NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. AOnly doctors are allowed to see health records
  2. BPatients can only see their records once they have been discharged
  3. CPatients have a legal right to request access to their records
  4. DPatients can see their records only with a court order
2.Hemşirelik esaslarıZor

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. ADocument accurately and follow the child safeguarding procedure
  2. BSend the child home and phone the family next week
  3. CIgnore it, as children often bruise themselves
  4. DConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Neisseria meningitidis olan bir hasta için damlacık önlemleri genellikle ne zaman sonlandırılır?

  1. AAntibiyotiğin ilk dozu verilir verilmez
  2. BYalnızca hasta taburcu olduktan sonra
  3. C24 saatlik etkili antibiyotik tedavisinden sonra
  4. DAteş bir saat boyunca düştükten sonra
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Why can a patient with severe neutropenia have a serious infection but little redness, swelling or pus?

  1. AThere are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
  2. BNeutropenia makes infections stay limited to the skin
  3. CAntibiotics given with chemotherapy hide all signs of infection
  4. DChemotherapy kills the bacteria before they can multiply
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with an infected, draining leg wound
  3. CA patient with influenza
  4. DA patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir hemşire yardımcısına hangi görev devri uygundur?

  1. AStabil bir hastadan rutin idrar örneği almak
  2. BKan transfüzyonunun ilk 15 dakikasında hastayı izlemek
  3. Cİnme sonrası yutması henüz taranmamış bir hastaya ilk öğünü vermek
  4. Dİlk beslenmeden önce yeni yerleştirilmiş nazogastrik tüpü kontrol etmek
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient is receiving enteral feeding through a nasogastric tube. How should they be positioned during feeding?

  1. AIn any position, as long as the feed runs slowly
  2. BLying on the left side with the head down to help the feed drain
  3. CLying completely flat
  4. DWith the head of the bed raised to at least 30 degrees
8.Klinik hemşirelikZor

A catheterised postoperative patient has passed only 10 mL of urine in the last two hours. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient has eaten breakfast
  2. BThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
  3. CThe patient's cholesterol level from the admission bloods
  4. DThe patient's weight from last year
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?

  1. AA normal rise from placental ALP
  2. BA sign of blocked bile ducts
  3. CA sign of new bone cancer
  4. DA sign of acute viral hepatitis
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Which set of results most strongly suggests hemolytic anemia?

  1. ALow hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
  2. BLow hemoglobin, high MCV, low vitamin B12, normal bilirubin
  3. CLow hemoglobin, low reticulocytes, low MCV, low ferritin
  4. DLow hemoglobin, low platelets, low white cells, low reticulocytes
11.FarmakolojiOrta

ACE inhibitörleri kan basıncını nasıl düşürür?

  1. AKalpteki beta-1 reseptörlerini bloke ederler
  2. BDamar düz kas hücrelerindeki L tipi kalsiyum kanallarını bloke ederler
  3. CAnjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler
  4. DBöbrekte sodyum geri emilimini artırırlar
12.FarmakolojiZor

An older patient on amlodipine develops ankle swelling and is prescribed furosemide. She then becomes dizzy and falls. What does this sequence illustrate?

  1. ADrug tolerance
  2. BEnzyme induction
  3. CA type B allergic reaction
  4. DA prescribing cascade
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A young patient with hypertrophic cardiomyopathy asks why they are told to avoid dehydration. What is the best explanation?

  1. ADehydration is the cause of the inherited condition
  2. BDehydration makes the heart muscle grow thicker within a few hours
  3. CLow blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
  4. DFluids dissolve the extra muscle in the heart wall
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. ARe-accumulation of the effusion
  2. BPulmonary embolism from the leg
  3. CPneumothorax
  4. DInfection at the puncture site
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

SIADH'li bir hastanın sodyumu 126 mmol/L'dir ve hafif belirtileri vardır. Genellikle birinci basamak tedavi hangisidir?

  1. ASıvı kısıtlaması
  2. BDesmopressin
  3. CIV %5 glukoz infüzyonu
  4. DEk oral su
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with myasthenia gravis took extra pyridostigmine doses. They now have more weakness, heavy salivation, sweating, diarrhoea, small pupils and a slow pulse. What is most likely?

  1. AA myasthenic crisis from too little medication
  2. BAn allergic reaction to the drug
  3. CA cholinergic crisis from too much medication
  4. DA normal response to a higher dose
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which description fits a category (stage) 4 pressure ulcer?

  1. AA shallow wound into the dermis only
  2. BFull-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
  3. CA blister filled with clear fluid over the heel or sacrum
  4. DIntact skin with redness that does not blanch
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Meme kanseri olan bir hasta konfüze, susamış ve kabız hale geliyor, poliürisi var. Hangi onkolojik acil düşünülmelidir?

  1. AMalignitenin hiperkalsemisi
  2. BTümör lizis sendromu
  3. CHipoglisemi
  4. DSuperior vena kava obstrüksiyonu
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 24 weeks reports burning on urination and urinary frequency. What is the priority action?

  1. ACollect a urine sample for culture and inform the provider
  2. BAdvise cranberry juice and no further action
  3. CReassure her that urinary frequency is normal in pregnancy
  4. DAdvise her to drink less to reduce frequency
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ACheck for bladder distension and empty the bladder
  2. BPrepare her for an emergency caesarean
  3. CStart an oxytocin infusion
  4. DIncrease the rate of the epidural
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
  2. BSmack the child to show that tantrums are not allowed
  3. CStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  4. DShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
22.Pediatri hemşireliğiZor

After a week in hospital without his parents, a 2-year-old has stopped crying for his mother, plays with the nurses and seems uninterested when she visits. Which stage of separation does this show?

  1. AProtest
  2. BNormal adjustment with no distress
  3. CDespair
  4. DDetachment
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A woman calls the emergency department after a sexual assault an hour ago. What advice helps to preserve forensic evidence?

  1. APut all clothing in a sealed plastic bag
  2. BAvoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
  3. CShower and wash her clothes before coming in, so she feels cleaner
  4. DWait a few days at home until she feels ready to talk before seeking any medical care or forensic examination
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

While caring for a highly anxious patient, a nurse notices her own heart racing and her speech getting faster. What is most important?

  1. AMatch the patient's level of anxiety to show empathy
  2. BLeave the patient immediately and not return
  3. CIgnore her own reaction, because the nurse's feelings do not matter in patient care
  4. DRecognise that anxiety spreads between people, and calm herself first
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,1 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 39,1 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

39,1 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tsp? mL1 fl oz? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ tsp / öksürük şurubu, 1 fl oz / meyve suyu, 1 tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg30 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 80 kg. Order edilen doz günde 30 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

80 kg30 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
65 kg148 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 148 cm boyunda ve 65 kg ağırlığında. İstem 135 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

148 cm65 kg135 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL100 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 100 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

100 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
1310 mLkalan? mL/h9 h kalan

12 saatte 1500 mL istenmişti. 3 saat sonra torbada hâlâ 1310 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 12 hsonra 3 h: 1310 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsu300 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar300 mLidrar300 mLidrar175 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

meyve suyu: 120 mLsu: 300 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 300 mLidrar: 300 mLidrar: 175 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 100 mL/hbaşlangıç 11:30ttoplam​ = ? h80 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 11:30’de 80 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 100 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL80 mL/h · 4 h100 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 24/dk, SpO₂ %90 ek oksijen altında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 24SpO₂ 90%O₂SBP 78HR 88AT 36,0 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: sorun var. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Patients have a legal right to request access to their records

Cevap neden bu

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Cevap

C · Patients have a legal right to request access to their records
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Cevap neden bu

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Cevap

A · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · 24 saatlik etkili antibiyotik tedavisinden sonra

Cevap neden bu

24 saatlik etkili antibiyotikten sonra hasta artık bulaştırıcı kabul edilmez; bu nedenle damlacık önlemleri yerel politikaya göre sonlandırılabilir.

Cevap

C · 24 saatlik etkili antibiyotik tedavisinden sonra
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs

Cevap neden bu

Classic signs of infection come from the inflammatory response, which depends on white blood cells. With very few neutrophils, fever may be the only early sign, so it must be taken seriously.

Cevap

A · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Cevap neden bu

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Cevap

D · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stabil bir hastadan rutin idrar örneği almak

Cevap neden bu

Stabil bir hastadan rutin idrar örneği almak öngörülebilirdir ve devredilebilir. Tüpün yerini doğrulamak, yutma taramasından önce beslemek ve transfüzyonun başlangıcını izlemek hemşirelik değerlendirmesi gerektirir.

Cevap

A · Stabil bir hastadan rutin idrar örneği almak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · With the head of the bed raised to at least 30 degrees

Cevap neden bu

Keeping the head raised to at least 30–45° during feeding and for a period afterwards lowers the risk of aspiration pneumonia.

Cevap

D · With the head of the bed raised to at least 30 degrees
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Cevap neden bu

A sudden fall in catheter output may be due to a kinked, clamped or blocked catheter. If it is draining freely, the nurse assesses fluid status and vital signs and escalates possible hypovolaemia or AKI.

Cevap

B · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · A normal rise from placental ALP

Cevap neden bu

The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.

Cevap

A · A normal rise from placental ALP
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

Cevap neden bu

When red cells break down early, hemoglobin is turned into unconjugated bilirubin and LDH is released, while the marrow increases reticulocytes. Option B fits iron deficiency, C fits B12 deficiency and D fits marrow failure.

Cevap

A · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
11.Farmakoloji

Cevap: C · Anjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler

Cevap neden bu

ACE inhibitörleri (ramipril gibi) anjiyotensin II'yi azaltarak damar genişlemesi ve daha az aldosteron sağlar. Ayrıca bradikinin yıkımını azaltırlar; kuru öksürüğü bu açıklar.

Cevap

C · Anjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler
12.Farmakoloji

Cevap: D · A prescribing cascade

Cevap neden bu

In a prescribing cascade, an adverse effect of one drug is mistaken for a new condition and treated with another drug, which brings new risks. Amlodipine oedema does not respond well to diuretics; reviewing the original drug is better.

Cevap

D · A prescribing cascade
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart

Cevap neden bu

In hypertrophic cardiomyopathy, a thickened septum can obstruct the left ventricular outflow tract, and the obstruction worsens when the ventricle is underfilled. Dehydration, vasodilators and strenuous exertion can trigger symptoms or arrhythmias. It is a cause of sudden cardiac death in young people.

Cevap

C · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Pneumothorax

Cevap neden bu

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Cevap

C · Pneumothorax
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Sıvı kısıtlaması

Cevap neden bu

SIADH'de vücut su tutar. Hafif ve orta olgularda birinci basamak tedavi, nedenin tedavisiyle birlikte sıvı kısıtlamasıdır. Hipotonik sıvılar ve desmopressin sodyumu daha da düşürür. Ağır belirtiler (nöbetler, bilinç azalması) izlem altında hipertonik serum gerektirir.

Cevap

A · Sıvı kısıtlaması
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · A cholinergic crisis from too much medication

Cevap neden bu

Too much cholinesterase inhibitor causes a cholinergic crisis: weakness plus muscarinic effects such as salivation, sweating, diarrhoea, miosis and bradycardia. A myasthenic crisis is weakness from under-treatment or triggers. Both can cause respiratory failure, so the airway is the priority.

Cevap

C · A cholinergic crisis from too much medication
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle

Cevap neden bu

Category 4 has full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle and often undermining or tunnelling. Category 3 reaches the fat but does not expose bone, tendon or muscle.

Cevap

B · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Malignitenin hiperkalsemisi

Cevap neden bu

Malignitenin hiperkalsemisi susamaya, poliüriye, dehidratasyona, kabızlığa, bulantıya, konfüzyona ve aritmilere yol açar. Tedavi IV sıvıları ve ardından bir bifosfonattır; kalsiyum ve böbrek fonksiyonu izlenir. Tümör lizisi düşük kalsiyuma yol açar.

Cevap

A · Malignitenin hiperkalsemisi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Collect a urine sample for culture and inform the provider

Cevap neden bu

Dysuria suggests a urinary tract infection, which needs culture and treatment with a pregnancy-safe antibiotic. Untreated UTIs can progress to pyelonephritis and preterm labour.

Cevap

A · Collect a urine sample for culture and inform the provider
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Check for bladder distension and empty the bladder

Cevap neden bu

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Cevap

A · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Cevap neden bu

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Cevap

C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Detachment

Cevap neden bu

In detachment, the child seems to adjust and shows interest in surroundings but ignores the parent, as a way of coping with loss. It can be mistaken for settling in. Encouraging parents to stay and keeping routines helps prevent it.

Cevap

D · Detachment
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag

Cevap neden bu

Not washing, changing or eating where possible helps keep evidence. Paper bags are used because plastic traps moisture and can degrade biological evidence. Her medical needs and choices remain the priority.

Cevap

B · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Recognise that anxiety spreads between people, and calm herself first

Cevap neden bu

Anxiety can be communicated between people. A nurse who notices and manages her own anxiety can provide a calm, steady presence that helps reduce the patient's anxiety.

Cevap

D · Recognise that anxiety spreads between people, and calm herself first
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 102,4 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

39,1·9/5 = 70,38

32 ekleyin

T = 70,38 + 32 = 102,4 °F

Cevap

T = 102,4 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 52,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Toplayın

V = 7,5 + 30 + 15 = 52,5 mL

Cevap

V = 52,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 600 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

30·80 = 2400 mg

Doz başına

D = 2400/4 = 600 mg

Cevap

D = 600 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 220,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(148·65/3600) = √2,672 = 1,635 m²

Doz

D = 135·1,635 = 220,7 mg

Cevap

D = 220,7 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

100·60/60 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·4 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 16,44 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/12 = 125 mL/h

Yeni hız

R = 1310/9 = 145,6 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (145,6 − 125)/125·100% = 16,44%

Cevap

Δ = 16,44%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 335 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 300 = 420 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1110 mL

Toplam çıkarılan

300 + 300 + 175 = 775 mL

Denge

B = 1110 − 775 = 335 mL

Cevap

B = 335 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL kalan

İkinci kısım

180/100 = 1,8 h

Toplam süre

t = 4 + 1,8 = 5,8 h

Cevap

t = 5,8 h

Bu yaklaşık 5 h 48 min eder, yani torba yaklaşık saat 17:18 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 24/min → 2
SpO₂ 90% → 3
oksijen altında → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 11

Cevap

NEWS2 = 11
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 3 + 2 + 2 + 3 + 1 = 13

Risk düzeyi

13 → orta risk

Cevap

orta risk

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions