NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. ARecord the goal as met, as the pain has gone down
  2. BChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
  3. CRecord the goal as not met and review the plan
  4. DWait until the next day to evaluate again
2.Hemşirelik esaslarıZor

Where must the final identity check before a blood transfusion take place?

  1. AAt the nurses' station, with the ward list
  2. BAt the bedside, with the patient and their wristband
  3. CIn the blood fridge, using the bag label
  4. DIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be used straight away if it looks new
  2. BIt can be plugged into an extension lead under the bed
  3. CIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  4. DIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Üriner kateter açıkça gerekli olduğunda, kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonunu en iyi hangi yaklaşım önler?

  1. ADaha kolay boşaltmak için torbayı düzenli olarak ayırmak
  2. BTemiz ve kabuksuz kalması için kateteri her gün değiştirmek
  3. CAseptik takma, kapalı sistem ve gereksinimin günlük gözden geçirilmesi
  4. DTorbayı yatağın üzerinde, mesane seviyesinde tutmak
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

When making patient assignments, what should the charge nurse consider first?

  1. AGiving the newest staff the most complex patients
  2. BLetting staff choose the patients they prefer
  3. CMatching each patient’s needs to staff competence
  4. DGiving each nurse patients in rooms next to each other
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A severely malnourished patient started nutrition two days ago and now has weakness and confusion. Which laboratory result should the nurse check first?

  1. AThyroid hormone
  2. BSerum amylase
  3. CSerum cholesterol
  4. DSerum phosphate
7.Klinik hemşirelikOrta

Which side effects are common after high doses of salbutamol (albuterol)?

  1. AHair loss and weight gain
  2. BBradycardia and drowsiness
  3. CConstipation and urinary retention
  4. DTremor and a fast heart rate
8.Klinik hemşirelikZor

Büyük ameliyat sonrası bir hastada erken kötüleşmeyi saptamaya en iyi hangi hemşirelik değerlendirmesi yardımcı olur?

  1. AHastaya yalnızca kendini iyi hissedip hissetmediğini sormak
  2. BErken uyarı skoru ve eğilim değerlendirmesiyle düzenli tam gözlem setleri
  3. CGünde bir kez ateş ölçmek
  4. DYarayı yalnızca taburculukta kontrol etmek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient had a total gastrectomy. Which long-term therapy is needed to prevent anemia?

  1. AMonthly transfusions of red blood cells
  2. BLifelong oral folic acid tablets only
  3. CWeekly doses of oral vitamin K tablets
  4. DLifelong vitamin B12 replacement
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on high-dose dexamethasone has a white cell count of 15 × 10³/µL, mostly mature neutrophils with no bands. They have no fever and no signs of infection. What is the most likely explanation?

  1. AA new leukemia that is confirmed by this result alone
  2. BCertain sepsis that needs antibiotics started without delay
  3. CA steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
  4. DA laboratory error, because steroids always lower the white count
11.FarmakolojiOrta

Gliseril trinitrat (GTN) anginayı nasıl giderir?

  1. AKasılma gücünü artırır, böylece kalp kanı daha verimli pompalar
  2. BEsas olarak venleri genişleten ve kalbin iş yükünü azaltan nitrik oksit salar
  3. CKoroner arterdeki pıhtıyı çözer
  4. DBeta-1 reseptörlerini bloke ederek kalbi yavaşlatır
12.FarmakolojiZor

Beta blokerler diyabetli kişilerde hipogliseminin uyarı belirtilerini neden maskeleyebilir?

  1. ATerlemeyi gizleyen ateşe yol açtıkları için
  2. BKan şekerini yükselttikleri için hipoglisemi hiç oluşamaz
  3. Cİnsülin salınımını tamamen engelledikleri için
  4. DTitreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After repair of an abdominal aortic aneurysm, which regular assessment helps detect a blocked graft or clots in the legs?

  1. ATesting the gag reflex every four hours after surgery
  2. BChecking the pupils' response to light
  3. CMeasuring the blood glucose every hour through the night
  4. DChecking leg pulses, colour, warmth and sensation
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Four hours after abdominal surgery, a patient's heart rate has risen from 84 to 122/min and they are restless and pale. BP is still 118/76 mmHg, and the surgical drain is filling with blood. What should the nurse conclude?

  1. AEarly haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
  2. BThe patient is stable because the blood pressure is normal
  3. CThe tachycardia is from pain and needs only analgesia
  4. DThe drain is working well, so no action is needed
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

After a change in the levothyroxine dose, when is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter 3 days
  2. BAfter about 6–8 weeks
  3. CAfter about 2 years of treatment
  4. DAfter 24 hours
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?

  1. AA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
  2. BA patient waiting for a routine HbA1c test
  3. CA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
  4. DA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which treatment often relieves pain from a bone metastasis?

  1. AIron supplements by mouth for several months
  2. BComplete bed rest for a month
  3. CA diet low in calcium and vitamin D
  4. DPalliative radiotherapy to the area
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after surgery
  2. BOpioid overdose with pinpoint pupils
  3. CA simple panic attack
  4. DResidual neuromuscular blockade
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Fetal kalp hızındaki akselerasyonlar genellikle neyi gösterir?

  1. APlasental yetmezlik
  2. BUmbilikal kordonun sıkışması
  3. CFetal uyku
  4. DFetüs iyi oksijenlenmiştir
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğumdan bir saat sonra, diyabetli bir annenin iri bebeği titrek ve kötü emiyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ABebeği sıkıca sarmak ve 4 saat sonra yeniden kontrol etmek
  2. BBebeği uyandırmak için banyo yaptırmak
  3. CEbeveynleri titremenin normal olduğu konusunda rahatlatmak
  4. DBebeğin kan glikozunu kontrol etmek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
  2. BGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
  3. CStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  4. DSmack the child to show that tantrums are not allowed
22.Pediatri hemşireliğiZor

Hemşire vardiya başında hangi çocuğu önce değerlendirmelidir?

  1. ABacağında alçı olan ve kaşındığını söyleyen 10 yaşındaki çocuk
  2. BBronşiyolitli 2 yaşındaki çocuk: solunum sayısı 68/dk ve belirgin göğüs çekilmeleri
  3. COral rehidrasyon solüsyonu içen gastroenteritli 4 yaşındaki çocuk
  4. DApendektomi sonrası, ağrısı 10 üzerinden 4 olan 6 yaşındaki çocuk
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  2. BA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
  3. CShe is not distressed and does not need any support
  4. DHer calmness shows that the assault did not happen
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?

  1. AThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
  2. BThiamine quickly lowers the blood alcohol level
  3. CWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
  4. DThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,1 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 39,1 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

39,1 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 su bardağı? mL2 tsp? mL1½ fl oz? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 su bardağı / çay, 2 tsp / öksürük şurubu, 1½ fl oz / meyve suyu, 4 tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

26 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

26 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 3350 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

3350 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
360 mLkalan? mL/h2 h kalan

6 saatte 1000 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 360 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1000 mL / 6 hsonra 4 h: 360 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg50 mL8 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 8 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

1000 mg/50 mL8 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu240 mLsüt240 mLjöle120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar425 mLidrar425 mLidrar425 mLidrar250 mLyara dreni70 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

su: 240 mLsüt: 240 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 425 mLidrar: 425 mLidrar: 425 mLidrar: 250 mLyara dreni: 70 mLkusmuk: 100 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL60 mL/hbaşlangıç 07:3013:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 07:30’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL60 mL/h07:30 → 13:00
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 110/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Record the goal as not met and review the plan

Cevap neden bu

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Cevap

C · Record the goal as not met and review the plan
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · At the bedside, with the patient and their wristband

Cevap neden bu

The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.

Cevap

B · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Cevap neden bu

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Cevap

C · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Aseptik takma, kapalı sistem ve gereksinimin günlük gözden geçirilmesi

Cevap neden bu

KİYE (kateterle ilişkili idrar yolu enfeksiyonu) önleme; aseptik takmayı, torbanın mesanenin altında olduğu ve serbest akışın sağlandığı kapalı sistemi ve kateterin gereksinim kalmadığı anda çıkarılabilmesi için günlük gözden geçirmeyi içerir. Sık değiştirmek ve kapalı sistemi bozmak enfeksiyon riskini artırır.

Cevap

C · Aseptik takma, kapalı sistem ve gereksinimin günlük gözden geçirilmesi
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Matching each patient’s needs to staff competence

Cevap neden bu

Assignments are based mainly on patient acuity and needs and on each staff member’s skills and scope. Geography and continuity of care help, but they come after safety.

Cevap

C · Matching each patient’s needs to staff competence
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Serum phosphate

Cevap neden bu

In refeeding syndrome, a sudden change to carbohydrate metabolism moves phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause weakness, confusion, heart failure and breathing problems.

Cevap

D · Serum phosphate
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Tremor and a fast heart rate

Cevap neden bu

Salbutamol is a beta2-agonist and can cause tremor, tachycardia and palpitations. High doses can also lower serum potassium.

Cevap

D · Tremor and a fast heart rate
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Erken uyarı skoru ve eğilim değerlendirmesiyle düzenli tam gözlem setleri

Cevap neden bu

NEWS2 gibi izle-ve-tetikle sistemleri, kötüleşmeyi erken saptamak için solunum sayısını, SpO2'yi, kan basıncını, nabzı, bilinci ve vücut sıcaklığını birleştirir.

Cevap

B · Erken uyarı skoru ve eğilim değerlendirmesiyle düzenli tam gözlem setleri
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Lifelong vitamin B12 replacement

Cevap neden bu

Intrinsic factor from the stomach is needed to absorb vitamin B12 in the ileum. After a total gastrectomy, B12 must be replaced for life, usually by injection, to prevent macrocytic anemia and nerve damage.Kontrol edilen kaynak: Vitamin B12 or folate deficiency anaemia - Causes · NHS (2023); Vitamin B12 deficiency anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Lifelong vitamin B12 replacement
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood

Cevap neden bu

Corticosteroids raise the neutrophil count by releasing marginated neutrophils and slowing their exit from the blood, usually without a left shift. The nurse still assesses carefully, because steroids can also hide the usual signs of infection.

Cevap

C · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.Farmakoloji

Cevap: B · Esas olarak venleri genişleten ve kalbin iş yükünü azaltan nitrik oksit salar

Cevap neden bu

GTN nitrik okside dönüşür; bu da cGMP aracılığıyla damar düz kasını gevşetir. Venodilatasyon ön yükü düşürür; böylece kalp daha az çalışır ve daha az oksijene ihtiyaç duyar.

Cevap

B · Esas olarak venleri genişleten ve kalbin iş yükünü azaltan nitrik oksit salar
12.Farmakoloji

Cevap: D · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için

Cevap neden bu

Hipoglisemideki titreme, çarpıntı ve kaygı adrenalinle ortaya çıkar; beta blokaj bunları köreltir, bu yüzden hasta düşük şekeri daha geç fark edebilir. Terleme kolinerjiktir ve çoğunlukla sürer.

Cevap

D · Titreme ve çarpıntı gibi adrenerjik belirtileri körelttikleri için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Checking leg pulses, colour, warmth and sensation

Cevap neden bu

After aortic surgery, distal pulses, skin colour, temperature, capillary refill, movement and sensation are checked often and compared with baseline. Loss of pulses, pallor or pain suggests graft occlusion or emboli and must be reported at once. Urine output is also monitored for renal perfusion.

Cevap

D · Checking leg pulses, colour, warmth and sensation
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

Cevap neden bu

Rising heart rate, restlessness, pallor and visible bleeding are signs of compensated haemorrhagic shock. Waiting for hypotension delays treatment. The nurse escalates urgently, gives oxygen, ensures IV access and anticipates bloods, fluids or blood products and surgical review.

Cevap

A · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · After about 6–8 weeks

Cevap neden bu

Levothyroxine has a half-life of about a week, so it takes several weeks to reach a new steady state. TSH is usually rechecked about 6–8 weeks after a dose change.

Cevap

B · After about 6–8 weeks
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused

Cevap neden bu

Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.

Cevap

D · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Palliative radiotherapy to the area

Cevap neden bu

A single fraction or short course of radiotherapy relieves pain from bone metastases in many patients. Analgesia, including NSAIDs where suitable, and bone-targeted drugs are also used.

Cevap

D · Palliative radiotherapy to the area
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Residual neuromuscular blockade

Cevap neden bu

Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.

Cevap

D · Residual neuromuscular blockade
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Fetüs iyi oksijenlenmiştir

Cevap neden bu

Akselerasyonlar bazal hızın üzerinde ani yükselmelerdir (termde en az 15 atım/dk, en az 15 saniye). Sinir sistemi sağlam, iyi oksijenlenmiş bir fetüsün güven verici bulgusudur.

Cevap

D · Fetüs iyi oksijenlenmiştir
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Bebeğin kan glikozunu kontrol etmek

Cevap neden bu

Yüksek riskli bir yenidoğanda titreme ve kötü emme hipoglisemiyi düşündürür. Yatak başı glikoz ölçümü tedaviye yön verir (protokole göre emzirme veya glikoz jeli gibi); düzey düşük kalırsa üst basamağa bildirilir.

Cevap

D · Bebeğin kan glikozunu kontrol etmek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Cevap neden bu

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Cevap

C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Bronşiyolitli 2 yaşındaki çocuk: solunum sayısı 68/dk ve belirgin göğüs çekilmeleri

Cevap neden bu

Taşipnesi ve çekilmeleri olan çocuğun bir solunum sorunu vardır ve hızla kötüleşebilir. Diğerlerinin ihtiyaçları önemlidir, ancak hava yolunu, solunumu veya dolaşımı tehdit etmemektedir.

Cevap

B · Bronşiyolitli 2 yaşındaki çocuk: solunum sayısı 68/dk ve belirgin göğüs çekilmeleri
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Cevap neden bu

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Cevap

B · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome

Cevap neden bu

Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.

Cevap

C · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 102,4 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

39,1·9/5 = 70,38

32 ekleyin

T = 70,38 + 32 = 102,4 °F

Cevap

T = 102,4 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 595 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Toplayın

V = 480 + 10 + 45 + 60 = 595 mL

Cevap

V = 595 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2,6 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·26 = 52 mg

Hacim

V = 52/20 = 2,6 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 2,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,67 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 3350/5000 = 0,67 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,67 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 180 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/6 = 166,7 mL/h

Yeni hız

R = 360/2 = 180 mL/h

Cevap

R = 180 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 160 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

1000/50 = 20 mg/mL

Doz hızı

D = 20·8 = 160 mg/h

Cevap

D = 160 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −275 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 240 + 240 + 120 = 600 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1420 mL

Toplam çıkarılan

425 + 425 + 425 + 250 + 70 + 100 = 1695 mL

Denge

B = 1420 − 1695 = −275 mL

Cevap

B = −275 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 170 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:30 → 13:00 = 5,5 h

Verilen hacim

60·5,5 = 330 mL

Kalan hacim

V = 500 − 330 = 170 mL

Cevap

V = 170 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 13

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 1 + 3 + 4 + 3 + 1 = 13

Cevap

B = 13
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 110/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 1 + 2 + 2 + 1 + 2 = 8

Yorum

8 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions