NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?

  1. AIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
  2. BThe pulse and breathing rates are always the same number
  3. CPatients who know their breathing is watched tend to change it
  4. DCounting breaths is only accurate when the wrist is held
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient reports pain of 8/10 but is chatting calmly and has normal vital signs. What should the nurse do?

  1. AWithhold analgesia until the vital signs change
  2. BTell the patient they cannot be in that much pain
  3. CRecord a lower score because the patient looks comfortable and calm
  4. DAccept the report, assess further and offer analgesia
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Before a defibrillator shock is delivered, what must the person operating it do?

  1. AHold the patient’s hand to keep them still
  2. BAsk a colleague to hold the paddles in place
  3. CCall “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
  4. DKeep the oxygen mask on the patient’s face, held against the chest
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches a patient who has had a splenectomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
  2. B“I will tell all of my health care providers that I have no spleen.”
  3. C“I will get medical help quickly if I get a high temperature.”
  4. D“I will keep my vaccinations up to date.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
  2. BAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
  3. CGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
  4. DTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After a head injury, a patient passes large amounts of very dilute urine, is thirsty and has a rising serum sodium. Which condition is most likely?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BAcute kidney injury with oliguria
  3. CDiabetes insipidus
  4. DSIADH
7.Klinik hemşirelikOrta

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DMetabolic alkalosis
8.Klinik hemşirelikZor

Why can pulse oximetry be misleading in carbon monoxide poisoning?

  1. AStandard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
  2. BThe oximeter overheats in smoke-exposed patients
  3. CCarbon monoxide only affects the heart rate reading
  4. DCarbon monoxide makes the oximeter read zero even in a well patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13,0 to 11,4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. AIncreased red cell production
  2. BA laboratory error in the first sample
  3. CA sudden failure of the bone marrow
  4. DDilution of the blood by the IV fluid
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1,8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A1,800/µL
  2. B450/µL
  3. C360/µL
  4. D4,500/µL
11.FarmakolojiOrta

Which description fits tardive dyskinesia?

  1. AA sudden painful spasm of the neck muscles and upward rolling of the eyes within days of the first dose
  2. BHigh fever with lead-pipe rigidity and confusion
  3. CA low white cell count with sore throat and fever
  4. DInvoluntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.FarmakolojiZor

A patient with severe liver cirrhosis needs a benzodiazepine for alcohol withdrawal. Why is lorazepam often chosen instead of diazepam?

  1. ALorazepam is a stronger anticonvulsant than all other benzodiazepines
  2. BLorazepam is excreted unchanged in the urine without any metabolism
  3. CLorazepam does not cause sedation in liver disease
  4. DLorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?

  1. ATo make the shock less painful for the patient
  2. BTo allow the use of a lower battery charge
  3. CTo keep the pads from burning the skin
  4. DTo avoid delivering the shock during the T wave
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. ADecompensated heart failure
  2. BHyperventilation from anxiety
  3. CAn asthma attack
  4. DA primary spontaneous pneumothorax
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which picture fits anterior cord syndrome?

  1. AArms much weaker than legs after a neck injury
  2. BLoss of movement and pain sense, with position sense kept
  3. CNormal movement but complete loss of position sense
  4. DWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

İnme şüphesi olan bir hasta başlangıçtan iki saat sonra geliyor. Kapiller glukoz 2,4 mmol/L'dir (43 mg/dL). Sonra ne yapılmalıdır?

  1. ABeyin hücrelerini korumak için IV insülin vermek
  2. BBaşka kontrol yapmadan hemen trombolizis vermek
  3. CDüşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek
  4. Dİnme değerlendirmesiyle ilgili olmadığı için glukozu görmezden gelmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is the time a surgical limb tourniquet is inflated carefully recorded?

  1. AIt shows how long the anaesthetic gas was used
  2. BThe tourniquet slowly loses all its air after one minute
  3. CThe surgeon is paid per minute of use
  4. DLong inflation can cause nerve and muscle damage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with diabetes has a foot ulcer. A sterile probe touches bone at the base of the ulcer. What should the nurse suspect?

  1. AA healing category 1 ulcer
  2. BSimple dry skin
  3. CVenous insufficiency
  4. DOsteomyelitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is congenital hypothyroidism included in newborn screening?

  1. AEarly treatment prevents brain damage
  2. BIt causes hip dysplasia
  3. CIt causes jaundice that cannot be treated
  4. DIt can only be treated before birth
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Fluid leaking from the vagina is tested. Which result supports rupture of the membranes?

  1. AA nitrazine test that turns yellow, showing acidic fluid
  2. BFluid that contains glucose on a urine dipstick
  3. CA ferning pattern on a dried slide under the microscope
  4. DFluid that smells of ammonia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi çocuğa KKK gibi canlı bir aşı genellikle yapılmamalıdır?

  1. AKomplike olmayan bir kulak enfeksiyonu için şu anda oral antibiyotik alan bir çocuğa
  2. BKemoterapi sırasında olduğu gibi ağır bağışıklık baskılanması olan bir çocuğa
  3. CHafif nezlesi olan bir çocuğa
  4. DKardeşi nezle olan bir çocuğa
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. AAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  2. BChange to a lactose-free formula
  3. CTreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  4. DReassure the parents that this is normal reflux
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

İdame tedavisinde terapötik aralık olarak yaygın biçimde hangi serum lityum aralığı belirtilir?

  1. AYaklaşık 2,0–3,0 mmol/L (akut manide daha yüksek düzeyler gerekir)
  2. BYaklaşık 0,6–1,2 mmol/L (hedef aralıklar kılavuzlara göre değişir)
  3. CYaklaşık 0,01–0,05 mmol/L
  4. DYaklaşık 3,5–5,0 mmol/L
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. ADiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
  2. BAssume it is normal ageing and take no action
  3. CLook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  4. DAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 6 ft 7 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
162 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 162 g/L. Bunu Hb g/dL cinsinden ifade edin.

162 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

40 kg ağırlığındaki bir çocuğa 3 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 40 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

40 kg3 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

20 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

20 kg20 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
15 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 200 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 15 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

200 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 200 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mg/100 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu150 mLjöle100 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar500 mLidrar425 mLyara dreni110 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 150 mLjöle: 100 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 50 mL/hbaşlangıç 18:30ttoplam​ = ? h120 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 18:30’de 120 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 50 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL120 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %90 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 90%havaSBP 124HR 64AT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Patients who know their breathing is watched tend to change it

Cevap neden bu

Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.

Cevap

C · Patients who know their breathing is watched tend to change it
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Accept the report, assess further and offer analgesia

Cevap neden bu

Pain is what the patient says it is. People cope with pain in different ways, and vital signs often stay normal, especially in chronic pain, so the self-report guides care.

Cevap

D · Accept the report, assess further and offer analgesia
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed

Cevap neden bu

Anyone touching the patient or bed could receive the shock. The operator announces “clear” and looks to confirm that nobody is in contact, and oxygen is moved away from the chest.

Cevap

C · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”

Cevap neden bu

People without a spleen are at risk of overwhelming infection, especially from encapsulated bacteria. Fever needs prompt medical assessment, and vaccines are kept up to date.

Cevap

A · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Cevap neden bu

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Cevap

C · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Diabetes insipidus

Cevap neden bu

Damage to the pituitary or hypothalamus can stop the release of antidiuretic hormone, causing diabetes insipidus. The patient loses water, so urine is dilute and sodium rises; SIADH causes the opposite.

Cevap

C · Diabetes insipidus
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Respiratory acidosis

Cevap neden bu

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Cevap

B · Respiratory acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin

Cevap neden bu

Standard SpO2 can appear normal despite severe tissue hypoxia. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and high-concentration oxygen is given.

Cevap

A · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Dilution of the blood by the IV fluid

Cevap neden bu

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Cevap

D · Dilution of the blood by the IV fluid
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · 450/µL

Cevap neden bu

ANC = 1,800 × (0,20 + 0,05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Kontrol edilen kaynak: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · 450/µL
11.Farmakoloji

Cevap: D · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use

Cevap neden bu

Tardive dyskinesia develops after months or years of dopamine-blocking drugs and may be permanent. Patients are screened regularly so that treatment can be changed early.

Cevap

D · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.Farmakoloji

Cevap: D · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites

Cevap neden bu

Diazepam is metabolised by CYP enzymes into long-acting active metabolites, which accumulate in liver failure. Lorazepam, oxazepam and temazepam are glucuronidated, a process better preserved in liver disease.

Cevap

D · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · To avoid delivering the shock during the T wave

Cevap neden bu

A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.

Cevap

D · To avoid delivering the shock during the T wave
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Decompensated heart failure

Cevap neden bu

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Cevap

A · Decompensated heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept

Cevap neden bu

Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.

Cevap

B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Düşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek

Cevap neden bu

Hipoglisemi, inmeyi taklit eden fokal defisitlere yol açabilir. Önce düzeltilmeli ve hasta yeniden değerlendirilmelidir. Yaklaşık 2,7 mmol/L'nin (50 mg/dL) altındaki glukoz, tedavi edilip defisit sürene kadar genellikle trombolizis verilmemesinin nedenidir.

Cevap

C · Düşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Long inflation can cause nerve and muscle damage

Cevap neden bu

A tourniquet creates a bloodless field but causes limb ischaemia. Inflation time and pressure are recorded and the surgeon is told at set intervals, as long inflation can damage nerves and muscle.

Cevap

D · Long inflation can cause nerve and muscle damage
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Osteomyelitis

Cevap neden bu

A positive probe-to-bone test in a diabetic foot ulcer strongly suggests osteomyelitis. Imaging, bone samples, prolonged antibiotics and specialist foot team care are usually needed.

Cevap

D · Osteomyelitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Early treatment prevents brain damage

Cevap neden bu

Untreated congenital hypothyroidism causes poor growth and intellectual disability. Daily levothyroxine started in the first weeks allows normal development.

Cevap

A · Early treatment prevents brain damage
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · A ferning pattern on a dried slide under the microscope

Cevap neden bu

Amniotic fluid forms a fern-like pattern when dried and turns nitrazine paper blue because it is alkaline. Vaginal secretions and urine are usually acidic. Blood, semen and infection can give false positives on nitrazine testing.

Cevap

C · A ferning pattern on a dried slide under the microscope
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Kemoterapi sırasında olduğu gibi ağır bağışıklık baskılanması olan bir çocuğa

Cevap neden bu

Canlı aşılar genellikle ağır bağışıklık baskılanmasında ve gebelikte kontrendikedir. Hafif hastalık ve antibiyotik tedavisi kontrendikasyon değildir.

Cevap

B · Kemoterapi sırasında olduğu gibi ağır bağışıklık baskılanması olan bir çocuğa
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Cevap neden bu

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Cevap

C · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Yaklaşık 0,6–1,2 mmol/L (hedef aralıklar kılavuzlara göre değişir)

Cevap neden bu

Birçok ders kitabı idame için 0,6–1,2 mmol/L (mEq/L) verir ve bazı kılavuzlar 0,6–0,8 gibi daha düşük hedefler önerir. Yaklaşık 1,5'in üzerindeki düzeyler toksisiteyle ilişkilidir. Yerel laboratuvara ve reçeteyi yazan kişiye uyun.

Cevap

B · Yaklaşık 0,6–1,2 mmol/L (hedef aralıklar kılavuzlara göre değişir)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Cevap neden bu

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Cevap

C · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 201 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

6·12 + 7 = 79 in

İnçten santimetreye

h = 79·2,54 = 200,7 ≈ 201 cm

Cevap

h = 201 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 16,2 g/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 162 g/L × (1 L/10 dL) = 16,2 g/dL

Cevap

Hb = 16,2 g/dL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 3·40 = 120 mg

Hacim

V = 120/40 = 3 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·20 = 400 mg

Hacim

V = (400/250)·5 = 8 mL

Cevap

V = 8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

200/60 = 3,333 mL/min

Damla hızı

R = 3,333·15 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

200/2 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1220 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 100 = 250 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1220 mL

Cevap

I = 1220 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·2 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL kalan

İkinci kısım

260/50 = 5,2 h

Toplam süre

t = 2 + 5,2 = 7,2 h

Cevap

t = 7,2 h

Bu yaklaşık 7 h 12 min eder, yani torba yaklaşık saat 01:42 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 60

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 60

Cevap

MFS = 60
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions