NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Beden kitle indeksi (BKİ) nasıl hesaplanır?

  1. AKilogram cinsinden ağırlık, metre cinsinden boyun karesine bölünür
  2. BKilogram cinsinden ağırlık, metre cinsinden boyun karesiyle çarpılır
  3. CSantimetre cinsinden boy, kilogram cinsinden ağırlığa bölünür
  4. DBel çevresi kalça çevresine bölünür
2.Hemşirelik esaslarıZor

A small fire starts in a patient's room. What is the first action?

  1. AMove the patient away from immediate danger
  2. BTry to put out the fire with water
  3. CGo and find the fire safety officer to ask what should be done
  4. DOpen the windows to let out the smoke
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Fiziksel kısıtlama kullanımıyla ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AÖnce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
  2. BKısıtlamalar her vardiyanın sonunda bir kez kontrol edilir
  3. CGerektiğinde uygulanacak sürekli kısıtlama istemleri iyi uygulamadır
  4. DBirimde hemşire sayısı yetersiz olduğunda her zaman kullanılabilir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Uçuk (herpes labialis) olan bir hemşire yenidoğan servisine atanıyor. En uygun davranış nedir?

  1. AUçuk çok yaygın olduğu için her zamanki gibi çalışmak
  2. BEldiven giyip her zamanki gibi devam etmek
  3. CYöneticiye haber vermek; yönetici hemşireyi şimdilik başka yere atayabilir
  4. DKimseye söylememek ve vardiyalarda lezyonu makyajla kapatmak
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An older adult asks for something to help them sleep. Which drug is most likely to cause confusion and falls in this age group?

  1. AAcetaminophen (paracetamol)
  2. BA warm milky drink
  3. CDiphenhydramine
  4. DMelatonin
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?

  1. ARestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
  2. BA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
  3. CA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
  4. DLoss of consciousness with gasping breaths
7.Klinik hemşirelikOrta

Kalp yetmezliği olan bir hasta iki günde 2 kg alıyor. Bu en olası neyi gösterir?

  1. ADehidratasyon
  2. BBaşarılı tedavi
  3. CKas kütlesi artışı
  4. DSıvı tutulumu
8.Klinik hemşirelikZor

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will follow the diet advice for my stone type."
  2. B"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  3. C"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
  4. D"I will try to pass pale urine."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient takes low-dose methotrexate weekly for rheumatoid arthritis. Which laboratory tests are monitored regularly?

  1. ASerum lithium, sodium and urine specific gravity
  2. BComplete blood count, liver tests and kidney function
  3. CTroponin, creatine kinase and myoglobin
  4. DSerum amylase, lipase and blood ketones
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?

  1. ABlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
  2. BAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
  3. CIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
  4. DGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
11.FarmakolojiOrta

Henle kulpunun kalın çıkan kolunda hangi diüretik türü etki eder?

  1. APotasyum tutucu diüretikler
  2. BTiyazid diüretikleri
  3. COzmotik diüretikler
  4. DFurosemid gibi kıvrım (loop) diüretikleri
12.FarmakolojiZor

Normal alımda alkolde görülen sıfırıncı derece eliminasyon ne anlama gelir?

  1. ABirim zamanda sabit bir miktar atılır
  2. BYüksek konsantrasyonlarda eliminasyon durur
  3. CBirim zamanda sabit bir oran atılır
  4. DYarılanma ömrü düzey ne olursa olsun sabit kalır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Bir hastada 48 saatten uzun süredir atriyal fibrilasyon vardır ve elektif kardiyoversiyon için listededir. Öncesinde antikoagülasyon neden gereklidir?

  1. AAntikoagülanlar şok için gereken elektrik enerjisini azaltır
  2. BAntikoagülanlar AF'yi sinüs ritmine döndürür
  3. CSinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir
  4. DAntikoagülanlar şoku daha az ağrılı yapar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?

  1. AWait two weeks to see whether it improves without any change
  2. BStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
  3. CDo extra exercise to open the airways
  4. DFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which symptoms are typical of hypokalaemia?

  1. AHeat intolerance and weight loss
  2. BTingling lips and facial twitching
  3. CExcess thirst and very high glucose
  4. DMuscle weakness, cramps and palpitations
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. AComplete blindness in one eye only
  2. BLoss of the inner half of the field in both eyes
  3. CLoss of the outer half of the field in both eyes
  4. DLoss of central vision in both eyes
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What are anticipatory ("just in case") medicines at the end of life usually prescribed for?

  1. AInfection prevention and vaccination
  2. BWeight gain and appetite stimulation
  3. CPain, nausea, agitation and respiratory secretions
  4. DHigh blood pressure, high cholesterol and diabetes
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. ACut a smaller hole in the pouch
  2. BReport it urgently, as the stoma may be necrotic
  3. CRecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
  4. DRub the stoma to improve its colour
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman is prescribed low molecular weight heparin after a caesarean. Which teaching is correct?

  1. AIt must be stopped if she chooses to breastfeed her baby
  2. BIt is given into the muscle of the thigh
  3. CIt is injected under the skin; report unusual bleeding
  4. DIt is a tablet taken with meals
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman in her first antenatal visit discloses that her partner hits her. What is the most appropriate nursing action?

  1. AAdvise her that the violence will probably stop now that she is pregnant
  2. BTalk with her alone, assess her safety and offer support
  3. CRecord it but avoid discussing it further to protect her privacy
  4. DAsk her partner to join the conversation to hear both sides
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which approach best helps a 4-year-old during a vaccination?

  1. AHold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
  2. BTell the child the injection will not hurt at all
  3. CHave staff hold the child flat on the couch so the injection is quick
  4. DPromise a reward only if the child stays completely still and does not cry
22.Pediatri hemşireliğiZor

A toddler weighed 10 kg before 2 days of diarrhoea and now weighs 9,5 kg. How much has he lost?

  1. A50 g, about 0,5% of his body weight
  2. B500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
  3. C500 g, about 50% of his body weight
  4. D1 kg, about 10% of his body weight
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. APossible boundary problems that she should discuss in supervision
  2. BAn ideal therapeutic relationship
  3. CThat the patient needs to be transferred to another unit
  4. DTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

An older woman living with her son looks thin and unkempt. She says her son "looks after the money" and she is often hungry. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because family finances are a private matter
  2. BTell her that she must move out of her son's home at once and stay with friends until the matter is sorted out
  3. CTalk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
  4. DAsk the son in front of her whether he is stealing her money
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 39 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

39 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tbsp? mL8 fl oz? mL3 tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 2 tbsp / sıvı takviye, 8 fl oz / meyve suyu, 3 tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

34 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

34 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

Bir hasta 37,4 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 15 mg/kg ve stok 5 mL’de 250 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?

37,4 lb15 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL10 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 10 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

1000 mg/250 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL80 birim/kg · 92 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 92 kg ağırlığındaki bir hasta için 80 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

80 birim/kg92 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h109 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 109 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min109 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLmeyve suyu100 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar425 mLidrar325 mLidrar300 mLyara dreni110 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLmeyve suyu: 100 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen100 mL/h14:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 14:00’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen100 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 21/dk, SpO₂ %92 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,7 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 21SpO₂ 92%O₂SBP 124HR 88AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %86 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 126/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,2 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 86%havaSBP 150HR 126AT 37,2 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 14 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 35 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi sabit iletim oranlı atriyal flutter gösteriyor. ventriküler hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
ventriküler hız = bpm
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Kilogram cinsinden ağırlık, metre cinsinden boyun karesine bölünür

Cevap neden bu

BKİ = ağırlık (kg) ÷ boy² (m²). Örneğin 70 kg ve 1,75 m yaklaşık 22,9 kg/m² verir. Bir tarama ölçüsüdür ve vücut bileşimini göstermez.

Cevap

A · Kilogram cinsinden ağırlık, metre cinsinden boyun karesine bölünür
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Move the patient away from immediate danger

Cevap neden bu

The first priority is to rescue anyone in immediate danger, then raise the alarm, contain the fire by closing doors and only then try to extinguish it if safe. Opening windows feeds a fire with oxygen.

Cevap

A · Move the patient away from immediate danger
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir

Cevap neden bu

Kısıtlamalar yalnızca diğer önlemler başarısız olduğunda ve hasta veya başkaları risk altında olduğunda kullanılır. Süreyle sınırlı ve düzenli olarak gözden geçirilen bir istem gerekir, “gerekirse” biçimindeki istemlere izin verilmez ve hasta sık izlenir.

Cevap

A · Önce alternatifler denenir ve süreyle sınırlı bir istem gerekir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Yöneticiye haber vermek; yönetici hemşireyi şimdilik başka yere atayabilir

Cevap neden bu

Herpes simpleks yenidoğanlarda ağır enfeksiyona yol açabilir. Aktif lezyonu olan personel yöneticisine haber verir ve iş sağlığı önerilerine uyar; bu çoğu zaman lezyon iyileşene kadar yenidoğanlarla ve diğer yüksek riskli hastalarla temastan kaçınmak anlamına gelir.

Cevap

C · Yöneticiye haber vermek; yönetici hemşireyi şimdilik başka yere atayabilir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Diphenhydramine

Cevap neden bu

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and can cause confusion, urinary retention and falls in older adults. It is on lists of drugs to avoid in this group.

Cevap

C · Diphenhydramine
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal

Cevap neden bu

In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.

Cevap

A · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Sıvı tutulumu

Cevap neden bu

Kalp yetmezliğinde ani kilo artışı genellikle sıvı yüklenmesi demektir. Günlük tartı, sıvı dengesini izlemenin en basit yoludur.

Cevap

D · Sıvı tutulumu
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Cevap neden bu

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Cevap

B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Complete blood count, liver tests and kidney function

Cevap neden bu

Methotrexate can cause bone marrow suppression, liver toxicity and, as it is cleared by the kidneys, toxicity when kidney function falls. The CBC, liver tests and creatinine are checked regularly, and folic acid is usually given to reduce adverse effects.Kontrol edilen kaynak: Methotrexate · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Cevap

B · Complete blood count, liver tests and kidney function
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct

Cevap neden bu

In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Kontrol edilen kaynak: Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Farmakoloji

Cevap: D · Furosemid gibi kıvrım (loop) diüretikleri

Cevap neden bu

Kıvrım diüretikleri kalın çıkan koldaki Na⁺/K⁺/2Cl⁻ ortak taşıyıcısını bloke eder ve en güçlü diüretiklerdir.

Cevap

D · Furosemid gibi kıvrım (loop) diüretikleri
12.Farmakoloji

Cevap: A · Birim zamanda sabit bir miktar atılır

Cevap neden bu

Metabolize eden enzimler doyduğunda konsantrasyondan bağımsız olarak saatte sabit bir miktar uzaklaştırılır; bu yüzden düzey yükseldikçe yarılanma ömrü uzar. Fenitoin ve yüksek doz aspirin de böyle davranabilir.

Cevap

A · Birim zamanda sabit bir miktar atılır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Sinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir

Cevap neden bu

48 saatlik AF sonrasında atriyal trombüs bulunabilir. Düzenli kasılmanın geri kazanılması onu atabilir ve inmeye yol açabilir. Hastalar genellikle öncesinde en az üç hafta (veya transözofageal ekokardiyografi pıhtıyı dışlayana kadar) ve sonrasında en az dört hafta antikoagüle edilir.

Cevap

C · Sinüs ritmi geri geldiğinde atriyal pıhtılar yerinden oynayabilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review

Cevap neden bu

Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.

Cevap

D · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Muscle weakness, cramps and palpitations

Cevap neden bu

Low potassium causes muscle weakness, cramps, constipation and arrhythmias. ECG changes include flattened T waves and U waves. Tingling and twitching suggest low calcium.

Cevap

D · Muscle weakness, cramps and palpitations
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Loss of the outer half of the field in both eyes

Cevap neden bu

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Cevap

C · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions

Cevap neden bu

Anticipatory medicines are prescribed in advance, usually for subcutaneous use, so that common end-of-life symptoms can be treated quickly without delay, especially at home.

Cevap

C · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Cevap neden bu

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Cevap

B · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · It is injected under the skin; report unusual bleeding

Cevap neden bu

Low molecular weight heparin is given subcutaneously and is compatible with breastfeeding. She should rotate sites, not rub them, and report bleeding or unusual bruising.

Cevap

C · It is injected under the skin; report unusual bleeding
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Talk with her alone, assess her safety and offer support

Cevap neden bu

Intimate partner violence often begins or worsens in pregnancy. The nurse should talk to her alone, assess safety, document carefully and offer support and local resources, without confronting the partner.

Cevap

B · Talk with her alone, assess her safety and offer support
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles

Cevap neden bu

Upright comfort positions with a parent and distraction reduce fear and pain. Honest, simple explanations build trust; saying it won't hurt or making a reward depend on not crying increases distress.

Cevap

A · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid

Cevap neden bu

10 kg − 9,5 kg = 0,5 kg; 0,5 ÷ 10 = 5%. Rapid weight loss during acute illness is mostly fluid, so it is a useful measure of the degree of dehydration, alongside clinical signs.

Cevap

B · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Cevap neden bu

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Cevap

A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern

Cevap neden bu

Signs of financial abuse and neglect require a private conversation, careful documentation and reporting through safeguarding procedures. Confrontation could increase the risk to her.

Cevap

C · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 102,2 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

39·9/5 = 70,2

32 ekleyin

T = 70,2 + 32 = 102,2 °F

Cevap

T = 102,2 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 285 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL

Toplayın

V = 30 + 240 + 15 = 285 mL

Cevap

V = 285 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·34 = 68 mg

Hacim

V = 68/20 = 3,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 5,1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

37,4/2,2 = 17 kg

Doz

15·17 = 255 mg

Hacim

V = (255/250)·5 = 5,1 mL

Cevap

V = 5,1 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1000·10/480 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 40 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·10 = 40 mg/h

Cevap

D = 40 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1,5 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

80·92 = 7 360 birim

Hacim

V = 7360/5000 = 1,472 ≈ 1,5 mL

Cevap

V = 1,5 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 40,9 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·109 = 1090 mcg/min
1090·60 = 65400 mcg/h

Pompa hızı

R = 65400/1600 = 40,88 ≈ 40,9 mL/h

Cevap

R = 40,9 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1400 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 100 = 250 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1400 mL

Cevap

I = 1400 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/100 = 4 h

Cevap

t = 4 h

Bu yaklaşık 4 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 18:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 21/min → 2
SpO₂ 92% → 2
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 2 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 126/min → 2
uyanık (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 5
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 29 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
menzil: 27–31 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 45,5 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 45,5 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler hız = 83 bpm

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Flutter dalgaları

F–F = 6 küçük kare = 0,24 sn → 1500 ÷ 6 = dakikada 250

QRS kompleksleri

R–R = 18 küçük kare = 0,72 sn → 1500 ÷ 18 = dakikada 83
iletim oranı = 250 ÷ 83 = 3:1

Cevap

ventriküler hız = 83 bpm
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ritim

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 7 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 70.
2. Ritim: düzensiz düzensiz, R–R 0,62 ile 1,00 sn arasında, belirli bir örüntü yok.
3. P dalgaları: yok; temel çizgide küçük düzensiz fibrilasyon dalgaları var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

İlk anormal adım

ritim → atriyal fibrilasyon

Cevap

ritim

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions