NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. AA detailed leaflet in small print for them to read later at home
  2. BTeaching only the family and not the patient
  3. CShort sessions, large-print materials and repeating key points
  4. DOne long session with all the information at once
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. ARespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  2. BPain score of 4/10 at the wound site when moving
  3. CUrine output of 50 mL in the last hour
  4. DTemperature 37,4 °C on the first day
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hemşire telefonla sözlü istem alıyor. En güvenli uygulama hangisidir?

  1. AYazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
  2. BAklında tutup vardiya sonunda yazmak
  3. CKaydetmeden uygulamak
  4. DBir meslektaşından dinlemesini ve onun da hatırlamasını istemek
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient’s white cell differential shows a raised eosinophil count. Which cause is most consistent with this finding?

  1. AA viral infection such as a cold
  2. BBone marrow suppression from chemotherapy
  3. CAn allergic reaction or a parasitic infection
  4. DAn acute bacterial infection
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?

  1. APush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
  2. BLeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
  3. CCover the wound with sterile dressings moistened with saline
  4. DHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hangi hasta hemşirenin önce dikkatini gerektirir?

  1. AIsı paketi isteyen kronik sırt ağrılı hasta
  2. BUzun süredir hipertansiyonu olan, kan basıncı 158/94 mmHg olan ve belirtisi olmayan hasta
  3. CBilinen migreni olan ve her zamanki gibi baş ağrısı olan hasta
  4. DAniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with DKA has an arterial blood gas showing a low pH and a low bicarbonate. Which disturbance is this?

  1. ARespiratory acidosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CMetabolic acidosis
  4. DRespiratory alkalosis
8.Klinik hemşirelikZor

Yaşlı bir hasta gece boyunca aniden konfüze oluyor ve dikkati dalgalanıyor. Önce hangi neden araştırılmalıdır?

  1. AEnfeksiyon veya ilaç gibi altta yatan bir sorundan kaynaklanan deliryum
  2. BNormal yaşlanma
  3. CAlzheimer hastalığının ani başlangıcı
  4. DÇevreye ilgisizlik
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Laboratuvar servisi arayıp 6,9 mEq/L'lik kritik bir potasyum sonucu bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADeğeri geri okumalı, hastayı değerlendirmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
  2. BDeğeri kaydetmeli ve bir sonraki vardiyaya devretmelidir
  3. CHerhangi bir işlem yapmadan önce yazılı raporun gelmesini beklemelidir
  4. DKimseye söylemeden önce laboratuvardan testi tekrarlamasını istemelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Kronik hiponatremisi (sodyum 118 mEq/L) olan bir hasta tedavi ediliyor. Sodyum neden yavaş yükseltilmelidir?

  1. AHızlı düzeltme sodyumun yeniden daha da düşmesine neden olur
  2. BHızlı düzeltme tek risk olan hipokalemiye yol açar
  3. CYavaş düzeltme yalnızca hastane maliyetlerini azaltmak için gereklidir
  4. DCiddi bir beyin hasarı olan ozmotik demiyelinizasyona yol açabilir
11.FarmakolojiOrta

A patient with difficulty swallowing is prescribed several tablets. Which one should not be crushed?

  1. AA plain paracetamol tablet
  2. BA plain aspirin dispersible tablet
  3. CA modified-release (extended-release) tablet
  4. DA tablet that the pharmacist says may be crushed
12.FarmakolojiZor

Before starting long-term bisphosphonate treatment, a patient is advised to have a dental check-up. Why?

  1. ABisphosphonates cause severe gum overgrowth
  2. BThey are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
  3. CBisphosphonates stain the teeth black if taken for many years
  4. DBisphosphonates dissolve tooth enamel within weeks
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Virchow's triad describes three factors that promote venous thrombosis. Which patient factor represents venous stasis?

  1. ATaking an oestrogen-containing pill
  2. BDamage to a vein during hip surgery
  3. CImmobility after major surgery
  4. DAn inherited clotting disorder
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. AGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
  2. BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
  3. CCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  4. DEncourage him to walk to ease the back pain
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with Conn's syndrome starts spironolactone. Which blood test should the nurse watch most closely?

  1. AAmylase
  2. BPotassium
  3. CCalcium
  4. DGlucose
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

After removal of a cortisol-producing adrenal adenoma, why may the patient need hydrocortisone for months?

  1. AHydrocortisone helps the wound to heal
  2. BThe operation always removes both adrenal glands
  3. CThe tumour will grow back quickly without it
  4. DThe other adrenal gland has been suppressed
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which risk is particularly linked with tramadol?

  1. ASerotonin syndrome with some antidepressants, and seizures
  2. BRapid liver failure at normal doses
  3. CSevere stomach ulcers in all patients
  4. DHigh blood pressure that needs emergency treatment in most patients
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
  2. BGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
  3. CAssume there is no pain because none is reported
  4. DWait until a relative can confirm the pain
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In early pregnancy, how does the serum hCG level normally change?

  1. AIt stays at the same level throughout the first trimester
  2. BIt rises slowly until it peaks just before birth
  3. CIt falls steadily from the day of implantation
  4. DIt roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn has a deep dimple with a tuft of hair over the lower spine. What is the significance?

  1. AIt is an expected birthmark with no meaning
  2. BIt may be a sign of an underlying spinal defect
  3. CIt is a sign of congenital heart disease
  4. DIt means the baby will have hip dysplasia
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which presentation is typical of coeliac disease in a toddler some months after cereals are introduced?

  1. ASudden projectile vomiting with a palpable olive-shaped mass
  2. BEpisodes of crying with red-currant jelly stools
  3. CHigh fever with a stiff neck and a purple rash
  4. DChronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which child should the nurse see first?

  1. AA 5-month-old with bronchiolitis who has an oxygen saturation of 95% and is feeding
  2. BA 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
  3. CA 2-year-old with croup who has a barking cough but no stridor at rest
  4. DA 6-year-old with asthma whose peak flow is 85% of his best after salbutamol
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Olanzapin gibi ikinci kuşak antipsikotik kullanan hastalarda hangi izlem özellikle önemlidir?

  1. AKilo, bel çevresi, kan glikozu ve lipitler
  2. BYalnızca trombosit sayısı
  3. CYalnızca işitme ve görme; çünkü ilaçtan en çok bunlar etkilenir
  4. DYalnızca kemik yoğunluğu
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir SSRI'a başladıktan iki hafta sonra hasta, "Bu işe yaramıyor. Almayı bırakacağım" diyor. En iyi yanıt nedir?

  1. ADozu iki katına çıkarmasını söylemek
  2. BTam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek
  3. CAntidepresanların asla işe yaramadığını söylemek
  4. Dİki hafta sonra yardımcı olmayan bir antidepresanın hiçbir zaman işe yaramayacağı olasılığı yüksek olduğundan, hemen bırakması gerektiğini kabul etmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C95,7 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 95,7 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

95,7 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
4 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 4 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

4 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 80 kg ve tek doz olarak 5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

80 kg5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1680 mikrogramdır. Ampul 4 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1680 mcg4 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mg100 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

200 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 200 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

200 mg/100 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
12 500 birim250 mLheparin? mL/h106 kg18 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 12 500 ünite heparin var. Order, 106 kg ağırlığındaki bir hasta için 18 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

12 500 birim/250 mL18 birim/kg/h106 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h90 kg20 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 90 kg ağırlığındaki bir hastaya 20 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 50 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 mg/250 mL20 mcg/min90 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu300 mLjöle100 mLçay240 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon75 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar475 mLidrar300 mLidrar400 mLidrar500 mLyara dreni120 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 300 mLjöle: 100 mLçay: 240 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 475 mLidrar: 300 mLidrar: 400 mLidrar: 500 mLyara dreni: 120 mLkusmuk: 100 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL250 mL verilen125 mL/h17:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:00’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL250 mL verilen125 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %96 ek oksijen altında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 70/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 96%O₂SBP 118HR 70AT 36,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 128 mmol/L, glukoz 6,8 mmol/L ve üre 17,6 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 128 mmol/Lglukoz 6,8 mmol/Lüre 17,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 132, Cl⁻ 100 ve HCO₃⁻ 15 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.

Na⁺ 132 mmol/LCl⁻ 100 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
delta oranı =
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal fibrilasyonbirinci derece AV bloksinüs bradikardisijunctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal fibrilasyon
  2. 2birinci derece AV blok
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach) gösteriyor. İletilmeyen P dalgası dahil, Grup başına P dalgası sayısı kaçtır (n:(n − 1) bloktaki n)?

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
Grup başına P dalgası =

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Cevap neden bu

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Cevap

C · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Cevap neden bu

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Cevap

A · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Yazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak

Cevap neden bu

İstemin yazılması ve geri okunması, doğru duyulduğunu doğrular. Sözlü istemler politikaya göre acil durumlarla sınırlıdır ve hekim tarafından sonradan imzalanır.

Cevap

A · Yazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · An allergic reaction or a parasitic infection

Cevap neden bu

Eosinophils rise in allergic conditions such as asthma and drug reactions and in parasitic infections. Acute bacterial infection mainly raises neutrophils, and viral infection often raises lymphocytes.

Cevap

C · An allergic reaction or a parasitic infection
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline

Cevap neden bu

Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.

Cevap

C · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Aniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta

Cevap neden bu

Ani, şiddetli “gök gürültüsü” baş ağrısı subaraknoid kanama gibi beyinde bir kanamayı gösterebilir ve bir acildir. Diğer hastaların bilinen, stabil sorunları vardır ve öykülerine uyar.

Cevap

D · Aniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Metabolic acidosis

Cevap neden bu

In DKA, ketoacids consume bicarbonate, causing a metabolic acidosis. The patient breathes deeply and fast (Kussmaul breathing) to lower PaCO2 as compensation.

Cevap

C · Metabolic acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Enfeksiyon veya ilaç gibi altta yatan bir sorundan kaynaklanan deliryum

Cevap neden bu

Deliryum saatler veya günler içinde gelişir ve dalgalanır. Sık nedenler enfeksiyon, ilaçlar, dehidratasyon, ağrı, kabızlık ve idrar retansiyonudur. Demans yavaş gelişir.

Cevap

A · Enfeksiyon veya ilaç gibi altta yatan bir sorundan kaynaklanan deliryum
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Değeri geri okumalı, hastayı değerlendirmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir

Cevap neden bu

Sözlü bir sonucu geri okumak hataları önler. Kritik değer gecikmeden sağlık profesyoneline bildirilir ve hemşire kalp ritmi dahil hastayı değerlendirir. Tekrar örnek gerekebilir, ancak yanıtı geciktirmemelidir.

Cevap

A · Değeri geri okumalı, hastayı değerlendirmeli ve sağlık profesyonelini bilgilendirmelidir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Ciddi bir beyin hasarı olan ozmotik demiyelinizasyona yol açabilir

Cevap neden bu

Hiponatremi yavaş geliştiğinde beyin hücreleri uyum sağlar. Sodyumu çok hızlı yükseltmek onları büzüştürür ve sinir hücrelerinin miyelinine zarar verebilir (ozmotik demiyelinizasyon). Birçok kılavuz yükselişi 24 saatte yaklaşık 8–10 mEq/L ile sınırlar.Kontrol edilen kaynak: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · Ciddi bir beyin hasarı olan ozmotik demiyelinizasyona yol açabilir
11.Farmakoloji

Cevap: C · A modified-release (extended-release) tablet

Cevap neden bu

Crushing modified-release products destroys the release mechanism and can cause toxic peaks. Enteric-coated tablets should also not be crushed; the pharmacist can advise on liquid or other forms.

Cevap

C · A modified-release (extended-release) tablet
12.Farmakoloji

Cevap: B · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery

Cevap neden bu

Osteonecrosis of the jaw is a rare but serious adverse effect, mostly after invasive dental work. Dental problems are treated before starting, and good oral hygiene is maintained.

Cevap

B · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Immobility after major surgery

Cevap neden bu

Virchow's triad is stasis of blood, vessel wall injury and hypercoagulability. Immobility, long journeys and heart failure cause stasis. Surgery and trauma injure vessel walls. Oestrogen, cancer, pregnancy and inherited thrombophilias increase coagulability.

Cevap

C · Immobility after major surgery
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Cevap neden bu

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Cevap

C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Potassium

Cevap neden bu

Spironolactone is an aldosterone antagonist. It retains potassium, so hyperkalaemia can develop, especially with kidney disease or ACE inhibitors. Breast enlargement is another known side effect.

Cevap

B · Potassium
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · The other adrenal gland has been suppressed

Cevap neden bu

Excess cortisol from the adenoma suppressed ACTH, so the remaining adrenal gland is shrunken and underactive. Steroid replacement is needed until it recovers, which can take months. Stopping too early risks adrenal crisis.

Cevap

D · The other adrenal gland has been suppressed
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Serotonin syndrome with some antidepressants, and seizures

Cevap neden bu

Tramadol is a weak opioid that also inhibits serotonin and noradrenaline reuptake. It can lower the seizure threshold and cause serotonin syndrome with SSRIs and other serotonergic drugs.

Cevap

A · Serotonin syndrome with some antidepressants, and seizures
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Cevap neden bu

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Cevap

A · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks

Cevap neden bu

In a normal early intrauterine pregnancy hCG roughly doubles every 48 to 72 hours, then peaks at around 8 to 10 weeks. A slow rise can suggest an ectopic pregnancy or a failing pregnancy.

Cevap

D · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It may be a sign of an underlying spinal defect

Cevap neden bu

A sacral dimple with a hair tuft, swelling or skin change may indicate spina bifida occulta or a tethered cord. It should be reported, and spinal ultrasound is often arranged.

Cevap

B · It may be a sign of an underlying spinal defect
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain

Cevap neden bu

Gluten damages the small bowel lining in coeliac disease, causing malabsorption with chronic diarrhoea, bulky stools, abdominal distension, irritability and faltering growth. Diagnosis uses blood antibody tests and often a bowel biopsy while still eating gluten.

Cevap

D · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths

Cevap neden bu

Being unable to speak in sentences is a sign of severe or life-threatening asthma and needs immediate treatment. The other children have mild illness or are responding to treatment.

Cevap

B · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Kilo, bel çevresi, kan glikozu ve lipitler

Cevap neden bu

Birçok ikinci kuşak antipsikotik kilo alımına, insülin direncine ve dislipidemiye yol açar. Metabolik izlem başlangıçta ve tedavi sırasında düzenli olarak yapılır.

Cevap

A · Kilo, bel çevresi, kan glikozu ve lipitler
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Tam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek

Cevap neden bu

Antidepresanların tam etki göstermesi için birkaç haftaya ihtiyaç vardır. Aniden bırakmak kesilme belirtilerine yol açabilir. Hemşire ilaca uyumu teşvik eder, intihar düşüncesini izler ve endişeleri reçeteyi yazan kişiye iletir.

Cevap

B · Tam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 35,4 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

95,7 − 32 = 63,7

5/9 ile çarpın

T = 63,7·5/9 = 35,39 ≈ 35,4 °C

Cevap

T = 35,4 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 66,7 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 4 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 4000/60 = 66,67 ≈ 66,7 mcg/min

Cevap

D = 66,7 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 400 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

5·80 = 400 mg

Cevap

D = 400 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,42 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Hacim

V = 1680/4000 = 0,42 mL

Cevap

V = 0,42 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 42 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1500·20/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Cevap

R = 42 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 42 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

200/100 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

200/2 = 100 mL/h

Damla hızı

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 38,2 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

18·106 = 1 908 birim/h

Konsantrasyon

12 500/250 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1908/50 = 38,16 ≈ 38,2 mL/h

Cevap

R = 38,2 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 6 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50 000/250 = 200 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

20·60 = 1200 mcg/h

Pompa hızı

R = 1200/200 = 6 mL/h

Cevap

R = 6 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −455 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 300 + 100 + 240 = 640 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1440 mL

Toplam çıkarılan

475 + 300 + 400 + 500 + 120 + 100 = 1895 mL

Denge

B = 1440 − 1895 = −455 mL

Cevap

B = −455 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 250 = 750 mL

Süre

t = 750/125 = 6 h

Cevap

t = 6 h

Bu yaklaşık 6 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: kendisine seslenildiğinde gözlerini açıyor → 3
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon) → 2

Toplayın

GCS = 3 + 3 + 2 = 8

Şiddet

GCS 8 → ağır

Cevap

ağır
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oksijen altında → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 280 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·128 + 6,8 + 17,6 = 280,4 ≈ 280 mOsm/kg

Cevap

Osm = 280 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: delta oranı = 0,5556

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 132 − (100 + 15) = 17

Delta oranı

(17 − 12)/(24 − 15) = 5/9 = 0,5556

Cevap

delta oranı = 0,5556

1’in altı: ek normal anyon açıklı asidoz.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: junctional ritim

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 26 küçük kare, 1500 ÷ 26 ≈ dakikada 58.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,04 sn.
3. P dalgaları: ters, her QRS’in hemen sonrasında.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

junctional ritim

Cevap

junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: Grup başına P dalgası = 4

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

P dalgalarını sırayla işaretleyin

P–P = 0,96 sn, düzenli; her 4 P dalgasından biri iletilmiyor

Her gruptaki PR

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,32 s, PR₃ = 0,40 s

Cevap

Grup başına P dalgası = 4

4:3 Wenckebach bloğu.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions