NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kan basıncı ölçülürken manşon kola göre çok küçükse ne olur?

  1. ADeğer etkilenmez
  2. BDeğer yanlış olarak düşük çıkar
  3. CDeğer yanlış olarak yüksek çıkar
  4. DYalnızca diyastolik değer aşağı doğru değişir
2.Hemşirelik esaslarıZor

A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?

  1. AAccept it and ask how they are getting on
  2. BAccept it but only post about work
  3. CAccept it, since the patient has gone home
  4. DDecline it, to keep a professional boundary
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse who wears prescription glasses must irrigate a wound where splashing is likely. Which eye protection is suitable?

  1. ANo eye protection, if the nurse stands to one side
  2. BThe glasses with a surgical mask
  3. CThe prescription glasses alone
  4. DGoggles or a face shield worn over the glasses
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?

  1. AAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
  2. BAllow it, if they avoid the nurses’ station
  3. CAllow it, as long as they walk quickly
  4. DExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Hemşire bir hastayı yatağın yanında yerde buluyor. İlk eylem nedir?

  1. AHastayı hareket ettirmeden önce yanıt verebilirliğini ve yaralanmaları değerlendirmek
  2. BNe olduğunu açıklamak için hastanın ailesini aramak
  3. CAyrıntılar taze iken olay raporunu doldurmak
  4. DBir meslektaşın yardımıyla hastayı hemen yatağa geri yatırmak
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Using ESI, a stable adult with abdominal pain will need blood tests and a CT scan, but has a heart rate of 130/min. Which statement is correct?

  1. AThe patient is level 4 because the blood tests and the scan count as one resource
  2. BVital signs never change the ESI level
  3. CThe nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
  4. DThe patient is level 5 because the pain is not severe
7.Klinik hemşirelikOrta

Tip 1 diyabetli bir hastanın kan şekeri 25 mmol/L, solunumu derin ve hızlı, idrarında keton var. Olası tanı nedir?

  1. AKetonsuz hiperozmolar hiperglisemik durum
  2. BDiyabetik ketoasidoz
  3. CHipoglisemi
  4. DNormal şeker dalgalanması
8.Klinik hemşirelikZor

A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?

  1. APericarditis
  2. BStable angina
  3. CAortic dissection
  4. DGastro-oesophageal reflux
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe color shows severe liver failure is present
  2. BThe color proves blood is present in the urine
  3. CThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  4. DThe dye can interfere with dipstick color readings
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

IV insülin infüzyonundaki bir hastanın kan glikozu 65 mg/dL'dir (3,6 mmol/L). En iyi eylem nedir?

  1. AAynı hızda devam etmek ve dört saat sonra yeniden kontrol etmek
  2. BKalbi korumak için oral potasyum vermek
  3. CDüşük glikoz protokolünü izlemek ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek
  4. Dİnfüzyonu durdurmak ve glikoz kontrolünü sabaha bırakmak
11.FarmakolojiOrta

Methylergometrine (methylergonovine) is prescribed for postpartum bleeding. Which finding would make the nurse withhold it and check with the prescriber?

  1. ATemperature of 37,2 °C (99 °F)
  2. BBlood pressure of 160/105 mmHg
  3. CHeart rate of 88 per minute
  4. DHaemoglobin slightly below normal
12.FarmakolojiZor

A patient receiving cisplatin is given large volumes of IV fluid before and after each dose. What is the main purpose?

  1. ATo increase drug absorption from the gut
  2. BTo prevent hair loss
  3. CTo reduce kidney damage
  4. DTo prevent bleeding
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
  2. BIt compresses the heart and stops the ventricles filling
  3. CIt dilates the arteries throughout the body
  4. DIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Kalp yetmezlikli bir hastada istirahatte nefes darlığı, soğuk periferi, 80 mmHg sistolik KB ve azalan idrar çıkışı vardır. Bu neyi düşündürür?

  1. AStabil, iyi kompanse kronik kalp yetmezliği
  2. BOral sıvıların düzelteceği hafif dehidratasyon
  3. CVazovagal yanıta yol açan anksiyete
  4. DZayıf doku perfüzyonlu kardiyojenik şok
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which action is part of an effective bowel programme after a spinal cord injury?

  1. AA routine at the same time each day, often after a meal
  2. BRestricting fluids to reduce the volume of stool
  3. CUsing strong laxatives only when the bowel has not opened for a week
  4. DAvoiding fibre to prevent bloating
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
  2. BA 40-year-old with a mild headache that is improving
  3. CA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  4. DA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised cause of anaphylaxis during surgery?

  1. ASterile normal saline
  2. BA warmed blanket
  3. CChlorhexidine skin preparation
  4. DThe patient's own blood from cell salvage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. AA side effect of the analgesia given
  2. BSimple constipation that needs a laxative
  3. CThe appendicitis has settled by itself
  4. DPerforation with peritonitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. AIron deficiency anaemia
  2. BGestational diabetes
  3. CThyroid overactivity
  4. DPre-eclampsia with severe features
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. AProlapse of the umbilical cord
  2. BSevere fetal anaemia from Rh disease
  3. CPlacental abruption
  4. DThe opioid's effect on the fetal brain
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ALet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  2. BKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  3. CLift the weights off when the child is uncomfortable
  4. DRemove the traction tapes every hour to check the skin
22.Pediatri hemşireliğiZor

An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?

  1. ADehydration due to sweating during feeds
  2. BWorsening heart failure with fluid retention
  3. CAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
  4. DGood growth thanks to improved feeding
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A woman calls the emergency department after a sexual assault an hour ago. What advice helps to preserve forensic evidence?

  1. APut all clothing in a sealed plastic bag
  2. BShower and wash her clothes before coming in, so she feels cleaner
  3. CAvoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
  4. DWait a few days at home until she feels ready to talk before seeking any medical care or forensic examination
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A woman who takes lithium for bipolar disorder tells the nurse she would like to become pregnant. What is the best response?

  1. A"Stop the lithium today so that it is out of your body before you get pregnant."
  2. B"Lithium is completely safe in pregnancy, so there is no need to change anything at all."
  3. C"You'll need to choose between treating your bipolar disorder and having a baby."
  4. D"Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C105,6 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 105,6 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

105,6 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp? mL3 tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1 tbsp / sıvı takviye, 3 tsp / öksürük şurubu, 1 fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,5 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,5 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 5400 ünitedir; ilaç 10000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

5400 units10000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 4 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg50 mL10 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 500 mg ilaç içeriyor ve 10 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

500 mg/50 mL10 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt200 mLçorba200 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar200 mLidrar500 mLidrar450 mLidrar300 mLyara dreni90 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

süt: 200 mLçorba: 200 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 200 mLidrar: 500 mLidrar: 450 mLidrar: 300 mLyara dreni: 90 mLkusmuk: 250 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL60 mL/hbaşlangıç 09:3013:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 09:30’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL60 mL/h09:30 → 13:00
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %89 ek oksijen altında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 120/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,6 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 12SpO₂ 89%O₂SBP 150HR 120AT 37,6 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 84/50 mmHg, nabız 38/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 96%havaSBP 84HR 38AT 36,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Değer yanlış olarak yüksek çıkar

Cevap neden bu

Çok küçük manşon kan basıncını olduğundan yüksek, çok büyük manşon ise düşük gösterir. Manşon kesesi kol çevresinin yaklaşık %80'ini sarmalıdır.

Cevap

C · Değer yanlış olarak yüksek çıkar
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Decline it, to keep a professional boundary

Cevap neden bu

Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.

Cevap

D · Decline it, to keep a professional boundary
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Goggles or a face shield worn over the glasses

Cevap neden bu

Prescription glasses do not protect against splashes from the sides, top or bottom. Goggles or a face shield that fit over them are worn when splashes are likely.

Cevap

D · Goggles or a face shield worn over the glasses
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it

Cevap neden bu

Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.

Cevap

D · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Hastayı hareket ettirmeden önce yanıt verebilirliğini ve yaralanmaları değerlendirmek

Cevap neden bu

Hemşire önce yanıt verebilirliği, solunumu ve baş travması veya kalça kırığı gibi yaralanmaları kontrol eder. Ancak bundan sonra hasta yardımla güvenli biçimde taşınır. Sağlık profesyoneline haber verilir ve rapor daha sonra tamamlanır.

Cevap

A · Hastayı hareket ettirmeden önce yanıt verebilirliğini ve yaralanmaları değerlendirmek
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign

Cevap neden bu

In ESI, a patient who needs two or more resources is level 3, but danger-zone vital signs such as a very fast heart rate should make the nurse consider level 2.

Cevap

C · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Diyabetik ketoasidoz

Cevap neden bu

Kussmaul solunumuyla birlikte yüksek şeker, keton ve asidoz DKA'yı gösterir. Sıvı, insülin ve yakın potasyum izlemiyle tedavi edilir.

Cevap

B · Diyabetik ketoasidoz
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Aortic dissection

Cevap neden bu

Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.

Cevap

C · Aortic dissection
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · The dye can interfere with dipstick color readings

Cevap neden bu

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Kontrol edilen kaynak: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Düşük glikoz protokolünü izlemek ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek

Cevap neden bu

İnsülin infüzyonu sırasında 70 mg/dL'nin altındaki glikoz hipoglisemidir. Hemşire hastanenin protokolünü izler; bu protokol tipik olarak insülini durdurur veya azaltır ve glikoz verir, sık sık yeniden kontrol eder ve sağlık profesyonelini bilgilendirir.Kontrol edilen kaynak: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Düşük glikoz protokolünü izlemek ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek
11.Farmakoloji

Cevap: B · Blood pressure of 160/105 mmHg

Cevap neden bu

Ergot alkaloids cause vasoconstriction and can raise blood pressure sharply. They are contraindicated in hypertension and pre-eclampsia.

Cevap

B · Blood pressure of 160/105 mmHg
12.Farmakoloji

Cevap: C · To reduce kidney damage

Cevap neden bu

Cisplatin is nephrotoxic, and hydration helps protect the kidneys. It also causes ototoxicity, peripheral neuropathy, severe nausea and low magnesium.

Cevap

C · To reduce kidney damage
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Cevap neden bu

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Cevap

B · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Zayıf doku perfüzyonlu kardiyojenik şok

Cevap neden bu

Kardiyojenik şok, hipotansiyon ve hipoperfüzyonla (soğuk cilt, oligüri, konfüzyon, yüksek laktat) seyreden, çoğu zaman pulmoner konjesyonun eşlik ettiği pompa yetmezliğidir. Acil yoğun bakım değerlendirmesi gerektirir. Dikkatli değerlendirmeyle yönlendirilmedikçe büyük sıvı bolusları konjesyonu kötüleştirebilir.

Cevap

D · Zayıf doku perfüzyonlu kardiyojenik şok
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · A routine at the same time each day, often after a meal

Cevap neden bu

A regular routine, timed after a meal to use the gastrocolic reflex, plus fluids, fibre and, often, suppositories or digital stimulation, helps prevent constipation and accidents. This also reduces the risk of autonomic dysreflexia.

Cevap

A · A routine at the same time each day, often after a meal
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Cevap neden bu

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Cevap

C · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Chlorhexidine skin preparation

Cevap neden bu

Common causes of perioperative anaphylaxis include neuromuscular blockers, antibiotics, chlorhexidine and latex. Allergies are documented, and suspected reactions are investigated afterwards.

Cevap

C · Chlorhexidine skin preparation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Perforation with peritonitis

Cevap neden bu

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Cevap

D · Perforation with peritonitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Iron deficiency anaemia

Cevap neden bu

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Cevap

A · Iron deficiency anaemia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · The opioid's effect on the fetal brain

Cevap neden bu

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Cevap

D · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Cevap neden bu

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Cevap

B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Worsening heart failure with fluid retention

Cevap neden bu

A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.

Cevap

B · Worsening heart failure with fluid retention
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag

Cevap neden bu

Not washing, changing or eating where possible helps keep evidence. Paper bags are used because plastic traps moisture and can degrade biological evidence. Her medical needs and choices remain the priority.

Cevap

C · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."

Cevap neden bu

Lithium in early pregnancy is linked to cardiac malformations, but stopping it abruptly greatly raises the risk of relapse. Pre-conception planning with the prescriber balances these risks.

Cevap

D · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 40,9 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

105,6 − 32 = 73,6

5/9 ile çarpın

T = 73,6·5/9 = 40,89 ≈ 40,9 °C

Cevap

T = 40,9 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 60 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Toplayın

V = 15 + 15 + 30 = 60 mL

Cevap

V = 60 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Cevap

V = 0,5 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,54 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 5400/10000 = 0,54 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,54 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 63 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

4·60 = 240 min

Damla hızı

R = 1500·10/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Cevap

R = 63 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 63 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 100 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

500/50 = 10 mg/mL

Doz hızı

D = 10·10 = 100 mg/h

Cevap

D = 100 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −90 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 200 = 400 mL
IV infüzyon: 100·12 = 1200 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1700 mL

Toplam çıkarılan

200 + 500 + 450 + 300 + 90 + 250 = 1790 mL

Denge

B = 1700 − 1790 = −90 mL

Cevap

B = −90 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 790 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

09:30 → 13:00 = 3,5 h

Verilen hacim

60·3,5 = 210 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 210 = 790 mL

Cevap

V = 790 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 89% → 3
oksijen altında → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 120/min → 2
uyanık (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 7

Cevap

NEWS2 = 7
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 38/min → 3
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 + 0 = 6
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions