NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. AThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  2. BWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  3. CNothing, as two hours without urine is normal
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.Hemşirelik esaslarıZor

An AED is about to deliver a shock. What must the rescuer do?

  1. AKeep doing chest compressions during the shock
  2. BMake sure no one is touching the patient
  3. CRemove the pads and place them again
  4. DHold the patient's hand to reassure them
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

When walking with axillary crutches, where should the patient’s weight be taken?

  1. AOn the shoulders, with the crutches pressed upward
  2. BOn the elbows, kept bent at a right angle with the crutch tops tucked under the arms
  3. COn the armpits, resting on the crutch tops
  4. DOn the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. ARemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  2. BWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
  3. CCover the area with a dressing and report later
  4. DFinish hanging the infusion and then wash the skin
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. AStop or slow the infusion and inform the provider
  2. BIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  3. CApply a warm compress to the face and neck
  4. DSpeed up the infusion to finish it quickly
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child’s temperature is normal
  2. BThat the child is hungry
  3. CThat the child is passing urine
  4. DThat the child can walk without help
7.Klinik hemşirelikOrta

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. AA diet rich in protein
  2. BGood blood glucose control
  3. CAdequate fluid intake
  4. DSmoking
8.Klinik hemşirelikZor

A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?

  1. ASildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
  2. BGTN makes sildenafil toxic to the liver
  3. CThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
  4. DThe combination causes severe hyperkalaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum sodium
  2. BSerum glucose
  3. CSerum calcium
  4. DSerum potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. AHigh calcium and high albumin
  2. BLow sodium and low hematocrit
  3. CHigh potassium and high hematocrit
  4. DLow potassium and low hematocrit
11.FarmakolojiOrta

Which side effects are most common when starting gabapentin?

  1. AInsomnia and agitation
  2. BDrowsiness and dizziness
  3. CHair loss and weight loss
  4. DCough and runny nose
12.FarmakolojiZor

Morphine 4 mg IV is ordered. The ampoule contains 10 mg/mL. What volume should be drawn up?

  1. A0,04 mL
  2. B4 mL
  3. C0,4 mL
  4. D2,5 mL
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  2. BA nasogastric tube and a feeding pump
  3. CSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  4. DA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?

  1. AA myocardial infarction
  2. BAnaphylaxis
  3. CA vasovagal reaction
  4. DA tension pneumothorax
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Bir hastada inme sonrası homonim hemianopi vardır. Hemşire başlangıçta nasıl yardımcı olmalıdır?

  1. AEtkilenen taraftaki gözü bantla kapatmalıdır
  2. BGören taraftan yaklaşmalı ve taramak için başı çevirmeyi öğretmelidir
  3. CGörsel uyarımı azaltmak için odayı karanlık tutmalıdır
  4. DEğitmek için çağrı zilini ve içecekleri görmeyen tarafa koymalıdır
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient has frothy urine and marked leg swelling. Serum albumin is 18 g/L (1,8 g/dL), and BP is normal. The urine shows heavy protein but little blood. What is most likely?

  1. AA urethral stricture
  2. BNephritic syndrome
  3. CAcute pyelonephritis
  4. DNephrotic syndrome
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which treatment often relieves pain from a bone metastasis?

  1. AA diet low in calcium and vitamin D
  2. BIron supplements by mouth for several months
  3. CPalliative radiotherapy to the area
  4. DComplete bed rest for a month
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report heavy bleeding from my bottom."
  2. B"Some wind and bloating today is expected."
  3. C"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
  4. D"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which finding in a term newborn's first hours is normal?

  1. AA respiratory rate of 80 at rest with retractions
  2. BShort breathing pauses with no colour change
  3. CPauses in breathing of 30 seconds with bradycardia
  4. DCentral cyanosis of the lips and tongue
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn's cord stump has redness spreading onto the abdominal skin and a foul discharge. What is the priority?

  1. ATeach the parents to pull the stump off
  2. BCover the cord with a tight dressing
  3. CApply talc and recheck in a week
  4. DReport it as possible omphalitis
21.Pediatri hemşireliğiOrta

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A5 seconds or less
  2. B8 to 10 seconds
  3. C15 to 20 seconds
  4. D2 seconds or less
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?

  1. AAbout 104 mL per hour
  2. BAbout 67 mL per hour
  3. CAbout 50 mL per hour
  4. DAbout 25 mL per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?

  1. AMild bloating the day before a period, without any mood changes
  2. BMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
  3. CMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
  4. DLow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient taking naltrexone for alcohol dependence is brought to the emergency department with a broken leg. Why should the nurse tell the team about the naltrexone?

  1. ANaltrexone causes broken bones to heal more slowly
  2. BNaltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
  3. CNaltrexone makes opioids much stronger, so smaller doses must be used
  4. DIt is not relevant, because naltrexone only affects the way the body responds to alcohol
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C96,9 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 96,9 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

96,9 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 su bardağı? mL2 fl oz? mL2½ tsp? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 su bardağı / çay, 2 fl oz / meyve suyu, 2½ tsp / öksürük şurubu, 1 tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
1:10 000ampulV = ? mL

Önceden doldurulmuş bir adrenalin (epinefrin) enjektörünün etiketinde 1:10 000 (0,1 mg/mL) yazıyor. Kardiyak arrestte istem 1 mg IV. Hangi hacmi V verirsiniz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,5 mg. Ampul mL başına 1000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,5 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 75 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

75 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL20 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

200 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 20 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 120 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mg/100 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLmeyve suyu100 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar350 mLidrar325 mLidrar350 mLidrar175 mLyara dreni40 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 200 mLmeyve suyu: 100 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 350 mLidrar: 325 mLidrar: 350 mLidrar: 175 mLyara dreni: 40 mLkusmuk: 100 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL60 mL/hbaşlangıç 12:4515:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 12:45’de başlatıldı ve pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 15:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL60 mL/h12:45 → 15:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 22/dk, SpO₂ %92 ek oksijen altında, kan basıncı 84/50 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 22SpO₂ 92%O₂SBP 84HR 82AT 36,0 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %96 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 110/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 110AT 37,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Cevap neden bu

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Cevap

A · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Make sure no one is touching the patient

Cevap neden bu

Before the shock the rescuer shouts a warning and checks that everyone is clear. Compressions restart straight after the shock as the AED instructs.

Cevap

B · Make sure no one is touching the patient
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits

Cevap neden bu

Weight is taken on the hands and arms. Leaning on the crutch tops can compress the brachial plexus and cause crutch palsy, so a gap is kept between the crutch top and the axilla.

Cevap

D · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Cevap neden bu

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Cevap

A · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stop or slow the infusion and inform the provider

Cevap neden bu

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Cevap

A · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · That the child is passing urine

Cevap neden bu

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Cevap

C · That the child is passing urine
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Smoking

Cevap neden bu

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Cevap

D · Smoking
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure

Cevap neden bu

PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.

Cevap

C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Serum calcium

Cevap neden bu

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Kontrol edilen kaynak: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Serum calcium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · High potassium and high hematocrit

Cevap neden bu

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · High potassium and high hematocrit
11.Farmakoloji

Cevap: B · Drowsiness and dizziness

Cevap neden bu

Gabapentin and pregabalin commonly cause sedation, dizziness and unsteadiness, which raise the risk of falls. They also increase sedation when combined with opioids.

Cevap

B · Drowsiness and dizziness
12.Farmakoloji

Cevap: C · 0,4 mL

Cevap neden bu

4 mg ÷ 10 mg/mL = 0,4 mL. The unused remainder of a controlled drug is discarded with a witness.

Cevap

C · 0,4 mL
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Cevap neden bu

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Cevap

C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · A vasovagal reaction

Cevap neden bu

Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.

Cevap

C · A vasovagal reaction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Gören taraftan yaklaşmalı ve taramak için başı çevirmeyi öğretmelidir

Cevap neden bu

Başlangıçta önemli eşyaları ve yaklaşımı görme sağlam olan tarafa yerleştirmek güvenliği artırır. Zamanla hastaya, başı kaybedilen alana çevirerek taramayı öğretilir. Bir gözü kapatmak yardımcı olmaz; çünkü her iki göz de aynı yarım alanı kaybetmiştir.

Cevap

B · Gören taraftan yaklaşmalı ve taramak için başı çevirmeyi öğretmelidir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Nephrotic syndrome

Cevap neden bu

Heavy proteinuria, very low albumin and oedema point to nephrotic syndrome. Nephritic syndrome is mainly haematuria with hypertension and reduced urine output. The cause is investigated, often with a biopsy.

Cevap

D · Nephrotic syndrome
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Palliative radiotherapy to the area

Cevap neden bu

A single fraction or short course of radiotherapy relieves pain from bone metastases in many patients. Analgesia, including NSAIDs where suitable, and bone-targeted drugs are also used.

Cevap

C · Palliative radiotherapy to the area
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Cevap neden bu

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Cevap

D · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Short breathing pauses with no colour change

Cevap neden bu

Newborns breathe irregularly, with short pauses of a few seconds and no change in colour or heart rate. Apnoea of 20 seconds or more, or any pause with cyanosis or bradycardia, is abnormal.

Cevap

B · Short breathing pauses with no colour change
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Report it as possible omphalitis

Cevap neden bu

Spreading redness, swelling and foul discharge suggest omphalitis, which can lead to sepsis. It needs prompt medical assessment and antibiotics.

Cevap

D · Report it as possible omphalitis
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · 2 seconds or less

Cevap neden bu

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Cevap

D · 2 seconds or less
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · About 67 mL per hour

Cevap neden bu

First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.

Cevap

B · About 67 mL per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts

Cevap neden bu

In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.

Cevap

C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently

Cevap neden bu

Naltrexone blocks opioid receptors, so usual opioid doses may not work, and attempts to overcome the block with high doses can be dangerous. The team needs to know so that analgesia can be planned safely.

Cevap

B · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 36,1 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

96,9 − 32 = 64,9

5/9 ile çarpın

T = 64,9·5/9 = 36,06 ≈ 36,1 °C

Cevap

T = 36,1 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 567,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2 su bardağı = 2·240 = 480 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Toplayın

V = 480 + 60 + 12,5 + 15 = 567,5 mL

Cevap

V = 567,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Hacim

V = 1/0,1 = 10 mL

Cevap

V = 10 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,5 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,5 mg = 500 mcg

Hacim

V = 500/1000 = 0,5 mL

Cevap

V = 0,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

75·60/60 = 75 mL/h

Hacim

V = 75·4 = 300 mL

Cevap

V = 300 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

120/2 = 60 mL/h

Damla hızı

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −240 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 100 = 300 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1100 mL

Toplam çıkarılan

350 + 325 + 350 + 175 + 40 + 100 = 1340 mL

Denge

B = 1100 − 1340 = −240 mL

Cevap

B = −240 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 320 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

12:45 → 15:45 = 3 h

Verilen hacim

60·3 = 180 mL

Kalan hacim

V = 500 − 180 = 320 mL

Cevap

V = 320 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 22/min → 2
SpO₂ 92% → 2
oksijen altında → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 2 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 10

Cevap

NEWS2 = 10
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 110/min → 1
uyanık (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions