NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. ASmaller than the stoma so it grips it tightly
  2. BIn any shape, as long as the bag sticks
  3. CTo fit closely around the stoma without pressing on it
  4. DMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient's notes record a penicillin allergy with a rash. The new prescription is for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  2. BGive the dose, as amoxicillin is a different drug from penicillin itself
  3. CGive an antihistamine first, then the amoxicillin
  4. DGive half the dose and watch for a rash
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. AOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  2. BA reusable cloth gown and one pair of gloves
  3. CTwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
  4. DA surgical mask and no gloves
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

In START triage, a casualty cannot walk and is breathing 36 times a minute. Which category applies?

  1. ABlack (expectant or dead)
  2. BRed (immediate)
  3. CGreen (minor)
  4. DYellow (delayed)
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
  2. BA patient with a fractured wrist
  3. CA patient after a hip replacement
  4. DA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. APalpitations
  2. BTachycardia
  3. CTremor
  4. DSweating
7.Klinik hemşirelikOrta

Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?

  1. AStop all heart medicines straight away
  2. BAvoid using all household electrical appliances such as kettles
  3. CTell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
  4. DNever raise the arm on that side again
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with long-standing COPD has an arterial blood gas with pH 7,37, a raised PaCO2 and a raised bicarbonate. How is this best described?

  1. AMixed metabolic and respiratory alkalosis
  2. BUncompensated metabolic alkalosis
  3. CCompensated respiratory acidosis
  4. DAcute respiratory acidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  2. BPossible recurrence that needs further assessment
  3. CA sure sign that the cancer has been fully cured
  4. DA normal change after surgery that needs no follow-up
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. ASecondary hypothyroidism from pituitary failure
  2. BAmiodarone-induced hypothyroidism
  3. CA normal response to amiodarone needing no action
  4. DAmiodarone-induced hyperthyroidism
11.FarmakolojiOrta

Which adverse effect is a well-known risk of zidovudine?

  1. ARed–green colour blindness
  2. BGum overgrowth
  3. COrange-red colouring of the urine and tears
  4. DBone marrow suppression, especially anaemia
12.FarmakolojiZor

Normal alımda alkolde görülen sıfırıncı derece eliminasyon ne anlama gelir?

  1. ABirim zamanda sabit bir miktar atılır
  2. BBirim zamanda sabit bir oran atılır
  3. CYarılanma ömrü düzey ne olursa olsun sabit kalır
  4. DYüksek konsantrasyonlarda eliminasyon durur
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. AProminent U waves
  2. BA sawtooth baseline
  3. CDelta waves before the QRS
  4. DTall, peaked T waves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Kalp yetmezliği olan bir hasta üç günde 2,5 kg almış, her iki bazda yeni raller vardır ve artık dört yastıkla uyuyor. KB 138/84 mmHg, oda havasında SpO₂ %93. Öncelik nedir?

  1. AHastayı oturtmak, tam değerlendirmek ve sıvı yüklenmesini bildirmek
  2. BKiloyu kaydedip gelecek haftanın sonunda yeniden kontrol etmek
  3. CKalbi dinlendirmek ve yükü azaltmak için hastayı düz yatırmak
  4. DBöbrekleri korumak için ek oral sıvıyı teşvik etmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which action is part of an effective bowel programme after a spinal cord injury?

  1. AA routine at the same time each day, often after a meal
  2. BUsing strong laxatives only when the bowel has not opened for a week
  3. CAvoiding fibre to prevent bloating
  4. DRestricting fluids to reduce the volume of stool
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Valproat kullanan epilepsili bir kadın gebelik planladığını söylüyor. Hangi yanıt en uygundur?

  1. AValproatın gebelik boyunca güvenli olduğu konusunda onu rahatlatmak
  2. BBebeği nöbetlerden korumak için dozu ikiye katlamayı önermek
  3. CAniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek
  4. DValproatı bugünden itibaren tamamen bırakmasını söylemek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Paralitik ileus nedir?

  1. AFiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı
  2. BAteşle birlikte bağırsak duvarının enfeksiyonu
  3. CBağırsak lümeninin bir tümörle tıkanması
  4. DKalın bağırsağın kan akımını kesen bir bükülmesi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Four hours after surgery, a catheterised patient's urine output has been 10 mL/h for two hours. Vital signs are stable. What should the nurse check first?

  1. AYesterday's chest X-ray and blood gas results
  2. BWhether the patient wants a cup of tea
  3. CThe time the patient last ate
  4. DThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi yenidoğan doğumdan sonraki ilk saatlerde hipoglisemi açısından en yüksek risk altındadır?

  1. ADiyabetli bir annenin iri bebeği
  2. B5. dakikada Apgar skoru 9 olan bir bebek
  3. Cİyi emen, ortalama ağırlıkta term bir bebek
  4. DSağlıklı bir annenin planlı sezaryenle doğan bebeği
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn is jaundiced at 12 hours of age. The mother is blood group O, Rh-positive and the baby is group A, Rh-positive with a positive direct Coombs test. What is the most likely cause?

  1. ABreast milk jaundice
  2. BRh isoimmunisation
  3. CPhysiological jaundice
  4. DABO incompatibility
21.Pediatri hemşireliğiOrta

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AOnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
  2. BOnly during the first 2 hours after surgery
  3. CIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  4. DThe risk stays exactly the same on every day for the first month
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 4-year-old chokes on a sweet but is coughing forcefully and can speak. What should the nurse do?

  1. ADo a finger sweep of the mouth to find the sweet
  2. BEncourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
  3. CGive her a large drink of water to try to wash the sweet down
  4. DGive back blows straight away to dislodge the sweet
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A 78-year-old woman who started citalopram two weeks ago is newly confused and drowsy. Which laboratory result would best explain this?

  1. AA high haemoglobin
  2. BA low serum sodium
  3. CA high serum potassium
  4. DA low serum cholesterol
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with anxiety asks for her PRN lorazepam every time it is due. What is the best nursing approach?

  1. AGive her a placebo tablet instead, without telling her, to see whether she really needs it
  2. BRefuse to give it, because she might become dependent
  3. CAlways give it as soon as she asks, without assessment
  4. DAssess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,4 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 40,4 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40,4 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0017:3502:10t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 17:35 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 02:10 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

17:3502:10
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

31 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

31 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 630 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

630 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL35 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 35 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

35 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

20 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu350 mLjöle100 mLçay240 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar275 mLidrar300 mLidrar200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

su: 350 mLjöle: 100 mLçay: 240 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mLidrar: 275 mLidrar: 300 mLidrar: 200 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL60 mL/hbaşlangıç 12:3018:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 12:30’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 18:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL60 mL/h12:30 → 18:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: çok nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %95 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,9 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 95%havaSBP 124HR 76AT 36,9 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · To fit closely around the stoma without pressing on it

Cevap neden bu

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Cevap

C · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Cevap neden bu

Amoxicillin is a penicillin and can cause the same allergic reaction, including anaphylaxis. The nurse withholds it and asks for an alternative.

Cevap

A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Cevap neden bu

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Cevap

C · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Red (immediate)

Cevap neden bu

In START, a non-walking casualty who is breathing more than 30 times a minute is tagged red, immediate. Fast breathing suggests a serious problem that needs urgent treatment.

Cevap

B · Red (immediate)
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Cevap neden bu

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Cevap

D · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Sweating

Cevap neden bu

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Cevap

D · Sweating
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure

Cevap neden bu

Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.

Cevap

C · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Compensated respiratory acidosis

Cevap neden bu

Chronic CO2 retention is offset by the kidneys retaining bicarbonate, bringing the pH back to normal. A normal pH with high PaCO2 and high bicarbonate is a compensated respiratory acidosis.

Cevap

C · Compensated respiratory acidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Possible recurrence that needs further assessment

Cevap neden bu

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Kontrol edilen kaynak: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Possible recurrence that needs further assessment
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Amiodarone-induced hypothyroidism

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakoloji

Cevap: D · Bone marrow suppression, especially anaemia

Cevap neden bu

Zidovudine, a nucleoside reverse transcriptase inhibitor, can cause anaemia and neutropenia. Blood counts are checked regularly during treatment.

Cevap

D · Bone marrow suppression, especially anaemia
12.Farmakoloji

Cevap: A · Birim zamanda sabit bir miktar atılır

Cevap neden bu

Metabolize eden enzimler doyduğunda konsantrasyondan bağımsız olarak saatte sabit bir miktar uzaklaştırılır; bu yüzden düzey yükseldikçe yarılanma ömrü uzar. Fenitoin ve yüksek doz aspirin de böyle davranabilir.

Cevap

A · Birim zamanda sabit bir miktar atılır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Tall, peaked T waves

Cevap neden bu

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Cevap

D · Tall, peaked T waves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Hastayı oturtmak, tam değerlendirmek ve sıvı yüklenmesini bildirmek

Cevap neden bu

Raller ve ortopneyle birlikte hızlı kilo artışı sıvı yüklenmesini ve kötüleşen kalp yetmezliğini gösterir. Dik oturmak venöz dönüşü azaltır ve solunumu rahatlatır. Hemşire değerlendirmeyi tamamlar (oksijen eğilimi, sıvı dengesi, ödem) ve hekimin diüretikleri ayarlayabilmesi için durumu üst basamağa bildirir. Daha fazla sıvı veya düz yatmak konjesyonu kötüleştirir.

Cevap

A · Hastayı oturtmak, tam değerlendirmek ve sıvı yüklenmesini bildirmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · A routine at the same time each day, often after a meal

Cevap neden bu

A regular routine, timed after a meal to use the gastrocolic reflex, plus fluids, fibre and, often, suppositories or digital stimulation, helps prevent constipation and accidents. This also reduces the risk of autonomic dysreflexia.

Cevap

A · A routine at the same time each day, often after a meal
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Aniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek

Cevap neden bu

Valproat yüksek oranda teratojeniktir (nöral tüp defektleri ve nörogelişimsel sorunlar) ve gebe kalabilecek kişilerde kullanımı sıkı biçimde kısıtlanmıştır. Ancak antiepileptik ilacı aniden bırakmak status epileptikus riski taşır. Daha güvenli bir alternatifi planlamak için acil uzman değerlendirmesi ve folik asit takviyesi gerekir.

Cevap

C · Aniden bırakmamasını öğütlemek ve acil uzman değerlendirmesi istemek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Fiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı

Cevap neden bu

Paralitik ileus, peristaltizmin durduğu işlevsel bir tıkanıklıktır; sıklıkla karın cerrahisi sonrası, opioid kullanımı, enfeksiyon veya elektrolit bozukluğuyla (özellikle düşük potasyum) görülür. Bağırsak sesleri azalmış veya yoktur.

Cevap

A · Fiziksel bir tıkanıklık olmaksızın bağırsak hareketinin kaybı
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Cevap neden bu

A sudden low output may be due to a kinked tube or blocked catheter. If drainage is normal, hypovolaemia or kidney injury is considered and the team is informed, with a fluid assessment.

Cevap

D · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Diyabetli bir annenin iri bebeği

Cevap neden bu

Annedeki yüksek glikoz plasentayı geçer ve fetüs fazladan insülin yapar. Kordon kesildikten sonra glikoz kaynağı kesilir, ancak insülin yüksek kalır. Preterm, küçük ve üşümüş bebekler de risk altındadır.

Cevap

A · Diyabetli bir annenin iri bebeği
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · ABO incompatibility

Cevap neden bu

Group O mothers have anti-A and anti-B antibodies that can cross the placenta and haemolyse the red cells of a group A or B baby. Early jaundice with a positive direct Coombs test suggests haemolysis. Both are Rh-positive, so Rh disease is excluded.

Cevap

D · ABO incompatibility
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Cevap neden bu

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Cevap

C · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely

Cevap neden bu

A child who can cough effectively and speak has a partly open airway. Back blows or thrusts are not started, and blind finger sweeps can push the object further in. If the cough becomes ineffective, back blows and abdominal thrusts are given.

Cevap

B · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A low serum sodium

Cevap neden bu

SSRIs can cause hyponatraemia through SIADH, especially in older adults. Confusion, falls and drowsiness after starting an SSRI should prompt a sodium check.

Cevap

B · A low serum sodium
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated

Cevap neden bu

Each PRN dose requires an assessment of need and an evaluation afterwards. Offering other strategies supports coping skills, and patterns of use are discussed with the team.

Cevap

D · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 104,7 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

40,4·9/5 = 72,72

32 ekleyin

T = 72,72 + 32 = 104,7 °F

Cevap

T = 104,7 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 515 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

17:35 → 24:00 = 385 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 02:10 = 130 min

Toplam

t = 385 + 130 = 515 min

Cevap

t = 515 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 6,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·31 = 62 mg

Hacim

V = 62/10 = 6,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 6,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,63 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 630/1000 = 0,63 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,63 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 560 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

35·60/15 = 140 mL/h

Hacim

V = 140·4 = 560 mL

Cevap

V = 560 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 10 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

20·60/60 = 20 mL/h

Kalan süre

t = 200/20 = 10 h

Cevap

t = 10 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 615 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 350 + 100 + 240 = 690 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
toplam alınan = 1390 mL

Toplam çıkarılan

275 + 300 + 200 = 775 mL

Denge

B = 1390 − 775 = 615 mL

Cevap

B = 615 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 140 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

12:30 → 18:30 = 6 h

Verilen hacim

60·6 = 360 mL

Kalan hacim

V = 500 − 360 = 140 mL

Cevap

V = 140 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 13

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 2 + 1 + 1 + 3 + 2 = 13

Cevap

B = 13
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions