NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should oxygen cylinders be stored on a ward?

  1. ALying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
  2. BIn a warm cupboard next to the radiator
  3. CSecured upright in a holder or trolley, away from heat
  4. DStacked on top of each other in a corridor
2.Hemşirelik esaslarıZor

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. ALower angles increase blood flow to the heels
  2. BHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
  3. CLower angles stop the patient from getting out of bed
  4. DHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?

  1. AThe surface is wiped once lightly without pressure
  2. BThe surface stays wet for the contact time on the product label
  3. CThe wipe is used on many pumps to save product
  4. DThe surface is dried with a clean towel right after wiping
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A child with fever, cough, red eyes and a spreading rash is in a clinic waiting room. Measles is suspected. What should the nurse do first?

  1. APut a mask on the child and move them into an airborne isolation room
  2. BGive the child an antipyretic and continue triage
  3. CSend the child home to rest without an assessment
  4. DAsk the family to wait in the main waiting room until the child is called in
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AA sudden rise in pain scores
  2. BIncreased appetite and thirst
  3. CA rise in blood pressure with flushed cheeks
  4. DIncreasing sleepiness that is hard to rouse
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. APull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  2. BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  3. CAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  4. DPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
7.Klinik hemşirelikOrta

When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?

  1. ATwo hours after finishing a meal
  2. BOnly at bedtime
  3. CJust before or with a meal
  4. DOnce a week
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. AAn allergic reaction to food
  2. BRight-sided heart failure from valve disease
  3. CHypothyroidism
  4. DSuperior vena cava obstruction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has had severe watery diarrhea for 4 days. Which laboratory pattern would the nurse expect?

  1. AHigh potassium and high bicarbonate
  2. BLow potassium and low bicarbonate
  3. CHigh sodium and high calcium
  4. DLow glucose and high magnesium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?

  1. ACalcium 9,4 mg/dL, phosphate 3,5 mg/dL, magnesium 1,9 mEq/L
  2. BPlatelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
  3. CWBC 11,5 × 10³/µL, potassium 4,2 mEq/L, albumin 3,8 g/dL
  4. DHemoglobin 12,5 g/dL, sodium 138 mEq/L, glucose 105 mg/dL
11.FarmakolojiOrta

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it in the morning so that it is out of the system by night
  2. BTake it with alcohol to make it act faster
  3. CDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
  4. DTake it right before bed, only if you can sleep a full night
12.FarmakolojiZor

A patient has a serum potassium of 7,0 mmol/L (mEq/L) and peaked T waves on the ECG. Which drug is given first to protect the heart?

  1. AOral potassium chloride
  2. BIntravenous furosemide
  3. CIntravenous calcium gluconate
  4. DOral sodium polystyrene sulfonate
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A90 mmHg
  2. B60 mmHg
  3. C100 mmHg
  4. D80 mmHg
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with severe COPD has increasing ankle oedema and a raised JVP, but no crackles and a normal left ventricle on echocardiography. Which condition is most likely?

  1. ADeep vein thrombosis
  2. BAortic stenosis
  3. CLeft ventricular failure
  4. DCor pulmonale
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with type 1 diabetes has gastroenteritis and cannot eat. Which sick-day advice is correct?

  1. AKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
  2. BAvoid drinking fluids to reduce the vomiting
  3. CStop all insulin until normal eating restarts
  4. DCheck glucose once a day only and rest in bed until better
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Ameliyattan sonra bir hastanın idrar çıkışı 3 saat boyunca saatte 15 mL, nabzı 110/dk, KB 96/58 mmHg ve mukozaları kurudur. Düşük idrar çıkışının en olası nedeni nedir?

  1. AHipovolemiye bağlı prerenal ABH
  2. BAnesteziden sonra diabetes insipidus
  3. CCerrahinin neden olduğu SIADH
  4. DIV sıvılara bağlı sıvı yüklenmesi
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is a pregnancy test often done before surgery in women who could be pregnant?

  1. APregnancy always makes surgery impossible
  2. BAnaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
  3. CIt is needed to calculate the anaesthetic drug dose
  4. DPregnant women cannot sign consent forms
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?

  1. AThe flare is getting better
  2. BHaemorrhoids caused by diarrhoea
  3. CToxic megacolon
  4. DSimple constipation from low intake
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

"Reaktif" non-stres test nedir?

  1. A160 atım/dk'nın üzerinde bazal kalp hızı
  2. BHer kasılmayla birlikte geç deselerasyonlar
  3. C20 dakika içinde en az 2 fetal kalp hızı akselerasyonu
  4. D40 dakika içinde hiç fetal kalp hızı akselerasyonu olmaması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AIncomplete miscarriage
  2. BMissed miscarriage
  3. CComplete miscarriage
  4. DThreatened miscarriage
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 3-day-old has a red, swollen eyelid with a heavy discharge of pus. What should the nurse do?

  1. AApply an over-the-counter steroid eye ointment
  2. BArrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
  3. CClean the eye with breast milk and review in a week
  4. DReassure the parents that sticky eyes are always harmless in the first weeks of life
22.Pediatri hemşireliğiZor

İshali olan bir bebekte hangi bulgu en ağır dehidratasyonu düşündürür?

  1. ANormal fontanel, nemli mukoz membranlar ve bugün şimdiye kadar 4 ıslak bez
  2. Bİştahta hafif azalma
  3. CHafif kuru dudaklar ve susuzluk
  4. DLetarji, 4 saniyelik kapiller dolum ve 10 saattir ıslak bez olmaması
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
  2. BAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
  3. COnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
  4. DAt a different time each day so that she cannot prepare for it
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hasta evde büyük bir ilaç stoku biriktirdiğini ve hepsini bu hafta sonu almayı planladığını söylüyor. Öncelikli eylem nedir?

  1. AHafta sonundan sonra işlerin daha iyi görüneceğini söylemek
  2. BOnu yakın gözlem altında tutmak, acil güvenliğini sağlamak ve ekibi acilen bilgilendirmek
  3. COndan kendine zarar vermeyeceğine dair yazılı söz imzalamasını istemek, sonra planlandığı gibi hafta sonu için eve gitmesine izin vermek
  4. DBir ay sonrası için rutin bir kontrol randevusu ayarlamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111206:00?5:00 AM6:00 AM8:00 AM6:00 PM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 06:00 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

06:00
  1. 15:00 AM
  2. 26:00 AM
  3. 38:00 AM
  4. 46:00 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0022:3502:30t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 22:35 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 02:30 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

22:3502:30
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg10 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 10 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg10 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 300 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

300 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 60 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

60 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
480 mLkalan? mL/h8 h kalan

10 saatte 500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 480 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 10 hsonra 2 h: 480 mL
Δ = %
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu200 mLjöle120 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar500 mLidrar300 mLidrar350 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

su: 200 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL150 mL verilen80 mL/h10:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:30’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL150 mL verilen80 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 7/dk, SpO₂ %96 ek oksijen altında, kan basıncı 100/60 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,9 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 7SpO₂ 96%O₂SBP 100HR 110AT 36,9 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat

Cevap neden bu

Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.

Cevap

C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Cevap neden bu

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Cevap

D · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · The surface stays wet for the contact time on the product label

Cevap neden bu

Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.

Cevap

B · The surface stays wet for the contact time on the product label
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room

Cevap neden bu

Measles is highly contagious through airborne spread. The child is masked and placed in an airborne infection isolation room, or a closed single room if none is available, and exposed people may need follow-up.

Cevap

A · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Cevap neden bu

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Cevap

D · Increasing sleepiness that is hard to rouse
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Cevap neden bu

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Cevap

B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Just before or with a meal

Cevap neden bu

Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.

Cevap

C · Just before or with a meal
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Superior vena cava obstruction

Cevap neden bu

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Cevap

D · Superior vena cava obstruction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Low potassium and low bicarbonate

Cevap neden bu

Lower gut fluid contains potassium and bicarbonate, so severe diarrhea causes hypokalemia and a normal anion gap (hyperchloremic) metabolic acidosis, plus dehydration. Vomiting, in contrast, causes metabolic alkalosis.Kontrol edilen kaynak: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Metabolic acidosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · Low potassium and low bicarbonate
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

Cevap neden bu

In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.Kontrol edilen kaynak: Bacterial Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Laboratory Evaluation of Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
11.Farmakoloji

Cevap: D · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Cevap neden bu

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Cevap

D · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmakoloji

Cevap: C · Intravenous calcium gluconate

Cevap neden bu

IV calcium stabilises the myocardial cell membrane within minutes and reduces the risk of arrhythmia. Other treatments then shift potassium into cells (insulin with glucose) or remove it from the body.

Cevap

C · Intravenous calcium gluconate
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · 80 mmHg

Cevap neden bu

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Cevap

D · 80 mmHg
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Cor pulmonale

Cevap neden bu

Chronic hypoxia in COPD causes pulmonary hypertension, which strains the right ventricle and leads to right heart failure with oedema and raised JVP. Management includes treating hypoxia (long-term oxygen if eligible), diuretics for oedema and optimising COPD treatment.

Cevap

D · Cor pulmonale
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Cevap neden bu

Stress hormones during illness raise glucose and ketones. Stopping insulin can quickly lead to DKA. Patients keep taking basal insulin, test glucose and ketones often, drink fluids and seek help if ketones rise or vomiting persists.

Cevap

A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Hipovolemiye bağlı prerenal ABH

Cevap neden bu

Taşikardi, düşük kan basıncı ve kuru mukozalar, böbrek perfüzyonunu azaltan hipovolemiyi düşündürür. Hemşire kateterin açık olduğunu kontrol eder ve üst basamağa bildirir; ekip genellikle sıvı yükü reçete eder ve kanama veya yüksek kayıplar gibi nedeni arar.

Cevap

A · Hipovolemiye bağlı prerenal ABH
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus

Cevap neden bu

Unknown pregnancy can change the decision to operate, the timing, and the choice of drugs and X-rays. Testing is offered with consent, according to local policy.

Cevap

B · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Toxic megacolon

Cevap neden bu

Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.

Cevap

C · Toxic megacolon
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · 20 dakika içinde en az 2 fetal kalp hızı akselerasyonu

Cevap neden bu

Reaktif non-stres test 20 dakikada en az iki geçerli akselerasyon gösterir ve fetal iyilik hâlini belirtir. Reaktif olmayan test, biyofizik profil gibi ek tetkikler gerektirir.

Cevap

C · 20 dakika içinde en az 2 fetal kalp hızı akselerasyonu
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Incomplete miscarriage

Cevap neden bu

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Cevap

A · Incomplete miscarriage
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible

Cevap neden bu

Neonatal conjunctivitis with heavy pus and swelling may be caused by gonococcus or chlamydia acquired during birth. Gonococcal infection can damage the cornea rapidly, so swabs and prompt treatment are needed, and the parents are tested and treated too.

Cevap

B · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Letarji, 4 saniyelik kapiller dolum ve 10 saattir ıslak bez olmaması

Cevap neden bu

Azalmış bilinç, uzamış kapiller dolum ve idrar çıkışının olmaması ağır dehidratasyonu ve olası şoku düşündürür. Genellikle IV sıvılarla acil tedavi gerektirir.

Cevap

D · Letarji, 4 saniyelik kapiller dolum ve 10 saattir ıslak bez olmaması
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Cevap neden bu

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Cevap

B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Onu yakın gözlem altında tutmak, acil güvenliğini sağlamak ve ekibi acilen bilgilendirmek

Cevap neden bu

Belirli bir plan, mevcut araçlar ve bir zaman çerçevesi yüksek riske işaret eder. Hasta yalnız bırakılmamalı, ekip hemen bilgilendirilmeli ve acil değerlendirme ile güvenlik planlamasının bir parçası olarak araçlara erişim azaltılmalıdır.

Cevap

B · Onu yakın gözlem altında tutmak, acil güvenliğini sağlamak ve ekibi acilen bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 6:00 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

06 → 6 AM

Cevap

6:00 AM

Cevap

6:00 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 235 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

22:35 → 24:00 = 85 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 02:30 = 150 min

Toplam

t = 85 + 150 = 235 min

Cevap

t = 235 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 45 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

10·18 = 180 mg

Doz başına

D = 180/4 = 45 mg

Cevap

D = 45 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 300/1000 = 0,3 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,3 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 360 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

60·60/60 = 60 mL/h

Hacim

V = 60·6 = 360 mL

Cevap

V = 360 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/10 = 50 mL/h

Yeni hız

R = 480/8 = 60 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (60 − 50)/50·100% = 20%

Cevap

Δ = 20%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1870 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 120 = 320 mL
IV infüzyon: 125·12 = 1500 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1870 mL

Cevap

I = 1870 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 10,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 150 = 850 mL

Süre

t = 850/80 = 10,63 ≈ 10,6 h

Cevap

t = 10,6 h

Bu yaklaşık 10 h 38 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:08 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 7/min → 3
SpO₂ 96% → 0
oksijen altında → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 2 + 1 + 0 + 0 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 4 + 2 + 4 + 3 + 3 = 20

Risk düzeyi

20 → risk yok

Cevap

risk yok

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions