NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo keep the wound edges apart until it heals
  2. BTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
  3. CTo measure the temperature inside the wound
  4. DTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Hemşirelik esaslarıZor

Genç bir yetişkinde erken hipovolemik şokta genellikle hangi belirti kan basıncı düşmeden önce ortaya çıkar?

  1. ASıcak, kızarık cilt
  2. BSoğuk periferle birlikte artan kalp hızı
  3. CYavaş kalp hızı
  4. DÇok düşük kan basıncı
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which room lighting is safest at night for a patient at high risk of falls?

  1. AComplete darkness so the patient sleeps more deeply
  2. BOnly the light from the television screen
  3. CA low night light that lights the path to the bathroom
  4. DBright overhead lights left on all night in the room
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  2. BTell the patient that sulfa drugs are always safe
  3. CIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  4. DWait until the patient is discharged to update the record
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kardiyak monitör bir hasta için düz çizgi (asistoli) gösteriyor, ancak hasta oturuyor ve konuşuyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. AHemen göğüs kompresyonlarına başlar
  2. BŞok vermek için defibrilatörü hazırlar
  3. CKalp durması ekibini çağırır
  4. DHastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has a potassium of 7,0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BIV furosemide
  3. COral potassium binder
  4. DIV calcium gluconate
7.Klinik hemşirelikOrta

Kemoterapi sonrası nötropenisi olan bir hastanın ateşi 38,3 °C. Öncelik nedir?

  1. AYalnızca parasetamol verip ateşi yarın yeniden ölçmek
  2. BAteşin düşüp düşmediğini görmek için 24 saat beklemek
  3. CNötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek
  4. DHastayı yürüyüşe çıkmaya teşvik etmek
8.Klinik hemşirelikZor

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AStart a potassium supplement
  2. BGive IV insulin and glucose straight away
  3. CIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  4. DRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
  2. BThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
  3. CThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  4. DThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. AHigh potassium and high sodium from retention
  2. BLow potassium and low sodium from urine losses
  3. CNo changes, because the kidneys are now normal
  4. DHigh calcium and high phosphate from bone loss
11.FarmakolojiOrta

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  2. BIt forms a protective coating over the ulcer base
  3. CIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  4. DIt kills Helicobacter pylori directly
12.FarmakolojiZor

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. ALow serum magnesium
  2. BLow serum glucose
  3. CHigh serum sodium
  4. DHigh serum calcium
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After thrombolysis for a myocardial infarction, which complication is the nurse most concerned to detect?

  1. AA high blood glucose caused by the thrombolytic drug itself
  2. BConstipation from bed rest
  3. CBleeding, including a sudden change in neurological status
  4. DA skin rash appearing at the sites of the ECG electrodes
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Astımlı bir hastanın tepe akımı en iyi değerinin %40'ı, solunum hızı 28/dk'dır ve cümleleri tamamlayamamaktadır. SpO₂ %94'tür. Bu atak nasıl sınıflandırılmalıdır?

  1. AÖlümcüle yakın astım
  2. BYaşamı tehdit eden astım
  3. COrta şiddette astım alevlenmesi
  4. DAkut ağır astım
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Bir nöbet beş dakikadır sürüyor ve devam ediyor. Olağan birinci basamak ilaç tedavisi nedir?

  1. AIV lorazepam veya bukkal midazolam gibi bir benzodiazepin
  2. BHer şeyden önce IV fenitoin yükleme dozu
  3. CDış uyluğa IM adrenalin
  4. DHer hastada IV %50 glukoz, sonra yeniden değerlendirme
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

An 84-year-old man became more confused a week after starting oxybutynin. Infection has been ruled out. What should the nurse suspect?

  1. AA sign that the drug dose is too low
  2. BAnticholinergic side effects of the drug
  3. CA symptom of a high potassium from the drug
  4. DNormal ageing that needs no review
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How is an uncomplicated sigmoid volvulus often first treated?

  1. AA barium meal given by mouth to untwist the bowel slowly
  2. BDecompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube
  3. CEating a large high-fibre meal
  4. DHigh-dose laxatives taken by mouth
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Two hours after a meal, a patient who had a gastrectomy becomes shaky, sweaty and confused. What is the most likely cause and first action?

  1. AEarly dumping from fluid shifts; give a large drink of water
  2. BVitamin B12 deficiency; give an injection now
  3. CLate dumping with low blood glucose; check capillary glucose
  4. DAn anastomotic leak; insert a nasogastric tube at once
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 10 weeks has morning sickness. Which suggestion is most likely to help?

  1. ASkip breakfast and eat one large meal in the evening
  2. BEat dry crackers before rising and eat small meals
  3. CEat spicy and fatty foods to settle the stomach
  4. DDrink large amounts of fluid with each meal
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. AReport her to social services for missing visits
  2. BExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  3. CTell her she is putting her baby at risk and must attend
  4. DDischarge her from antenatal care
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which instruction about giving oral liquid iron to a child is correct?

  1. AGive it together with an antacid to protect the stomach
  2. BStop the iron straight away if the stools turn dark green or black, as this means bleeding
  3. CGive it mixed in a full bottle of milk to reduce stomach upset
  4. DGive it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
22.Pediatri hemşireliğiZor

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. AKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
  2. BClamp the catheter for a few hours to train the bladder
  3. CLimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
  4. DRemove the dressing on the first day to check the wound
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIt is a strong opioid that causes severe dependence
  2. BIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  3. CIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
  4. DIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

An 8-year-old taking methylphenidate for 6 months has dropped from the 50th to the 25th centile for weight. What is the most appropriate nursing action?

  1. AAdvise giving a double dose at night instead, so that the medicine does not affect his appetite during the day
  2. BReport the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast
  3. CStop the medicine immediately without telling the prescriber
  4. DIgnore it, because weight changes in children are always normal
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,45265 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,45265 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,45265 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
296 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir kan glukozu sonucu 296 mg/dL. Glukoz için 1 mmol/L = 18 mg/dL kullanarak c değerini mmol/L cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

296 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Doz hesaplarıOrta
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Bir flakon 1 g toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,2 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 300 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL300 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 4550 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

4550 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 2 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
110 mLkalan? mL/h2 h kalan

10 saatte 500 mL istenmişti. 8 saat sonra torbada hâlâ 110 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 10 hsonra 8 h: 110 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu120 mLçorba250 mLjöle100 mLIV infüzyon80 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar500 mLidrar275 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

meyve suyu: 120 mLçorba: 250 mLjöle: 100 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL75 mL/hbaşlangıç 12:0017:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 12:00’de başlatıldı ve pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL75 mL/h12:00 → 17:00
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 30/dk, SpO₂ %93 ek oksijen altında, kan basıncı 92/56 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,7 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 30SpO₂ 93%O₂SBP 92HR 82AT 37,7 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %98 ek oksijen altında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 142HR 70AT 36,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Cevap neden bu

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Cevap

D · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Soğuk periferle birlikte artan kalp hızı

Cevap neden bu

Taşikardi ve vazokonstriksiyonla telafi başlangıçta kan basıncını normal tutar; bu yüzden düşük kan basıncı geç bir belirtidir. Taşikardi, soğuk cilt ve yavaş kapiller dolum girişimi tetiklemelidir.

Cevap

B · Soğuk periferle birlikte artan kalp hızı
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · A low night light that lights the path to the bathroom

Cevap neden bu

A night light lets the patient see obstacles and the way to the bathroom without disturbing sleep. Many falls happen in the dark on the way to the toilet.

Cevap

C · A low night light that lights the path to the bathroom
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Cevap neden bu

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Cevap

A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder

Cevap neden bu

Konuşan bir hastanın nabzı vardır; bu yüzden düz çizgi neredeyse kesinlikle bir kablo veya elektrot sorunudur. Hemşire hastayı değerlendirir ve kabloları düzeltir. CPR ve defibrilasyon gerçekten arrest olan hastalar içindir.

Cevap

D · Hastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · IV calcium gluconate

Cevap neden bu

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Cevap

D · IV calcium gluconate
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Nötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek

Cevap neden bu

Nötropenik sepsis onkolojik bir acil durumdur. Test sonuçları beklenmeden bir saat içinde geniş spektrumlu IV antibiyotikler verilmelidir.

Cevap

C · Nötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Cevap neden bu

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Cevap

D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Cevap neden bu

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Kontrol edilen kaynak: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Low potassium and low sodium from urine losses

Cevap neden bu

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Kontrol edilen kaynak: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · Low potassium and low sodium from urine losses
11.Farmakoloji

Cevap: B · It forms a protective coating over the ulcer base

Cevap neden bu

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Cevap

B · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakoloji

Cevap: A · Low serum magnesium

Cevap neden bu

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Cevap

A · Low serum magnesium
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Bleeding, including a sudden change in neurological status

Cevap neden bu

The main risk of thrombolysis is bleeding, from puncture sites, gums or the gut, and most seriously intracranial haemorrhage. The nurse monitors puncture sites, vital signs and neurological status and minimises invasive procedures. Reperfusion arrhythmias are also common.

Cevap

C · Bleeding, including a sudden change in neurological status
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Akut ağır astım

Cevap neden bu

Yaygın kılavuzlarda (örneğin BTS/SIGN) en iyi değerin %33–50'si düzeyinde tepe akım, ≥25/dk solunum hızı, ≥110/dk kalp hızı veya cümleleri tamamlayamama akut ağır astımı gösterir. Yaşamı tehdit eden özellikler arasında %33'ün altında tepe akım, %92'nin altında SpO₂, sessiz göğüs, siyanoz, bitkinlik veya konfüzyon bulunur; ölümcüle yakın astım ise yüksek PaCO₂ veya ventilasyon gereksinimi demektir.

Cevap

D · Akut ağır astım
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · IV lorazepam veya bukkal midazolam gibi bir benzodiazepin

Cevap neden bu

Beş dakika veya daha uzun süren nöbet (veya iyileşmeden tekrarlayan nöbetler) status epileptikus olarak tedavi edilir. Önce bir benzodiazepin verilir (erişim varsa IV lorazepam; yoksa bukkal veya intranazal midazolam ya da rektal diazepam), nöbet sürerse levetirasetam, fenitoin veya valproat gibi ikinci basamak bir antiepileptik verilir. Glukoz kontrol edilir ve yalnızca düşükse verilir.

Cevap

A · IV lorazepam veya bukkal midazolam gibi bir benzodiazepin
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Anticholinergic side effects of the drug

Cevap neden bu

Anticholinergic drugs such as oxybutynin can cause confusion and worsen cognition in older people. The prescriber should review the medicine and the patient's overall anticholinergic burden.

Cevap

B · Anticholinergic side effects of the drug
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Decompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube

Cevap neden bu

Endoscopic decompression often untwists a sigmoid volvulus. Recurrence is common, so elective surgery may follow. Signs of ischaemia or perforation need emergency surgery.

Cevap

B · Decompression with a flexible sigmoidoscope and flatus tube
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Late dumping with low blood glucose; check capillary glucose

Cevap neden bu

In late dumping, rapid sugar absorption triggers a large insulin release, followed by reactive hypoglycaemia 1–3 hours after eating. The nurse checks glucose and treats hypoglycaemia; dietary changes help prevent it.

Cevap

C · Late dumping with low blood glucose; check capillary glucose
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Eat dry crackers before rising and eat small meals

Cevap neden bu

Eating something dry before rising, small frequent meals, and drinking fluids between rather than with meals reduce nausea. Fatty and spicy foods tend to worsen it.

Cevap

B · Eat dry crackers before rising and eat small meals
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Cevap neden bu

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Cevap

B · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected

Cevap neden bu

Liquid iron can stain teeth, so it is given by syringe or straw and the teeth are brushed afterwards. Milk and antacids reduce absorption, while vitamin C can help. Dark stools are a harmless, expected effect.

Cevap

D · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Cevap neden bu

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Cevap

A · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Cevap neden bu

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Cevap

B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Report the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast

Cevap neden bu

Appetite suppression is a common stimulant effect and can affect growth. The prescriber needs to know, and strategies such as giving the dose after breakfast and offering a good evening meal can help.

Cevap

B · Report the finding, review his eating pattern and suggest giving the medicine after breakfast
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,45 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,45265 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,45265 → 2
2, 4 veya daha küçük; bu yüzden 5 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (65) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,45 mL

Cevap

x = 0,45 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 16,4 mmol/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 296/18 = 16,44 ≈ 16,4 mmol/L

Cevap

c = 16,4 mmol/L
27.Doz hesapları

Cevap: V = 1,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Hacim

V = 300/200 = 1,5 mL

Cevap

V = 1,5 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,91 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 4550/5000 = 0,91 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,91 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 31 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

2·60 = 120 min

Damla hızı

R = 250·15/120 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Cevap

R = 31 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 31 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 10 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/10 = 50 mL/h

Yeni hız

R = 110/2 = 55 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (55 − 50)/50·100% = 10%

Cevap

Δ = 10%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1530 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 120 + 250 + 100 = 470 mL
IV infüzyon: 80·12 = 960 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1530 mL

Cevap

I = 1530 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 625 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

12:00 → 17:00 = 5 h

Verilen hacim

75·5 = 375 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 375 = 625 mL

Cevap

V = 625 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 30/min → 3
SpO₂ 93% → 2
oksijen altında → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 2 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 9

Cevap

NEWS2 = 9
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oksijen altında → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions