NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt lets the nurse plan the next task
  2. BIt gives the patient time to think and say more
  3. CIt ends the conversation politely
  4. DIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
2.Hemşirelik esaslarıZor

An AED is about to deliver a shock. What must the rescuer do?

  1. ARemove the pads and place them again
  2. BKeep doing chest compressions during the shock
  3. CMake sure no one is touching the patient
  4. DHold the patient's hand to reassure them
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which measure reduces errors caused by interruptions during medication preparation?

  1. AAnswering phone calls and pages while counting tablets, to save time
  2. BPreparing medications at the busiest place on the ward
  3. CPreparing medications for all patients at once
  4. DA quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Minutes after the first IV dose of an antibiotic starts, the patient develops wheezing, hives and low blood pressure. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion
  2. BGive an oral antihistamine
  3. CSlow the infusion rate
  4. DRecord the new allergy in the chart
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Before accessing a central venous catheter, what should the nurse do to prevent infection?

  1. ATouch the hub to check it is clean
  2. BScrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
  3. CRinse the hub with tap water and dry it
  4. DBlow on the hub to remove any dust before connecting the syringe or line
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?

  1. AA full recovery, so observation can be reduced
  2. BA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
  3. CThat she is getting ready for discharge as planned
  4. DA raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Klinik hemşirelikOrta

Why does a patient with a suspected TIA need urgent specialist assessment?

  1. AThe patient needs urgent surgery on the brain
  2. BA TIA always turns into a brain tumour unless it is treated
  3. CThe symptoms will come back permanently within an hour
  4. DThe risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Klinik hemşirelikZor

Total kalça protezi sonrası bir hastada aniden şiddetli kalça ağrısı, bacakta kısalık ve rotasyon gelişiyor. En olası komplikasyon nedir?

  1. ABaldırda derin ven trombozu
  2. BYara enfeksiyonu
  3. CProtezin çıkığı (dislokasyonu)
  4. Dİdrar retansiyonu
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?

  1. AVitamin K (phytonadione)
  2. BProtamine sulfate
  3. CNaloxone hydrochloride
  4. DAcetylcysteine
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AImmune thrombocytopenia
  2. BHemophilia A
  3. CVitamin K deficiency
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakolojiOrta

A patient is starting lisinopril. Which rare but serious adverse effect should the nurse teach the patient to report immediately?

  1. AA harmless rash on the palms of the hands
  2. BAn increase in appetite in the evening
  3. CSwelling of the lips, tongue or face
  4. DDarker skin after exposure to sunlight
12.FarmakolojiZor

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. ALeave the infusion running and recheck in 4 hours
  2. BStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
  3. CIncrease the rate to improve blood flow to the area
  4. DApply heat and massage the area, then continue the infusion
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After an acute coronary syndrome, a patient with a normal cholesterol level is prescribed a high-intensity statin. Why?

  1. AStatins work as painkillers for chest pain
  2. BStatins are needed only if the cholesterol level is very high
  3. CStatins reduce further events whatever the starting cholesterol
  4. DStatins are given after an ACS mainly to lower the blood pressure
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with severe asthma develops a stable narrow-complex tachycardia, and IV adenosine is prescribed. What should the nurse do?

  1. AQuestion the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
  2. BGive it as a slow infusion over an hour to reduce side effects
  3. CGive it orally instead of intravenously
  4. DGive it as prescribed, as adenosine is safe in every patient
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Primer adrenal yetmezliği olan bir hastanın ateşi vardır. Steroid replasmanı için olağan hasta günü öğüdü nedir?

  1. AOlağan dozu sürdürmek ve şimdilik ek sıvı içmemek
  2. BGlukokortikoid dozunu artırmak, çoğu zaman ikiye katlamak
  3. CYan etkileri azaltmak için dozu yarıya indirmek
  4. DAteş düşene kadar steroidi kesmek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep a record of any seizures I have."
  2. B"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  3. C"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
  4. D"I will take a shower rather than a bath."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AHair loss
  2. BConstipation
  3. CHearing loss
  4. DSevere hypoglycaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A worker has a hydrofluoric acid burn on the hand and severe pain. After irrigation with water, which specific treatment is commonly applied?

  1. ASodium bicarbonate paste
  2. BCalcium gluconate gel
  3. CIce cubes wrapped in a cloth
  4. DSilver sulfadiazine cream
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi seçenek biyofizik profilin bileşenlerini sıralar?

  1. ANon-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
  2. BApgar skoru, kordon kan gazları, doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi
  3. CFetal kalp hızı paterni, maternal kan basıncı, kan glikozu, kilo ve idrar proteini
  4. DFundus yüksekliği, fetal duruş, istasyon, silinme ve açıklık
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğum eyleminde oksitosin alan bir kadında son yarım saatte 10 dakikada 6 sık kasılma var. Fetal kalp hızı kaydı normaldir. En uygun eylem nedir?

  1. AEylemi daha hızlı tamamlamak için oksitosini artırmak
  2. BEylemi kısaltmak için ıkınmasını istemek
  3. CProtokole göre oksitosini azaltmak veya durdurmak ve sağlık profesyoneline bildirmek
  4. DFetal kalp hızı normal olduğu için işlem gerekmez
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Dudak yarığı onarımından sonra hangi hemşirelik eylemi dikiş hattını korur?

  1. ABebeği sırtüstü veya yan pozisyonlandırmak ve ağzına nesne koymaktan kaçınmak
  2. BBebeğin hemen emzik emmesine izin vermek
  3. CKabukları gidermek için dikiş hattını günde birkaç kez kuru, kaba bir bezle temizlemek
  4. DBebeği uyku için yüzüstü yatırmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. AA strong Moro reflex is still present
  2. BPulls to stand and walks holding on to furniture
  3. CSays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
  4. DBecomes upset when a stranger picks her up
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Lityum kullanan bir hastaya tuz ve sıvı konusunda hangi öneri verilmelidir?

  1. AKatı bir tuzsuz diyet izlemek ve özellikle sıcak havada mümkün olduğunca az sıvı içmek
  2. BMümkün olduğunca az su içmek
  3. CSabit, normal bir tuz alımını sürdürmek ve özellikle sıcak havada veya hastalıkta yeterli sıvı içmek
  4. DHer gün tuz tableti almak
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Hemşire hangi hastayı önce görmelidir?

  1. AUyumasına yardım edilmesini isteyen depresif bir hasta
  2. BElinde ince tremor olan lityum kullanan bir hasta
  3. CSeslerin ona pencereden atlamasını söylediğini belirten yeni yatan bir hasta
  4. DSabah vizitinden önce taburculuk planlarını konuşmak isteyen kaygılı bir hasta
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
5 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 5 ft 6 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

5 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp · 2/gün · 14 d? × 50 mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde iki kez oral süspansiyondan ½ tbsp yazıyor. Süspansiyon 50 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

½ tbspgünde iki kez14 gün50 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg5 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 80 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

80 kg5 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

Bir hasta 39,6 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 10 mg/kg ve stok 5 mL’de 250 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

39,6 lb10 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL125 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 125 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL15 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 30 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

30 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay240 mLsu200 mLmeyve suyu100 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar375 mLidrar150 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 67 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

67 kg8 hidrar: 375 mLidrar: 150 mLkusmuk: 250 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 200 mL/hbaşlangıç 17:30ttoplam​ = ? h150 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 17:30’de 150 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL150 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · It gives the patient time to think and say more

Cevap neden bu

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Cevap

B · It gives the patient time to think and say more
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Make sure no one is touching the patient

Cevap neden bu

Before the shock the rescuer shouts a warning and checks that everyone is clear. Compressions restart straight after the shock as the AED instructs.

Cevap

C · Make sure no one is touching the patient
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications

Cevap neden bu

Interruptions during medication preparation are linked to more errors. Many units use quiet zones, vests or signs to show that the nurse should not be interrupted.

Cevap

D · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Stop the infusion

Cevap neden bu

These are signs of anaphylaxis. The nurse stops the infusion at once, calls for help and supports the airway, and intramuscular epinephrine (adrenaline) is the first-line treatment. Documentation comes later.

Cevap

A · Stop the infusion
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry

Cevap neden bu

Scrubbing the needleless connector with an antiseptic, such as chlorhexidine or alcohol, and letting it dry reduces central line infections. Aseptic technique is used for every access.

Cevap

B · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision

Cevap neden bu

A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.

Cevap

D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA

Cevap neden bu

The risk of stroke is highest soon after a TIA. Rapid assessment and treatment, such as antiplatelets, statins and carotid imaging, reduce this risk.

Cevap

D · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Protezin çıkığı (dislokasyonu)

Cevap neden bu

Artroplasti sonrası kalça çıkığı ani ağrı, kısalık ve rotasyona neden olur. Acil değerlendirme ve redüksiyon gerektirir; hastalara hareket önlemleri öğretilir.

Cevap

C · Protezin çıkığı (dislokasyonu)
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Vitamin K (phytonadione)

Cevap neden bu

Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Kontrol edilen kaynak: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Cevap

A · Vitamin K (phytonadione)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Vitamin K deficiency

Cevap neden bu

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Kontrol edilen kaynak: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Vitamin K deficiency
11.Farmakoloji

Cevap: C · Swelling of the lips, tongue or face

Cevap neden bu

ACE inhibitors can cause angioedema, which can obstruct the airway and needs emergency care. It is linked to raised bradykinin levels and can occur even after long use.

Cevap

C · Swelling of the lips, tongue or face
12.Farmakoloji

Cevap: B · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Cevap neden bu

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Cevap

B · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol

Cevap neden bu

After ACS, high-intensity statin therapy reduces recurrent MI, stroke and death regardless of baseline cholesterol, partly by stabilising plaques. It is part of standard secondary prevention with antiplatelets, beta-blockers, ACE inhibitors and lifestyle change.

Cevap

C · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm

Cevap neden bu

Adenosine can trigger severe bronchospasm and is generally avoided in asthma. Alternatives such as verapamil may be used, depending on the patient. The nurse raises the concern with the prescriber before giving it.

Cevap

A · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Glukokortikoid dozunu artırmak, çoğu zaman ikiye katlamak

Cevap neden bu

Hastalık sırasında steroid replasmanı alan kişilerin daha fazla glukokortikoide gereksinimi vardır. Hasta günü kuralları genellikle ateş sırasında dozun ikiye katlanmasını ve kusup tabletleri tutamıyorlarsa adrenal krizi önlemek için acil enjekte edilebilir hidrokortizon kullanılmasını veya acil bakım aranmasını önerir.

Cevap

B · Glukokortikoid dozunu artırmak, çoğu zaman ikiye katlamak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Cevap neden bu

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Cevap

B · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Constipation

Cevap neden bu

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Cevap

B · Constipation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Calcium gluconate gel

Cevap neden bu

Hydrofluoric acid penetrates deeply and binds calcium and magnesium, causing severe pain and possible life-threatening hypocalcaemia. Calcium gluconate gel binds fluoride; serum calcium and heart rhythm are monitored in larger exposures.

Cevap

B · Calcium gluconate gel
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi

Cevap neden bu

Beş bileşenin her biri 0 veya 2 puan alır. Toplam 8–10 güven vericidir; daha düşük puanlar ek değerlendirme veya doğum planlaması gerektirir.

Cevap

A · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Protokole göre oksitosini azaltmak veya durdurmak ve sağlık profesyoneline bildirmek

Cevap neden bu

10 dakikada 5'ten fazla kasılma taşisistolidir. Kayıt normal olsa bile, fetüs kısa sürede bozulabileceği için oksitosin protokole göre azaltılır veya durdurulur.

Cevap

C · Protokole göre oksitosini azaltmak veya durdurmak ve sağlık profesyoneline bildirmek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Bebeği sırtüstü veya yan pozisyonlandırmak ve ağzına nesne koymaktan kaçınmak

Cevap neden bu

Dudak onarımından sonra yüzüstü pozisyondan ve dikiş hattına sürtünen her şeyden kaçının. Cerrahın talimatlarına göre dirsek atelleri kullanılabilir. Ekibin önerdiği yöntemle besleyin.

Cevap

A · Bebeği sırtüstü veya yan pozisyonlandırmak ve ağzına nesne koymaktan kaçınmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · A strong Moro reflex is still present

Cevap neden bu

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Cevap

A · A strong Moro reflex is still present
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Sabit, normal bir tuz alımını sürdürmek ve özellikle sıcak havada veya hastalıkta yeterli sıvı içmek

Cevap neden bu

Sodyum veya sıvı kaybedildiğinde (terleme, kusma, ishal, tuzsuz diyet) böbrekler daha fazla lityum tutar ve düzey yükselir. Sabit bir tuz ve sıvı alımı düzeyleri sabit tutar.

Cevap

C · Sabit, normal bir tuz alımını sürdürmek ve özellikle sıcak havada veya hastalıkta yeterli sıvı içmek
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Seslerin ona pencereden atlamasını söylediğini belirten yeni yatan bir hasta

Cevap neden bu

Kendine zarar vermeye yönelik emir veren halüsinasyonlar acil bir güvenlik riskini gösterir. İnce tremor sık görülen bir lityum yan etkisidir ve diğer istekler kısa süre bekleyebilir.

Cevap

C · Seslerin ona pencereden atlamasını söylediğini belirten yeni yatan bir hasta
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 168 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

5·12 + 6 = 66 in

İnçten santimetreye

h = 66·2,54 = 167,6 ≈ 168 cm

Cevap

h = 168 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 5

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

7,5 mL × 2 × 14 = 210 mL

Şişeler

210/50 = 4,2 → N = 5

Cevap

N = 5
27.Doz hesapları

Cevap: D = 100 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·80 = 400 mg

Doz başına

D = 400/4 = 100 mg

Cevap

D = 100 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 3,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

39,6/2,2 = 18 kg

Doz

10·18 = 180 mg

Hacim

V = (180/250)·5 = 3,6 mL

Cevap

V = 3,6 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 125 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

125/60 = 2,083 mL/min

Damla hızı

R = 2,083·60 = 125 gtt/min

Cevap

R = 125 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

30·60/15 = 120 mL/h

Kalan süre

t = 400/120 = 3,333 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,98 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

375 + 150 = 525 mL

Kilogram başına saatlik

U = 525/(67·8) = 0,9795 ≈ 0,98 mL/kg/h

Cevap

U = 0,98 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL kalan

İkinci kısım

400/200 = 2 h

Toplam süre

t = 4 + 2 = 6 h

Cevap

t = 6 h

Bu yaklaşık 6 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 15

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Cevap

MFS = 15
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 15 + 0 + 20 + 15 = 90

Risk düzeyi

90 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions