NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How does pursed-lip breathing help a patient with COPD?

  1. AIt increases the amount of carbon dioxide in the blood
  2. BIt makes the patient breathe faster to take in more air
  3. CIt keeps the airways open longer and slows the breathing
  4. DIt replaces the need for inhaled medicines
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which pair of details is best for confirming a patient's identity before giving a medicine?

  1. AThe name on the door and the patient's face
  2. BBed number and the patient's first name, checked against the ward list
  3. CFull name and date of birth, checked against the wristband
  4. DRoom number and diagnosis
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions
  2. BContact precautions
  3. CAirborne precautions
  4. DStandard precautions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hasta sürekli infüzyonla yüksek riskli bir ilaç alıyor. Vardiya devrinde hangi uygulama en güvenlidir?

  1. AGelen hemşire vardiyanın sonunda kontrol eder
  2. BHer iki hemşire de pompayı ve torbayı reçeteyle karşılaştırarak kontrol eder
  3. CAyrılan hemşire masada “pompa iyi” der
  4. DYalnızca hız kontrol edilir; ilaç veya konsantrasyon kontrol edilmez
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. AApply a heat pad to the area to increase circulation
  2. BKeep the patient lying on the back to protect the area
  3. CMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  4. DRelieve pressure on the area by changing position regularly
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. AA surgical mask
  2. BA fit-tested N95 respirator
  3. CGloves and a gown only
  4. DNothing, if the trip is short
7.Klinik hemşirelikOrta

Yeni bir kolostomi stoması ameliyat sonrası ikinci gün koyu mordan siyaha dönük görünüyor. Bu neyi gösterir?

  1. ANormal, sağlıklı bir stomayı
  2. BKabızlığı
  3. CStomanın işlem gerektirmeyen normal ameliyat sonrası morarmasını
  4. DAcil değerlendirme gerektiren olası stoma iskemisini
8.Klinik hemşirelikZor

Why is hypokalaemia particularly dangerous in a patient taking digoxin?

  1. ALow potassium makes digoxin work too slowly
  2. BDigoxin raises potassium to dangerous levels when it is already low
  3. CLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  4. DLow potassium stops digoxin from being absorbed
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?

  1. AA fall in blood glucose
  2. BA rise in serum calcium
  3. CA rise in serum sodium
  4. DA fall in serum potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with thalassemia major has received regular red cell transfusions for years. The ferritin is now very high. What does this most likely show, and what treatment is used?

  1. AIron deficiency, treated with IV iron supplements
  2. BAcute infection, treated with broad-spectrum antibiotics
  3. CLiver failure, treated with a liver transplant at once
  4. DIron overload, treated with iron chelation therapy
11.FarmakolojiOrta

Eski MAO inhibitörlerini kullanan hastalar tiraminden zengin besinler konusunda uyarılır. Ne olabilir?

  1. AAni böbrek yetmezliği
  2. BAlerjik döküntü
  3. CHipertansif kriz
  4. DAğır hipoglisemi
12.FarmakolojiZor

Uzun süreli amiodaron tedavisi için hangi advers etki çifti karakteristiktir?

  1. ATiroid fonksiyon bozukluğu ve pulmoner fibrozis
  2. BOtotoksisite ve nefrotoksisite
  3. CKuru öksürük ve anjiyoödem
  4. DDiş eti büyümesi ve aşırı kıllanma
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Konfüzyon, üre, solunum hızı, kan basıncı ve yaşı kullanan pnömoni şiddet skoru hangisidir?

  1. AWells skoru
  2. BCURB-65
  3. CNEWS2
  4. DCHA₂DS₂-VASc
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

%28 Venturi maskesi kullanan KOAH'lı bir hasta (SpO₂ %90) yemek yemek istiyor. En uygun plan nedir?

  1. AVenturi maskesini takılı tutup yalnızca pipetle sıvı vermek
  2. BYemek sırasında 15 L/dk non-rebreather maskeye geçmek
  3. CYemek sırasında tüm oksijeni kesip sonra geri takmak
  4. DSpO₂'yi %88–92'de tutarak düşük akışlı nazal kanüle geçmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Tiroidektomiden sonra sütür veya klips çıkarıcılar neden sıklıkla yatak başında bulundurulur?

  1. ABoyun hematomu hava yolunu sıkıştırabilir ve açılması gerekebilir
  2. BSütürler ameliyattan sonraki ilk akşam alınmalıdır
  3. CBoyun venlerinden kan almak için gereklidirler
  4. DDren çalışmayı bırakınca ayarlamak için kullanılırlar
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AA loop diuretic to remove the extra calcium
  2. BIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
  3. COral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
  4. DIV potassium chloride and a fluid restriction
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which monitoring is especially important for a patient receiving parenteral nutrition?

  1. ABlood glucose and signs of line infection
  2. BPeak flow and visual acuity
  3. CPupil size and limb strength
  4. DBowel sounds and stool colour only
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergy to the dressing
  2. BA catheter-related deep vein thrombosis
  3. CLymphoedema from a previous operation
  4. DNormal swelling after line insertion
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. ARooting reflex
  2. BMoro reflex
  3. CTonic neck reflex
  4. DPalmar grasp reflex
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with known mitral stenosis is pregnant. When is she at greatest risk of heart failure?

  1. AOnly during the first stage of labour
  2. BOnly in the first trimester, when nausea is worst
  3. CRisk is the same at every point in pregnancy
  4. DWhen blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. ACarrying out the admission assessment of a new patient
  2. BAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
  3. CTeaching a parent how to give insulin injections
  4. DMeasuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pediatri hemşireliğiZor

The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F). What is the correct advice?

  1. ABring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
  3. CWait until the next clinic visit, as fever is common
  4. DGive a cool bath and keep the child at home
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What should a patient taking chlorpromazine be taught about sun exposure?

  1. AAvoid going outside at all, even in winter, for the rest of his life
  2. BUse sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
  3. CSunbathe for longer each day to improve mood
  4. DSun exposure has no effect while taking this medicine
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?

  1. APersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
  2. BMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
  3. CAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
  4. DCatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111206:45?6:45 PM5:45 AM8:45 AM6:45 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 06:45 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

06:45
  1. 16:45 PM
  2. 25:45 AM
  3. 38:45 AM
  4. 46:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tbsp? mL1 fl oz? mL½ tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 tbsp / sıvı takviye, 1 fl oz / meyve suyu, ½ tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

38 kg ağırlığındaki bir çocuğa 5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

38 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
25%stoksu = ? mL

%25 (a/h) stok çözeltiden 100 mL %5 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 25%C₂ = 5%V₂ = 100 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

1000 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg500 mL25 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 250 mg ilaç içeriyor ve 25 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

250 mg/500 mL25 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyajöle120 mLçorba150 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar275 mLidrar200 mLidrar475 mLidrar200 mLyara dreni50 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

jöle: 120 mLçorba: 150 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 50 mL/hbaşlangıç 08:30ttoplam​ = ? h125 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 08:30’de 125 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 50 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL125 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %95 oda havasında, kan basıncı 106/64 mmHg, nabız 64/dk, yalnızca ağrıya yanıt veriyor, vücut sıcaklığı 39,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 95%havaSBP 106HR 64PT 39,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · It keeps the airways open longer and slows the breathing

Cevap neden bu

Breathing out slowly through pursed lips creates back-pressure that keeps small airways open, helping to empty trapped air and reducing breathlessness.

Cevap

C · It keeps the airways open longer and slows the breathing
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Full name and date of birth, checked against the wristband

Cevap neden bu

At least two personal identifiers, such as name, date of birth and hospital number, are checked with the patient and the wristband. Bed and room numbers change and are not identifiers.

Cevap

C · Full name and date of birth, checked against the wristband
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Standard precautions

Cevap neden bu

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Cevap

D · Standard precautions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Her iki hemşire de pompayı ve torbayı reçeteyle karşılaştırarak kontrol eder

Cevap neden bu

Devir sırasında yatak başında yapılan kontrol, hattın torbadan hastaya kadar izlenmesi ve ilacın, konsantrasyonun, dozun ve hızın reçeteyle karşılaştırılması programlama hatalarını erken yakalar.

Cevap

B · Her iki hemşire de pompayı ve torbayı reçeteyle karşılaştırarak kontrol eder
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Cevap neden bu

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Cevap

D · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · A surgical mask

Cevap neden bu

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Cevap

A · A surgical mask
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Acil değerlendirme gerektiren olası stoma iskemisini

Cevap neden bu

Morarmış veya siyah bir stoma zayıf kan akımını ve olası nekrozu düşündürür ve hemen cerrahi ekibe bildirilmelidir.

Cevap

D · Acil değerlendirme gerektiren olası stoma iskemisini
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Cevap neden bu

Digoxin binds to the sodium–potassium ATPase at the site potassium normally uses. When potassium is low, digoxin binds more, raising the risk of toxicity and arrhythmias.

Cevap

C · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · A fall in serum potassium

Cevap neden bu

Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.

Cevap

D · A fall in serum potassium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Iron overload, treated with iron chelation therapy

Cevap neden bu

The body has no active way to excrete iron, so repeated transfusions cause iron overload, which can damage the heart, liver and endocrine glands. A very high ferritin reflects this, and iron chelators are used to remove the excess.Kontrol edilen kaynak: Thalassemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Iron overload, treated with iron chelation therapy
11.Farmakoloji

Cevap: C · Hipertansif kriz

Cevap neden bu

Bağırsaktaki MAO normalde besinlerle alınan tiramini parçalar. MAO inhibe edildiğinde, olgun peynir gibi besinlerden gelen tiramin dolaşıma ulaşır ve noradrenalin salarak kan basıncında tehlikeli bir yükselmeye yol açar.

Cevap

C · Hipertansif kriz
12.Farmakoloji

Cevap: A · Tiroid fonksiyon bozukluğu ve pulmoner fibrozis

Cevap neden bu

Amiodaron iyottan zengindir ve dokularda birikerek hipo- veya hipertiroidiye, pulmoner fibrozise, karaciğer hasarına, ışığa duyarlılığa ve kornea birikintilerine neden olur. Diğer çiftler aminoglikozidlere, fenitoine ve ACE inhibitörlerine uyar.

Cevap

A · Tiroid fonksiyon bozukluğu ve pulmoner fibrozis
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · CURB-65

Cevap neden bu

CURB-65; Konfüzyon, Üre >7 mmol/L, Solunum hızı ≥30/dk, düşük Kan basıncı (sistolik <90 veya diyastolik ≤60 mmHg) ve yaş ≥65 için birer puan verir. Yüksek skorlar daha yüksek mortalite ile hastane veya yoğun bakım gereksinimi anlamına gelir.

Cevap

B · CURB-65
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · SpO₂'yi %88–92'de tutarak düşük akışlı nazal kanüle geçmek

Cevap neden bu

Oksijen bir hedef aralığa göre reçete edilir ve gereksinimi olan bir hastada yemek için kesilmemelidir. Nazal kanüller yemeye ve konuşmaya izin verir; akış (örneğin 1–2 L/dk) satürasyonu hedef aralıkta tutacak şekilde titre edilir. Yüksek konsantrasyonlu oksijen hiperkapni riski taşır.

Cevap

D · SpO₂'yi %88–92'de tutarak düşük akışlı nazal kanüle geçmek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Boyun hematomu hava yolunu sıkıştırabilir ve açılması gerekebilir

Cevap neden bu

Tiroid cerrahisi sonrası boyun hematomu hava yolunu hızla sıkıştırabilir. Birçok birim, acil durumda yaranın açılabilmesi için klips veya sütür çıkarıcıları ve hava yolu ekipmanını yatak başında bulundurur. Hemşire şişlik, stridor ve nefes almada güçlüğü izler.

Cevap

A · Boyun hematomu hava yolunu sıkıştırabilir ve açılması gerekebilir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Cevap neden bu

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Cevap

B · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Blood glucose and signs of line infection

Cevap neden bu

PN can cause hyperglycaemia and electrolyte disturbance, and the central line is a route for bloodstream infection. Glucose, electrolytes, fluid balance, weight and temperature are monitored closely.

Cevap

A · Blood glucose and signs of line infection
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · A catheter-related deep vein thrombosis

Cevap neden bu

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Cevap

B · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Tonic neck reflex

Cevap neden bu

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Cevap

C · Tonic neck reflex
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth

Cevap neden bu

Cardiac decompensation is most likely when blood volume peaks in the late second and third trimester and right after birth, when blood from the contracted uterus returns to the circulation. These women need close monitoring postpartum.

Cevap

D · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Cevap neden bu

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Cevap

D · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics

Cevap neden bu

Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.

Cevap

A · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily

Cevap neden bu

Chlorpromazine can cause photosensitivity, leading to sunburn after short exposure. Sunscreen, hats and covering the skin reduce this risk.

Cevap

B · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour

Cevap neden bu

Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.

Cevap

B · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 6:45 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

06 → 6 AM

Cevap

6:45 AM

Cevap

6:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 62,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Toplayın

V = 30 + 30 + 2,5 = 62,5 mL

Cevap

V = 62,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3,8 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 5·38 = 190 mg

Hacim

V = 190/50 = 3,8 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3,8 mL
28.Doz hesapları

Cevap: W = 80 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 5·100/25 = 20 mL

Eklenecek su

W = 100 − 20 = 80 mL

Cevap

W = 80 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 1000·15/300 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 12,5 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

250/500 = 0,5 mg/mL

Doz hızı

D = 0,5·25 = 12,5 mg/h

Cevap

D = 12,5 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1070 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 120 + 150 = 270 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1070 mL

Cevap

I = 1070 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL kalan

İkinci kısım

125/50 = 2,5 h

Toplam süre

t = 3 + 2,5 = 5,5 h

Cevap

t = 5,5 h

Bu yaklaşık 5 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 14:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 18

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 4 + 1 + 4 + 4 + 1 = 18

Cevap

B = 18
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oda havasında → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 64/min → 0
yalnızca ağrıya yanıt veriyor (P) → 3
T 39,0 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 + 3 + 1 = 6
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions