NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient tells the nurse about abuse and asks them to keep it a secret. What should the nurse say?

  1. AThat they cannot listen to this and the patient should tell a doctor
  2. BThat they promise to keep it secret, so the patient keeps trusting them
  3. CThat they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
  4. DThat they will tell everyone on the ward so the patient is safe
2.Hemşirelik esaslarıZor

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. A"Please come and review him within the next 10 minutes."
  2. BHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
  3. CThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
  4. D"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. AAsking the patient to stand and try their best
  2. BTwo nurses lifting the patient under the arms
  3. COne nurse doing a standing pivot transfer
  4. DA mechanical lift used by enough trained staff
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. ALeave the area, keep others out and alert the trained response team
  2. BMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
  3. CPour water over it to dilute it
  4. DMop it up with paper towels
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse teaches a patient about sublingual nitroglycerin tablets. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will sit down before I take a tablet.”
  2. B“I may get a headache after taking a tablet.”
  3. C“I will swallow the tablet with a glass of water.”
  4. D“I will keep the tablets in their original dark container.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with anorexia nervosa is admitted. Which finding is the priority?

  1. ASays she feels fat although she is very thin
  2. BHas fine, downy hair on her arms
  3. CHeart rate 38/min and potassium 2,8 mEq/L
  4. DRefuses to eat in front of other people
7.Klinik hemşirelikOrta

What happens in third-degree (complete) heart block?

  1. AThe atria beat chaotically with no P waves, and the ventricular rate is irregular
  2. BNo impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
  3. CEvery impulse reaches the ventricles, but each one is slightly delayed
  4. DThe ventricles beat very fast and regularly
8.Klinik hemşirelikZor

Bir hastanın kan testinde potasyum 6,8 mmol/L ve EKG'de sivri T dalgaları var. Hangi tedavi kalbi en hızlı korur?

  1. AIV kalsiyum glukonat
  2. BAğızdan potasyum takviyesi
  3. CErtesi gün furosemid tablet
  4. DYalnızca düşük potasyumlu diyet
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?

  1. AIron overload from too much iron
  2. BA completely normal iron status
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DIron deficiency without anemia yet
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

1,0 mEq/L'lik bir lityum düzeyi hastanın sabah dozundan 2 saat sonra alınmıştır ve reçeteyi yazan kişi dozu artırmayı planlamaktadır. Hemşire neyi belirtmelidir?

  1. ADüzey toksiktir; bu yüzden lityum tamamen bırakılmalıdır
  2. BLityum düzeyleri sonucu etkilemeden günün herhangi bir saatinde alınabilir
  3. CÖrnek dozdan çok kısa süre sonra alınmıştır; bu yüzden geçerli bir düzey değildir
  4. DDüzey çok düşüktür; bu yüzden büyük bir artış açıkça güvenlidir
11.FarmakolojiOrta

A patient takes cholestyramine. How should other oral medicines be timed?

  1. ATake them 1 hour before or several hours after cholestyramine
  2. BTiming does not matter, as cholestyramine is not absorbed
  3. CMix them into the cholestyramine drink so they are taken together
  4. DTake them all at the same time as cholestyramine
12.FarmakolojiZor

Erken aspirin (salisilat) doz aşımı olan bir hastada kulak çınlaması ve hızlı solunum var. Hangi asit-baz örüntüsü klasiktir?

  1. AÖnce solunumsal alkaloz, ardından metabolik asidoz
  2. BSaf metabolik alkaloz
  3. CÖnce metabolik alkaloz, ardından solunumsal asidoz
  4. DNormal bikarbonatla solunumsal asidoz
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ACPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
  2. BBilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  3. CBilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
  4. DCPAP is given only through a tracheostomy
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. APeak flow readings and spirometry before and after each dose
  2. BBlood glucose only
  3. CDrug levels, renal function and hearing or balance changes
  4. DLiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  2. BTo stop the thyroid gland from making any more hormones
  3. CTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  4. DTo replace the hormone lost from the thyroid gland
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. AAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  2. BDiabetes insipidus, with too little ADH
  3. CA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
  4. DA post-renal blockage, with urine backed up
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA healed burn scar from many years ago
  2. BA small superficial sunburn on the back
  3. CA partial-thickness burn on the hand
  4. DA tiny burn on the forearm with redness only
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After a coughing fit, the external mark on a patient's nasogastric tube has moved 10 cm. Feed is due. What should the nurse do?

  1. APush the tube back to the original mark and start the feed
  2. BGive the medicines only and save the feed for later
  3. CDo not use the tube until its position is confirmed by policy
  4. DStart the feed at a slow rate and watch for coughing
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi yenidoğan doğumdan sonraki ilk saatlerde hipoglisemi açısından en yüksek risk altındadır?

  1. Aİyi emen, ortalama ağırlıkta term bir bebek
  2. BSağlıklı bir annenin planlı sezaryenle doğan bebeği
  3. CDiyabetli bir annenin iri bebeği
  4. D5. dakikada Apgar skoru 9 olan bir bebek
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman has been breastfeeding for 3 weeks. Her baby has gained little weight, feeds briefly and falls asleep at the breast. What is the most appropriate first action?

  1. AReassure her that slow weight gain is normal
  2. BAdvise her to stop breastfeeding and use formula only
  3. CObserve a full feed to assess latch and milk transfer
  4. DTell her to feed only every 6 hours to build hunger
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child with suspected appendicitis is waiting for surgery. Which action must the nurse avoid?

  1. APutting a heat pad on the abdomen
  2. BGiving IV fluids as prescribed
  3. CRegular pain assessment
  4. DKeeping the child nil by mouth
22.Pediatri hemşireliğiZor

Nefrotik sendromlu bir çocuk yüksek doz kortikosteroid alıyor. Aile için en önemli talimat hangisidir?

  1. AÖdem geçince steroidleri aniden bırakmak
  2. BAteş veya enfeksiyon belirtilerini hemen bildirmek
  3. CTuzdan zengin bir diyeti teşvik etmek
  4. DTedavi sırasında canlı aşı yaptırmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

How should a nurse screen a patient for intimate partner violence?

  1. AAsk the partner instead of the patient
  2. BAsk in private, without the partner or family present
  3. COnly ask patients who have visible injuries
  4. DAsk in front of the partner to see how he reacts
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Yakın bir zarar riski taşımayan gönüllü bir hasta, tıbbi tavsiyeye aykırı olarak servisten ayrılmak istiyor. Doğru genel yaklaşım nedir?

  1. ARiskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek
  2. BHastanın eşyalarını saklamak
  3. CHastaya, doktorun izni olmadan ayrılmaya çalışırsa personelin onu kısıtlayıp servise geri getireceğini söylemek
  4. DHastanın ayrılmasını önlemek için kapıyı kilitlemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C96,5 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 96,5 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

96,5 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp? mL1½ tsp? mL2 su bardağı? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1 tbsp / sıvı takviye, 1½ tsp / öksürük şurubu, 2 su bardağı / çay alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
22 kgBSA = 0,96 m²135 mg/m²D = ? mg

22 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 0,96 m². İstem 135 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

22 kgBSA = 0,96 m²135 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 760 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

760 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 2 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg50 mL15 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

1000 mg/50 mL15 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyajöle100 mLsüt200 mLmeyve suyu100 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar375 mLidrar200 mLidrar200 mLidrar150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 108 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

108 kg8 hidrar: 375 mLidrar: 200 mLidrar: 200 mLidrar: 150 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL450 mL verilen75 mL/h09:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:30’de 450 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL450 mL verilen75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %93 oda havasında, kan basıncı 130/78 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 93%havaSBP 130HR 70AT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm

Cevap neden bu

Nurses must not promise secrecy when there is a risk of harm. They listen, stay calm, explain what will happen, record the disclosure and follow safeguarding procedures.

Cevap

C · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Cevap neden bu

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Cevap

C · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · A mechanical lift used by enough trained staff

Cevap neden bu

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Cevap

D · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Cevap neden bu

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Cevap

A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · “I will swallow the tablet with a glass of water.”

Cevap neden bu

Sublingual tablets dissolve under the tongue and are absorbed quickly there. Sitting down reduces falls from low blood pressure, the tablets are protected from light and moisture, and headache is a common side effect.

Cevap

C · “I will swallow the tablet with a glass of water.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Heart rate 38/min and potassium 2,8 mEq/L

Cevap neden bu

Severe bradycardia and low potassium can cause fatal arrhythmias. The body-image beliefs and eating behaviors matter, but physiological safety comes first.

Cevap

C · Heart rate 38/min and potassium 2,8 mEq/L
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently

Cevap neden bu

In complete heart block the atria and ventricles are dissociated, and a slow escape rhythm drives the ventricles. Patients may be dizzy or collapse and often need pacing.

Cevap

B · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · IV kalsiyum glukonat

Cevap neden bu

IV kalsiyum miyokardı dakikalar içinde stabilize eder. Ardından glukozla birlikte insülin potasyumu hücre içine kaydırır, diğer önlemler ise onu vücuttan uzaklaştırır.

Cevap

A · IV kalsiyum glukonat
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Iron deficiency without anemia yet

Cevap neden bu

Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Kontrol edilen kaynak: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Iron deficiency without anemia yet
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Örnek dozdan çok kısa süre sonra alınmıştır; bu yüzden geçerli bir düzey değildir

Cevap neden bu

Lityum düzeyleri, genellikle sabah dozundan hemen önce olmak üzere, son dozdan yaklaşık 12 saat sonrasına göre standardize edilmiştir. Dozdan 2 saat sonraki örnek emilim zirvesini yakalar ve hedef aralıkla karşılaştırılamaz; bu yüzden doz buna göre değiştirilmemelidir.

Cevap

C · Örnek dozdan çok kısa süre sonra alınmıştır; bu yüzden geçerli bir düzey değildir
11.Farmakoloji

Cevap: A · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine

Cevap neden bu

Bile acid sequestrants bind many drugs, such as warfarin, digoxin and levothyroxine, as well as fat-soluble vitamins. Other drugs are taken about 1 hour before or 4–6 hours after it.

Cevap

A · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine
12.Farmakoloji

Cevap: A · Önce solunumsal alkaloz, ardından metabolik asidoz

Cevap neden bu

Salisilatlar solunumu uyararak erken dönemde solunumsal alkaloza neden olur. Ardından hücre metabolizmasını bozarak anyon açığı yüksek metabolik asidoza yol açar. Erişkinlerde çoğu zaman karma bir tablo görülür.

Cevap

A · Önce solunumsal alkaloz, ardından metabolik asidoz
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Cevap neden bu

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Cevap

B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Cevap neden bu

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Cevap

C · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Cevap neden bu

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Cevap

C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Cevap neden bu

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Cevap

C · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · A partial-thickness burn on the hand

Cevap neden bu

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Cevap

C · A partial-thickness burn on the hand
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Do not use the tube until its position is confirmed by policy

Cevap neden bu

A change in external length means the tube may have moved. Pushing it back blindly is unsafe. It is not used until placement is confirmed by pH or X-ray, or it is replaced.

Cevap

C · Do not use the tube until its position is confirmed by policy
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Diyabetli bir annenin iri bebeği

Cevap neden bu

Annedeki yüksek glikoz plasentayı geçer ve fetüs fazladan insülin yapar. Kordon kesildikten sonra glikoz kaynağı kesilir, ancak insülin yüksek kalır. Preterm, küçük ve üşümüş bebekler de risk altındadır.

Cevap

C · Diyabetli bir annenin iri bebeği
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Observe a full feed to assess latch and milk transfer

Cevap neden bu

Poor weight gain needs assessment of a full feed, including latch, swallowing and duration, and of the baby's health. Support may include more frequent feeds, breast compression and expressed milk, with medical review.

Cevap

C · Observe a full feed to assess latch and milk transfer
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Putting a heat pad on the abdomen

Cevap neden bu

Heat on the abdomen and laxatives or enemas are avoided in suspected appendicitis because they can increase the risk of perforation. Nil by mouth, IV fluids, analgesia and close monitoring are appropriate.

Cevap

A · Putting a heat pad on the abdomen
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Ateş veya enfeksiyon belirtilerini hemen bildirmek

Cevap neden bu

Steroid alan nefrotik sendromlu çocuklar peritonit ve selülit gibi ciddi enfeksiyonlara yatkındır. Steroidler aniden değil, azaltılarak bırakılmalıdır ve yüksek doz tedavi sırasında canlı aşılar ertelenir.

Cevap

B · Ateş veya enfeksiyon belirtilerini hemen bildirmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Ask in private, without the partner or family present

Cevap neden bu

Screening should be done privately, using direct, non-judgemental questions. Abuse occurs in all groups, so routine screening is better than asking only those with obvious injuries.

Cevap

B · Ask in private, without the partner or family present
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Riskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek

Cevap neden bu

Gönüllü hastalar genellikle ayrılabilir, ancak risk değerlendirilirken beklemeleri istenebilir. Birini alıkoymak yasal yetki gerektirir. Hemşire ekibi bilgilendirir, riski değerlendirir ve belgeler.

Cevap

A · Riskleri açıklamak, ekibi bilgilendirmek, görüşmeyi belgelemek ve yasaya ve politikaya uygun olarak ayrılma hakkına saygı göstermek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35,8 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

96,5 − 32 = 64,5

5/9 ile çarpın

T = 64,5·5/9 = 35,83 ≈ 35,8 °C

Cevap

T = 35,8 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 502,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
2 su bardağı = 2·240 = 480 mL

Toplayın

V = 15 + 7,5 + 480 = 502,5 mL

Cevap

V = 502,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 129,6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 135·0,96 = 129,6 mg

Cevap

D = 129,6 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,76 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 760/1000 = 0,76 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,76 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

2·60 = 120 min

Damla hızı

R = 500·15/120 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 300 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

1000/50 = 20 mg/mL

Doz hızı

D = 20·15 = 300 mg/h

Cevap

D = 300 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,07 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

375 + 200 + 200 + 150 = 925 mL

Kilogram başına saatlik

U = 925/(108·8) = 1,071 ≈ 1,07 mL/kg/h

Cevap

U = 1,07 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 450 = 550 mL

Süre

t = 550/75 = 7,333 ≈ 7,3 h

Cevap

t = 7,3 h

Bu yaklaşık 7 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 16:50 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 35

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 35

Cevap

MFS = 35
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 93% → 2
oda havasında → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions