NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Bir hastanın radyal nabzı düzensiz. Nasıl saymalısınız?

  1. AYalnızca otomatik tansiyon aletiyle
  2. B15 saniye sayıp dörtle çarparak
  3. C10 saniye sayıp altıyla çarparak
  4. DTam 60 saniye boyunca, ideal olarak kalbin apeksinden
2.Hemşirelik esaslarıZor

Konfüze bir hasta kaldırılmış yatak kenarlıklarının üzerinden tekrar tekrar tırmanmaya çalışıyor. En güvenli yaklaşım nedir?

  1. AHastanın sakinleşmesi için kenarlıkları daha da yükseltip onu sessiz bir odada yalnız bırakmak
  2. BHekim değerlendirmesi olmadan sedatif vermek
  3. CHastanın bileklerini yatağa bağlamak
  4. DYeniden değerlendirmek ve alçak yatak ile daha yakın gözlem gibi alternatifleri düşünmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hastanede çıkan bir yangında hastaları taşımak için genellikle hangi yoldan kaçınılır?

  1. AYatakları yangın kapılarından tekerlekle geçirmek
  2. BMerdivenler
  3. CAynı katta yangın kapılarının arkasındaki başka bir alana yatay olarak taşımak
  4. DAsansörler
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  2. BClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  3. CWait until the patient is discharged to update the record
  4. DTell the patient that sulfa drugs are always safe
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Tiroid ameliyatından dört saat sonra hemşire hangi hasta bulgusuna önce müdahale etmelidir?

  1. Aİçmek için oturma isteği
  2. BBoyun pansumanında görülen az miktarda seröz drenaj
  3. Cİnsizyonda 4/10 ağrı
  4. DGiderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient suddenly has severe pain in one leg. The leg is pale and cold with no pedal pulse. What does this suggest?

  1. AChronic venous insufficiency that needs elevation
  2. BAcute arterial occlusion, which is an emergency
  3. CA deep vein thrombosis that can be treated next week
  4. DA muscle cramp that will pass with stretching
7.Klinik hemşirelikOrta

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DRespiratory alkalosis
8.Klinik hemşirelikZor

Kafa travmalı bir hastada kan basıncı yükseliyor, kalp hızı düşüyor ve solunum düzensizleşiyor. Bu neyi düşündürür?

  1. AGizli iç kanamaya bağlı hipovolemik şok
  2. BSepsis
  3. CArtmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)
  4. DPanik atak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?

  1. APregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
  2. BPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
  3. CThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
  4. DIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Bir aPTT sonucu son derece yüksektir, ancak hemşire örneğin heparin infüzyonunun aktığı koldan alındığını öğrenir. En iyi eylem nedir?

  1. ASonucu kabul etmek ve infüzyon hızını yarıya indirmek
  2. BDoz ayarlanmadan önce karşı koldan yeni bir örnek istemek
  3. CHeparini geri çevirmek için hemen protamin vermek
  4. DHeparin infüzyonunu kalıcı olarak durdurmak ve sağlık profesyonelini bilgilendirmek
11.FarmakolojiOrta

How should a patient store sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin) tablets?

  1. AIn a plastic weekly pill box with other tablets
  2. BIn the fridge in a damp, open container to keep them fresh and cool
  3. CLoose in a shirt pocket close to the body for quick access
  4. DIn the original dark glass bottle, away from heat, light and moisture
12.FarmakolojiZor

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ADantrolene
  2. BNeostigmine
  3. CNaloxone
  4. DParacetamol
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which advice is most helpful for a patient with Raynaud's phenomenon?

  1. ATake a decongestant tablet before going outdoors
  2. BKeep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
  3. CRub the fingers hard with snow during an attack
  4. DSoak the hands in cold water to toughen the vessels
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with COPD who is known to retain CO₂ arrives on 15 L/min oxygen. They are now drowsy with SpO₂ 99%. What is the most appropriate action?

  1. AGive a sedative to help the patient rest
  2. BKeep the oxygen at 15 L/min because the saturation is excellent
  3. CReduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
  4. DRemove the oxygen completely and observe
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which picture fits Brown-Séquard syndrome?

  1. AWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
  2. BWeakness of both arms with normal strength in the legs
  3. CParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
  4. DLoss of all feeling but normal movement on both sides
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3,4 mmol/L (about 13,6 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AA fluid restriction
  2. BOral calcium tablets
  3. CIV fluids to rehydrate the patient
  4. DIV calcium gluconate and vitamin D
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Hangi elektrolit anormalliği ameliyat sonrası ileusa katkıda bulunabilir?

  1. AHipokalemi
  2. BHipernatremi
  3. CHiperfosfatemi
  4. DHiperkalemi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Bir hastanın ileostomisi çevresindeki cilt kırmızı, soyulmuş ve sızıntılıdır ve torba sık sızdırmaktadır. En olası neden nedir?

  1. ASteroid gerektiren, dışkının kendisine alerji
  2. BÇoğu zaman kötü oturan bir torbadan cilde çıkış teması
  3. CBakımda değişiklik gerektirmeyen normal bir reaksiyon
  4. DAcil cerrahi gerektiren stoma iskemisi
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Membranlar yeni yırtıldı. Hemşire önce neyi değerlendirmelidir?

  1. AKadının vücut sıcaklığını
  2. BFetal kalp hızını
  3. CServikal silinme derecesini
  4. DYalnızca sıvının rengini
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with known mitral stenosis is pregnant. When is she at greatest risk of heart failure?

  1. AOnly in the first trimester, when nausea is worst
  2. BWhen blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
  3. COnly during the first stage of labour
  4. DRisk is the same at every point in pregnancy
21.Pediatri hemşireliğiOrta

What should the nurse do before giving a dose of digoxin to an infant?

  1. AMeasure the temperature and give the dose only if there is no fever
  2. BCount the radial pulse for 15 seconds and multiply by four
  3. CCount the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
  4. DMeasure the blood pressure and give the dose only if it is above the normal range
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child on a morphine infusion is very hard to wake, with a respiratory rate of 8 per minute and pinpoint pupils. What should the nurse do first?

  1. ALet the child sleep, as this shows the pain is controlled
  2. BStop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
  3. CGive a sedative to keep the child calm
  4. DReduce the infusion rate slightly and recheck the child's breathing in an hour
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?

  1. AThe family member who has the most serious physical illness
  2. BThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
  3. CThe family member who pays for the treatment
  4. DThe member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient taking valproate has severe abdominal pain spreading to her back, with nausea and vomiting. What should the nurse suspect?

  1. ASerotonin syndrome
  2. BLithium toxicity
  3. CSimple indigestion
  4. DPancreatitis
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111211:50 AM?10:5023:5011:5012:50

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 11:50 AM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

11:50 AM
  1. 110:50
  2. 223:50
  3. 311:50
  4. 412:50
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
80 mL/h? L/gün1 gün = 24 h1 L = 1000 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir idame infüzyonu ara vermeden 80 mL/sa hızla akıyor. 24 saatte kaç litre V verir?

80 mL/h24 h
V = L
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg30 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 30 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg30 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

10 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

10 kg20 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
600 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 600 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
250 birim250 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h6 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 250 mL’de 250 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 6 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

250 birim/250 mL6 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h108 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 108 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min108 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçorba250 mLçay150 mLmeyve suyu200 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon50 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar475 mLidrar475 mLyara dreni130 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 98 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

98 kg8 hidrar: 475 mLidrar: 475 mLyara dreni: 130 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL250 mL verilen125 mL/h20:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 20:30’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL250 mL verilen125 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 7/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 132/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,2 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 7SpO₂ 99%O₂SBP 78HR 132AT 35,2 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 145, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 11 mmol/L ve albümin 17 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/Lalbümin 17 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 2:1 iletiPVK’lı sinüs ritmisinüs aritmisiatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 2:1 ileti
  2. 2PVK’lı sinüs ritmi
  3. 3sinüs aritmisi
  4. 4atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointessupraventriküler taşikardi (SVT)idioventriküler ritimatriyal flutter, 2:1 ileti

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1torsades de pointes
  2. 2supraventriküler taşikardi (SVT)
  3. 3idioventriküler ritim
  4. 4atriyal flutter, 2:1 ileti

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Tam 60 saniye boyunca, ideal olarak kalbin apeksinden

Cevap neden bu

Düzensiz bir nabız tam bir dakika sayılmalıdır. Bazı atımlar bilekte hissedilemeyecek kadar zayıf olabileceğinden, stetoskopla apikal sayım daha doğrudur.

Cevap

D · Tam 60 saniye boyunca, ideal olarak kalbin apeksinden
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Yeniden değerlendirmek ve alçak yatak ile daha yakın gözlem gibi alternatifleri düşünmek

Cevap neden bu

Üzerlerinden tırmanan bir hastada yatak kenarlıkları yaralanma riskini artırabilir. Konfüzyonun nedenini tedavi ederken alçak yatak, yer minderi ve daha yakın gözlem gibi en az kısıtlayıcı seçeneği kullanmak daha güvenlidir.

Cevap

D · Yeniden değerlendirmek ve alçak yatak ile daha yakın gözlem gibi alternatifleri düşünmek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Asansörler

Cevap neden bu

Yangın sırasında, itfaiye yönlendirmedikçe asansörler kullanılmaz; çünkü durabilir veya dumanla dolabilirler. Hastalar genellikle önce yangın kapılarının arkasına yatay olarak, gerekirse sonra aşağı kata taşınır.

Cevap

D · Asansörler
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Cevap neden bu

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Cevap

B · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Giderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum

Cevap neden bu

Artan ses kısıklığı ve gürültülü solunum, hava yolunu etkileyen şişliği, kanamayı veya sinir hasarını gösterebilir. Bu hemen değerlendirilmeli ve üst basamağa bildirilmelidir. Hafif ağrı ve az miktarda seröz drenaj beklenen bulgulardır.

Cevap

D · Giderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Acute arterial occlusion, which is an emergency

Cevap neden bu

Sudden pain, pallor, coldness and loss of pulse suggest an embolus blocking an artery. The limb can be lost within hours, so the nurse escalates immediately.

Cevap

B · Acute arterial occlusion, which is an emergency
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Respiratory acidosis

Cevap neden bu

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Cevap

B · Respiratory acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Artmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)

Cevap neden bu

Cushing triadı (nabız basıncı açılmış hipertansiyon, bradikardi ve düzensiz solunum) artmış kafa içi basıncın geç bir belirtisidir ve acil tedavi gerektirir.

Cevap

C · Artmış kafa içi basıncı (Cushing triadı)
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood

Cevap neden bu

In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Kontrol edilen kaynak: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Cevap

B · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Doz ayarlanmadan önce karşı koldan yeni bir örnek istemek

Cevap neden bu

İnfüzyon koluna alınan kan damladan gelen heparin içerir; bu yüzden aPTT yanlış biçimde yüksektir. Diğer koldan alınan örnek gerçek sonucu verir. Yanlış bir sonuca göre dozu değiştirmek pıhtılaşmaya yol açabilir.Kontrol edilen kaynak: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Doz ayarlanmadan önce karşı koldan yeni bir örnek istemek
11.Farmakoloji

Cevap: D · In the original dark glass bottle, away from heat, light and moisture

Cevap neden bu

Nitroglycerin tablets lose potency when exposed to light, heat, air and moisture. They are kept in their original tightly closed dark container, and expired tablets are replaced.

Cevap

D · In the original dark glass bottle, away from heat, light and moisture
12.Farmakoloji

Cevap: A · Dantrolene

Cevap neden bu

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Cevap

A · Dantrolene
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking

Cevap neden bu

Keeping the core and hands warm, wearing gloves and stopping smoking reduce attacks. Vasoconstrictors such as decongestants and nicotine make it worse. During an attack, gentle warming of the hands is advised.

Cevap

B · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

Cevap neden bu

In patients at risk of hypercapnic respiratory failure, excess oxygen can raise PaCO₂ and cause drowsiness and acidosis. Oxygen is stepped down to a target of 88–92% (for example via a Venturi mask), not stopped abruptly, which could cause dangerous hypoxaemia. An arterial blood gas guides further treatment, which may include NIV.

Cevap

C · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side

Cevap neden bu

Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.

Cevap

A · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · IV fluids to rehydrate the patient

Cevap neden bu

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.

Cevap

C · IV fluids to rehydrate the patient
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Hipokalemi

Cevap neden bu

Düşük potasyum düz kas kasılmasını bozar ve ileusa sık görülen, düzeltilebilir bir katkıdır. Magnezyum ve diğer elektrolitler de kontrol edilir ve düzeltilir.

Cevap

A · Hipokalemi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Çoğu zaman kötü oturan bir torbadan cilde çıkış teması

Cevap neden bu

Sızan efluanın neden olduğu irritan dermatit, özellikle ileostomilerde en sık peristomal cilt sorunudur. Stoma yeniden ölçülür, açıklık ve torba (örneğin konveks taban veya conta) ayarlanır ve cilt koruması kullanılır; ideal olarak stoma hemşiresinin katkısıyla. Soyulmuş cilt ayrıca torbanın daha az yapışmasına neden olarak sızıntıları kötüleştirir.

Cevap

B · Çoğu zaman kötü oturan bir torbadan cilde çıkış teması
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Fetal kalp hızını

Cevap neden bu

Membranlar yırtıldıktan sonra kordon prolapsusunu veya sıkışmasını saptamak için önce fetal kalp hızını kontrol edin. Ardından sıvının rengini, kokusunu, miktarını ve zamanını kaydedin.

Cevap

B · Fetal kalp hızını
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth

Cevap neden bu

Cardiac decompensation is most likely when blood volume peaks in the late second and third trimester and right after birth, when blood from the contracted uterus returns to the circulation. These women need close monitoring postpartum.

Cevap

B · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Count the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits

Cevap neden bu

Digoxin slows the heart rate and has a narrow therapeutic range. The apical pulse is counted for a full minute before each dose, and the dose is withheld and reported if the rate is below the limit set by the prescriber or local policy.

Cevap

C · Count the apical pulse for a full minute and check it against the prescribed limits
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol

Cevap neden bu

Deep sedation, slow breathing and pinpoint pupils indicate opioid toxicity. The opioid is stopped, the airway and breathing supported with oxygen or bag-mask ventilation if needed, naloxone given as prescribed and help called.

Cevap

B · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · The member whose symptoms are seen as the family's problem

Cevap neden bu

Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.

Cevap

D · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Pancreatitis

Cevap neden bu

Valproate can cause acute pancreatitis, which can be life-threatening. Severe abdominal pain with vomiting must be reported promptly so the drug can be stopped and the patient assessed.

Cevap

D · Pancreatitis
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 11:50

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

11 AM → 11

Cevap

11:50

Cevap

11:50
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 1,92 L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Bir günde hacim

80 mL/h × 24 h = 1920 mL

Litre cinsinden

V = 1920/1000 = 1,92 L

Cevap

V = 1,92 L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 180 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

30·18 = 540 mg

Doz başına

D = 540/3 = 180 mg

Cevap

D = 180 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·10 = 200 mg

Hacim

V = (200/125)·5 = 8 mL

Cevap

V = 8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 28 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 500·10/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Cevap

R = 28 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 28 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 7,1 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/20 = 84 mL/h

Kalan süre

t = 600/84 = 7,143 ≈ 7,1 h

Cevap

t = 7,1 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 6 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250/250 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 6/1 = 6 mL/h

Cevap

R = 6 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 40,5 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·108 = 1080 mcg/min
1080·60 = 64800 mcg/h

Pompa hızı

R = 64800/1600 = 40,5 mL/h

Cevap

R = 40,5 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,21 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

475 + 475 = 950 mL

Kilogram başına saatlik

U = 950/(98·8) = 1,212 ≈ 1,21 mL/kg/h

Cevap

U = 1,21 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 250 = 250 mL

Süre

t = 250/125 = 2 h

Cevap

t = 2 h

Bu yaklaşık 2 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 22:30 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 12

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 7/min → 3
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 132/min → 3
uyanık (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 3 + 3 + 0 + 1 = 12

Cevap

NEWS2 = 12
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 55

Risk düzeyi

55 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 29,25 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|55 − 40| = 15 mmHg → 1,5 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,5 = 29,25 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 29,25 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 25,75 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 145 − (114 + 11) = 20

Albümin düzeltmesi

20 + 0,25·(40 − 17) = 25,75 mmol/L

Cevap

AGc = 25,75 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal fibrilasyon

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 8 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 80.
2. Ritim: düzensiz düzensiz, R–R 0,48 ile 1,00 sn arasında, belirli bir örüntü yok.
3. P dalgaları: yok; temel çizgide küçük düzensiz fibrilasyon dalgaları var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal fibrilasyon

Cevap

atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: torsades de pointes

Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.

Beş adım

1. Hız: çok hızlı, kompleksler yaklaşık 7 küçük kare arayla (dakikada yaklaşık 214).
2. Ritim: hızlı ve yaklaşık düzenli, ancak komplekslerin yüksekliği ve yönü tekrarlayan bir iğ (mekik) örüntüsüyle değişiyor.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: geniş ve polimorfik; kompleksler izoelektrik hat çevresinde dönüyor, birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakıyor.

Yorum

torsades de pointes

Cevap

torsades de pointes

Torsades de pointes, uzamış QT aralığına bağlı polimorfik bir VT’dir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions