmesi
  2. BBebek iyileşene kadar tüm beslenmeleri durdurmak
  3. CRutin antibiyotikler
  4. DSalgılar hava yolundan akıp gitsin diye bebeği uyku için yüzüstü düz yatırmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which treatment is not routinely recommended for a typical infant with bronchiolitis?

  1. AGentle nasal suction if the nose is blocked
  2. BOxygen if the saturation is persistently low
  3. CBronchodilators or corticosteroids
  4. DHelp with feeding or fluids if intake is poor
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ASudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  2. BLip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  3. CShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  4. DRestless pacing and an inability to sit still
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Son içkiden sonraki ikinci günde bir hastada belirgin tremor var, duvarlarda böcekler görüyor, kalp hızı 124/dk, kan basıncı 170/100 mmHg ve yoğun terliyor. Öncelik nedir?

  1. AOlası deliryum tremens olarak ele almak: acil tıbbi yardım istemek, reçete edildiği şekilde benzodiazepin vermek ve güvenliğini sağlamak
  2. BBelirtileri yatıştırmak için ona az miktarda alkol vermek, sonra kapısı kapalı sessiz bir yan odada uyuyarak geçirmesine izin vermek
  3. CBöceklerin gerçek olmadığını açıklayıp dinlenmeye bırakmak
  4. DSıvı alımını kısıtlamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111222:20?10:20 AM9:20 PM10:20 PM12:20 PM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 22:20 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

22:20
  1. 110:20 AM
  2. 29:20 PM
  3. 310:20 PM
  4. 412:20 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tsp · 3/gün · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde üç kez oral süspansiyondan 2 tsp yazıyor. Süspansiyon 100 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

2 tspgünde üç kez14 gün100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Bir flakon 500 mg toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,6 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 40 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL40 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
50 mg/1 mLV = ? mL

Bir hasta 55 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 1 mg/kg ve stok 1 mL’de 50 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

55 lb1 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 80 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 15 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg250 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

500 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 40 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

500 mg/250 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt200 mLmeyve suyu120 mLsu350 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar400 mLidrar250 mLidrar225 mLyara dreni140 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

süt: 200 mLmeyve suyu: 120 mLsu: 350 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL75 mL/hbaşlangıç 06:1509:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 06:15’de başlatıldı ve pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL75 mL/h06:15 → 09:15
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %94 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 20SpO₂ 94%O₂SBP 124HR 76AT 36,7 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 78HR 82AT 35,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · From front to back

Cevap neden bu

Cleaning from the urethra towards the anus moves bacteria away from the urinary tract and lowers the risk of urinary tract infection.

Cevap

C · From front to back
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Removing the catheter as soon as it is no longer needed

Cevap neden bu

The infection risk grows with each day of catheterisation, so the most effective step is avoiding unnecessary catheters and removing them early. Routine bladder washouts and frequent bag changes break the closed system and add risk.

Cevap

B · Removing the catheter as soon as it is no longer needed
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Yalnızca yangın küçükse, alarm verilmişse ve çıkış açıksa

Cevap neden bu

Kişiler güvene alındıktan ve alarm verildikten sonra, arkalarında bir çıkış bırakarak personel küçük ve sınırlı bir yangını söndürmeyi deneyebilir. Aksi halde kapıları kapatır ve tahliye eder.

Cevap

C · Yalnızca yangın küçükse, alarm verilmişse ve çıkış açıksa
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Cevap neden bu

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Cevap

C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider

Cevap neden bu

A rapid weight gain with orthopnea suggests fluid overload and worsening heart failure. The nurse assesses breathing and fluid status and informs the provider, who may adjust the diuretic.

Cevap

B · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Bleeding from the operation site

Cevap neden bu

Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.

Cevap

A · Bleeding from the operation site
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Cevap neden bu

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Cevap

A · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Nörolojik gözlemlerle birlikte hekim değerlendirmesi ve büyük olasılıkla BT taraması ayarlamak

Cevap neden bu

Antikoagüle hastalarda kafa travmasından sonra, hafif belirtilerle bile kafa içi kanama riski yüksektir; bu yüzden kılavuzlar erken görüntüleme ve nörolojik izlem önerir.

Cevap

A · Nörolojik gözlemlerle birlikte hekim değerlendirmesi ve büyük olasılıkla BT taraması ayarlamak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Cevap neden bu

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Cevap

A · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely

Cevap neden bu

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over the red cell life span. In hemolysis, red cells are younger and have less time to bind glucose, so HbA1c is falsely low. Glucose monitoring or other markers are used instead.Kontrol edilen kaynak: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely
11.Farmakoloji

Cevap: C · Açıklanamayan kas ağrısı veya güçsüzlüğü

Cevap neden bu

Statinler miyopatiye neden olabilir; bu nadiren böbrek hasarıyla seyreden rabdomiyolize ilerler. Açıklanamayan kas ağrısı, örneğin kreatin kinaz düzeyiyle, kontrol edilmelidir.

Cevap

C · Açıklanamayan kas ağrısı veya güçsüzlüğü
12.Farmakoloji

Cevap: C · Rebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal

Cevap neden bu

Clonidine is a central alpha-2 agonist. Stopping it suddenly lets sympathetic activity surge, causing rebound hypertension, so it is tapered gradually.

Cevap

C · Rebound hypertension from abrupt clonidine withdrawal
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart

Cevap neden bu

In hypertrophic cardiomyopathy, a thickened septum can obstruct the left ventricular outflow tract, and the obstruction worsens when the ventricle is underfilled. Dehydration, vasodilators and strenuous exertion can trigger symptoms or arrhythmias. It is a cause of sudden cardiac death in young people.

Cevap

A · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Hemen cerrahi ekibe bildirmelidir

Cevap neden bu

Saatte yaklaşık 100–200 mL'den fazla drenaj (veya ani büyük hacimli taze kan), özellikle taşikardi veya hipotansiyonla birlikteyse cerrahi kanamayı gösterebilir ve acil değerlendirme gerektirir. Klemplemek kardiyak tamponada yol açabilir. Kan basıncı düşerken drenajın ani durması da tamponadı gösterebilir.

Cevap

C · Hemen cerrahi ekibe bildirmelidir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Check glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate

Cevap neden bu

Exercise increases glucose uptake and insulin sensitivity, so hypos can occur during and for hours after activity. Checking glucose, carrying carbohydrate and, if advised, adjusting insulin or food reduce the risk.

Cevap

D · Check glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low

Cevap neden bu

In suspected air embolism, the blood lines are clamped at once, the pump stopped, and the patient positioned on the left side with the head down to trap air in the right atrium. Oxygen is given and emergency help called.

Cevap

A · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Daha az pıhtılaşma faktörü, düşük trombositler ve portal hipertansiyona bağlı varisler

Cevap neden bu

Pıhtılaşma faktörlerinin sentezinin azalması INR'yi yükseltir. Portal hipertansiyon, trombosit sekestrasyonuyla splenomegaliye ve kanayabilen varislere yol açar. Hastalarda artmış pıhtılaşma eğilimi de olabilir, bu nedenle denge karmaşıktır.

Cevap

A · Daha az pıhtılaşma faktörü, düşük trombositler ve portal hipertansiyona bağlı varisler
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · 500 mL/h

Cevap neden bu

Parkland gives 4 × 60 × 25 = 6000 mL in 24 hours, with 3000 mL due in the first 8 hours from the time of injury. With 6 hours left, 3000 ÷ 6 = 500 mL/h. Dividing by 8 (375 mL/h) ignores the delay. The rate is then adjusted to urine output.

Cevap

C · 500 mL/h
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Maternal hipotansiyon

Cevap neden bu

Epidural vazodilatasyona yol açtığından kan basıncı düşebilir ve bu da plasentaya kan akımını azaltır. Kan basıncı ve fetal kalp hızı sık kontrol edilir; duyu azaldığı için mesane distansiyonu sık görülür.

Cevap

A · Maternal hipotansiyon
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Doğum sonrası anti-D gerekmez

Cevap neden bu

Doğum sonrası anti-D, Rh pozitif fetal hücrelere karşı duyarlanmayı önler. Rh negatif bir bebek D antijeni taşımaz; dolayısıyla anne bu doğumla duyarlanamaz.

Cevap

B · Doğum sonrası anti-D gerekmez
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Beslenmeden önce nazik burun aspirasyonu ve hidrasyon ile oksijen satürasyonunun izlenmesi

Cevap neden bu

Bronşiyolitte bakım destekleyicidir: burnu temizleyin, beslenmeyi ve hidrasyonu destekleyin ve satürasyon düşükse oksijen verin. Antibiyotikler viral bronşiyolite yardımcı olmaz.

Cevap

A · Beslenmeden önce nazik burun aspirasyonu ve hidrasyon ile oksijen satürasyonunun izlenmesi
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Bronchodilators or corticosteroids

Cevap neden bu

Guidelines advise supportive care for bronchiolitis: oxygen when needed, fluids or feeding support and suction of blocked noses. Bronchodilators, steroids and antibiotics have not been shown to help typical cases and are not routinely used.

Cevap

C · Bronchodilators or corticosteroids
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Cevap neden bu

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Cevap

C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Olası deliryum tremens olarak ele almak: acil tıbbi yardım istemek, reçete edildiği şekilde benzodiazepin vermek ve güvenliğini sağlamak

Cevap neden bu

Son içkiden 48–96 saat sonra halüsinasyonlar, otonomik instabilite ve tremor deliryum tremensi düşündürür; bu bir tıbbi acildir. Tedavi benzodiazepinleri, sıvıları, tiamini, yakın izlemi ve güvenli, sakin bir ortamı içerir.

Cevap

A · Olası deliryum tremens olarak ele almak: acil tıbbi yardım istemek, reçete edildiği şekilde benzodiazepin vermek ve güvenliğini sağlamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 10:20 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

22 − 12 = 10 → PM

Cevap

10:20 PM

Cevap

10:20 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 5

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

10 mL × 3 × 14 = 420 mL

Şişeler

420/100 = 4,2 → N = 5

Cevap

N = 5
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Hacim

V = 40/100 = 0,4 mL

Cevap

V = 0,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

55/2,2 = 25 kg

Doz

1·25 = 25 mg

Hacim

V = (25/50)·1 = 0,5 mL

Cevap

V = 0,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

80/60 = 1,333 mL/min

Damla hızı

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

500/250 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

40/2 = 20 mL/h

Damla hızı

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Cevap

R = 5 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1670 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 120 + 350 = 670 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1670 mL

Cevap

I = 1670 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 775 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

06:15 → 09:15 = 3 h

Verilen hacim

75·3 = 225 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 225 = 775 mL

Cevap

V = 775 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 94% → 1
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Cevap

NEWS2 = 3
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 6
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions