NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should a nurse help a patient with severe visual impairment on admission?

  1. ASpeak more loudly than usual
  2. BMove the patient's belongings around to keep the area tidy
  3. CIntroduce themselves, describe the room and keep items in place
  4. DGuide the patient by pushing them gently from behind as they walk
2.Hemşirelik esaslarıZor

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AContinue until all the secretions have been removed from the airway
  2. BIncrease the suction pressure to finish faster
  3. CStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
  4. DInsert the catheter further into the airway
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A visitor with a cold wants to see a patient who has severe neutropenia. What should the nurse advise?

  1. APostpone the visit until the visitor is well
  2. BVisit as usual after washing the hands
  3. CVisit only if the cold started more than a day ago
  4. DVisit but avoid touching the patient’s bed
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
  2. BThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  3. COne negative chest x-ray after starting treatment
  4. DThe cough has stopped, even with no sputum tests
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire, kan basıncı son bir saattir düşen bir hasta için rutin yaşam bulgularını bir hemşire yardımcısına devrediyor. Görev devrinin hangi doğrusu karşılanmamıştır?

  1. ADoğru koşul
  2. BDoğru görev; çünkü yaşam bulguları asla devredilemez
  3. CDoğru yönergeler ve iletişim
  4. DDoğru kişi
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ANormal healing of the transplant
  2. BA side effect of eating salty food
  3. CDehydration from drinking too much
  4. DRejection of the transplant
7.Klinik hemşirelikOrta

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. ATake it on an empty stomach, usually before breakfast
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  4. DStop taking it once the symptoms improve
8.Klinik hemşirelikZor

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AOxygen replaces the need for an ECG
  2. BOxygen must never be given in chest pain
  3. CHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
  4. DOxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Digoksin kullanan bir hastanın düzeyi 2,8 ng/mL ve kalp hızı 52/dk'dır. Hemşirenin en iyi eylemi nedir?

  1. ADozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
  2. BDozu vermek ve düzeyi bir ay sonra yeniden kontrol etmek
  3. CRitmi düzeltmek için çift doz vermek
  4. DKalp hızı 50/dk'nın üzerinde olduğu için dozu vermek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?

  1. AThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
  2. BHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
  3. CHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
  4. DThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
11.FarmakolojiOrta

Metoprolol gibi beta blokerler esas olarak hangi reseptörleri bloke eder?

  1. AKalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
  2. BYağ dokusundaki beta-3 reseptörleri
  3. CDamarlardaki alfa-1 reseptörleri
  4. DKalpteki muskarinik reseptörleri
12.FarmakolojiZor

Kloramfenikol verilen yenidoğanlarda "gri bebek sendromu" gelişebilir. Temel neden nedir?

  1. AYenidoğanlar ilaca karşı antikor üretir
  2. BKaraciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir
  3. CKloramfenikol yenidoğanlarda K vitaminine dönüşür
  4. DYenidoğan böbreği ilacı çok hızlı atar, bu yüzden daha yüksek dozlar verilir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Miyokard enfarktüsünden iki gün sonra bir hastada ani nefes darlığı, raller ve yeni, yüksek sesli bir sistolik üfürüm gelişiyor. Hangi komplikasyondan şüphelenilmelidir?

  1. AUzamış yatak istirahatinin yol açtığı pulmoner emboli
  2. BAkut mitral yetmezliğe yol açan papiller kas rüptürü
  3. CPerikardiyal sürtünme sesine yol açan enfarktüs sonrası perikardit
  4. DStresle ortaya çıkan yeni bir stabil anjina atağı
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Astımlı bir hastanın aspirin aldıktan sonra wheezing öyküsü vardır. Ameliyat sonrası ağrı için ibuprofen reçete edilmiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AVermemeli ve alternatif istemelidir
  2. BYalnızca ağrı skoru 8/10'un üzerindeyse vermelidir
  3. CRahatlatıcı inhalerle aynı anda vermelidir
  4. Dİbuprofen aspirinle ilişkili olmadığı için vermelidir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Where is the zero point of an external ventricular drain usually levelled?

  1. AAt the tragus of the ear
  2. BAt the mid-axillary line of the chest
  3. CAt the level of the umbilicus
  4. DAt the top of the head
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

DKA'lı bir hasta iyileşiyor: glukoz 9 mmol/L, ketonlar 0,4 mmol/L, pH 7,36. Yiyor ve içiyor. IV insülin nasıl kesilmelidir?

  1. AKetoasidoz tamamen düzeldiği için tüm insülini kesmek
  2. BDeri altı insülini yalnızca glukoz 20 mmol/L'nin üzerine çıkarsa vermek
  3. CIV insülini şimdi kesmek ve deri altı insüline yarın başlamak
  4. DÖğünle birlikte deri altı insülin vermek, sonra bir örtüşme süresinden sonra IV'yi kesmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. AOn the left side, to drain the liver
  2. BProne, with the head lower than the feet
  3. COn the right side, to press on the puncture site
  4. DSitting upright, with the legs over the edge of the bed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Büyük bir yanıktan sonraki 3. günde hasta büyük hacimlerde idrar yapmaya başlıyor. Hemşire hangi elektrolit sorununu beklemelidir?

  1. AYeni doku hasarı potasyum saldıkça hiperkalemi
  2. BYatak istirahati ve immobilizasyonun neden olduğu hiperkalsemi
  3. CBöbrekler sodyum tutmaya başladıkça hipernatremi
  4. DSıvı dolaşıma döndükçe hipokalemi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman at 26 weeks asks which symptom she should report straight away. Which one is a danger sign?

  1. AMild swelling of the ankles at the end of the day
  2. BIncreased vaginal discharge that is white and odourless
  3. COccasional heartburn after large meals
  4. DSudden swelling of the face and hands with a headache
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Yenidoğan resüsitasyonunda göğüs kompresyonları ne zaman endikedir?

  1. AApgar skoru 7'nin altında olduğunda
  2. BHiç ventilasyon verilmeden önce bile 1. dakikada kalp hızı 120/dk'nın altında olduğunda
  3. CBebek doğumda ağlamadığı anda
  4. DEn az 30 saniyelik etkili ventilasyona rağmen kalp hızı 60/dk'nın altında kaldığında
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hemofilisi olan bir çocukta hangi önlem geçerlidir?

  1. AKanayan eklemlere sıcak uygulamak
  2. BAğrı için aspirin vermek
  3. CMümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak
  4. DEklemleri ve kasları güçlendirmek için ragbi gibi temaslı sporları teşvik etmek
22.Pediatri hemşireliğiZor

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. AClamp the catheter for a few hours to train the bladder
  2. BLimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
  3. CRemove the dressing on the first day to check the wound
  4. DKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

İdame tedavisinde terapötik aralık olarak yaygın biçimde hangi serum lityum aralığı belirtilir?

  1. AYaklaşık 2,0–3,0 mmol/L (akut manide daha yüksek düzeyler gerekir)
  2. BYaklaşık 3,5–5,0 mmol/L
  3. CYaklaşık 0,01–0,05 mmol/L
  4. DYaklaşık 0,6–1,2 mmol/L (hedef aralıklar kılavuzlara göre değişir)
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse suspects that a patient is hiding his tablets in his cheek and later spitting them out. What is the best approach?

  1. AAccuse him in front of other patients so that he is embarrassed and stops
  2. BCrush all his tablets into his food without telling him
  3. CStop giving him his medicine at all, because he is not taking it anyway, and record that he refused
  4. DCheck his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
163,918 gtt/min? gtt/minşuna yuvarla 1 gtt/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 163,918 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

163,918 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tsp · 4/gün · 7 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 7 gün boyunca 6 saatte bir oral süspansiyondan 1 tsp yazıyor. Süspansiyon 50 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

1 tsp6 saatte bir7 gün50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
22 kg5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 22 kg ve tek doz olarak 5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

22 kg5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20%stokV₁ = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 250 mL %1 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Ne kadar stok hacmine V₁ ihtiyacınız var?

C₁ = 20%C₂ = 1%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL50 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 50 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

50 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g250 mL? mL/h4 mg/min

Bir torba 250 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 4 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/250 mL4 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay200 mLmeyve suyu120 mLçorba250 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar275 mLidrar150 mLidrar500 mLidrar225 mLyara dreni150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 200 mLmeyve suyu: 120 mLçorba: 250 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 275 mLidrar: 150 mLidrar: 500 mLidrar: 225 mLyara dreni: 150 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL75 mL/hbaşlangıç 07:4513:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:45’de başlatıldı ve pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL75 mL/h07:45 → 13:45
V = mL
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Introduce themselves, describe the room and keep items in place

Cevap neden bu

Saying who you are, explaining the layout and keeping items in familiar places help orientation and safety. When guiding, let the patient hold your arm.

Cevap

C · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Cevap neden bu

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Cevap

C · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Postpone the visit until the visitor is well

Cevap neden bu

Patients with severe neutropenia cannot fight infections well. People with respiratory or other infections should not visit until they are well; other visitors perform hand hygiene.

Cevap

A · Postpone the visit until the visitor is well
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Cevap neden bu

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Cevap

B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Doğru koşul

Cevap neden bu

Yaşam bulguları normalde devredilebilir, ancak bu hasta kararsızdır; bu yüzden koşullar doğru değildir. Kötüleşen bir hastanın bulgularını RN’nin bizzat değerlendirmesi ve yorumlaması gerekir.

Cevap

A · Doğru koşul
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Rejection of the transplant

Cevap neden bu

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Cevap

D · Rejection of the transplant
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Cevap neden bu

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Cevap

A · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Cevap neden bu

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Cevap

D · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek

Cevap neden bu

2,8 ng/mL düzeyi olağan aralığın üzerindedir ve yavaş kalp hızı toksisiteye uyar. Hemşire dozu tutar, potasyumu ve EKG'yi kontrol eder ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirir.

Cevap

A · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

Cevap neden bu

Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Kontrol edilen kaynak: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Farmakoloji

Cevap: A · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri

Cevap neden bu

Kardiyoselektif beta blokerler beta-1 reseptörlerini bloke ederek kalp hızını, kasılma gücünü ve renin salınımını azaltır.

Cevap

A · Kalpteki beta-1 adrenerjik reseptörleri
12.Farmakoloji

Cevap: B · Karaciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir

Cevap neden bu

Yenidoğanlarda glukuronil transferaz etkinliği düşüktür; bu yüzden kloramfenikol konjuge edilmez ve birikir. Yüksek düzeyler gri ciltle seyreden dolaşım çöküşüne neden olur. Organ olgunlaşmamışlığının farmakokinetiği nasıl değiştirdiğini gösterir.

Cevap

B · Karaciğerdeki olgunlaşmamış glukuronidasyon ilacın birikmesine izin verir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Akut mitral yetmezliğe yol açan papiller kas rüptürü

Cevap neden bu

MI sonrası papiller kasın (veya ventriküler septumun) rüptürü yeni bir üfürüme ve ani kalp yetmezliğine ya da şoka yol açar. Bu cerrahi bir acildir. Perikardit, yeni üfürümlü akut pulmoner ödem yerine plöretik göğüs ağrısına ve sürtünme sesine yol açar.

Cevap

B · Akut mitral yetmezliğe yol açan papiller kas rüptürü
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Vermemeli ve alternatif istemelidir

Cevap neden bu

NSAİİ ile alevlenen solunum yolu hastalığında aspirin ve COX-1'i inhibe eden diğer NSAİİ'ler şiddetli bronkospazmı tetikleyebilir. Aspirine reaksiyon öyküsü olan bir hasta, uzman önerisi olmadan başka NSAİİ almamalıdır. Olağan dozlarda parasetamol genellikle tolere edilir.

Cevap

A · Vermemeli ve alternatif istemelidir
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · At the tragus of the ear

Cevap neden bu

The EVD is levelled at the tragus, which approximates the foramen of Monro. If the head of the bed is changed, the drain must be re-levelled, because its height decides how much CSF drains.

Cevap

A · At the tragus of the ear
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Öğünle birlikte deri altı insülin vermek, sonra bir örtüşme süresinden sonra IV'yi kesmek

Cevap neden bu

IV insülinin yarı ömrü çok kısadır. Deri altı insülin etki etmeye başlamadan önce kesmek rebound ketoza yol açar. Deri altı insülin verilir ve infüzyon belirli bir örtüşme süresi boyunca sürdürülür (çoğunlukla öğünle hızlı etkili insülinden sonra 30–60 dakika). Modern protokollerde bazal insülin çoğu zaman infüzyon sırasında sürdürülür.

Cevap

D · Öğünle birlikte deri altı insülin vermek, sonra bir örtüşme süresinden sonra IV'yi kesmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · On the right side, to press on the puncture site

Cevap neden bu

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Cevap

C · On the right side, to press on the puncture site
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Sıvı dolaşıma döndükçe hipokalemi

Cevap neden bu

İlk saatlerde hücre yıkımı ve sıvı kaymaları potasyumu yükseltebilir. Yaklaşık 48–72 saat sonra kapiller bütünlük düzelir, sıvı dolaşıma döner ve diürez başlar; potasyum kaybı ve hipokalemi görülür. Elektrolitler baştan sona izlenir.

Cevap

D · Sıvı dolaşıma döndükçe hipokalemi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Sudden swelling of the face and hands with a headache

Cevap neden bu

Sudden facial or hand swelling, severe headache, visual changes and upper abdominal pain can signal pre-eclampsia. Mild ankle oedema, white discharge and heartburn are common discomforts.

Cevap

D · Sudden swelling of the face and hands with a headache
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · En az 30 saniyelik etkili ventilasyona rağmen kalp hızı 60/dk'nın altında kaldığında

Cevap neden bu

Etkili ventilasyondan sonra kalp hızı 60/dk'nın altında kalırsa kompresyonlara başlanır; solunumlarla 3:1 oranında uygulanır. Çoğu yenidoğan yalnızca iyi ventilasyona yanıt verir.

Cevap

D · En az 30 saniyelik etkili ventilasyona rağmen kalp hızı 60/dk'nın altında kaldığında
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Mümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak

Cevap neden bu

Kanamaya yol açan işlemlerden ve ilaçlardan kaçının: kas içi enjeksiyonlar, rektal ateş ölçümü, aspirin ve NSAİİ'ler. Eklem kanaması faktör replasmanı, istirahat, buz, kompresyon ve yükseltme ile tedavi edilir.

Cevap

C · Mümkünse kas içi enjeksiyonlardan ve rektal ateş ölçümünden kaçınmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Cevap neden bu

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Cevap

D · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Yaklaşık 0,6–1,2 mmol/L (hedef aralıklar kılavuzlara göre değişir)

Cevap neden bu

Birçok ders kitabı idame için 0,6–1,2 mmol/L (mEq/L) verir ve bazı kılavuzlar 0,6–0,8 gibi daha düşük hedefler önerir. Yaklaşık 1,5'in üzerindeki düzeyler toksisiteyle ilişkilidir. Yerel laboratuvara ve reçeteyi yazan kişiye uyun.

Cevap

D · Yaklaşık 0,6–1,2 mmol/L (hedef aralıklar kılavuzlara göre değişir)
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it

Cevap neden bu

Mouth checks or liquid forms, as permitted, can confirm that medicine is taken. Understanding the reasons, such as side effects or beliefs about the drug, helps the team address the problem with the patient.

Cevap

D · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 164 gtt/min

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

birler basamağındaki rakam

163.918 → 3

Yalnızca sonraki rakam belirler

163.918 → 9
9, 5 veya daha büyük; bu yüzden 3 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (18) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 164 gtt/min

Cevap

x = 164 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 3

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

5 mL × 4 × 7 = 140 mL

Şişeler

140/50 = 2,8 → N = 3

Cevap

N = 3
27.Doz hesapları

Cevap: D = 110 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

5·22 = 110 mg

Cevap

D = 110 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V₁ = 12,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 1·250/20 = 12,5 mL

Cevap

V₁ = 12,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

50/60 = 0,8333 mL/min

Damla hızı

R = 0,8333·60 = 50 gtt/min

Cevap

R = 50 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Saatlik doz

4·60 = 240 mg/h

Pompa hızı

R = 240/4 = 60 mL/h

Cevap

R = 60 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 110 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 120 + 250 = 570 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1410 mL

Toplam çıkarılan

275 + 150 + 500 + 225 + 150 = 1300 mL

Denge

B = 1410 − 1300 = 110 mL

Cevap

B = 110 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 550 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:45 → 13:45 = 6 h

Verilen hacim

75·6 = 450 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 450 = 550 mL

Cevap

V = 550 mL
33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 80

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80

Cevap

MFS = 80
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Risk düzeyi

15 → düşük risk

Cevap

düşük risk

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions