NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Teaching a patient how to inject insulin mainly involves which domain of learning?

  1. ASpiritual
  2. BAffective
  3. CPsychomotor
  4. DCognitive
2.Hemşirelik esaslarıZor

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. AWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  2. BTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  3. CEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
  4. DWait, since the doctor has already been told
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A parent calls because a toddler has swallowed some household cleaner. The child is awake and breathing normally. What should the nurse advise first?

  1. AMake the child vomit, using a finger at the back of the throat
  2. BGive syrup of ipecac from the medicine cabinet
  3. CWait to see whether any symptoms develop over the next day
  4. DContact the local poison advice service now for specific advice
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches new parents about safe infant sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
  2. B“We will keep the crib in our room, next to our bed, for the first months.”
  3. C“We will not smoke near the baby.”
  4. D“We will lay the baby on the back for every sleep, including naps.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. ATurn away and ignore the behavior
  2. BStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
  3. CSpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  4. DApply physical restraints at once
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Kalp yetmezliği olan bir hasta nefes darlığı çekiyor ve her iki akciğerinde raller var. Hangi eylem sırası doğrudur?

  1. AOturtmak, reçete edildiği şekilde oksijen vermek, sonra sağlık profesyonelini aramak
  2. BÖnce zamanlanmış oral ilaçları vermek, sonra hastayı oturtmak
  3. CHastayı dinlenmesi için düz yatırmak, sonra IV bakım sıvılarını başlatmak
  4. DÖnce hastayı tartmak, sonra solunumu dört saat sonra yeniden değerlendirmek
7.Klinik hemşirelikOrta

Anafilakside ilk basamak ilaç tedavisi nedir?

  1. ASetirizin gibi ağızdan antihistaminik
  2. Bİnhale steroid
  3. CDamar içi parasetamol
  4. DKas içi adrenalin
8.Klinik hemşirelikZor

A patient admitted after a fall takes many regular medicines. Which safety step on admission helps prevent medication errors?

  1. APrescribing only the medicines that the patient can remember taking
  2. BDoubling the doses to make up for any missed while at home
  3. CStopping all regular medicines until the day the patient is discharged
  4. DMedicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient had a right mastectomy with removal of axillary lymph nodes. Where is the best place to draw blood?

  1. AThe left arm
  2. BThe right hand
  3. CThe right arm
  4. DEither arm equally
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

İki hafta önce büyük bir kan transfüzyonu alan bir hastada HbA1c sonucu neden yanıltıcı olabilir?

  1. ATransfüzyonlar HbA1c'yi her zaman yanlış biçimde yüksek düzeylere çıkarır
  2. BHbA1c şekeri eritrositlerde değil, beyaz hücrelerde ölçer
  3. CHbA1c her durumda doğrudur
  4. DEritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir
11.FarmakolojiOrta

Bir hastada ağır böbrek yetmezliği var. Bir ilaç esas olarak idrarla değişmeden atılıyor. Olağan ayarlama nedir?

  1. AKaraciğer görevi üstlendiği için değişiklik gerekmez
  2. BDozu azaltmak veya doz aralığını uzatmak
  3. Cİlacı intravenöz yerine ağızdan vermek
  4. DZayıf emilimi telafi etmek için dozu artırmak
12.FarmakolojiZor

Bazı reseptörler agonist olmadan da etkinlik gösterir. Böyle reseptörlerde ters agonist nötr antagonistten nasıl ayrılır?

  1. AEtkinliği başlangıç düzeyinin üzerine çıkarır
  2. BReseptörü kalıcı olarak yok eder
  3. CTek başına verildiğinde hiçbir etkisi yoktur
  4. DEtkinliği başlangıç düzeyinin altına düşürür
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Ölçülü doz inhaler için hazne (spacer) ile ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. Aİlacın her püskürtmesini olağandan daha güçlü yapar
  2. BKuru toz inhalerlerle kullanılmak üzere tasarlanmıştır
  3. CDaha az koordinasyon gerekir ve akciğerlere daha fazla ilaç ulaşır
  4. DSteroid koruyucu inhalerin tamamen bırakılabileceği anlamına gelir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

An older ex-smoker has a dry cough and worsening breathlessness over a year, finger clubbing and fine "Velcro-like" crackles at both bases at the end of inspiration. Which condition is most likely?

  1. ACommunity-acquired pneumonia
  2. BIdiopathic pulmonary fibrosis
  3. CSpontaneous pneumothorax
  4. DAn acute asthma attack
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

SIADH'li bir hastanın sodyumu 126 mmol/L'dir ve hafif belirtileri vardır. Genellikle birinci basamak tedavi hangisidir?

  1. AEk oral su
  2. BIV %5 glukoz infüzyonu
  3. CSıvı kısıtlaması
  4. DDesmopressin
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Bir hastaya dün sol kola AV fistül açıldı ve rutin kan tetkikleri gerekiyor. Hangi talimat en önemlidir?

  1. ASağ kolu kullanmak; sol elin dolaşımını ve thrill'i kontrol etmek
  2. BFistülü korumak için sol kolu sıkıca bandajla sarmak
  3. CBulması kolay ve büyük olduğu için fistülden kan almak
  4. Dİyi bir ven bulmak için sol kolda sıkı turnike kullanmak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

PCA pompasındaki kilitleme aralığının (lockout interval) amacı nedir?

  1. ABüyük dozlar arasında hastayı bir gün bekletir
  2. BHastanın geceleri hiçbir doz almasını engeller
  3. CPompayı kilitleyerek enjektörün değiştirilmesini önler
  4. DBir önceki doz etki etmeden yeni dozu engeller
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After a coughing fit, the external mark on a patient's nasogastric tube has moved 10 cm. Feed is due. What should the nurse do?

  1. ADo not use the tube until its position is confirmed by policy
  2. BStart the feed at a slow rate and watch for coughing
  3. CPush the tube back to the original mark and start the feed
  4. DGive the medicines only and save the feed for later
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

32 haftalık, bilinen plasenta previası olan bir kadın kanama ile yatırılıyor. Hangi işlemden kaçınılmalıdır?

  1. AParmakla vajinal muayene
  2. BSürekli fetal kalp izlemi
  3. CKan basıncının ölçülmesi
  4. DIV yol açılması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 29 weeks is in preterm labour and is given magnesium sulfate. What is the main reason for giving it at this gestation?

  1. ATo prevent eclamptic seizures
  2. BTo reduce the baby's risk of cerebral palsy
  3. CTo speed up fetal lung maturation
  4. DTo treat a urinary tract infection
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child with suspected measles is admitted. Which precaution is most important?

  1. AContact precautions only, with gloves
  2. BNo special precautions once the rash appears
  3. CDroplet precautions in a shared bay
  4. DAirborne precautions, ideally in a negative-pressure room
22.Pediatri hemşireliğiZor

The nurse has taught the parents of a 1-year-old about car safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will not put her in the seat wearing a thick, padded coat."
  2. B"Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
  3. C"We will make sure the harness is snug, with no slack at the shoulders."
  4. D"We will keep her rear-facing for as long as her seat allows."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Olanzapin gibi ikinci kuşak antipsikotik kullanan hastalarda hangi izlem özellikle önemlidir?

  1. AYalnızca trombosit sayısı
  2. BKilo, bel çevresi, kan glikozu ve lipitler
  3. CYalnızca işitme ve görme; çünkü ilaçtan en çok bunlar etkilenir
  4. DYalnızca kemik yoğunluğu
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

An 82-year-old started amitriptyline last week. Which finding is most concerning?

  1. ANew confusion and difficulty passing urine
  2. BMild constipation that responds to extra fluids and fibre in the diet
  3. CFeeling a little drowsy in the evening
  4. DA slightly dry mouth
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,87876 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,87876 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,87876 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
30 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 30 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

30 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
25 kg5 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 25 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

25 kg5 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

Bir hasta 112,2 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 5 mg/kg ve stok 5 mL’de 250 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

112,2 lb5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
700 mLkalan? mL/h6 h kalan

10 saatte 1000 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 700 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1000 mL / 10 hsonra 4 h: 700 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg100 mL15 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

100 mg ilaç 100 mL içinde seyreltiliyor ve 15 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 20 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

100 mg/100 mL20 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
12 500 birim250 mLheparin? mL/h103 kg14 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 12 500 ünite heparin var. Order, 103 kg ağırlığındaki bir hasta için 14 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

12 500 birim/250 mL14 birim/kg/h103 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine35 mL/h53 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’de 800 mg içeren bir dopamine infüzyonu 35 mL/h hızla gidiyor. Hasta 53 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL35 mL/h53 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu150 mLsüt240 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar350 mLidrar425 mLyara dreni120 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

meyve suyu: 150 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 350 mLidrar: 425 mLyara dreni: 120 mLkusmuk: 200 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL120 mL/hbaşlangıç 09:3010:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 09:30’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 10:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL120 mL/h09:30 → 10:30
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 44/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,5 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 20SpO₂ 96%havaSBP 124HR 44AT 37,5 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %91 oda havasında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 91%havaSBP 118HR 58AT 37,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 16 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 138, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 11 mmol/L ve albümin 37 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/Lalbümin 37 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Psychomotor

Cevap neden bu

The psychomotor domain covers physical skills, the cognitive domain covers knowledge and the affective domain covers attitudes and feelings. Skills are learned by demonstration and practice.

Cevap

C · Psychomotor
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Cevap neden bu

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Cevap

C · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Contact the local poison advice service now for specific advice

Cevap neden bu

A poison advice service (poison control in the US, or NHS 111 in the UK) can give advice for the exact product. Inducing vomiting is not recommended, because corrosive products can burn the esophagus again and vomit can be aspirated. Emergency services are called if the child has trouble breathing or is drowsy.

Cevap

D · Contact the local poison advice service now for specific advice
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”

Cevap neden bu

Soft bedding, bumpers and loose blankets increase the risk of suffocation and sudden infant death. The crib should hold only a firm mattress with a fitted sheet.

Cevap

A · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Cevap neden bu

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Cevap

C · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Oturtmak, reçete edildiği şekilde oksijen vermek, sonra sağlık profesyonelini aramak

Cevap neden bu

Dik oturmak kalbe kan dönüşünü azaltır ve solunumu rahatlatır, oksijen ise hipoksiyi tedavi eder. Ardından sağlık profesyoneli aranır ve diüretikler hazırlanır. Düz yatırmak veya IV sıvı vermek pulmoner konjesyonu kötüleştirir.

Cevap

A · Oturtmak, reçete edildiği şekilde oksijen vermek, sonra sağlık profesyonelini aramak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Kas içi adrenalin

Cevap neden bu

Uyluğa kas içi adrenalin (yetişkinlerde tipik olarak 0,5 mg, yani 1 mg/mL'lik çözeltiden 0,5 mL; ABD kılavuzlarında 0,3–0,5 mg) ilk basamaktır; gerekirse 5 dakika sonra tekrarlanır. Antihistaminikler ve steroidler ilk basamak tedavi değildir.

Cevap

D · Kas içi adrenalin
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records

Cevap neden bu

Medicines reconciliation compares several sources to produce an accurate medication list. It finds omissions, duplications and errors, and is especially important in older people with polypharmacy.

Cevap

D · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · The left arm

Cevap neden bu

After axillary node removal, venipuncture and blood pressure readings are usually avoided on that side to reduce the risk of lymphedema and infection. The opposite arm is used whenever possible, according to policy.

Cevap

A · The left arm
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Eritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir

Cevap neden bu

HbA1c, bir eritrositin ömrü boyunca glikozun hemoglobine bağlanmasıyla oluşur. Transfüze edilen donör hücreleri ve eritrosit ömrünü kısaltan durumlar yanlış biçimde düşük değerler verir; bu yüzden bunun yerine glikoz kaydı veya başka belirteçler kullanılır.

Cevap

D · Eritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir
11.Farmakoloji

Cevap: B · Dozu azaltmak veya doz aralığını uzatmak

Cevap neden bu

Böbrek klerensi düştüğünde böbrekle atılan ilaçlar birikir. Doz, böbrek fonksiyonuna ve mümkünse ilaç düzeylerine göre azaltılır veya daha seyrek verilir.

Cevap

B · Dozu azaltmak veya doz aralığını uzatmak
12.Farmakoloji

Cevap: D · Etkinliği başlangıç düzeyinin altına düşürür

Cevap neden bu

Nötr antagonist yalnızca agonistleri bloke eder ve başlangıç etkinliğini değiştirmez. Ters agonist reseptörün inaktif durumunu stabilize eder; böylece yapısal etkinlik başlangıç düzeyinin altına düşer.

Cevap

D · Etkinliği başlangıç düzeyinin altına düşürür
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Daha az koordinasyon gerekir ve akciğerlere daha fazla ilaç ulaşır

Cevap neden bu

Hazne aerosolü yavaşlatır ve tutar; böylece hasta onu yavaş nefeslerle soluyabilir. Akciğerlere daha fazla ilaç ulaşır, ağızda daha az birikir. Basınçlı ölçülü doz inhalerlerle kullanılır, kuru toz cihazlarla değil.

Cevap

C · Daha az koordinasyon gerekir ve akciğerlere daha fazla ilaç ulaşır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Idiopathic pulmonary fibrosis

Cevap neden bu

Idiopathic pulmonary fibrosis causes progressive breathlessness, a dry cough, clubbing and fine end-inspiratory crackles. Spirometry shows a restrictive pattern and CT shows fibrosis. Treatment includes antifibrotic drugs, pulmonary rehabilitation, oxygen and palliative care.

Cevap

B · Idiopathic pulmonary fibrosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Sıvı kısıtlaması

Cevap neden bu

SIADH'de vücut su tutar. Hafif ve orta olgularda birinci basamak tedavi, nedenin tedavisiyle birlikte sıvı kısıtlamasıdır. Hipotonik sıvılar ve desmopressin sodyumu daha da düşürür. Ağır belirtiler (nöbetler, bilinç azalması) izlem altında hipertonik serum gerektirir.

Cevap

C · Sıvı kısıtlaması
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Sağ kolu kullanmak; sol elin dolaşımını ve thrill'i kontrol etmek

Cevap neden bu

Yeni bir fistül, sıkışmaya ve ponksiyona karşı korunur. Hemşireler thrill ve bruit'i ve eldeki sıcaklığı, rengi ve duyuyu kontrol eder; çünkü fistül eldeki kanı “çalabilir”. Bir fistülün diyalizde kullanılabilmesi için genellikle birkaç hafta olgunlaşması gerekir.

Cevap

A · Sağ kolu kullanmak; sol elin dolaşımını ve thrill'i kontrol etmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Bir önceki doz etki etmeden yeni dozu engeller

Cevap neden bu

Her bolustan sonra pompa, dozun etki edebilmesi için belirli bir süre (çoğunlukla 5–10 dakika) boyunca yeni basışları yok sayar. Bu, doz sınırlarıyla birlikte doz aşımı riskini azaltır.

Cevap

D · Bir önceki doz etki etmeden yeni dozu engeller
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Do not use the tube until its position is confirmed by policy

Cevap neden bu

A change in external length means the tube may have moved. Pushing it back blindly is unsafe. It is not used until placement is confirmed by pH or X-ray, or it is replaced.

Cevap

A · Do not use the tube until its position is confirmed by policy
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Parmakla vajinal muayene

Cevap neden bu

Parmakla vajinal muayene düşük yerleşimli plasentayı bozabilir ve ağır kanamaya neden olabilir. İzlem, IV yol, kan tetkikleri ve ultrason uygundur.

Cevap

A · Parmakla vajinal muayene
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · To reduce the baby's risk of cerebral palsy

Cevap neden bu

Before about 32 weeks, magnesium sulfate given when preterm birth is imminent reduces the risk of cerebral palsy. It is a neuroprotective use, separate from seizure prevention in pre-eclampsia.

Cevap

B · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Airborne precautions, ideally in a negative-pressure room

Cevap neden bu

Measles spreads through the air and can remain in a room for up to about 2 hours. Airborne precautions, a negative-pressure room where available and immune staff are required.

Cevap

D · Airborne precautions, ideally in a negative-pressure room
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."

Cevap neden bu

A rear-facing seat must never be used in front of an active airbag, because the inflating airbag can strike the back of the seat and seriously injure the child. The other statements show correct use.

Cevap

B · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Kilo, bel çevresi, kan glikozu ve lipitler

Cevap neden bu

Birçok ikinci kuşak antipsikotik kilo alımına, insülin direncine ve dislipidemiye yol açar. Metabolik izlem başlangıçta ve tedavi sırasında düzenli olarak yapılır.

Cevap

B · Kilo, bel çevresi, kan glikozu ve lipitler
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · New confusion and difficulty passing urine

Cevap neden bu

Tricyclic antidepressants have strong anticholinergic effects. In older adults these can cause urinary retention, delirium and falls, which need prompt review.

Cevap

A · New confusion and difficulty passing urine
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,88 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,87876 → 7

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,87876 → 8
8, 5 veya daha büyük; bu yüzden 7 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (76) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,88 mL

Cevap

x = 0,88 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 1,8 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 30 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 30·60/1000 = 1,8 mg/h

Cevap

D = 1,8 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 41,67 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·25 = 125 mg

Doz başına

D = 125/3 = 41,67 mg

Cevap

D = 41,67 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 5,1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

112,2/2,2 = 51 kg

Doz

5·51 = 255 mg

Hacim

V = (255/250)·5 = 5,1 mL

Cevap

V = 5,1 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 116,7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/10 = 100 mL/h

Yeni hız

R = 700/6 = 116,7 mL/h

Cevap

R = 116,7 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

100/100 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

20/1 = 20 mL/h

Damla hızı

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Cevap

R = 5 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 28,8 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

14·103 = 1 442 birim/h

Konsantrasyon

12 500/250 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1442/50 = 28,84 ≈ 28,8 mL/h

Cevap

R = 28,8 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 17,6 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

35·1600 = 56000 mcg/h
56000/60 = 933,3 mcg/min

Kilogram başına

D = 933,3/53 = 17,61 ≈ 17,6 mcg/kg/min

Cevap

D = 17,6 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 175 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 240 = 390 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1270 mL

Toplam çıkarılan

350 + 425 + 120 + 200 = 1095 mL

Denge

B = 1270 − 1095 = 175 mL

Cevap

B = 175 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 380 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

09:30 → 10:30 = 1 h

Verilen hacim

120·1 = 120 mL

Kalan hacim

V = 500 − 120 = 380 mL

Cevap

V = 380 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 44/min → 1
uyanık (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1

Cevap

NEWS2 = 1
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oda havasında → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 32 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
menzil: 30–34 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 13,75 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 138 − (114 + 11) = 13

Albümin düzeltmesi

13 + 0,25·(40 − 37) = 13,75 mmol/L

Cevap

AGc = 13,75 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,443 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Bazett formülü

QTc = 0,46/√1,08 = 0,46/1,039 = 0,443 s

Cevap

QTc = 0,443 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (443 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: PR aralığı

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 23 küçük kare, 1500 ÷ 23 ≈ dakikada 65.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,92 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,36 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

İlk anormal adım

PR aralığı → birinci derece AV blok

Cevap

PR aralığı

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions