NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

İleri evre demansı olan bir hasta ağrısını tarif edemiyor. Ağrı nasıl değerlendirilmelidir?

  1. AYalnızca 0–10 sayısal derecelendirme ölçeğini kullanarak
  2. BBir ziyaretçiden ağrı puanını tahmin etmesini isteyerek
  3. CHasta yakınmıyor veya yardım istemiyorsa ağrı olmadığını varsayarak
  4. DYüz ifadesi gibi davranışları puanlayan gözleme dayalı bir ağrı aracıyla
2.Hemşirelik esaslarıZor

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe temperature
  2. BThe apical pulse for a full minute
  3. CThe blood glucose level
  4. DThe radial pulse for 15 seconds
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AThe pump will always stop any overdose
  2. BOnly the patient should press it, because this keeps the system safe
  3. CFamily can press it as long as they count the presses
  4. DPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hastaya hidralazin reçete edilmiş, ancak eczane hidroksizin göndermiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AUzlaşma olarak hidroksizinin yarım dozunu vermelidir
  2. BVermemeli ve doğru ilacı almak için eczaneyle iletişime geçmelidir
  3. CŞimdi verip hekime sonradan haber vermelidir
  4. Dİki ilacın adı neredeyse aynı olduğu için vermelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. AAsk the nursing assistant to reposition the patient
  2. BGive the strongest analgesic on the chart straight away
  3. CAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
  4. DTell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with an MRSA wound infection
  3. CA patient with influenza on droplet precautions
  4. DA patient with neutropenia after chemotherapy
7.Klinik hemşirelikOrta

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ARepositioning and distraction
  2. BRestricting visitors completely
  3. CTelling the patient that the pain is not real
  4. DKeeping the patient awake all night
8.Klinik hemşirelikZor

Which nursing measure helps reduce raised intracranial pressure?

  1. AFrequent suctioning and encouraging strong coughing
  2. BRaising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
  3. CLying the patient flat with the neck flexed forward on two pillows
  4. DTilting the patient head-down
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient has had severe watery diarrhea for 4 days. Which laboratory pattern would the nurse expect?

  1. ALow potassium and low bicarbonate
  2. BHigh sodium and high calcium
  3. CHigh potassium and high bicarbonate
  4. DLow glucose and high magnesium
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone-induced hypothyroidism
  2. BSecondary hypothyroidism from pituitary failure
  3. CAmiodarone-induced hyperthyroidism
  4. DA normal response to amiodarone needing no action
11.FarmakolojiOrta

Haloperidol gibi tipik antipsikotikler esas olarak neyi bloke ederek etki eder?

  1. ADopamin D2 reseptörlerini
  2. BAsetilkolinesterazı
  3. CSerotonin geri alımını
  4. DGABA-A reseptörlerini
12.FarmakolojiZor

A patient on disulfiram becomes flushed, nauseated and has palpitations after using a mouthwash. What is the most likely cause?

  1. AAlcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
  2. BDisulfiram toxicity from taking too many tablets by mistake
  3. CLow blood glucose from skipping breakfast
  4. DAn allergy to mint flavouring in the mouthwash
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Ağır KOAH'lı hastalar neden küçük ve sık öğünler yemeye teşvik edilir?

  1. ABüyük öğünler hava yollarının kalıcı olarak daralmasına yol açar
  2. BKüçük öğünler inhalerlerin ne sıklıkta gerekeceğini azaltır
  3. CDolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
  4. DSık öğünler göğüs enfeksiyonlarını doğrudan önler
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient has new chest pain at rest. The ECG shows ST depression, but serial troponins remain normal. Which diagnosis fits best?

  1. AUnstable angina
  2. BST-elevation myocardial infarction
  3. CNon-ST-elevation myocardial infarction
  4. DStable angina
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?

  1. AThrough a fine-bore nasal tube
  2. BThrough the mouth (orogastric)
  3. CThrough the nose (nasogastric)
  4. DThrough the nose with a guidewire
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  2. B"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
  3. C"I will give it into the space between his gum and cheek."
  4. D"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Yara iyileşmesinin hangi evresi granülasyon dokusunun ve yeni kan damarlarının oluşumunu içerir?

  1. AOlgunlaşma evresi
  2. BProliferatif evre
  3. Cİnflamatuvar evre
  4. DHemostaz (pıhtılaşma) evresi
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV dantrolene
  2. BIV lipid emulsion
  3. CIV naloxone
  4. DIV glucose 50%
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Low-dose aspirin may be prescribed from early pregnancy to a woman with a high risk of:

  1. AGestational diabetes
  2. BPre-eclampsia
  3. CPlacenta praevia
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn is cold-stressed. Which complications should the nurse anticipate?

  1. AHypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
  2. BHypercalcaemia and seizures only
  3. CHyperglycaemia, polycythaemia and hypertension
  4. DFever, diarrhoea and dehydration
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 12-year-old with type 1 diabetes will play a long football match. What should the nurse advise?

  1. AInject an extra dose of insulin into the thigh just before he starts running
  2. BCheck glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
  3. CSkip the meal before the match to avoid high glucose
  4. DAvoid sport, because exercise is unsafe with diabetes
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AThe disease has resolved itself
  2. BOrdinary viral gastroenteritis
  3. CEnterocolitis, an emergency
  4. DOveruse of laxatives at home
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"I've decided that you need to stop drinking completely."
  2. B"What would be different for you if you drank less?"
  3. C"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  4. D"If you don't stop drinking now, you'll die."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient in alcohol withdrawal had a CIWA-Ar score of 8 four hours ago. It is now 22, and he is sweating heavily and very anxious. What should the nurse do?

  1. AGive the prescribed symptom-triggered benzodiazepine, increase monitoring and inform the prescriber
  2. BEncourage him to drink a large glass of wine to settle the symptoms
  3. CWait for the next routine score in four hours before deciding
  4. DReduce monitoring, because a higher score on this scale means that his withdrawal is improving
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111211:15?11:15 AM11:15 PM10:15 AM1:15 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 11:15 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

11:15
  1. 111:15 AM
  2. 211:15 PM
  3. 310:15 AM
  4. 41:15 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp? mL¾ su bardağı? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta ½ tbsp / sıvı takviye, ¾ su bardağı / çay, 3 fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

34 kg ağırlığındaki bir çocuğa 5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

34 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1,02 mg. Ampul mL başına 2000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1,02 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 5 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
870 mLkalan? mL/h3 h kalan

6 saatte 1500 mL istenmişti. 3 saat sonra torbada hâlâ 870 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 6 hsonra 3 h: 870 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
250 birim250 mLkristalize (regüler) insülin3 mL/h? birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 250 ünite kristalize insülin içeren bir infüzyon 3 mL/h hızla gidiyor. Hasta saatte kaç ünite D alıyor?

250 birim/250 mL3 mL/h
D = birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h54 kg2 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 54 kg ağırlığındaki bir hasta için 2 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min54 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt100 mLsu200 mLçay150 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar150 mLidrar500 mLidrar200 mLidrar275 mLyara dreni120 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

süt: 100 mLsu: 200 mLçay: 150 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen80 mL/h17:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 80 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen80 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini hiç açmıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: hiç hareket yok. GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 9/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 130/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 9SpO₂ 99%O₂SBP 150HR 130AT 35,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 131 mmol/L, glukoz 4 mmol/L ve üre 19,2 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 131 mmol/Lglukoz 4 mmol/Lüre 19,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 136, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 15 mmol/L ve albümin 35 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 136 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/Lalbümin 35 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi atriyal flutter gösteriyor. Flutter dalgası aralığını ölçün ve atriyal hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
atriyal hız = bpm
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip IIikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)birinci derece AV bloküçüncü derece (tam) AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip II
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 3birinci derece AV blok
  4. 4üçüncü derece (tam) AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Yüz ifadesi gibi davranışları puanlayan gözleme dayalı bir ağrı aracıyla

Cevap neden bu

Gözleme dayalı araçlar yüz ifadesi, ses çıkarma, beden dili ve davranış değişiklikleri gibi belirtileri puanlar. Demanslı kişilerde ağrı çoğu zaman gözden kaçar.

Cevap

D · Yüz ifadesi gibi davranışları puanlayan gözleme dayalı bir ağrı aracıyla
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · The apical pulse for a full minute

Cevap neden bu

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Cevap

B · The apical pulse for a full minute
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Cevap neden bu

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Cevap

B · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Vermemeli ve doğru ilacı almak için eczaneyle iletişime geçmelidir

Cevap neden bu

Hidralazin bir antihipertansiftir, hidroksizin ise kaşıntı ve anksiyete için kullanılan bir antihistaminiktir. Yanlış ilaç vermek bir ilaç hatasıdır. Hemşire ilacı vermez, doğru ilacı temin eder ve dağıtım hatasını bildirir.

Cevap

B · Vermemeli ve doğru ilacı almak için eczaneyle iletişime geçmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Cevap neden bu

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Cevap

C · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · A patient with neutropenia after chemotherapy

Cevap neden bu

When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.

Cevap

D · A patient with neutropenia after chemotherapy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Repositioning and distraction

Cevap neden bu

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Cevap

A · Repositioning and distraction
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline

Cevap neden bu

Head elevation and a midline neck position help venous drainage from the brain. Neck flexion, tight tube ties, coughing, straining and unnecessary suctioning can all raise intracranial pressure.

Cevap

B · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Low potassium and low bicarbonate

Cevap neden bu

Lower gut fluid contains potassium and bicarbonate, so severe diarrhea causes hypokalemia and a normal anion gap (hyperchloremic) metabolic acidosis, plus dehydration. Vomiting, in contrast, causes metabolic alkalosis.Kontrol edilen kaynak: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Metabolic acidosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Low potassium and low bicarbonate
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Amiodarone-induced hypothyroidism

Cevap neden bu

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakoloji

Cevap: A · Dopamin D2 reseptörlerini

Cevap neden bu

Haloperidol mezolimbik yolaktaki D2 reseptörlerini bloke ederek pozitif belirtileri azaltır. Diğer yolaklarda D2 blokajı ekstrapiramidal etkilere ve prolaktin artışına yol açar.

Cevap

A · Dopamin D2 reseptörlerini
12.Farmakoloji

Cevap: A · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction

Cevap neden bu

Disulfiram reactions can occur with small amounts of alcohol in mouthwash, cough syrups, sauces or aftershave. Patients are taught to check labels and avoid all alcohol-containing products.

Cevap

A · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur

Cevap neden bu

Ağır KOAH'lı birçok kişi kilo kaybeder; çünkü solunum çok enerji harcar ve büyük öğünler şişkinliğe ve nefes darlığına yol açar. Küçük, besin değeri yüksek öğünler kiloyu ve kas gücünü korumaya yardımcı olur.

Cevap

C · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Unstable angina

Cevap neden bu

Unstable angina is new, worsening or rest angina without a troponin rise. It is an acute coronary syndrome and is managed urgently because it can progress to infarction. Stable angina is predictable and exertional. NSTEMI has a rising troponin.

Cevap

A · Unstable angina
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Through the mouth (orogastric)

Cevap neden bu

A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.

Cevap

B · Through the mouth (orogastric)
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Cevap neden bu

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Cevap

A · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Proliferatif evre

Cevap neden bu

İyileşmenin birbiriyle örtüşen dört evresi vardır: hemostaz, inflamasyon, proliferasyon (granülasyon dokusu, anjiyogenez ve epitelizasyon) ve olgunlaşma (bir yıl veya daha fazla sürebilen kollajen yeniden şekillenmesi).

Cevap

B · Proliferatif evre
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · IV lipid emulsion

Cevap neden bu

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Cevap

B · IV lipid emulsion
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Pre-eclampsia

Cevap neden bu

Low-dose aspirin started around 12 weeks reduces the risk of pre-eclampsia in women at high risk, such as those with previous pre-eclampsia, chronic hypertension or kidney disease.

Cevap

B · Pre-eclampsia
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis

Cevap neden bu

Cold stress raises metabolic rate, using up glucose and oxygen. This can cause hypoglycaemia, hypoxia, anaerobic metabolism with metabolic acidosis and increased pulmonary vascular resistance.

Cevap

A · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand

Cevap neden bu

Exercise increases glucose uptake by muscles, so hypoglycaemia can occur during or after sport, even overnight. Checking glucose, having extra carbohydrate and adjusting insulin as advised make sport safe and beneficial.

Cevap

B · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Enterocolitis, an emergency

Cevap neden bu

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Cevap

C · Enterocolitis, an emergency
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "What would be different for you if you drank less?"

Cevap neden bu

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Cevap

B · "What would be different for you if you drank less?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Give the prescribed symptom-triggered benzodiazepine, increase monitoring and inform the prescriber

Cevap neden bu

A rising CIWA-Ar score shows worsening withdrawal. Symptom-triggered benzodiazepine treatment, closer observation and medical review help prevent seizures and delirium tremens.

Cevap

A · Give the prescribed symptom-triggered benzodiazepine, increase monitoring and inform the prescriber
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 11:15 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

11 → 11 AM

Cevap

11:15 AM

Cevap

11:15 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 277,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
¾ su bardağı = 0,75·240 = 180 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Toplayın

V = 7,5 + 180 + 90 = 277,5 mL

Cevap

V = 277,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 5·34 = 170 mg

Hacim

V = 170/50 = 3,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,51 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1,02 mg = 1020 mcg

Hacim

V = 1020/2000 = 0,51 mL

Cevap

V = 0,51 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 33 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

5·60 = 300 min

Damla hızı

R = 1000·10/300 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Cevap

R = 33 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 33 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 16 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/6 = 250 mL/h

Yeni hız

R = 870/3 = 290 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (290 − 250)/250·100% = 16%

Cevap

Δ = 16%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 3 birim/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

250/250 = 1 birim/mL

Saatlik ünite

D = 3·1 = 3 birim/h

Cevap

D = 3 birim/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 4,1 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2·54 = 108 mcg/min
108·60 = 6480 mcg/h

Pompa hızı

R = 6480/1600 = 4,05 ≈ 4,1 mL/h

Cevap

R = 4,1 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1450 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 200 + 150 = 450 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1450 mL

Cevap

I = 1450 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/80 = 3,75 ≈ 3,8 h

Cevap

t = 3,8 h

Bu yaklaşık 3 h 45 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:15 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini hiç açmıyor → 1
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: hiç hareket yok → 1

Toplayın

GCS = 1 + 2 + 1 = 4

Şiddet

GCS 4 → ağır

Cevap

ağır
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 9/min → 1
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 130/min → 2
uyanık (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 1 = 6
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 285 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·131 + 4 + 19,2 = 285,2 ≈ 285 mOsm/kg

Cevap

Osm = 285 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 19,25 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 136 − (103 + 15) = 18

Albümin düzeltmesi

18 + 0,25·(40 − 35) = 19,25 mmol/L

Cevap

AGc = 19,25 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal hız = 250 bpm

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Flutter dalgaları

F–F = 6 küçük kare = 0,24 sn → 1500 ÷ 6 = dakikada 250

QRS kompleksleri

R–R = 24 küçük kare = 0,96 sn → 1500 ÷ 24 = dakikada 63
iletim oranı = 250 ÷ 63 = 4:1

Cevap

atriyal hız = 250 bpm
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 5 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 50.
2. Ritim: düzenli düzensiz, QRS kompleksleri bir duraklamayla ayrılan gruplar halinde geliyor (grup atımları).
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,88 sn, dakikada 68); her 3 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: 0,16 → 0,28 sn uzuyor, sonra bir P dalgası iletilmiyor.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Cevap

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions