NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. ABy pulling it away from the wound as hard as possible
  2. BQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
  3. CAfter wetting it with alcohol rub
  4. DSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASay nothing to avoid a conflict with the family
  2. BLet the family decide, as they know the patient best
  3. CTell the patient to follow the family's advice
  4. DSupport the patient to tell the team their wishes
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse pours sterile saline into a bowl on a sterile field. Which technique is correct?

  1. APour from below the level of the field to reduce splashing
  2. BHold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
  3. CRest the lip of the bottle on the edge of the bowl so that the saline does not splash
  4. DReach across the field to fill the bowl at the far side
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
  2. BApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
  3. CLock the doors so the patient cannot leave
  4. DExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Two nursing assistants argue loudly at the station about their assignments. What is the charge nurse’s best first step?

  1. AMeet both of them privately to hear each side
  2. BReport them to human resources at once
  3. CChange both of their assignments without any discussion
  4. DIgnore it and hope they sort it out
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?

  1. ACover the eye with a dry patch and wait for the provider
  2. BGive antibiotic eye drops first
  3. CFlush the eye with plenty of water or saline straight away
  4. DRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AThe drain is working normally for a fluid collection only
  2. BThe lung has fully re-expanded
  3. CThe drain is blocked
  4. DAn air leak, from the lung or from the drainage system
8.Klinik hemşirelikZor

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
  2. B"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
  3. C"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
  4. D"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking spironolactone asks about using a salt substitute. What should the nurse explain?

  1. ASalt substitutes are fine as long as the patient drinks more water
  2. BSalt substitutes protect against the potassium loss caused by this drug
  3. CMost salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
  4. DSalt substitutes are safe because they contain only sodium chloride
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

An 82-year-old woman without a catheter has a urine culture growing bacteria, but no fever, urinary symptoms or change in mental state. What is the best interpretation?

  1. APyelonephritis, which needs admission and IV fluids today
  2. BA urinary tract infection that needs urgent IV antibiotics
  3. CContamination, so the culture must be repeated every week
  4. DAsymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
11.FarmakolojiOrta

Empagliflozin gibi SGLT2 inhibitörleri kan şekerini nasıl düşürür?

  1. Aİdrarla glukoz kaybını artırırlar
  2. BKaraciğerin daha fazla glikojen depolamasını sağlarlar
  3. CMidenin boşalmasını yavaşlatırlar
  4. DBeta hücrelerinden insülin salınımını uyarırlar
12.FarmakolojiZor

A woman with epilepsy who takes an antiepileptic drug plans to become pregnant. Which advice is standard?

  1. ATake folic acid before conception and seek specialist review of her medication
  2. BNo change is needed, as antiepileptics carry no risk in pregnancy
  3. CStop all antiepileptic drugs straight away as soon as she stops contraception
  4. DAvoid folic acid because it lowers drug levels
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient taking simvastatin drinks a large glass of grapefruit juice every morning. Why is this a concern?

  1. AIt stops the statin from being absorbed from the gut at all
  2. BIt causes the cholesterol level to rise sharply
  3. CIt raises statin levels and the risk of muscle damage
  4. DIt turns the statin into a blood thinner
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Bisoprolol ve diltiazem kullanan bir hastada baş dönmesi, kalp hızı 38/dk ve KB 82/50 mmHg'dir. En uygun ilk yanıt nedir?

  1. AGözlemleri kaydedip dört saat sonra yeniden kontrol etmek
  2. BAcil yardım çağırmak, ABCDE değerlendirmesi yapmak ve kalp monitörü bağlamak
  3. CKalp hızını yükseltmek için hastayı serviste yürütmek
  4. DKalp hızı sabit kalsın diye her iki ilacın sonraki dozlarını erken vermek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

The day after a thyroidectomy, a patient reports tingling around the mouth and in the fingers. Why might this happen?

  1. AThe parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
  2. BThe anaesthetic has caused an allergic reaction
  3. CThe thyroid hormone level has risen too high after surgery
  4. DThe patient is breathing too slowly after the operation
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A prescription reads "Insulin 10U". Why is this a safety problem?

  1. A"U" means the insulin must be given intravenously
  2. BInsulin doses must always be written in millilitres
  3. CThere is no problem as long as the nurse can read it
  4. D"U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which pain pattern classically suggests a duodenal rather than a gastric ulcer?

  1. APain in the right lower abdomen with fever and vomiting
  2. BPain straight after eating that is worsened by food
  3. CPain only on deep breathing that eases when sitting forwards
  4. DPain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A nurse teaches a patient to self-inject low molecular weight heparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report any unusual bruising or bleeding."
  2. B"I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
  3. C"I'll put the used syringe in the sharps bin."
  4. D"I'll change the injection site each day."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. ABruising that suggests birth trauma or abuse
  2. BA port-wine stain that will need laser treatment
  3. CA sign of a serious blood clotting disorder
  4. DHarmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with gestational diabetes on insulin asks about her baby after birth. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe baby must not be breastfed in the first week
  2. BThe baby will be born with diabetes
  3. CThe baby will need insulin for the first days
  4. DThe baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which activity best supports a 9-year-old during a long hospital stay?

  1. AWatching television alone for most of the day
  2. BSchoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies
  3. CPlaying with baby toys in the toddler playroom with younger children
  4. DStaying in bed with no visitors to rest
22.Pediatri hemşireliğiZor

An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?

  1. AAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
  2. BPhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
  3. CPromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
  4. DListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient at risk of suicide is admitted. Which environmental check is most important?

  1. APlace the patient in a room at the end of the corridor for privacy
  2. BRemove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects
  3. CLet the patient keep all his personal belongings, including his belt and phone charger, to help him feel at home
  4. DMake sure the patient has a television in the room
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

On the day after hip surgery, a 58-year-old patient has a new tremor, sweating, anxiety and a fast pulse. He did not report any alcohol use on admission. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to see if the symptoms go away on their own once his pain is better controlled
  2. BTell him that his symptoms are normal after hip surgery
  3. CAssume he has post-operative pain and give extra analgesia only
  4. DAsk him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 6 ft 11 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0021:2007:40t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 21:20 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 07:40 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

21:2007:40
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg2,5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
45 kg139 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 139 cm boyunda ve 45 kg ağırlığında. İstem 135 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

139 cm45 kg135 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 30 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

30 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg250 mL20 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

250 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 20 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 30 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

250 mg/250 mL30 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu350 mLmeyve suyu120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar450 mLidrar250 mLidrar225 mLyara dreni30 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

su: 350 mLmeyve suyu: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 450 mLidrar: 250 mLidrar: 225 mLyara dreni: 30 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen50 mL/h06:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 06:30’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor, cümlelerle konuşuyor ama konfüze ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: emirlere uyuyor. GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 90/54 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 98%havaSBP 90HR 64AT 37,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Cevap neden bu

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Cevap

D · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Support the patient to tell the team their wishes

Cevap neden bu

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Cevap

D · Support the patient to tell the team their wishes
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl

Cevap neden bu

The nurse pours from a little height without touching the sterile bowl, avoiding splashes that would wet the field. Holding the label in the palm keeps it readable and free of drips.

Cevap

B · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Cevap neden bu

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Cevap

D · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Meet both of them privately to hear each side

Cevap neden bu

Talking with both staff members privately allows the charge nurse to understand the problem and look for a fair solution. Ignoring the conflict or acting without facts usually makes it worse.

Cevap

A · Meet both of them privately to hear each side
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Flush the eye with plenty of water or saline straight away

Cevap neden bu

Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.

Cevap

C · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · An air leak, from the lung or from the drainage system

Cevap neden bu

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Cevap

D · An air leak, from the lung or from the drainage system
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Cevap neden bu

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Cevap

C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Most salt substitutes contain potassium and can raise the level too high

Cevap neden bu

Spironolactone blocks aldosterone, so the kidneys keep potassium. Many salt substitutes are made of potassium chloride, and combining them with spironolactone can cause dangerous hyperkalemia, especially with kidney disease or ACE inhibitors.Kontrol edilen kaynak: Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018); High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Most salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics

Cevap neden bu

Asymptomatic bacteriuria is common in older adults and usually should not be treated, because treatment brings adverse effects and resistance without benefit. Exceptions include pregnancy and some urological procedures.Kontrol edilen kaynak: Asymptomatic Bacteriuria · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

D · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
11.Farmakoloji

Cevap: A · İdrarla glukoz kaybını artırırlar

Cevap neden bu

SGLT2 süzülen glukozun çoğunu proksimal tübülde geri emer. Onu bloke etmek glukozun idrarla çıkmasına izin verir; bu da genital mantar enfeksiyonu riskinin yüksekliğini açıklar.

Cevap

A · İdrarla glukoz kaybını artırırlar
12.Farmakoloji

Cevap: A · Take folic acid before conception and seek specialist review of her medication

Cevap neden bu

Folic acid before and in early pregnancy reduces the risk of neural tube defects. Medication should be reviewed before conception, but drugs should not be stopped suddenly because uncontrolled seizures are also dangerous.

Cevap

A · Take folic acid before conception and seek specialist review of her medication
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · It raises statin levels and the risk of muscle damage

Cevap neden bu

Grapefruit juice inhibits the CYP3A4 enzyme, increasing levels of drugs such as simvastatin and some calcium channel blockers. Higher statin levels raise the risk of myopathy. Patients are advised to avoid large amounts or choose a statin not affected.

Cevap

C · It raises statin levels and the risk of muscle damage
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Acil yardım çağırmak, ABCDE değerlendirmesi yapmak ve kalp monitörü bağlamak

Cevap neden bu

Beta blokerler ve hız sınırlayıcı kalsiyum kanal blokerleri sinüs ve AV nodlar üzerinde toplayıcı etkiye sahiptir. Hipotansiyonlu semptomatik bradikardi bir acildir: yardım çağrılır, izlem yapılır, ilaçlar tutulur ve bradikardi algoritmasına göre atropin ve muhtemelen pacing beklenir.

Cevap

B · Acil yardım çağırmak, ABCDE değerlendirmesi yapmak ve kalp monitörü bağlamak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium

Cevap neden bu

The parathyroid glands lie behind the thyroid and can be damaged or removed during surgery. Low PTH leads to hypocalcaemia, causing tingling, cramps and, if severe, tetany or arrhythmias. Calcium is checked after surgery.

Cevap

A · The parathyroid glands may have been damaged, lowering calcium
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose

Cevap neden bu

A handwritten "U" can look like a 0, turning 10 units into 100. The word "units" must be written in full. Insulin errors are a well-known cause of serious harm.

Cevap

D · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating

Cevap neden bu

Classically, duodenal ulcer pain occurs when the stomach is empty and at night, and food or antacids ease it. Gastric ulcer pain is often brought on by eating. Patterns overlap, so endoscopy makes the diagnosis.

Cevap

D · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."

Cevap neden bu

Rubbing the site after LMWH increases bruising and is avoided. Rotating sites, reporting bleeding and safe sharps disposal are correct.

Cevap

B · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Cevap neden bu

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Cevap

D · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia

Cevap neden bu

Babies of mothers with diabetes may have high insulin levels after birth, causing hypoglycaemia. Early, frequent feeding, often skin-to-skin, and glucose monitoring per protocol are standard.

Cevap

D · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Schoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies

Cevap neden bu

School-age children need to feel competent and connected. Hospital school, contact with friends and age-appropriate games, crafts and collections support Erikson's task of industry and reduce feelings of isolation.

Cevap

B · Schoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding

Cevap neden bu

The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.

Cevap

D · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Remove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects

Cevap neden bu

A safe environment removes potential ligatures and sharp objects and limits access to medicines. Patients at high risk are usually placed where staff can observe them easily.

Cevap

B · Remove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings

Cevap neden bu

Unexpected alcohol withdrawal is common in surgical patients. Asking about drinking, using a withdrawal scale and reporting early allows treatment before seizures or delirium tremens develop.

Cevap

D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 211 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

6·12 + 11 = 83 in

İnçten santimetreye

h = 83·2,54 = 210,8 ≈ 211 cm

Cevap

h = 211 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 620 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

21:20 → 24:00 = 160 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 07:40 = 460 min

Toplam

t = 160 + 460 = 620 min

Cevap

t = 620 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2,5·24 = 60 mg

Hacim

V = 60/20 = 3 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: D = 177,9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(139·45/3600) = √1,738 = 1,318 m²

Doz

D = 135·1,318 = 177,9 mg

Cevap

D = 177,9 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 540 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

30·60/20 = 90 mL/h

Hacim

V = 90·6 = 540 mL

Cevap

V = 540 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

250/250 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

30/1 = 30 mL/h

Damla hızı

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 285 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 350 + 120 = 470 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1240 mL

Toplam çıkarılan

450 + 250 + 225 + 30 = 955 mL

Denge

B = 1240 − 955 = 285 mL

Cevap

B = 285 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/50 = 6 h

Cevap

t = 6 h

Bu yaklaşık 6 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 12:30 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: hafif

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor → 3
V: cümlelerle konuşuyor ama konfüze → 4
M: emirlere uyuyor → 6

Toplayın

GCS = 3 + 4 + 6 = 13

Şiddet

GCS 13 → hafif

Cevap

hafif
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions