NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which response is an example of false reassurance?

  1. A"Don't worry, everything will be fine."
  2. B"You seem worried. Would you like to talk about it?"
  3. C"What are you most concerned about?"
  4. D"I can see this is hard for you."
2.Hemşirelik esaslarıZor

Ameliyattan iki gün sonra yaşlı bir hasta gece aniden konfüze ve ajite oluyor. Öncelik nedir?

  1. AHastayı yatağa bağlamak
  2. BSedatif verip sabah yeniden kontrol etmek
  3. CYeni başlayan demans olduğunu varsayıp bakımevine nakil planlamak
  4. DEnfeksiyon, ağrı, retansiyon, kabızlık veya ilaç gibi altta yatan nedenleri aramak ve tedavi etmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ATurn the pump upside down to drain it while running
  2. BLeave it running and place a towel over it until it dries
  3. CWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
  4. DSwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. AClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
  2. BEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
  3. CLeave the unit and the building to find out where the fire is
  4. DOpen all doors so patients can be seen easily
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Hemşire hangi hastayı önce görmelidir?

  1. AUzun süredir romatoid artriti olan ve her zamanki sabah eklem sertliği olan hasta
  2. BDiyet hakkında soru soran tip 2 diyabetli hasta
  3. C30 dakika önce başlayan yeni peltek konuşma ve yüz asimetrisi olan hasta
  4. DYarın diyalize girecek olan kronik böbrek hastalığı olan hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AAsk the patient’s family to call the provider
  2. BActivate the rapid response team
  3. CWait another hour and call the provider again
  4. DDocument the concern and continue routine care
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids destroy the pancreas
  2. BSteroids always cause hypoglycaemia
  3. CSteroids make glucose meters inaccurate
  4. DSteroids can raise the blood glucose
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with an epidural catheter develops new back pain and increasing leg weakness when the block should be wearing off. What should be suspected?

  1. AThe normal expected effect of the local anaesthetic
  2. BAn epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
  3. CMuscle strain from lying in the same position in bed for many hours
  4. DMild hypokalaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient on peritoneal dialysis notices that the drained fluid is cloudy and has abdominal pain. What should the nurse do?

  1. AAdd more glucose to the next bag to clear the fluid
  2. BStop dialysis for a week and recheck the fluid later
  3. CRecord it as normal and continue the usual exchanges
  4. DSend the fluid for cell count and culture and report it
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. AThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
  2. BCortisol is being produced without normal feedback control
  3. CThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
  4. DThe patient has primary hypothyroidism instead
11.FarmakolojiOrta

Bir SSRI'ı hangi ilaçla birlikte kullanmak serotonin sendromu riskini en çok artırır?

  1. AParasetamol
  2. BOmeprazol
  3. CBir monoamin oksidaz inhibitörü
  4. DAmoksisilin
12.FarmakolojiZor

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AConstipation; a laxative will solve the problem
  2. BExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  3. CAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  4. DHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A80 mmHg
  2. B100 mmHg
  3. C90 mmHg
  4. D60 mmHg
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. AA primary spontaneous pneumothorax
  2. BHyperventilation from anxiety
  3. CAn asthma attack
  4. DDecompensated heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo measure the size of the bladder
  2. BTo treat a urinary infection after the operation
  3. CTo stop blood clots from blocking the catheter
  4. DTo give the patient extra fluids
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Akut iskemik inmeli bir hasta trombolizis adayı değildir. 1. günde KB 190/100 mmHg'dir ve başka acil durum yoktur. Genellikle ne uygundur?

  1. AHastayı düz yatırıp büyük bir sıvı bolusu vermek
  2. BIV ilaçlarla hızla 110/70 mmHg'ye düşürmek
  3. CAgresif düşürmekten kaçınmak ve inme ekibinin hedeflerini izlemek
  4. D120 mmHg'nin altına inene kadar her 5 dakikada nitrat spreyi vermek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which diet is usually recommended for a patient with cirrhosis and hepatic encephalopathy?

  1. AOnly clear fluids for several weeks
  2. BA very low-protein diet for the rest of their life to lower ammonia
  3. CNormal protein and enough calories, with a late-evening snack
  4. DNo food at all until the confusion settles
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?

  1. AStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
  2. BEncourage the patient to drink more fluids
  3. CIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
  4. DLie the patient flat with the legs raised
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which breastfeeding mother should be advised not to breastfeed?

  1. AA mother with a common cold
  2. BA mother with mastitis
  3. CA mother who had a caesarean birth
  4. DA mother receiving chemotherapy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A pregnant woman tests positive for hepatitis B surface antigen. What should the nurse expect for the newborn?

  1. AA caesarean birth to prevent all transmission
  2. BFormula feeding only, because breastfeeding is contraindicated
  3. CHepatitis B vaccine within hours of birth, often with immunoglobulin
  4. DNo treatment until the baby is 6 months old
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. ASports drinks
  2. BUndiluted apple juice
  3. COral rehydration solution
  4. DCola or other fizzy drinks
22.Pediatri hemşireliğiZor

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AWait, as no help is available until he is a teenager
  2. BStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
  3. CWake him every hour through the night and make him change his own sheets
  4. DStop all drinks after lunch and keep him in nappies
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

What is the main difference between disulfiram and naltrexone in alcohol dependence?

  1. ABoth work in exactly the same way, so they are fully interchangeable
  2. BNaltrexone is used only for alcohol withdrawal; disulfiram is used only for treating an alcohol overdose
  3. CDisulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
  4. DDisulfiram reduces craving; naltrexone causes vomiting when alcohol is drunk
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AGaining insight into family relationships through therapy
  2. BMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
  3. CPlanning her return to university and her studies after discharge
  4. DImproving body image through group discussions
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,1 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 40,1 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40,1 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tsp · 2/gün · 14 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca 12 saatte bir oral süspansiyondan 2 tsp yazıyor. Süspansiyon 50 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

2 tsp12 saatte bir14 gün50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
29 kgBSA = 1,09 m²135 mg/m²D = ? mg

29 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,09 m². İstem 135 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

29 kgBSA = 1,09 m²135 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20k birim1000 mL? mL/h500 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 20000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

20000 birim/1000 mL500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 75 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

75 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Bir torba 100 mL'de 250 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

250 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim250 mLheparin? mL/h61 kg14 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 61 kg ağırlığındaki bir hasta için 14 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/250 mL14 birim/kg/h61 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h95 kg2 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 95 kg ağırlığındaki bir hasta için 2 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min95 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay200 mLsüt200 mLsu300 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar500 mLidrar475 mLidrar175 mLidrar250 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 66 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

66 kg12 hidrar: 500 mLidrar: 475 mLidrar: 175 mLidrar: 250 mLkusmuk: 100 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL500 mL verilen80 mL/h17:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’de 500 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL500 mL verilen80 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 9/dk, SpO₂ %91 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,9 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 9SpO₂ 91%havaSBP 124HR 58AT 36,9 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354560HCO₃⁻mmol/L222629kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,31, PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) ve HCO₃⁻ 29 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,31PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)HCO₃⁻ 29 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 134, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 17 mmol/L ve albümin 19 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbümin 19 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 2:1 iletiventriküler fibrilasyontorsades de pointesidioventriküler ritim

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 2:1 ileti
  2. 2ventriküler fibrilasyon
  3. 3torsades de pointes
  4. 4idioventriküler ritim

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · "Don't worry, everything will be fine."

Cevap neden bu

False reassurance dismisses the patient's feelings and promises something the nurse cannot know. Acknowledging the worry and exploring it is more helpful.

Cevap

A · "Don't worry, everything will be fine."
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Enfeksiyon, ağrı, retansiyon, kabızlık veya ilaç gibi altta yatan nedenleri aramak ve tedavi etmek

Cevap neden bu

Akut konfüzyon aksi gösterilene kadar deliryum olarak ele alınmalıdır. Sık nedenler enfeksiyon, hipoksi, ağrı, idrar retansiyonu, kabızlık, dehidratasyon ve ilaçlardır. Sedasyon ve fiziksel kısıtlama durumu kötüleştirebilir.

Cevap

D · Enfeksiyon, ağrı, retansiyon, kabızlık veya ilaç gibi altta yatan nedenleri aramak ve tedavi etmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Cevap neden bu

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Cevap

D · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Cevap neden bu

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Cevap

A · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · 30 dakika önce başlayan yeni peltek konuşma ve yüz asimetrisi olan hasta

Cevap neden bu

Ani peltek konuşma ve yüz asimetrisi inmeyi düşündürür ve tedavi zamana bağlıdır. Diğerlerinin kronik, stabil sorunları vardır ve bekleyebilir.

Cevap

C · 30 dakika önce başlayan yeni peltek konuşma ve yüz asimetrisi olan hasta
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Activate the rapid response team

Cevap neden bu

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Cevap

B · Activate the rapid response team
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Steroids can raise the blood glucose

Cevap neden bu

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Cevap

D · Steroids can raise the blood glucose
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord

Cevap neden bu

Increasing motor block, back pain or new weakness after an epidural can mean a haematoma or abscess compressing the cord. This is a surgical emergency: stop the infusion and get urgent medical review.

Cevap

B · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Send the fluid for cell count and culture and report it

Cevap neden bu

Cloudy effluent with abdominal pain suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. A sample is sent for white cell count, Gram stain and culture, and antibiotics (often given in the dialysis fluid) are started as prescribed.Kontrol edilen kaynak: Dialysis - peritoneal · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Send the fluid for cell count and culture and report it
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Cortisol is being produced without normal feedback control

Cevap neden bu

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Cevap

B · Cortisol is being produced without normal feedback control
11.Farmakoloji

Cevap: C · Bir monoamin oksidaz inhibitörü

Cevap neden bu

SSRI'lar serotonin geri alımını, MAO inhibitörleri ise yıkımını bloke eder. Birlikte ajitasyon, hipertermi, tremor ve klonusla seyreden serotonin sendromuna neden olabilirler.

Cevap

C · Bir monoamin oksidaz inhibitörü
12.Farmakoloji

Cevap: C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Cevap neden bu

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Cevap

C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · 80 mmHg

Cevap neden bu

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Cevap

A · 80 mmHg
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Decompensated heart failure

Cevap neden bu

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Cevap

D · Decompensated heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · To stop blood clots from blocking the catheter

Cevap neden bu

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Cevap

C · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Agresif düşürmekten kaçınmak ve inme ekibinin hedeflerini izlemek

Cevap neden bu

İskemik inmeden sonra penumbra perfüzyon için kan basıncına bağımlıdır. Trombolizis planlanmadıkça veya başka bir acil durum (aort diseksiyonu veya akut kalp yetmezliği gibi) olmadıkça, kılavuzlar erken dönemde çoğu zaman daha yüksek basınçları kabul eder (örneğin bazı kılavuzlarda yalnızca 220/120 mmHg'nin üzerinde tedavi). Hedefleri inme ekibi belirler.

Cevap

C · Agresif düşürmekten kaçınmak ve inme ekibinin hedeflerini izlemek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack

Cevap neden bu

Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.

Cevap

C · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate

Cevap neden bu

Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.

Cevap

A · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A mother receiving chemotherapy

Cevap neden bu

Breastfeeding is contraindicated with most cytotoxic chemotherapy, untreated active tuberculosis, use of illicit drugs, and in an infant with galactosaemia. Mastitis and colds are not reasons to stop.

Cevap

D · A mother receiving chemotherapy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Hepatitis B vaccine within hours of birth, often with immunoglobulin

Cevap neden bu

Babies of HBsAg-positive mothers get a first dose of hepatitis B vaccine soon after birth. In the US, all of them also receive hepatitis B immunoglobulin (HBIG) within 12 hours; in the UK, the vaccine is given within 24 hours and HBIG is added when the mother is highly infectious (for example HBeAg-positive or with a high viral load). Breastfeeding is not contraindicated, and the vaccine series is completed later.

Cevap

C · Hepatitis B vaccine within hours of birth, often with immunoglobulin
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Oral rehydration solution

Cevap neden bu

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Cevap

C · Oral rehydration solution
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Cevap neden bu

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Cevap

B · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward

Cevap neden bu

Disulfiram blocks the breakdown of acetaldehyde, so drinking causes flushing, nausea and palpitations. Naltrexone blocks opioid receptors and reduces the pleasurable effect of alcohol.

Cevap

C · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Cevap neden bu

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Cevap

B · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 104,2 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

40,1·9/5 = 72,18

32 ekleyin

T = 72,18 + 32 = 104,2 °F

Cevap

T = 104,2 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 6

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

10 mL × 2 × 14 = 280 mL

Şişeler

280/50 = 5,6 → N = 6

Cevap

N = 6
27.Doz hesapları

Cevap: D = 147,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 135·1,09 = 147,2 mg

Cevap

D = 147,2 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 25 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

20000/1000 = 20 birim/mL

Pompa hızı

R = 500/20 = 25 mL/h

Cevap

R = 25 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

75/60 = 1,25 mL/min

Damla hızı

R = 1,25·20 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 37,5 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

250/100 = 2,5 mg/mL

Doz hızı

D = 2,5·15 = 37,5 mg/h

Cevap

D = 37,5 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 8,5 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

14·61 = 854 birim/h

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 854/100 = 8,54 ≈ 8,5 mL/h

Cevap

R = 8,5 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 7,1 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2·95 = 190 mcg/min
190·60 = 11400 mcg/h

Pompa hızı

R = 11400/1600 = 7,125 ≈ 7,1 mL/h

Cevap

R = 7,1 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,77 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 475 + 175 + 250 = 1400 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1400/(66·12) = 1,768 ≈ 1,77 mL/kg/h

Cevap

U = 1,77 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 500 = 500 mL

Süre

t = 500/80 = 6,25 ≈ 6,3 h

Cevap

t = 6,3 h

Bu yaklaşık 6 h 15 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:45 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 11

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 3 + 1 + 3 + 1 + 2 = 11

Cevap

B = 11
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 9/min → 1
SpO₂ 91% → 3
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,31: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 60 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 29 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 15,25 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 134 − (107 + 17) = 10

Albümin düzeltmesi

10 + 0,25·(40 − 19) = 15,25 mmol/L

Cevap

AGc = 15,25 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 2,08 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 52 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 52 × 0,04 s = 2,08 s

P–P ile karşılaştırın

2,08 ÷ 0,92 ≈ 2,3 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 2,08 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: torsades de pointes

Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.

Beş adım

1. Hız: çok hızlı, kompleksler yaklaşık 6 küçük kare arayla (dakikada yaklaşık 250).
2. Ritim: hızlı ve yaklaşık düzenli, ancak komplekslerin yüksekliği ve yönü tekrarlayan bir iğ (mekik) örüntüsüyle değişiyor.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: geniş ve polimorfik; kompleksler izoelektrik hat çevresinde dönüyor, birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakıyor.

Yorum

torsades de pointes

Cevap

torsades de pointes

Torsades de pointes, uzamış QT aralığına bağlı polimorfik bir VT’dir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions