NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position is oxygenation usually best?

  1. ALying on the right side
  2. BLying on the left side
  3. CLying face down
  4. DLying flat on the back
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?

  1. ARaise the bed rails and leave the patient alone
  2. BLook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
  3. CAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
  4. DTie a sheet across the bed to keep the patient in
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse has just given an intramuscular injection with a safety needle. What should the nurse do next with the needle?

  1. AActivate the safety device and drop it into a sharps container at once
  2. BLay it on the medication tray and discard it later
  3. CRecap it carefully with both hands and dispose of it after the drug round
  4. DBend the needle to make it unusable, then discard it
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AThat the depression has resolved and observation can be reduced
  2. BA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  3. CThat the patient wants to make new friends on the unit
  4. DThat the patient is now ready for discharge today
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. APoor ventilation causing carbon dioxide to build up
  2. BLoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
  3. CToo much bicarbonate from antacids
  4. DHyperventilation caused by anxiety
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. AA tear in the birth canal or cervix
  2. BNormal lochia for the first hour
  3. CA full bladder pushing the uterus aside
  4. DUterine atony that needs more massage
7.Klinik hemşirelikOrta

A spontaneously breathing patient is critically ill and hypoxic. Which oxygen delivery gives the highest concentration?

  1. ANon-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
  2. BSimple face mask at 5 L/min with the patient sitting up
  3. CVenturi mask set to 24%
  4. DNasal cannula at 2 L/min
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has pain all over the abdomen, a rigid abdomen and a fever. What is most likely?

  1. AThe appendix has perforated, causing peritonitis
  2. BThe appendicitis has resolved without treatment
  3. CThe analgesia has started working
  4. DThe patient has developed gastroenteritis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Şüpheli sepsisi olan bir hastada kan kültürleri ne zaman alınmalıdır?

  1. Aİlk antibiyotik dozundan önce, onu çok geciktirmeden
  2. BAntibiyotikler sonucu etkilemediği için herhangi bir zamanda
  3. CYalnızca ateş üç günden uzun sürerse
  4. DAntibiyotiklerin ilk üç dozundan sonra
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

IV magnezyum sülfat infüzyonu sırasında toksisiteyi erken saptamak için hangi değerlendirme en iyisidir?

  1. AHer saat kan glikozu ve pupil boyutu
  2. BBağırsak sesleri ve karın çevresi
  3. CHer saat cilt rengi ve kapiller dolum
  4. DDiz refleksleri, solunum hızı ve idrar çıkışı
11.FarmakolojiOrta

Which lab tests are monitored in a patient taking carbamazepine?

  1. AFull blood count and serum sodium
  2. BThyroid antibodies and cortisol
  3. CSerum amylase and lipase
  4. DINR and aPTT
12.FarmakolojiZor

A patient on heparin for 7 days has a platelet count that has fallen by more than half, and a new leg vein thrombosis. What is the most likely cause and the key action?

  1. AWarfarin skin necrosis; switch from heparin to warfarin at once
  2. BVitamin K deficiency; give vitamin K and continue heparin
  3. CHeparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
  4. DNormal dilution of platelets; continue and recheck in a week
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. AHanging down over the side of the bed
  2. BRaised above the level of the heart when resting
  3. CCrossed at the knees while sitting
  4. DKept still in a standing position for long periods
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with life-threatening asthma has not responded to repeated nebulised salbutamol (albuterol), ipratropium and steroids. Which drug is commonly given intravenously next?

  1. AMagnesium sulfate
  2. BMorphine
  3. CIntravenous furosemide
  4. DMetoprolol
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AThey should take very cold baths to reverse the damage
  2. BHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  3. CHot baths cause new areas of damage in the brain
  4. DThis shows that the disease has entered a new progressive stage
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  2. B"I will weigh myself every morning."
  3. C"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  4. D"I will report any headaches or confusion."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How are skin staples usually removed from a healed incision?

  1. AThe staples are left in permanently under the skin
  2. BAlternate staples first, then the rest if the wound holds
  3. COnly the staples at each end, leaving the others for good
  4. DAll staples at once by pulling each one straight up from the skin
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Vinkristin için hangi güvenlik kuralı geçerlidir?

  1. AKüçük bir vene hızlı IV itme olarak verilmesi en iyisidir
  2. BGenellikle diğer spinal ilaçlarla birlikte intratekal verilir
  3. CHekimin tercih ettiği herhangi bir yoldan verilebilir
  4. DAsla intratekal verilmez; yalnızca IV kullanım için minitorba içinde sağlanır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman 1 day after birth has a blood pressure of 150/96 mmHg and a headache. She had normal blood pressures in pregnancy. What should the nurse do?

  1. AReassure her that this is normal after birth
  2. BReport it and assess for postpartum pre-eclampsia
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and ignore the blood pressure
  4. DEncourage her to walk to lower her blood pressure
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?

  1. ABreast cancer; stop breastfeeding at once
  2. BA blocked duct; keep feeding and vary positions
  3. CMastitis; stop feeding from that breast
  4. DA breast abscess; stop breastfeeding completely
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Why are IV fluids for young children given with an infusion pump or a volume-control set?

  1. ATo remove bacteria from the fluid
  2. BTo prevent accidental fluid overload
  3. CTo allow the child to adjust the rate
  4. DTo make the fluid warmer before it enters the vein
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. AConjunctivitis
  2. BOtitis media
  3. CPneumonia
  4. DDiarrhoea
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A woman calls the emergency department after a sexual assault an hour ago. What advice helps to preserve forensic evidence?

  1. APut all clothing in a sealed plastic bag
  2. BAvoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
  3. CShower and wash her clothes before coming in, so she feels cleaner
  4. DWait a few days at home until she feels ready to talk before seeking any medical care or forensic examination
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"You should ask your doctor what to do about it."
  2. B"No, divorce would only make things worse for you."
  3. C"Yes, I think you'd be happier without him."
  4. D"What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
45,234 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 45,234 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

45,234 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
12,7 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 12,7 g/dL. Bunu Hb g/L cinsinden ifade edin.

12,7 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Doz hesaplarıOrta
1%50 mLm = ? mg

%1 (w/v) bir çözeltinin 50 mL’sinde kaç miligram ilaç m vardır?

1% w/v50 mL
m = mg
28.Doz hesaplarıZor
92 kg180 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 180 cm boyunda ve 92 kg ağırlığında. İstem 50 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

180 cm92 kg50 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL20 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

200 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 20 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 120 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mg/100 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba150 mLsüt240 mLmeyve suyu150 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar300 mLidrar225 mLidrar375 mLyara dreni90 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 72 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

72 kg8 hidrar: 300 mLidrar: 225 mLidrar: 375 mLyara dreni: 90 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 150 mL/hbaşlangıç 18:00ttoplam​ = ? h75 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 18:00’de 75 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 150 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL75 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Lying on the left side

Cevap neden bu

Gravity sends more blood to the lower lung. Placing the healthy lung down matches more blood flow to the lung that is ventilating well, improving oxygenation.

Cevap

B · Lying on the left side
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst

Cevap neden bu

Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.

Cevap

B · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once

Cevap neden bu

Used needles are never recapped with two hands, bent or left lying around. The safety feature is activated straight away and the needle goes into a puncture-resistant sharps container at the point of use.

Cevap

A · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Cevap neden bu

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Cevap

B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Cevap neden bu

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Cevap

A · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · A tear in the birth canal or cervix

Cevap neden bu

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Cevap

A · A tear in the birth canal or cervix
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min

Cevap neden bu

A non-rebreathe mask with a filled reservoir at 15 L/min delivers a high oxygen concentration and is used first in critical illness. The dose is then titrated down to the target saturation.

Cevap

A · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · The appendix has perforated, causing peritonitis

Cevap neden bu

Perforation may briefly relieve the pain as pressure in the appendix falls, followed by generalised peritonitis. This needs urgent surgical review, IV fluids and antibiotics.

Cevap

A · The appendix has perforated, causing peritonitis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · İlk antibiyotik dozundan önce, onu çok geciktirmeden

Cevap neden bu

Kan kültürleri antibiyotiklerden önce alınır; çünkü tek bir doz bile bakterilerin üremesini engelleyebilir ve nedeni gizleyebilir. Antibiyotikler yine de hızla, ideal olarak bir saat içinde başlanmalıdır.

Cevap

A · İlk antibiyotik dozundan önce, onu çok geciktirmeden
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Diz refleksleri, solunum hızı ve idrar çıkışı

Cevap neden bu

Diz refleksinin kaybolması genellikle magnezyum toksisitesinin ilk belirtisidir ve bunu yavaş solunum izler. Magnezyum böbreklerden temizlenir; bu yüzden azalan idrar çıkışı riski artırır. Kalsiyum glukonat antidottur.

Cevap

D · Diz refleksleri, solunum hızı ve idrar çıkışı
11.Farmakoloji

Cevap: A · Full blood count and serum sodium

Cevap neden bu

Carbamazepine can rarely cause bone marrow suppression and commonly lowers serum sodium. Blood counts, sodium and liver tests are checked, especially early in treatment.

Cevap

A · Full blood count and serum sodium
12.Farmakoloji

Cevap: C · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin

Cevap neden bu

Heparin-induced thrombocytopenia (HIT) is caused by antibodies against heparin–platelet factor 4 complexes. It usually starts 5–10 days after heparin begins and causes thrombosis, so all heparin is stopped and a non-heparin anticoagulant is used.

Cevap

C · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Raised above the level of the heart when resting

Cevap neden bu

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Cevap

B · Raised above the level of the heart when resting
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Magnesium sulfate

Cevap neden bu

A single dose of IV magnesium sulfate is recommended in acute severe or life-threatening asthma that does not respond to initial treatment. Senior and critical care help is called early. Sedatives and beta-blockers are dangerous in acute asthma.

Cevap

A · Magnesium sulfate
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Cevap neden bu

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Cevap

B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Cevap neden bu

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Cevap

C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Alternate staples first, then the rest if the wound holds

Cevap neden bu

Removing alternate staples first allows the nurse to check that the wound edges stay together. If the wound is secure, the rest are removed, and adhesive strips can be applied for support.

Cevap

B · Alternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Asla intratekal verilmez; yalnızca IV kullanım için minitorba içinde sağlanır

Cevap neden bu

İntratekal vinkristin hemen her zaman ölümcüldür. Yanlış yol hatalarını önlemek için IV kullanım amacıyla minitorba içinde seyreltilir, “yalnızca damar içi kullanım içindir, diğer yollardan verilirse ölümcüldür” diye etiketlenir ve intratekal ilaçlardan ayrı tutulur.

Cevap

D · Asla intratekal verilmez; yalnızca IV kullanım için minitorba içinde sağlanır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia

Cevap neden bu

New hypertension with a headache after birth can be postpartum pre-eclampsia, even with normal readings in pregnancy. The nurse reports it, checks urine protein and symptoms and follows the protocol.

Cevap

B · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A blocked duct; keep feeding and vary positions

Cevap neden bu

A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.

Cevap

B · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · To prevent accidental fluid overload

Cevap neden bu

Infants and young children can quickly become fluid overloaded. Infusion pumps and burette (volume-control) sets limit how much fluid can run in, and the rate and site are checked regularly.

Cevap

B · To prevent accidental fluid overload
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Pneumonia

Cevap neden bu

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Cevap

C · Pneumonia
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag

Cevap neden bu

Not washing, changing or eating where possible helps keep evidence. Paper bags are used because plastic traps moisture and can degrade biological evidence. Her medical needs and choices remain the priority.

Cevap

B · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "What are your thoughts about the options you have?"

Cevap neden bu

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Cevap

D · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 45 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

45.234 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

45.234 → 2
2, 4 veya daha küçük; bu yüzden 5 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (34) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 45 gtt/min

Cevap

x = 45 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 127 g/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 12,7 g/dL × 10 dL/L = 127 g/L

Cevap

Hb = 127 g/L
27.Doz hesapları

Cevap: m = 500 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL

İlaç kütlesi

m = 10·50 = 500 mg

Cevap

m = 500 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 107,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(180·92/3600) = √4,6 = 2,145 m²

Doz

D = 50·2,145 = 107,2 mg

Cevap

D = 107,2 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 16 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 250·15/240 = 15,63 ≈ 16 gtt/min

Cevap

R = 16 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 16 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

120/2 = 60 mL/h

Damla hızı

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,56 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

300 + 225 + 375 = 900 mL

Kilogram başına saatlik

U = 900/(72·8) = 1,563 ≈ 1,56 mL/kg/h

Cevap

U = 1,56 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL kalan

İkinci kısım

350/150 = 2,333 h

Toplam süre

t = 2 + 2,333 = 4,333 ≈ 4,3 h

Cevap

t = 4,3 h

Bu yaklaşık 4 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 22:20 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 12

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 2 + 2 + 3 + 1 + 1 = 12

Cevap

B = 12
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Risk düzeyi

10 → düşük risk

Cevap

düşük risk

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions