NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ALie flat on their back with arms by their sides
  2. BAvoid coughing completely until the stitches have been removed
  3. CHold a pillow firmly against the wound while coughing
  4. DCough while bending forward with no support
2.Hemşirelik esaslarıZor

A dehydrated patient is receiving IV fluids. Which finding best shows the treatment is working?

  1. AThe patient feels more thirsty than before the fluids started
  2. BThe urine becomes darker and more concentrated
  3. CThe heart rate rises and the skin becomes cooler
  4. DUrine output rises and the heart rate falls towards normal
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient needs to be moved up in bed and cannot help much. Which approach is safest?

  1. AAsk the patient to push up with their heels alone
  2. BHave one nurse pull the patient up by the arms
  3. CRaise the head of the bed fully and lift the patient up by the shoulders
  4. DUse a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse cannot find a confused patient who was in their room 15 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. AWait an hour in case the patient comes back
  2. BCall the family to ask whether the patient has gone home on their own
  3. CAlert staff and security at once, following the missing-patient procedure
  4. DDocument the absence at the end of the shift
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. AGive a dose of every as-needed medication on the chart
  2. BStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  3. CLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
  4. DGo to the station to finish documentation for other patients
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. ASudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  2. BA small amount of dried blood on the dressing
  3. CAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  4. DPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
7.Klinik hemşirelikOrta

A nurse finds a patient lying on the floor beside the bed. What should be done first?

  1. AComplete the incident report form
  2. BLift the patient straight back into bed so they are comfortable
  3. CCheck the patient for injuries before moving them
  4. DPhone the patient's family
8.Klinik hemşirelikZor

Why might a patient with diabetes who takes a beta-blocker not notice hypoglycaemia early?

  1. ABeta-blockers make the patient sleep through the night
  2. BBeta-blockers raise blood glucose, so true hypoglycaemia cannot happen at all
  3. CBeta-blockers stop the liver from responding to insulin
  4. DBeta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AIn the early morning, before the dose
  2. BAt midnight only
  3. CIn the afternoon and evening
  4. DThe glucose will not change
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Ameliyat sonrası akşam, bir hastanın hemoglobini 12,5 g/dL'den 8,1 g/dL'ye (125'ten 81 g/L'ye) düşmüştür ve kalp hızı 118/dk'dır. En olası sorun nedir?

  1. AAmeliyat sonrası normal seyrelme olup işlem gerektirmez
  2. BDüzelmekte olan bir durum
  3. CDehidratasyon
  4. DKanama
11.FarmakolojiOrta

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AOral digoxin
  2. BIntravenous adenosine (rapid push)
  3. CIntravenous verapamil
  4. DIntravenous magnesium sulfate
12.FarmakolojiZor

A patient on long-term prednisolone has been vomiting for two days and could not take her tablets. She is now hypotensive and confused, with low sodium and high potassium. What is the most urgent treatment?

  1. AOral prednisolone with a glass of water
  2. BIV insulin with glucose only
  3. CIV hydrocortisone and IV fluids
  4. DIV furosemide
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient arrives with suspected cardiac chest pain. How soon should a 12-lead ECG be recorded?

  1. AWithin about 10 minutes of arrival
  2. BOnly after the troponin result is available
  3. CThe following morning
  4. DWithin 2 hours of arrival
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Toplum kökenli pnömonisi olan 82 yaşındaki bir hastada yeni konfüzyon, solunum hızı 32/dk, KB 88/52 mmHg ve üre 9 mmol/L'dir. Bu neyi gösterir?

  1. ACURB-65 skoru 3: yalnızca genel servise rutin yatış
  2. BYaşlı bir erişkinde enfeksiyona normal yanıt
  3. CCURB-65 skoru 5: acil kıdemli hekim değerlendirmesi gerektiren yüksek risk
  4. DCURB-65 skoru 1: evde oral antibiyotiğe uygun
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which nursing care is most important for a patient with diabetes insipidus?

  1. AWeighing the patient once a month
  2. BGiving a loop diuretic to clear extra fluid
  3. CStrict fluid balance, daily weight and free access to water
  4. DA strict fluid restriction to reduce the amount of urine passed
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
  2. BA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
  3. CA patient waiting for a routine HbA1c test
  4. DA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Birçok kemoterapi ilacından sonra vücut sıvıları için özel önlemler çoğu zaman ne kadar süreyle alınır?

  1. AHiçbir zaman gerekmez
  2. BYalnızca infüzyon sırasında
  3. CTam bir yıl boyunca
  4. DGenellikle yaklaşık 48 saat
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?

  1. AFeeling sick after eating shellfish once
  2. BItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
  3. CHay fever every spring since childhood
  4. DA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In which order do the final cardinal movements of labour occur after extension?

  1. AExpulsion, restitution, external rotation
  2. BExternal rotation, flexion, expulsion
  3. CInternal rotation, descent, expulsion
  4. DRestitution, external rotation, expulsion
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. ARespect her decision, document it and inform the team
  2. BPrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
  3. CAsk her partner to consent instead
  4. DStop caring for her because she refused advice
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
  2. BShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
  3. CStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  4. DSmack the child to show that tantrums are not allowed
22.Pediatri hemşireliğiZor

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AThe nurse must inform her parents and her school straight away
  2. BContraception may only be given once she reaches the age of 18
  3. CShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
  4. DShe can never receive contraception without written consent from a parent
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

In a therapy group, one member talks constantly and interrupts others. What should the group leader do?

  1. AAcknowledge the member's contribution and invite others to share their views
  2. BAsk the member to leave the group permanently so that others can speak
  3. CCriticise the member in front of the whole group so that she learns to stay quiet
  4. DLet the member continue, because she has a lot to say
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A woman with a severe intellectual disability and limited speech has started hitting her face and refusing food. What should the nurse consider first?

  1. AThat she is trying to manipulate the staff
  2. BA physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation
  3. CThat the behaviour is part of her disability and needs no assessment
  4. DThat she needs an antipsychotic to control her behaviour
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011121:10 PM?01:1013:1012:1014:10

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 1:10 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

1:10 PM
  1. 101:10
  2. 213:10
  3. 312:10
  4. 414:10
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
0,5 mcg/kg/min? mg/h104 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 104 kg ağırlığındaki hasta için 0,5 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

0,5 mcg/kg/min104 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,3 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
40 mg/1 mLV = ? mL

12 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 1 mL’de 40 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 12,5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

12 kg12,5 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 25 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

25 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg100 mL20 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 20 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/100 mL20 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu200 mLçay200 mLçorba250 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar475 mLidrar375 mLidrar150 mLidrar450 mLyara dreni90 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

meyve suyu: 200 mLçay: 200 mLçorba: 250 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 15:00ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 15:00’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL120 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Cevap neden bu

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.

Cevap

C · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Urine output rises and the heart rate falls towards normal

Cevap neden bu

With effective fluid replacement, perfusion improves: urine output increases, the heart rate settles and the blood pressure stabilises. Watching for fluid overload is also important.

Cevap

D · Urine output rises and the heart rate falls towards normal
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated

Cevap neden bu

Lowering the head of the bed, if the patient tolerates it, and using a slide sheet with two or more staff reduces the force needed. Pulling on arms can injure shoulders, and dragging damages skin.

Cevap

D · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure

Cevap neden bu

A missing vulnerable patient is an emergency. The nurse immediately activates the facility’s missing-patient procedure so a search starts, and the provider and family are informed per policy.

Cevap

C · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Cevap neden bu

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Cevap

B · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Cevap neden bu

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Cevap

A · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Check the patient for injuries before moving them

Cevap neden bu

After a fall, the patient is assessed first, including airway, breathing, circulation, head injury and possible fractures, before deciding how to move them safely. The fall is then reported and the care plan reviewed.

Cevap

C · Check the patient for injuries before moving them
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate

Cevap neden bu

Tremor, palpitations and anxiety in hypoglycaemia are driven by the sympathetic system, which beta-blockers blunt. Sweating is often still present, and patients need to monitor glucose closely.

Cevap

D · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · In the afternoon and evening

Cevap neden bu

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Kontrol edilen kaynak: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · In the afternoon and evening
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Kanama

Cevap neden bu

4 g/dL'den fazla düşüş ve hızlı kalp hızı süren bir kan kaybını düşündürür. Hemşire yarayı ve drenajları değerlendirir, yaşam bulgularını izler ve acil olarak haber verir. IV sıvılardan bir miktar seyrelme yaygındır, ancak bu kadar değil ve taşikardiyle birlikte değil.Kontrol edilen kaynak: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Kanama
11.Farmakoloji

Cevap: D · Intravenous magnesium sulfate

Cevap neden bu

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Cevap

D · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakoloji

Cevap: C · IV hydrocortisone and IV fluids

Cevap neden bu

This suggests an adrenal crisis triggered by missed steroids and illness. Treatment is immediate IV or IM hydrocortisone, IV fluids with glucose as needed, and treating the cause.

Cevap

C · IV hydrocortisone and IV fluids
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Within about 10 minutes of arrival

Cevap neden bu

A 12-lead ECG should be recorded and interpreted within about 10 minutes of first contact, because STEMI needs immediate reperfusion. Repeat ECGs are taken if the pain changes or continues. Troponin results take longer and should not delay the ECG.

Cevap

A · Within about 10 minutes of arrival
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · CURB-65 skoru 5: acil kıdemli hekim değerlendirmesi gerektiren yüksek risk

Cevap neden bu

Bu hasta 5 üzerinden 5 puan alır: konfüzyon, üre >7 mmol/L, solunum hızı ≥30/dk, düşük kan basıncı ve yaş ≥65. Bu, yüksek mortaliteli ağır pnömoniyi gösterir ve hasta olası sepsis kriterlerini de karşılar. Hızlı üst basamağa bildirim, IV antibiyotikler, sıvılar ve yoğun bakım değerlendirmesi gerekir.

Cevap

C · CURB-65 skoru 5: acil kıdemli hekim değerlendirmesi gerektiren yüksek risk
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Strict fluid balance, daily weight and free access to water

Cevap neden bu

Patients with DI can become dehydrated and hypernatraemic quickly. Strict input and output, daily weights, sodium monitoring and access to water are essential. Desmopressin replaces the missing ADH in cranial DI.

Cevap

C · Strict fluid balance, daily weight and free access to water
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused

Cevap neden bu

Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.

Cevap

A · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Genellikle yaklaşık 48 saat

Cevap neden bu

Birçok sitotoksik ilaç, uygulamadan sonra bir süre idrar, dışkı, kusmuk ve diğer sıvılarla atılır. Yerel politikalar çoğu zaman vücut sıvılarını işlerken yaklaşık 48 saat, bazı ilaçlar için daha uzun süre eldiven ve önlük gerektirir.

Cevap

D · Genellikle yaklaşık 48 saat
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations

Cevap neden bu

Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.

Cevap

B · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Restitution, external rotation, expulsion

Cevap neden bu

After extension delivers the head, it rotates back into line with the shoulders (restitution), then rotates further as the shoulders turn (external rotation), and finally the body is born (expulsion).

Cevap

D · Restitution, external rotation, expulsion
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Respect her decision, document it and inform the team

Cevap neden bu

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Cevap

A · Respect her decision, document it and inform the team
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Cevap neden bu

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Cevap

C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Cevap neden bu

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Cevap

C · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views

Cevap neden bu

The leader manages a monopolising member by acknowledging her and redirecting to others, and may discuss it privately. This keeps the group safe and gives everyone a chance to take part.

Cevap

A · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation

Cevap neden bu

People with limited communication may show pain or illness through changes in behaviour. A thorough physical assessment comes before deciding the behaviour is psychiatric or behavioural.

Cevap

B · A physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 13:10

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

1 PM → 1 + 12 = 13

Cevap

13:10

Cevap

13:10
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 3,12 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 0,5 mcg/kg/min × 104 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 0,5·104·60/1000 = 3,12 mg/h

Cevap

D = 3,12 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Cevap

V = 0,3 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 3,8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

12,5·12 = 150 mg

Hacim

V = (150/40)·1 = 3,75 ≈ 3,8 mL

Cevap

V = 3,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

25·60/15 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·4 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 20 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/100 = 1 mg/mL

Doz hızı

D = 1·20 = 20 mg/h

Cevap

D = 20 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1350 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 200 + 250 = 650 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1350 mL

Cevap

I = 1350 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL kalan

İkinci kısım

260/60 = 4,333 h

Toplam süre

t = 2 + 4,333 = 6,333 ≈ 6,3 h

Cevap

t = 6,3 h

Bu yaklaşık 6 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:20 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 125

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 125

Cevap

MFS = 125
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 1 + 3 + 4 + 1 + 1 = 14

Risk düzeyi

14 → orta risk

Cevap

orta risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions