NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which care best protects the skin of a patient with frequent urinary incontinence?

  1. AScrubbing the area with soap and hot water twice a day
  2. BApplying talcum powder thickly after each episode
  3. CGentle cleansing after each episode and a barrier product
  4. DLeaving the skin wet so it does not dry out
2.Hemşirelik esaslarıZor

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe result is accurate and needs no follow-up
  2. BThe patient definitely has low potassium
  3. CThe result may be falsely high and the test should be repeated
  4. DThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ATurn the pump upside down to drain it while running
  2. BSwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
  3. CLeave it running and place a towel over it until it dries
  4. DWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. AContact precautions only, with gloves for dressing changes
  2. BDroplet precautions until the pain settles
  3. CAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
  4. DStandard precautions only, with the lesions covered
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kalça protezinden iki gün sonraki bir hasta için hemşire yardımcısının hangi görevi uygundur?

  1. ASon ağrı kesici dozunun ağrıyı kontrol edip etmediğini değerlendirmek
  2. Bİnsizyonu kızarıklık, sıcaklık ve drenaj açısından kontrol etmek
  3. CTaburculuktan önce hastaya kalça önlemlerini öğretmek
  4. DKalça önlemlerine uyarak hastanın sandalyeye geçmesine yardım etmek
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with untreated hyperthyroidism has surgery and develops a temperature of 40 °C, a heart rate of 160/min and severe agitation. What is most likely happening?

  1. AA normal reaction to pain
  2. BThyroid storm
  3. CMyxedema coma
  4. DOpioid withdrawal
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient on insulin reports nightmares, night sweats and morning headaches. What should be suspected?

  1. ARaised intracranial pressure
  2. BNight-time hypoglycaemia
  3. CA urinary tract infection
  4. DHyperthyroidism
8.Klinik hemşirelikZor

An older patient has fallen several times since starting a new medicine. Which drug group is most likely to contribute?

  1. AEmollient creams applied to the legs
  2. BBenzodiazepine sleeping tablets
  3. CLubricating eye drops
  4. DVitamin D supplements
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  2. BRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  3. CReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  4. DEncourage oral fluids and record the fever in the chart
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AWhite cell count 12,0 × 10³/µL on the first day after surgery
  2. BHemoglobin 10,4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  3. CGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
  4. DINR 2,6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
11.FarmakolojiOrta

ACE inhibitörleri kan basıncını nasıl düşürür?

  1. ADamar düz kas hücrelerindeki L tipi kalsiyum kanallarını bloke ederler
  2. BAnjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler
  3. CBöbrekte sodyum geri emilimini artırırlar
  4. DKalpteki beta-1 reseptörlerini bloke ederler
12.FarmakolojiZor

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AGive a loop diuretic before each dose
  2. BGive the infusion as a rapid push
  3. CKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  4. DRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Güncel kılavuzlara göre akut koroner sendromlu bir hastaya oksijen ne zaman verilmelidir?

  1. AYalnızca troponin sonucu çıktıktan sonra
  2. BHiçbir zaman, çünkü oksijen kalp kasına zarar verir
  3. CYalnızca SpO₂ hedef aralığın altındayken
  4. DSatürasyon ne olursa olsun her zaman 15 L/dk
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Which instruction from the registered nurse to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) caring for a patient with COPD is most appropriate?

  1. A"Teach him how to use his new inhaler this afternoon after his rest."
  2. B"Listen to his chest after lunch and let me know what you can hear."
  3. C"Turn his oxygen up to whatever he needs if he looks short of breath."
  4. D"Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which picture fits anterior cord syndrome?

  1. AArms much weaker than legs after a neck injury
  2. BWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
  3. CLoss of movement and pain sense, with position sense kept
  4. DNormal movement but complete loss of position sense
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A man with chronic urinary retention is catheterised. Over the next hours he passes very large volumes of urine. What is the main nursing concern?

  1. ARupture of the bladder from the catheter
  2. BA urinary infection caused by the high flow of urine
  3. CA rise in blood glucose from the urine
  4. DFluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

How are skin staples usually removed from a healed incision?

  1. AOnly the staples at each end, leaving the others for good
  2. BThe staples are left in permanently under the skin
  3. CAlternate staples first, then the rest if the wound holds
  4. DAll staples at once by pulling each one straight up from the skin
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ADelirium tremens from alcohol withdrawal
  2. BNormal anxiety about being in hospital
  3. CAn allergic reaction to hospital food
  4. DHepatitis A caught on the ward
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which antihypertensive is commonly used in pregnancy but should be avoided in a woman with asthma?

  1. AMethyldopa
  2. BNifedipine
  3. CLabetalol
  4. DHydralazine
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Women with pre-eclampsia can develop complications after birth. Which statement in discharge teaching is correct?

  1. AAll risk ends once the placenta has been delivered
  2. BIt can still develop after birth, so report headache or visual changes
  3. CBlood pressure always returns to normal within 1 hour of birth
  4. DSeizures cannot happen after the baby and placenta are born
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A baby with developmental dysplasia of the hip has a Pavlik harness. Which teaching is correct?

  1. AKeep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
  2. BApply powder and lotion under the straps to protect the skin
  3. CTighten the straps each week as the baby grows
  4. DTake it off every night so the baby can sleep more comfortably and move freely
22.Pediatri hemşireliğiZor

Apandisit şüphesi olan 10 yaşındaki bir çocuğun şiddetli karın ağrısı vardı, ancak ağrı aniden çok azaldı. Bu ne anlama gelebilir?

  1. AAğrı kesici sorunu iyileştirmiştir
  2. BTakip gerektirmeyen normal bir değişikliktir
  3. CApandisit geçmiştir ve çocuk eve gidebilir
  4. DApandisin perfore olmuş olabileceği anlamına gelebilir; hemen bildirin
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta kahvaltı sorusuna şöyle yanıt veriyor: "Yumurta tavuklardan gelir, tavuklar çiftliklerde yaşar, amcamın bir çiftliği vardı, kırmızı bir traktör kullanırdı…" ve soruyu hiç yanıtlamıyor. Buna ne denir?

  1. ADüşünce bloğu
  2. BKelime salatası
  3. CAyrıntıcılık (sirkümstansiyalite)
  4. DTeğetsellik
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Olanzapin kullanan bir hasta 3 ayda 8 kg almış ve susuzluk ile sık idrara çıkma bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AKan glikozu testi ayarlamak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
  2. BDaha az su içmesini önermek
  3. CReçeteyi yazan kişiye söylemeden olanzapini hemen kesmek
  4. DBunun ilaçla ilgisi olmadığını söyleyerek onu rahatlatmak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111210:00 PM?10:0021:0023:0022:00

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 10:00 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

10:00 PM
  1. 110:00
  2. 221:00
  3. 323:00
  4. 422:00
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tsp · 2/gün · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 5 gün boyunca 12 saatte bir oral süspansiyondan 2 tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

2 tsp12 saatte bir5 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 70 kg ve tek doz olarak 5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

70 kg5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 290 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

290 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg250 mL60 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

500 mg ilaç 250 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 200 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

500 mg/250 mL200 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLçorba150 mLsu120 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar250 mLidrar275 mLidrar475 mLyara dreni90 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLçorba: 150 mLsu: 120 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL50 mL/hbaşlangıç 10:3013:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 10:30’de başlatıldı ve pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL50 mL/h10:30 → 13:30
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Gentle cleansing after each episode and a barrier product

Cevap neden bu

Moisture and urine break down the skin barrier. Prompt, gentle cleansing with a pH-balanced cleanser and a barrier cream or film protects against incontinence-associated dermatitis.

Cevap

C · Gentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · The result may be falsely high and the test should be repeated

Cevap neden bu

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Cevap

C · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Cevap neden bu

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Cevap

B · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Cevap neden bu

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Cevap

C · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Kalça önlemlerine uyarak hastanın sandalyeye geçmesine yardım etmek

Cevap neden bu

Bakım planında zaten belirlenmiş önlemleri kullanarak stabil bir hastanın hareket etmesine yardım etmek rutin bir görevdir. Yarayı incelemek, eğitim vermek ve ağrı kesici etkisini değerlendirmek hemşirelik değerlendirmesi gerektirir.

Cevap

D · Kalça önlemlerine uyarak hastanın sandalyeye geçmesine yardım etmek
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Thyroid storm

Cevap neden bu

Thyroid storm is a life-threatening surge of thyroid hormone, with fever, tachycardia and agitation or confusion. It needs urgent treatment; myxedema coma is the opposite extreme of hypothyroidism.

Cevap

B · Thyroid storm
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Night-time hypoglycaemia

Cevap neden bu

Nocturnal hypoglycaemia can cause sweating, restless sleep, nightmares and morning headache. Checking glucose overnight and reviewing insulin doses can confirm and correct it.

Cevap

B · Night-time hypoglycaemia
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Benzodiazepine sleeping tablets

Cevap neden bu

Sedatives, hypnotics, antipsychotics and drugs that lower blood pressure increase falls risk. A medication review is part of every falls assessment.

Cevap

B · Benzodiazepine sleeping tablets
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Cevap neden bu

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Kontrol edilen kaynak: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Cevap

C · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

Cevap neden bu

Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2,6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Kontrol edilen kaynak: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
11.Farmakoloji

Cevap: B · Anjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler

Cevap neden bu

ACE inhibitörleri (ramipril gibi) anjiyotensin II'yi azaltarak damar genişlemesi ve daha az aldosteron sağlar. Ayrıca bradikinin yıkımını azaltırlar; kuru öksürüğü bu açıklar.

Cevap

B · Anjiyotensin I'in anjiyotensin II'ye dönüşümünü engellerler
12.Farmakoloji

Cevap: C · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Cevap neden bu

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Cevap

C · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Yalnızca SpO₂ hedef aralığın altındayken

Cevap neden bu

Hipoksemik olmayan hastalarda rutin yüksek akışlı oksijenin yararı yoktur ve enfarkt boyutunu artırabilir. Oksijen, satürasyon hedefin altına düştüğünde verilir (örneğin bazı kılavuzlarda %90'ın, bazılarında %94'ün altı).

Cevap

C · Yalnızca SpO₂ hedef aralığın altındayken
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."

Cevap neden bu

Delegated tasks should come with specific parameters for reporting. Changing oxygen therapy, chest assessment and patient teaching need a registered nurse's knowledge and judgement. Clear reporting instructions keep the patient safe.

Cevap

D · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Loss of movement and pain sense, with position sense kept

Cevap neden bu

Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.

Cevap

C · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis

Cevap neden bu

After relief of chronic obstruction, the kidneys may pass large volumes of urine and salt. Hypovolaemia and electrolyte problems can follow. Strict fluid balance, blood pressure checks and electrolyte monitoring are needed.

Cevap

D · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Alternate staples first, then the rest if the wound holds

Cevap neden bu

Removing alternate staples first allows the nurse to check that the wound edges stay together. If the wound is secure, the rest are removed, and adhesive strips can be applied for support.

Cevap

C · Alternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Cevap neden bu

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Cevap

A · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Labetalol

Cevap neden bu

Labetalol is a beta and alpha blocker and can cause bronchospasm, so it is avoided in asthma. Nifedipine, a calcium channel blocker, is often used instead.

Cevap

C · Labetalol
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It can still develop after birth, so report headache or visual changes

Cevap neden bu

Pre-eclampsia and eclampsia can occur up to about 6 weeks after birth, most often in the first days. Women should report severe headache, visual disturbance, upper abdominal pain or shortness of breath.

Cevap

B · It can still develop after birth, so report headache or visual changes
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily

Cevap neden bu

The Pavlik harness holds the hips flexed and abducted so the joint can develop normally. It is usually worn full-time as directed; only the clinic adjusts the straps. Skin is checked daily, and lotions and powders are avoided.

Cevap

A · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Apandisin perfore olmuş olabileceği anlamına gelebilir; hemen bildirin

Cevap neden bu

Apandisitte ağrının ani hafiflemesi perforasyonu gösterebilir; bunu ağrının kötüleşmesi, ateş ve sertlikle birlikte peritonit izler. Acil bildirim gerektirir.

Cevap

D · Apandisin perfore olmuş olabileceği anlamına gelebilir; hemen bildirin
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Teğetsellik

Cevap neden bu

Teğetselliğte konuşan kişi konudan uzaklaşır ve asla konuya gelmez. Ayrıntıcılıkta gereksiz çok sayıda ayrıntı vardır, ancak konuşan kişi sonunda soruyu yanıtlar. Kelime salatası anlamsız bir sözcük karışımıdır.

Cevap

D · Teğetsellik
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Kan glikozu testi ayarlamak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek

Cevap neden bu

Olanzapin kilo alımına, insülin direncine ve yeni diyabete yol açabilir. Susuzluk ve poliüri hiperglisemiyi düşündürür; bu yüzden glikoz kontrol edilir ve reçeteyi yazan kişi tedaviyi gözden geçirir.

Cevap

A · Kan glikozu testi ayarlamak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 22:00

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

10 PM → 10 + 12 = 22

Cevap

22:00

Cevap

22:00
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 100 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Tüm tedavi

V = 10 mL × 2/gün × 5 = 100 mL

Cevap

V = 100 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 350 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

5·70 = 350 mg

Cevap

D = 350 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,29 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 290/1000 = 0,29 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,29 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 16 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 500·15/480 = 15,63 ≈ 16 gtt/min

Cevap

R = 16 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 16 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

500/250 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

200/2 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·60/60 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1220 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 150 + 120 = 420 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1220 mL

Cevap

I = 1220 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 350 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:30 → 13:30 = 3 h

Verilen hacim

50·3 = 150 mL

Kalan hacim

V = 500 − 150 = 350 mL

Cevap

V = 350 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 11

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 1 + 1 + 4 + 1 = 11

Cevap

B = 11
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Risk düzeyi

10 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions