NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. AFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  2. BTalk to the family instead of the patient
  3. CSpeak louder and more slowly than usual
  4. DAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. ARespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  2. BTemperature 37,4 °C on the first day
  3. CPain score of 4/10 at the wound site when moving
  4. DUrine output of 50 mL in the last hour
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which IV fluid can be given with packed red blood cells in the same line?

  1. A5% dextrose in 0,45% sodium chloride
  2. BLactated Ringer’s (Hartmann’s) solution
  3. C0,9% sodium chloride
  4. D5% dextrose in water
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with a common cold asks for antibiotics “to be on the safe side”. Which response is best?

  1. AExplain that antibiotics do not work on viruses and overuse breeds resistant bacteria
  2. BSuggest using leftover antibiotics from a previous illness
  3. CTell the patient that antibiotics will shorten the cold by several days
  4. DAsk the provider to prescribe antibiotics anyway so that the patient is reassured
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  3. CTreat it as an emergency and escalate at once
  4. DApply a soothing cream to the rash
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with Guillain-Barré syndrome has weakness that is spreading up from the legs. Which assessment has the highest priority?

  1. ASkin condition over the heels
  2. BThe patient’s mood and coping
  3. CMuscle strength in the feet and ankles at the start of each morning
  4. DBreathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with anaphylaxis is hypotensive but has no breathing difficulty. How should they be positioned?

  1. ALying flat, with the legs raised
  2. BSitting upright with the legs dangling
  3. CLying face down
  4. DStanding up and walking around
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with type 1 diabetes is nil by mouth before surgery. Why must their insulin not simply be stopped?

  1. AInsulin prevents wound infection on its own
  2. BInsulin is needed for the anaesthetic to work
  3. CStopping insulin causes immediate hypoglycaemia during the operation
  4. DWithout any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir saat önce başlayan göğüs ağrısı olan bir hastanın ilk troponini normaldir. Doğru yorum nedir?

  1. AHasta hemen eve gönderilebilir
  2. BTroponin göğüs ağrılı hastalarda yararlı değildir
  3. CEnfarktüs dışlanmamıştır; troponin protokole göre tekrarlanır
  4. DEnfarktüs dışlanmıştır; bu yüzden başka troponin testine gerek yoktur
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AIron-deficiency anemia from poor diet
  2. BVitamin B12 deficiency anemia
  3. CG6PD deficiency with acute hemolysis
  4. DSickle cell crisis with vaso-occlusion
11.FarmakolojiOrta

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. ATell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
  2. BTake a double dose on the day of surgery
  3. CThe drug has no link with eye surgery
  4. DStop the drug for one day and no further action is needed
12.FarmakolojiZor

A patient receiving cisplatin is given large volumes of IV fluid before and after each dose. What is the main purpose?

  1. ATo reduce kidney damage
  2. BTo prevent hair loss
  3. CTo increase drug absorption from the gut
  4. DTo prevent bleeding
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient's blood pressure is high in clinic but normal on home readings. Which step best confirms the diagnosis?

  1. AAmbulatory or structured home blood pressure monitoring
  2. BA single repeat reading in the same clinic visit
  3. CA chest X-ray
  4. DStarting two antihypertensive drugs at once at full dose
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ANormal wound healing with some expected discharge
  2. BCostochondritis caused by forceful coughing
  3. CPericarditis from the operation
  4. DSternal wound infection with an unstable sternum
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AHair loss, weight gain and feeling cold
  2. BKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  3. CMuscle cramps, tingling lips and seizures
  4. DHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102,2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
  2. BA fluid restriction to reduce the swelling
  3. CStrong pain relief alone, then discharge
  4. DOral antibiotics and waiting for the stone to pass
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Sitotoksik kemoterapi verirken genellikle hangi KKE önerilir?

  1. AKâğıt cerrahi maske, ancak eldiven yok
  2. BKemoterapiye uygun olduğu test edilmiş eldivenler ve sıvı geçirmez önlük
  3. Cİnfüzyon torbası kapalı olduğu için KKE yok
  4. DSıradan pamuklu eldivenler ve plastik önlük
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AA catheter-related deep vein thrombosis
  2. BLymphoedema from a previous operation
  3. CNormal swelling after line insertion
  4. DAn allergy to the dressing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. ABiliary atresia
  2. BPhysiological jaundice
  3. CBreast milk jaundice
  4. DErythema toxicum
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Ağır postpartum kanaması olan bir kadın uterotoniklerle tedavi ediliyor. Erken verildiğinde kanamaya bağlı ölümü azaltabilen ek ilaç hangisidir?

  1. AMagnezyum sülfat
  2. BHeparin
  3. CTraneksamik asit
  4. DAspirin
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which signs in a 2-day-old baby suggest sepsis?

  1. AHiccups after feeds with a strong, lusty cry between feeds
  2. BUnstable temperature, poor feeding, lethargy and breathing difficulty
  3. CSmall white spots on the nose and a pink face
  4. DRegular feeding with six wet nappies a day
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
  2. BAn allergic reaction to the emollient
  3. CA normal eczema flare that needs more emollient
  4. DChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Şizofreni hastası, "Sesler bana kötü olduğumu söylüyor" diyor. Hangi yanıt en iyisidir?

  1. A"Sesler gerçek değil, o yüzden onları görmezden gelin."
  2. B"Ses duyuyorsanız çok hasta olmalısınız."
  3. C"Ben sesleri duymuyorum, ama sizi üzdüklerini görebiliyorum. Size ne söylüyorlar?"
  4. D"Şimdilik seslerden bahsetmeyelim. Bunun yerine bana ailenizden ve planlarınızdan söz edin."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. ALook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  2. BAssume it is normal ageing and take no action
  3. CAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
  4. DDiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C101,8 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 101,8 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

101,8 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 5 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
15 kg2 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 15 kg ve tek doz olarak 2 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

15 kg2 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

8 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

8 kg20 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg100 mL12 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 12 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/100 mL12 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLsüt100 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar225 mLidrar300 mLidrar500 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 150 mLsüt: 100 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 225 mLidrar: 300 mLidrar: 500 mLyara dreni: 140 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL750 mL verilen150 mL/h09:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:00’de 750 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL750 mL verilen150 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Cevap neden bu

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Cevap

D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Cevap neden bu

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Cevap

A · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · 0,9% sodium chloride

Cevap neden bu

Only 0,9% sodium chloride is compatible with blood. Dextrose (glucose) solutions can cause red cells to clump and break down, and the calcium in lactated Ringer’s (Hartmann’s) can cause clotting.

Cevap

C · 0,9% sodium chloride
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Explain that antibiotics do not work on viruses and overuse breeds resistant bacteria

Cevap neden bu

Colds are caused by viruses, which antibiotics do not kill. Unneeded antibiotics cause side effects and drive resistance, so the nurse explains this and offers advice on managing symptoms.

Cevap

A · Explain that antibiotics do not work on viruses and overuse breeds resistant bacteria
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Treat it as an emergency and escalate at once

Cevap neden bu

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Cevap

C · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough

Cevap neden bu

Guillain-Barré syndrome causes ascending weakness that can involve the respiratory muscles. Falling vital capacity or a weak cough can mean the patient needs ventilation, so breathing is monitored closely.

Cevap

D · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Lying flat, with the legs raised

Cevap neden bu

Lying flat with the legs raised supports circulation in anaphylactic shock. Patients with breathing difficulty may prefer to sit up, but should not stand or walk, as this can cause collapse.

Cevap

A · Lying flat, with the legs raised
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis

Cevap neden bu

People with type 1 diabetes make no insulin, so stopping it causes ketosis and DKA. Basal insulin is usually continued, often with a variable-rate insulin infusion and glucose monitoring.

Cevap

D · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Enfarktüs dışlanmamıştır; troponin protokole göre tekrarlanır

Cevap neden bu

Troponin, belirtilerin başlangıcından sonra erken dönemde hâlâ normal olabilir. Enfarktüsü doğrulamak veya dışlamak için EKG ve belirtilerle birlikte seri ölçümler gerekir. Birçok protokol yüksek duyarlıklı troponini 1–3 saat sonra tekrarlar.

Cevap

C · Enfarktüs dışlanmamıştır; troponin protokole göre tekrarlanır
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · G6PD deficiency with acute hemolysis

Cevap neden bu

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Cevap

C · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Farmakoloji

Cevap: A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Cevap neden bu

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Cevap

A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakoloji

Cevap: A · To reduce kidney damage

Cevap neden bu

Cisplatin is nephrotoxic, and hydration helps protect the kidneys. It also causes ototoxicity, peripheral neuropathy, severe nausea and low magnesium.

Cevap

A · To reduce kidney damage
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring

Cevap neden bu

"White-coat" hypertension means raised readings only in clinical settings. Ambulatory monitoring over 24 hours or a structured series of home readings gives a truer picture and is widely recommended before diagnosing hypertension.

Cevap

A · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Sternal wound infection with an unstable sternum

Cevap neden bu

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Cevap

D · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Cevap neden bu

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Cevap

B · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Cevap neden bu

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Cevap

A · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Kemoterapiye uygun olduğu test edilmiş eldivenler ve sıvı geçirmez önlük

Cevap neden bu

Sitotoksik ilaçlar deriden emilebilir veya solunabilir. Personel; kemoterapiye uygun test edilmiş eldivenler (çoğunlukla çift), sıvı geçirmez uzun kollu önlükler ve sıçrama olasılığı varsa göz koruması kullanır; ayrıca kapalı sistem cihazları ve güvenli atık bertarafı uygulanır.

Cevap

B · Kemoterapiye uygun olduğu test edilmiş eldivenler ve sıvı geçirmez önlük
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · A catheter-related deep vein thrombosis

Cevap neden bu

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Cevap

A · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Biliary atresia

Cevap neden bu

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Cevap

A · Biliary atresia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Traneksamik asit

Cevap neden bu

Traneksamik asit bir antifibrinolitiktir. Erken, ideal olarak doğumdan sonraki 3 saat içinde verildiğinde postpartum kanamaya bağlı ölümleri azaltır. Heparin ve aspirin kanamayı artırır.

Cevap

C · Traneksamik asit
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Unstable temperature, poor feeding, lethargy and breathing difficulty

Cevap neden bu

Neonatal sepsis may present with temperature instability, poor feeding, lethargy, irritability, apnoea, breathing difficulty or jaundice. Early-onset sepsis, often due to group B streptococcus, needs prompt cultures and IV antibiotics.

Cevap

B · Unstable temperature, poor feeding, lethargy and breathing difficulty
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Cevap neden bu

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Cevap

A · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · "Ben sesleri duymuyorum, ama sizi üzdüklerini görebiliyorum. Size ne söylüyorlar?"

Cevap neden bu

Hemşire tartışmaz ya da onaylamaz; kendi gerçekliğini belirtir, empati gösterir ve içeriği sorar; özellikle hastayı veya başkalarını riske atabilecek emir veren halüsinasyonları.

Cevap

C · "Ben sesleri duymuyorum, ama sizi üzdüklerini görebiliyorum. Size ne söylüyorlar?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Cevap neden bu

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Cevap

A · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 38,8 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

101,8 − 32 = 69,8

5/9 ile çarpın

T = 69,8·5/9 = 38,78 ≈ 38,8 °C

Cevap

T = 38,8 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 83,3 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 5000/60 = 83,33 ≈ 83,3 mcg/min

Cevap

D = 83,3 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 30 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

2·15 = 30 mg

Cevap

D = 30 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 6,4 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·8 = 160 mg

Hacim

V = (160/125)·5 = 6,4 mL

Cevap

V = 6,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 67 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 1000·20/300 = 66,67 ≈ 67 gtt/min

Cevap

R = 67 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 67 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 12 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/100 = 1 mg/mL

Doz hızı

D = 1·12 = 12 mg/h

Cevap

D = 12 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −335 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 100 = 250 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 830 mL

Toplam çıkarılan

225 + 300 + 500 + 140 = 1165 mL

Denge

B = 830 − 1165 = −335 mL

Cevap

B = −335 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 1,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 750 = 250 mL

Süre

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Cevap

t = 1,7 h

Bu yaklaşık 1 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 10:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 3 + 4 + 2 + 2 = 15

Cevap

B = 15
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Risk düzeyi

20 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions