NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

İdrar sondası takılırken hangi teknik kullanılır?

  1. AEldivensiz temiz teknik
  2. BÖzel bir teknik gerekmez
  3. CAseptik teknik
  4. DYalnızca erkek hastalarda steril teknik
2.Hemşirelik esaslarıZor

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. AGive it and tell the doctor nothing more
  2. BWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
  3. CAsk another nurse to remember the order
  4. DRefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A parent calls because a toddler has swallowed some household cleaner. The child is awake and breathing normally. What should the nurse advise first?

  1. AGive syrup of ipecac from the medicine cabinet
  2. BContact the local poison advice service now for specific advice
  3. CMake the child vomit, using a finger at the back of the throat
  4. DWait to see whether any symptoms develop over the next day
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn allergic reaction
  2. BA typical viral infection
  3. CAn acute bacterial infection
  4. DA long-standing parasitic infection
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

On a postpartum unit, which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA new admission transferred from the labor ward with a fever of 38,6 °C
  2. BOne hour after birth with heavy bleeding and a boggy uterus
  3. CSevere pre-eclampsia on a magnesium sulfate infusion
  4. DDay 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. APlace the patient flat on her back
  2. BIncrease the oxytocin rate
  3. CEncourage the patient to start pushing
  4. DStop the oxytocin infusion
7.Klinik hemşirelikOrta

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. AA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
  2. BNo mask, as long as gloves are worn
  3. CA cloth face covering
  4. DA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ADehydration, managed with an IV fluid bolus
  2. BCushing's syndrome, managed with potassium
  3. CSIADH, often managed first with fluid restriction
  4. DDiabetes insipidus, managed with extra fluids
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Kronik böbrek hastalığı olan bir hasta kalsiyum asetat veya sevelamer gibi bir fosfat bağlayıcıyı ne zaman almalıdır?

  1. AYalnızca hasta kendini kötü hissettiğinde
  2. BYemeklerle birlikte
  3. CHaftada yalnızca bir kez
  4. DYatmadan önce aç karnına
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1,8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A360/µL
  2. B450/µL
  3. C4,500/µL
  4. D1,800/µL
11.FarmakolojiOrta

A patient is starting lamotrigine. Which adverse effect should the patient report at once?

  1. ASlight tiredness in the afternoon
  2. BMild headache on the first day
  3. CAny new skin rash
  4. DA brief change in taste
12.FarmakolojiZor

A patient who takes propranolol has anaphylaxis and does not respond to repeated adrenaline doses. Which drug may help?

  1. AGlucagon
  2. BOral cetirizine alone
  3. CNaloxone
  4. DMore propranolol
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. AAortic stenosis
  2. BStable angina
  3. CAsthma
  4. DPhaeochromocytoma
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. ASuperior vena cava obstruction
  2. BAn allergic reaction to chemotherapy
  3. CA deep vein thrombosis in the leg
  4. DRight-sided heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with a new ileal conduit has threads of mucus in their urine. What should the nurse explain?

  1. AThis is a sign that the stoma is dying
  2. BThe kidneys have stopped working properly after surgery
  3. CThis is normal, because the conduit is made from bowel
  4. DThis proves a serious kidney infection
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ABlood alcohol level
  2. BThyroid function tests
  3. CSerum amylase and lipase levels
  4. DSerum ferritin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why is it important to prevent perioperative hypothermia?

  1. AIt increases bleeding, wound infection and heart complications
  2. BIt reduces the amount of anaesthetic needed, which is unsafe
  3. CIt lowers the risk of pain after surgery
  4. DIt makes patients wake up from the anaesthetic too quickly
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with advanced cancer who has capacity decides to stop chemotherapy. The family insists that treatment must continue. What should the nurse do?

  1. AContinue treatment because the family has asked for it
  2. BSupport the patient's decision and help the team talk with the family
  3. CAsk the family to sign a new consent form
  4. DTell the patient that stopping is not allowed
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. ABruising that suggests birth trauma or abuse
  2. BHarmless dermal melanocytosis, to be documented
  3. CA port-wine stain that will need laser treatment
  4. DA sign of a serious blood clotting disorder
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

At 18 weeks, a woman's maternal serum alpha-fetoprotein is well above the normal range for her dates. Which condition does this result most suggest?

  1. AAn open neural tube defect
  2. BGestational diabetes
  3. CDown syndrome (trisomy 21)
  4. DPre-eclampsia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hemşire 15 yaşındaki bir gençle sağlık görüşmesine nasıl yaklaşmalıdır?

  1. AGörüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır
  2. BDestek olması için ergenle arkadaşlarının yanında görüşmelidir
  3. CEbeveynleri bilgilendirmek için söylenen her şeyin onlarla paylaşılacağını ergene söylemelidir
  4. DYalnızca ebeveynle konuşmalıdır
22.Pediatri hemşireliğiZor

Krup geçiren bir yürümeye başlayan çocukta artık istirahatte stridor, ajitasyon ve belirgin göğüs çekilmeleri var. Öncelik nedir?

  1. AÇocuğu dinlenmesi için düz yatırmak
  2. BAcil tıbbi yardım istemek; bu, nebülize epinefrin gerektirebilecek ağır krup
  3. CGürültülü solunumun nedenini aramak için boğazı dil basacağıyla muayene etmek
  4. DÇocuğu öksürük şurubuyla eve göndermek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the PHQ-9 used for?

  1. AScreening for depression and measuring its severity
  2. BScreening for alcohol problems
  3. CAssessing the severity of alcohol withdrawal
  4. DMonitoring involuntary movements caused by antipsychotics
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with schizophrenia reports chest pain. A colleague says, "He's always complaining. It's just anxiety." What should the nurse do?

  1. ATell him to lie down in his room, rest and stop worrying so much about his health
  2. BIgnore the complaint until he mentions it again
  3. CAgree with the colleague and give him a PRN anxiolytic
  4. DAssess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,63255 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,63255 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,63255 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1,5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 1,5 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1,5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

12 kg ağırlığındaki bir çocuğa 3 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

12 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
100 mg/5 mLV = ? mL

12 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 100 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

12 kg10 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

200 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 60 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mg/100 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL60 birim/kg · 90 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 90 kg ağırlığındaki bir hasta için 60 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

60 birim/kg90 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
400 mg250 mLdopamine10 mL/h75 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 400 mg içeren bir dopamine infüzyonu 10 mL/h hızla gidiyor. Hasta 75 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

400 mg/250 mL10 mL/h75 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay150 mLsüt100 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar200 mLidrar200 mLidrar450 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLsüt: 100 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 200 mLidrar: 200 mLidrar: 450 mLkusmuk: 250 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL verilen125 mL/h09:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 09:00’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL verilen125 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 125/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, aktif hareket ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 135 mmol/L, glukoz 19,1 mmol/L ve üre 3,9 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 135 mmol/Lglukoz 19,1 mmol/Lüre 3,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354585HCO₃⁻mmol/L222640akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,30, PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa), HCO₃⁻ 40 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,30PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Aseptik teknik

Cevap neden bu

İdrar sondaları, sondayla ilişkili idrar yolu enfeksiyonlarını azaltmak için aseptik teknik ve steril malzemeyle takılır.

Cevap

C · Aseptik teknik
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Cevap neden bu

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Cevap

B · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Contact the local poison advice service now for specific advice

Cevap neden bu

A poison advice service (poison control in the US, or NHS 111 in the UK) can give advice for the exact product. Inducing vomiting is not recommended, because corrosive products can burn the esophagus again and vomit can be aspirated. Emergency services are called if the child has trouble breathing or is drowsy.

Cevap

B · Contact the local poison advice service now for specific advice
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · An acute bacterial infection

Cevap neden bu

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Cevap

C · An acute bacterial infection
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs

Cevap neden bu

A stable patient after an uncomplicated birth fits the LPN/LVN role. Heavy bleeding, magnesium infusions and new admissions with fever need RN assessment.

Cevap

D · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Stop the oxytocin infusion

Cevap neden bu

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Cevap

D · Stop the oxytocin infusion
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Cevap neden bu

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Cevap

D · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · SIADH, often managed first with fluid restriction

Cevap neden bu

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Cevap

C · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Yemeklerle birlikte

Cevap neden bu

Fosfat bağlayıcılar bağırsakta yiyeceklerden gelen fosfatı bağlayarak etki eder; bu yüzden yemeklerle birlikte alınır. Öğünler arasında alındığında çok az etkisi olur.

Cevap

B · Yemeklerle birlikte
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · 450/µL

Cevap neden bu

ANC = 1,800 × (0,20 + 0,05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.

Cevap

B · 450/µL
11.Farmakoloji

Cevap: C · Any new skin rash

Cevap neden bu

Lamotrigine can cause serious skin reactions such as Stevens–Johnson syndrome. The dose is increased slowly, especially with valproate, and any rash must be assessed promptly.

Cevap

C · Any new skin rash
12.Farmakoloji

Cevap: A · Glucagon

Cevap neden bu

Beta blockers can make anaphylaxis more severe and resistant to adrenaline. Glucagon acts through its own receptor to increase heart rate and contractility, bypassing the blocked beta receptors.

Cevap

A · Glucagon
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Phaeochromocytoma

Cevap neden bu

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Cevap

D · Phaeochromocytoma
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Superior vena cava obstruction

Cevap neden bu

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Cevap

A · Superior vena cava obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · This is normal, because the conduit is made from bowel

Cevap neden bu

An ileal conduit uses a piece of small bowel, which keeps making mucus. Mucus in the urine is expected. Good fluid intake helps keep it moving. Fever, cloudy foul urine or a change in stoma colour should be reported.

Cevap

C · This is normal, because the conduit is made from bowel
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Thyroid function tests

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Cevap

B · Thyroid function tests
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · It increases bleeding, wound infection and heart complications

Cevap neden bu

Even mild hypothermia impairs clotting, increases surgical site infection and cardiac events, and causes shivering and discomfort. Forced-air warming, warmed fluids and covering the patient help prevent it.

Cevap

A · It increases bleeding, wound infection and heart complications
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Support the patient's decision and help the team talk with the family

Cevap neden bu

A competent adult can refuse treatment. The nurse advocates for the patient, supports communication with the family and team, and helps plan symptom control and palliative care.

Cevap

B · Support the patient's decision and help the team talk with the family
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Cevap neden bu

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Cevap

B · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · An open neural tube defect

Cevap neden bu

High AFP is linked to open neural tube defects and abdominal wall defects, but also to wrong dates or twins. Low AFP is associated with trisomy 21. A detailed ultrasound is the next step.

Cevap

A · An open neural tube defect
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Görüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır

Cevap neden bu

Ergenler yalnız görüşüldüğünde daha açık olur. Ciddi bir zarar riski olmadıkça söylediklerinin gizli kalacağını açıklayın. HEADSSS gibi çerçeveler ev, eğitim, etkinlikler, uyuşturucular, cinsellik, intihar ve güvenliği kapsar.

Cevap

A · Görüşmenin bir bölümünü ergenle yalnız geçirmeli ve gizliliğin sınırlarını açıklamalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Acil tıbbi yardım istemek; bu, nebülize epinefrin gerektirebilecek ağır krup

Cevap neden bu

İstirahatte stridor, ajitasyon ve çekilmeler ağır üst hava yolu tıkanıklığını gösterir. Çocuğu ebeveyniyle birlikte sakin tutun, gerekirse oksijen verin ve acil yardım isteyin; nebülize epinefrin ve steroidler istendiği şekilde verilir.

Cevap

B · Acil tıbbi yardım istemek; bu, nebülize epinefrin gerektirebilecek ağır krup
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Screening for depression and measuring its severity

Cevap neden bu

The Patient Health Questionnaire-9 asks how often each of the nine depression symptoms has occurred in the last 2 weeks. Item 9 asks about thoughts of self-harm, which always needs follow-up.

Cevap

A · Screening for depression and measuring its severity
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated

Cevap neden bu

People with serious mental illness have higher rates of heart disease and die younger than the general population. Physical complaints must be assessed properly to avoid diagnostic overshadowing.

Cevap

D · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,63 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,63255 → 3

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,63255 → 2
2, 4 veya daha küçük; bu yüzden 3 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (55) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,63 mL

Cevap

x = 0,63 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 25 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 1,5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 1500/60 = 25 mcg/min

Cevap

D = 25 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3,6 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 3·12 = 36 mg

Hacim

V = 36/10 = 3,6 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 6 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·12 = 120 mg

Hacim

V = (120/100)·5 = 6 mL

Cevap

V = 6 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 250·15/180 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

60/2 = 30 mL/h

Damla hızı

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Cevap

R = 30 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 5,4 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

60·90 = 5 400 birim

Hacim

V = 5400/1000 = 5,4 mL

Cevap

V = 5,4 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 3,6 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

10·1600 = 16000 mcg/h
16000/60 = 266,7 mcg/min

Kilogram başına

D = 266,7/75 = 3,556 ≈ 3,6 mcg/kg/min

Cevap

D = 3,6 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −100 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 100 = 250 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1000 mL

Toplam çıkarılan

200 + 200 + 450 + 250 = 1100 mL

Denge

B = 1000 − 1100 = −100 mL

Cevap

B = −100 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 150 = 350 mL

Süre

t = 350/125 = 2,8 h

Cevap

t = 2,8 h

Bu yaklaşık 2 h 48 min eder, yani torba yaklaşık saat 11:48 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 90

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 30 + 20 + 0 + 0 = 90

Cevap

MFS = 90
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 125/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 1 + 2 + 1 + 2 + 2 = 8

Yorum

8 → güven verici

Cevap

güven verici
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 293 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·135 + 19,1 + 3,9 = 293 ≈ 293 mOsm/kg

Cevap

Osm = 293 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·4,5 = 28,5 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·4,5 = 39,75 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 40 mmol/L → kronik

Cevap

kronik
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,417 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Bazett formülü

QTc = 0,40/√0,92 = 0,40/0,9592 = 0,417 s

Cevap

QTc = 0,417 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (417 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: PR aralığı

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 21 küçük kare, 1500 ÷ 21 ≈ dakikada 71.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,84 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,26 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

İlk anormal adım

PR aralığı → birinci derece AV blok

Cevap

PR aralığı

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions